Uw hypotheek en de belasting

Als u uw hypotheekrente kunt aftrekken, heeft u belastingvoordeel. Hoe werkt dat? En welke regels zijn er?

De rente die u betaalt voor uw hypotheek mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen bij uw belastingaangifte. Uw belastbaar inkomen is daardoor lager, dus u hoeft minder inkomstenbelasting te betalen. Hoe hoger uw inkomen, hoe meer belastingvoordeel u heeft door het aftrekken van de hypotheekrente. Het eigenwoningforfait heeft invloed op de hypotheekrente die u kunt aftrekken. In het document 'Uw hypotheek en de belasting' leest u hier meer over.

Hypotheekrenteaftrek: de regels

De hypotheekrente mag u aftrekken als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste:

  • U moet de hypotheek gebruiken voor aankoop, onderhoud of verbouwing van uw woonhuis. Dus niet voor bijvoorbeeld een vakantiehuis.
  • De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal dertig jaar aftrekbaar. Dat betekent dat u de rente van een hypotheek die u voor 2001 heeft afgesloten, tot maximaal 2031 kunt aftrekken. Heeft u na 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarden tot dertig jaar na het afsluiten van uw hypotheek aftrekbaar. Heeft u uw hypotheek dan nog niet afgelost en is de hypotheekrenteaftrek gestopt? Dan kunnen uw nettomaandlasten stijgen.
  • Als u verhuist, kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Dat is het geval als de verkoopprijs van uw huis hoger is dan het openstaande hypotheekbedrag. U heeft dan overwaarde.

Extra regels na 1 januari 2013

Heeft u een eerste hypotheek afgesloten na 1 januari 2013 en wilt u profiteren van hypotheekrenteaftrek? Dan moet u voldoen aan de aflossingsverplichting. U voldoet hieraan als u de lening binnen maximaal dertig jaar minimaal annuïtair volledig aflost. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast brutobedrag. Dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaalt u vooral hypotheekrente. Tijdens de looptijd verandert de samenstelling van het bedrag. U lost steeds meer af en betaalt minder rente. Met een looptijd van dertig jaar heeft u na twintig jaar de helft van uw schuld afgelost. Aan het einde van de looptijd heeft u de hele schuld terugbetaald.

In de volgende situaties moet u voldoen aan de aflossingsverplichting om de rente te mogen aftrekken:

  • U sluit voor de eerste keer een hypotheek of lening af in 2013 of daarna.
  • U verhoogt uw bestaande hypotheek of lening, bijvoorbeeld voor een verbouwing.

Had u op 31 december 2012 al een eigenwoningschuld? Dan geldt de aflossingsverplichting alleen voor het extra bedrag dat u leent.

Lees meer op Belastingdienst.nl

Regels bij oversluiten hypotheek

Gaat u uw hypotheek oversluiten? Dan bepaalt de afsluitdatum van uw oorspronkelijke hypotheek of de aflossingsverplichting voor u geldt.

Lees meer op Belastingdienst.nl

Renteaftrek en de aflossingsverplichting

Om van de renteaftrek te kunnen profiteren, moet u op tijd aflossen en rente betalen. De Belastingdienst controleert dat op verschillende momenten:

  • Op 31 december.
  • Als u uw huis verkoopt.
  • Als uw rente verandert.
  • Als u uw hypotheek oversluit.

Bent u op één van de laatste drie momenten niet bij met uw aflossingen? Dan mag u de rente over het bedrag dat u te weinig heeft afgelost niet meer aftrekken.

Bent u op 31 december niet bij met uw aflossingen? Dan mag u de rente over uw volledige hypotheek niet meer aftrekken. Hier zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het de eerste keer is dat u achterloopt. Neem contact op met uw Zelfstandig Adviseur om te kijken wat er voor u geldt.

Lees meer op Belastingdienst.nl

Veelgestelde vragen

Mag ik de kosten voor hypotheekadvies aftrekken?

U mag een aantal kosten van het afsluiten van uw hypotheek aftrekken in uw belastingaangifte. Denk aan kosten voor hypotheekadvies, taxatie en het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe zit het als we samen een huis kopen?

Als u samen een huis koopt, bent u fiscaal partner. Fiscaal partners mogen in de aangifte de aftrekbare kosten verdelen, of alleen laten aftrekken door degene met het hoogste inkomen. Dat kan voordelig uitpakken.

Heeft u een verzekering of spaarrekening bij uw hypotheek?

In de Informatiewijzer leest u meer over de voorwaarden en fiscale gevolgen.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina

Meer over hypotheken

Meer artikelen over hypotheken