Samenwonen

Een nieuwe stap in jullie relatie: jullie gaan samenwonen! Samenwonen is ontzettend leuk en ook een beetje spannend. Zeker als jullie voor het eerst gaan samenwonen. Er komt veel bij kijken. Lees meer over de zaken waar jullie allemaal aan moeten denken.

Samenwonen en financiën

een koppel op de bank

Checklist samenwonen

Samenwonen betekent veel regelwerk. Zoals jullie gezamenlijke financiën regelen. Deze checklist met tips zijn helpt jullie op weg.

Bekijk de tips over samenwonen

Checklist samenwonen voor een goede voorbereiding

Gezamenlijke rekening openen

Een gezamenlijke rekening is een betaalrekening waar jullie allebei mee kunnen betalen. Ook kunnen jullie kiezen voor een gezamenlijke spaarrekening.

Open een gezamenlijke rekening

Wat kost dat? Samenwonen

Kosten verdelen bij samenwonen

De dagelijkse boodschappen of een gezamenlijk etentje. Dat zijn kosten die jullie vaak samen betalen. Hoe jullie de kosten verdelen als jullie gaan samenwonen kan op verschillende manieren.


Bekijk hoe u de kosten kunt verdelen

Fiscaal partnerschap: welke belastingen en toeslagen gelden er?

Fiscaal partnerschap: welke belastingen en toeslagen gelden er?

Fiscaal partners kunnen samen aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Dit heeft invloed op hoeveel belasting jullie betalen en de heffingskortingen. Samenwonen betekent niet dat jullie automatisch fiscaal partner zijn van elkaar.

Lees meer over fiscaal partnerschap

Samenlevingscontract, trouwen of geregistreerd partnerschap?

Samenlevingscontract, trouwen of geregistreerd partnerschap?

Samenwonen en ook een samenlevingscontract? Of gaan jullie trouwen? Er zijn verschillende samenlevingsvormen. Ontdek welke vorm het beste bij jullie past.


Bekijk de samenlevingsvormen

Ander huis kopen met een hypotheek van RegioBank

Samenwonen en partnerpensioen

U kunt uw partner aanmelden als pensioenpartner. En andersom. Dan hebben jullie recht op partnerpensioen. Vaak is dit ongeveer zeventig procent van dat bedrag dat uw partner zou krijgen. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voordat u recht heeft op partnerpensioen.

Meer over het partnerpensioen

Eerst huis kopen met een hypotheek van RegioBank

Samen een huis kopen?

Gaan jullie huren of kopen? Misschien betekent samenwonen wel dat jullie ook gezamenlijk een eerste huis kopen. Dat is spannend. En hier komt veel bij kijken. Met het stappenplan eerste huis kopen zijn jullie goed voorbereid.

Bekijk het stappenplan

Uw woning verhuren

Uw woning verhuren

Wilt u een woning financieren voor de verhuur? En met de verhuur zorgen voor extra inkomen voor nu of later? Of wilt u uw kinderen helpen met woonruimte? De Verhuurhypotheek biedt deze mogelijkheid.

Bekijk de Verhuurhypotheek

Hoeveel hypotheek kunnen jullie samen krijgen?

Voordat jullie op huizenjacht gaan is het fijn dat u weet hoeveel jullie samen kunnen lenen. Met het antwoord op deze vraag kunnen jullie gerichter zoeken naar een droomhuis.

Bereken uw maximale hypotheek

De hypotheekadviseurs van RegioBank staan voor u klaar.

Een hypotheekadviseur helpt u met kiezen tussen hypotheek- en rentevormen. Ook berekent hij wat jullie maximaal kunnen lenen en welke maandlasten daarbij horen. Een oriëntatiegesprek is gratis. Aan een adviesgesprek zijn wel kosten verbonden.

Lees meer over de gesprekken met een hypotheekadviseur