Met pensioen: hoe kunnen we helpen?

Als je met pensioen gaat, wil je van je oude dag kunnen genieten. Geldzorgen horen daar niet bij. Kijk daarom alvast of je financiële situatie past bij je wensen voor de toekomst.

Hoe zit het bijvoorbeeld met je hypotheek op oudere leeftijd? Heb je als gepensioneerde straks genoeg inkomen om de hypotheek te betalen? Is je huidige hypotheekvorm wel de slimste? En wat is er mogelijk als je je pensioenuitkering wilt aanvullen? Dat zijn vragen waar de zelfstandig adviseur je graag mee helpt.

Wat krijg je als pensioen?

Als je met pensioen gaat, krijg je in principe een basispensioen van de overheid: de AOW-uitkering. De AOW is een volksverzekering. Heb je bijvoorbeeld lang in het buitenland gewoond en heb je geen premie betaald? Dan kan het zijn dat je minder of zelfs helemaal geen AOW krijgt.

Van je werkgever krijg je je opgebouwde pensioen. Daarvoor heb je tijdens je loopbaan premies betaald. Wil je aanvullend pensioen opbouwen of ben je zzp’er of ondernemer? Dan is het belangrijk dat je zelf spaart voor je oude dag. Bijvoorbeeld met een zzp-pensioenregeling of via een bankspaarrekening zoals de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Tip: pensioenoverzicht

Op mijnpensioenoverzicht.nl staat hoeveel pensioen je hebt opgebouwd (naast je AOW) en bij welk pensioenfonds of -verzekeraar. Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je overlijdt.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met je vragen over pensioen en je hypotheek.