Uw hypotheek en de belasting

Bij het afsluiten van een hypotheek mag u de rente onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de Belastingdienst. Net als de eenmalige kosten die u maakt voor een hypotheek. Hoe werkt dat? En welke regels zijn er?

De rente die u betaalt voor uw hypotheek mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen bij uw belastingaangifte. Uw belastbaar inkomen is daardoor lager, dus u hoeft minder inkomstenbelasting te betalen. Hoe hoger uw inkomen, hoe meer belastingvoordeel u heeft door het aftrekken van de hypotheekrente.

Het eigenwoningforfait heeft invloed op de hypotheekrente die u kunt aftrekken. In het document 'Uw hypotheek en de belasting' leest u hier meer over.

Hypotheekrenteaftrek: de regels

De hypotheekrente mag u aftrekken als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste:

 • U moet de hypotheek gebruiken voor aankoop, onderhoud of verbouwing van uw woonhuis. Dus niet voor bijvoorbeeld een vakantiehuis.
 • De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal dertig jaar aftrekbaar. Dat betekent dat u de rente van een hypotheek die u voor 2001 heeft afgesloten, tot maximaal 2031 kunt aftrekken. Heeft u na 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarden tot dertig jaar na het afsluiten van uw hypotheek aftrekbaar. Heeft u uw hypotheek dan nog niet afgelost en is de hypotheekrenteaftrek gestopt? Dan kunnen uw nettomaandlasten stijgen.
 • Als u verhuist, kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Dat is het geval als de verkoopprijs van uw huis hoger is dan het openstaande hypotheekbedrag. U heeft dan overwaarde.

Extra regels na 1 januari 2013

Heeft u een hypotheek afgesloten of verhoogd na 1 januari 2013 en wilt u profiteren van hypotheekrenteaftrek? Dan moet u de rente op tijd betalen en uw lening binnen dertig jaar helemaal aflossen, annuïtair of lineair.

Gaat u uw hypotheek oversluiten? Dan bepaalt de afsluitdatum van uw oorspronkelijke hypotheek of de aflossingsverplichting voor u geldt.

Controlemomenten Belastingdienst

Om van de renteaftrek te kunnen profiteren, moet u dus op tijd aflossen en rente betalen. De Belastingdienst controleert dat op verschillende momenten:

 • Op 31 december.
 • Als u uw huis verkoopt.
 • Als uw rente verandert.
 • Als u uw hypotheek oversluit.

Bent u op één van de laatste drie momenten niet bij met uw aflossingen? Dan mag u de rente over het bedrag dat u te weinig heeft afgelost niet meer aftrekken.

Bent u op 31 december niet bij met uw aflossingen? Dan mag u de rente over uw volledige hypotheek niet meer aftrekken. Hier zijn wel uitzonderingen op. Bijvoorbeeld als het de eerste keer is dat u achterloopt. Neem contact op met uw Zelfstandig Adviseur om te kijken wat er voor u geldt.

Lees meer op belastingdienst.nl

Teruggave eerder ontvangen

Wilt u de jaarlijkse teruggave van de hypotheekrente niet pas ontvangen nadat u aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan? Dan kunt u een voorlopige teruggaaf aanvragen bij de Belastingdienst. U krijgt dan alvast maandelijks of in één keer een teruggave op uw rekening gestort.

Meer over hypotheekrenteaftrek

Eenmalige aftrekposten hypotheek

Naast de hypotheekrente mag u een aantal eenmalige kosten van het afsluiten van uw hypotheek voor uw woonhuis aftrekken van uw inkomen voor de Belasting in datzelfde jaar. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

 • hypotheekadvies- en afsluitkosten
 • taxatie
 • het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • de hypotheekakte bij de notaris
 • bij oversluiten van uw hypotheek: de vergoeding die u betaalt voor het renteverlies van de bank
 • verlenging van de hypotheekofferte
 • de rente over een overbruggingsfinanciering
 • bouwrente na koopovereenkomst
 • erfpachtcanon

Samenwonen en de belasting

Als u samen een huis koopt, bent u fiscaal partner. Fiscaal partners mogen in de aangifte de aftrekbare kosten verdelen, of alleen laten aftrekken door degene met het hoogste inkomen. Dat kan voordelig uitpakken.

Heeft u een verzekering of spaarrekening bij uw hypotheek?

In de Informatiewijzer leest u meer over de voorwaarden en fiscale gevolgen.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.