Doorwerken na pensioen

Als je de pensioenleeftijd bereikt, hoef je niet meteen met pensioen te gaan. Het kan zijn dat je graag nog een tijdje doorwerkt. Bijvoorbeeld voor een extra spaarpotje of omdat je je werk nog veel te leuk vindt. Doorwerken nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, is zeker mogelijk, maar het heeft wel invloed op je arbeidsovereenkomst en verzekeringen. Op deze pagina lees je hoe je je daarop voorbereidt.

Mag je doorwerken nadat je de pensioenleeftijd hebt bereikt?

Doorwerken na je pensioen is zeker mogelijk. Het grote voordeel is dat je naast je AOW-uitkering en aanvullend pensioen ook salaris blijft ontvangen. Overleg met je werkgever of je voor hetzelfde aantal uren in dienst wil blijven of dat je juist minder uren wilt werken. Als je zeker weet dat je langer blijft doorwerken, kun je je ouderdomspensioen of aanvullend pensioen ook uitstellen tot maximaal vijf jaar na je AOW-leeftijd.

Een nieuwe arbeidsovereenkomst als je doorwerkt  na je pensioen

Grote kans dat je arbeidsovereenkomst verloopt als je de AOW-leeftijd bereikt. Weet je het niet zeker? Bekijk dan wat hierover in je cao of contract staat. Als er niets in je contract staat, kan je werkgever de overeenkomst beëindigen als je de AOW-leeftijd bereikt. De opzegtermijn is dan meestal een maand.

Bespreek daarom goed met je werkgever wat er met je contract gebeurt als je wilt blijven doorwerken. Als er in je contract staat dat doorwerken na je pensioen is toegestaan, loopt je huidige contract gewoon door. Ga je bij een werkgever in dienst na je AOW-leeftijd? Dan geldt het normale ontslagrecht. 

De nadelen van werken na je pensioen

Het nadeel van doorwerken na je AOW, is dat je geen recht meer hebt op een werkloosheid- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat betekent dat je geen WW- of WAO-uitkering ontvangt als je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Het is daarom verstandig om hiervoor geld opzij te zetten. 

De voordelen van werken na je pensioen

Bijverdienen na je AOW heeft ook veel voordelen. Je ontvangt nog steeds elke maand salaris, maar betaalt over de eerste belastingschijf minder belasting als je de AOW-leeftijd bereikt. Mooi meegenomen! Ook blijf je betrokken bij de maatschappij, je collega’s en de organisatie waarvoor je werkt. Voor de Ziektewet blijf je gewoon verzekerd. Word je ziek? Dan ontvang je nog 13 weken loon. Mogelijk blijf je ook pensioen opbouwen. Check daarvoor je pensioenregeling. 

Benieuwd of je eerder met pensioen kan? 

Wil je graag eerder met pensioen? Dan is het verstandig om goed te kijken hoeveel je daarvoor nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. De tool ‘Eerder stoppen met werken’ helpt je daarbij. 

Naar de tool

Hoeveel mag je bijverdienen na je pensioen?

  Als je blijft werken na je AOW, mag je in principe onbeperkt bijverdienen. Let er wel op dat je extra inkomsten gevolgen kunnen hebben voor eventuele toeslagen. Ook betaal je mogelijk meer inkomstenbelasting als je meer bijverdient.  

  Hoe zit het met de belasting als je werkt na je pensioen? 

  Ook als je doorwerkt na je AOW moet je inkomstenbelasting betalen. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je wel minder inkomstenbelasting over de eerste belastingschijf. Let er wel op dat je huur- en zorgtoeslag lager kunnen uitvallen als je bijverdient naast je AOW-uitkering en aanvullend pensioen. 

  Als je blijft doorwerken na je AOW-leeftijd en je daarnaast ook nog aanvullend pensioen van je (oude) werkgever krijgt, kan het gebeuren dat zij te weinig belasting inhouden. Jouw pensioenuitvoerder en werkgever dragen namelijk allebei belasting af, maar houden daarbij geen rekening met andere inkomsten. Je kan dan achteraf een hogere belastingaanslag krijgen dan je misschien verwachtte. Om verrassingen te voorkomen, kun je zelf een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. Die ontvang je namelijk niet meer automatisch na je pensioenleeftijd. Je moet dan zelf je inkomen doorgeven. 

  Kun je als zzp’er bijverdienen na je pensioen? 

  Doorwerken na je pensioen kan ook als zzp’er. Veel mensen beginnen liever na hun AOW-leeftijd voor zichzelf, omdat de risico’s van het ondernemen dan kleiner zijn. Je ontvangt tenslotte altijd nog je AOW-uitkering om op terug te vallen. Daarnaast bepaal je als zzp’er zelf je werktijden. Zo heb je de vrijheid om te werken én van je pensioen te genieten wanneer je dat zelf wilt. 

  Hulp van je adviseur

  Wilt je langer doorwerken, of heb je een andere vraag over je pensioen?Je zelfstandig adviseur denkt graag mee.

  Maak een afspraak

  Je pensioen zelf aanvullen

  Overweeg je zelf te sparen en/of beleggen als aanvulling op je pensioen? Dat kan bij RegioBank.

  Bekijk de mogelijkheden