Jouw hypotheek en de belasting

Bij het afsluiten van een hypotheek mag je de rente onder voorwaarden aftrekken van je inkomen voor de Belastingdienst. Net als de eenmalige kosten die je maakt voor een hypotheek. Hoe werkt dat? En welke regels zijn er?

De rente die je betaalt voor je hypotheek mag je onder voorwaarden aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Je belastbaar inkomen is daardoor lager, dus je hoeft minder inkomstenbelasting te betalen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belastingvoordeel je hebt door het aftrekken van de hypotheekrente.

Het eigenwoningforfait heeft invloed op de hypotheekrente die je kunt aftrekken. In het document 'Je hypotheek en de belasting' lees je hier meer over.

Hypotheekrenteaftrek: de regels

De hypotheekrente mag je aftrekken als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste:

 • Je moet de hypotheek gebruiken voor aankoop, onderhoud of verbouwing van je woonhuis. Dus niet voor bijvoorbeeld een vakantiehuis.
 • De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal dertig jaar aftrekbaar. Dat betekent dat je de rente van een hypotheek die je voor 2001 hebt afgesloten, tot maximaal 2031 kunt aftrekken. Heb je na 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarden tot dertig jaar na het afsluiten van je hypotheek aftrekbaar. Heb je je hypotheek dan nog niet afgelost en is de hypotheekrenteaftrek gestopt? Dan kunnen je nettomaandlasten stijgen.
 • Als je verhuist, kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Dat is het geval als de verkoopprijs van je huis hoger is dan het openstaande hypotheekbedrag. Je hebt dan overwaarde.

Extra regels na 1 januari 2013

Heb je een hypotheek afgesloten of verhoogd na 1 januari 2013 en wil je profiteren van hypotheekrenteaftrek? Dan moe je de rente op tijd betalen en je lening binnen dertig jaar helemaal aflossen, annuïtair of lineair.

Ga je je hypotheek oversluiten? Dan bepaalt de afsluitdatum van je oorspronkelijke hypotheek of de aflossingsverplichting voor jou geldt.

Controlemomenten Belastingdienst

Om van de renteaftrek te kunnen profiteren, moet je dus op tijd aflossen en rente betalen. De Belastingdienst controleert dat op verschillende momenten:

 • Op 31 december.
 • Als je je huis verkoopt.
 • Als je rente verandert.
 • Als je je hypotheek oversluit.

Ben je op één van de laatste drie momenten niet bij met je aflossingen? Dan mag je de rente over het bedrag dat je te weinig hebt afgelost niet meer aftrekken.

Ben je op 31 december niet bij met je aflossingen? Dan mag je de rente over je volledige hypotheek niet meer aftrekken. Hier zijn wel uitzonderingen op. Bijvoorbeeld als het de eerste keer is dat je achterloopt. Neem contact op met je zelfstandig adviseur om te kijken wat er voor jou geldt.

Lees meer op belastingdienst.nl

Teruggave eerder ontvangen

Wil je de jaarlijkse teruggave van de hypotheekrente niet pas ontvangen nadat je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan? Dan kun je een voorlopige teruggaaf aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt dan alvast maandelijks of in één keer een teruggave op je rekening gestort.

Meer over hypotheekrenteaftrek

Eenmalige aftrekposten hypotheek

Naast de hypotheekrente mag je een aantal eenmalige kosten van het afsluiten van je hypotheek voor je woonhuis aftrekken van je inkomen voor de Belasting in datzelfde jaar. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

 • hypotheekadvies- en afsluitkosten
 • taxatie
 • het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • de hypotheekakte bij de notaris
 • bij oversluiten van je hypotheek: de vergoeding die je betaalt voor het renteverlies van de bank
 • verlenging van de hypotheekofferte
 • de rente over een overbruggingsfinanciering
 • bouwrente na koopovereenkomst
 • erfpachtcanon

Samenwonen en de belasting

Als je samen een huis koopt, ben je fiscaal partner. Fiscaal partners mogen in de aangifte de aftrekbare kosten verdelen, of alleen laten aftrekken door degene met het hoogste inkomen. Dat kan voordelig uitpakken.

Heb je een verzekering of spaarrekening bij je hypotheek?

In de Informatiewijzer lees je meer over de voorwaarden en fiscale gevolgen.

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

Jaaroverzichten

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.