Doorwerken na pensioen

Als je met pensioen gaat, kan je ook blijven doorwerken. Dat heeft dan wel gevolgen voor je arbeidsovereenkomst en verzekering voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Op deze pagina lees je meer over de impact van het (bij)verdienen na je pensioen- of AOW-leeftijd.

Mag je doorwerken na je pensioen en AOW?

Als je de AOW-leeftijd heeft bereikt, kan je ervoor kiezen om (deels) door te blijven werken. Naast je AOW-uitkering en aanvullend pensioen, krijg je dan nog steeds loon. Weet je zeker dat je nog tot vijf jaar na je AOW-leeftijd door wil blijven werken? Dan kan je je AOW-uitkering ook uitstellen met vijf jaar. Dit kan alleen als je in die periode ook echt werkt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een parttime baan te nemen.

Een nieuwe arbeidsovereenkomst als je doorwerkt

Doorwerken na je pensioen heeft gevolgen voor je arbeidsovereenkomst. Bespreek daarom altijd goed met je werkgever wat er met je contract gebeurt als je wilt blijven doorwerken na je pensioen. In je CAO of contract staat wat er met je contract gebeurt als je met pensioen gaat.

In veel gevallen eindigt deze als je de AOW-leeftijd bereikt. Als er niets in je contract staat, kan je werkgever het contract beëindigen als je de AOW-leeftijd bereikt of daarna. De opzegtermijn is dan meestal een maand. Als er in je contract staat dat doorwerken na je pensioen is toegestaan, dan loopt je huidige contract gewoon door.

Hoeveel mag je bijverdienen na je pensioen?

Als je blijft werken na je pensioen, mag je in principe onbeperkt bijverdienen. Let er wel op dat je extra inkomsten gevolgen kunnen hebben. Zo betaal je mogelijk meer inkomstenbelasting als je meer inkomen ontvangt. Ook heeft bijverdienen mogelijk gevolgen voor je huur- of zorgtoeslag. Deze kunnen lager uitvallen, als je bijverdient naast je AOW-uitkering en aanvullend pensioen.

Hoe zit het met de belasting als je werkt na je pensioen?

Ook als je doorwerkt na je pensioen, moet je over je inkomsten inkomstenbelasting betalen. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je wel minder inkomstenbelasting over de eerste belastingschijf (19,03% tot €37.149). Als je na je AOW-leeftijd door blijft werken en je daarnaast ook nog aanvullend pensioen van je (oude) werkgever krijgt, kan het voorkomen dat zij te weinig belasting inhouden. Je pensioenuitvoerder en werkgever dragen namelijk allebei belasting af, maar houden daarbij geen rekening met andere inkomsten. Je kan dan achteraf een hogere belastingaanslag krijgen dan verwacht.

Voorkom verassingen

Om verrassingen te voorkomen, kan je zelf een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, ontvang je deze namelijk niet meer automatisch. Je moet dan zelf je inkomen doorgeven.

Voorlopige aanslag aanvragen via belastingdienst.nl

Kan je als ZZP’er bijverdienen?

Als je met pensioen gaat, kan je er ook voor kiezen om bij te verdienen als ZZP’er. Veel mensen kiezen hiervoor, omdat de risico's na de AOW-leeftijd kleiner zijn. Je hebt dan altijd nog een AOW-uitkering om op terug te vallen. Daarnaast kan je als ZZP’er zelf je werktijden bepalen. Zo heb je de vrijheid om te werken of van je pensioen te genieten wanneer je dat wilt.

Werken na vervroegd pensioen

Wil je met vervroegd pensioen en daarna blijven werken? Dat is in sommige gevallen mogelijk. Op 1 juli 2016 zijn de regels rondom het doorwerken na vervroegd pensioen aangepast. Ging je na deze datum met vervroegd pensioen vijf jaar voor je AOW-leeftijd? Dan mag je nu gewoon blijven doorwerken. Voor 1 juli 2016 mocht dit niet, volgens de oude wetgeving had je namelijk alleen recht op pensioen als je de intentie had niet meer te werken. Ging je voor deze datum met vervroegd pensioen en wil je blijven doorwerken? Dan moet je mogelijk een boete betalen.

Ook als je vóór je 60e met vervroegd pensioen gaat en wil blijven werken, zijn er beperkingen die per pensioenfonds verschillen. Vraag de regels daarom goed na bij uw pensioenfonds.

Wil je weten of je met vervroegd pensioen kan? Bereken of je eerder kunt stoppen met werken met de ‘eerder stoppen met werken ’ tool en bekijk wat je daarvoor nodig hebt.

Hulp van je adviseur

Wilt je langer doorwerken, of heb je een andere vraag over je pensioen?Je zelfstandig adviseur denkt graag mee.

Maak een afspraak

Je pensioen zelf aanvullen

Overweeg je zelf te sparen en/of beleggen als aanvulling op je pensioen? Dat kan bij RegioBank.

Bekijk de mogelijkheden