Stappenplan ander huis kopen


Als je een ander huis wilt kopen, komt er veel op je af. Welke woning kun je kopen? Wat doe je met overwaarde of een restschuld? Hoe regel je het met de verkoop van je woning en je hypotheek? We helpen je stap voor stap op weg. Ontdek je mogelijkheden en wat je kunt verwachten.

1. Verhuizen of toch niet

Droom je van een tuin? Is een extra slaapkamer gewenst met het oog op gezinsuitbreiding? Of wil je kleiner wonen, om kosten te besparen, omdat je huis te groot is geworden of omdat je bijvoorbeeld gaat scheiden? Er zijn verschillende redenen om te verhuizen. Soms blijkt verhuizen toch niet nodig.

Verhuizen of verbouwen? Doe de test

Blijven wonen bij scheiding

2. Je financiƫle mogelijkheden ontdekken

Hoeveel je kunt besteden, hangt af van de waarde van het nieuwe huis, je inkomen en de overwaarde of restschuld die je mogelijk hebt. Met onze rekentool krijg je een idee van wat je ongeveer kunt lenen. Wil je weten hoeveel je precies kunt lenen? Vraag het je zelfstandig adviseur. Houd er rekening mee dat je eigen geld nodig hebt voor de bijkomende kosten en vaak ook als je wilt verbouwen.

Je maximale hypotheek berekenen

Hypotheekgesprek voorbereiden

Gratis oriƫntatiegesprek

3. Je woning verkopen

Ga je eerst kopen of verkopen? Als je eerst verkoopt, voorkom je dubbele woonlasten en weet je precies wat je aan je nieuwe huis kunt besteden. Maar misschien wil je niet wachten met kopen als je je droomhuis hebt gevonden. Heb je hiervoor de opbrengst van je vorige woning nodig? Bekijk dan met je zelfstandig adviseur of je een overbruggingskrediet kunt krijgen.

De vraagprijs van je huis bepalen

Je koophuis tijdelijk verhuren bij dubbele lasten

4. Op zoek naar je volgende woning

Als je weet wat je nieuwe woning mag kosten, wordt het zoeken al een stuk eenvoudiger. Op funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl vind je een enorm woningaanbod. Ook kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Die weet vaak al eerder dat huizen in de verkoop komen en of er nieuwbouwprojecten aan komen.

Checklist huizen bezichtigen

Nieuwbouw of bestaand huis kopen?

5. Volgend huis kopen

Verliefd geworden op een huis? Dan is het tijd om te bieden en onderhandelen. Let goed op mogelijke gebreken om mee te nemen in de onderhandeling. Je kunt de onderhandelingen ook aan een aankoopmakelaar overlaten. Check vooraf bij je zelfstandig adviseur of het bod dat je wilt doen haalbaar is. Na het tekenen van het koopcontract heb je nog 3 dagen bedenktijd.

Doe een bouwkundig keuring

Koopcontract huis met ontbindende voorwaarden

6. De hypotheek regelen

Is de deal gesloten? Gefeliciteerd! Dan is het tijd om je hypotheek en verzekeringen te regelen. Hiervoor moet je bijna altijd het huis laten taxeren. Wil je je oude hypotheek meenemen met dezelfde rente en voorwaarden? Bespreek dan met je zelfstandig adviseur of dit kan. Heb je overwaarde? Houd dan rekening met de bijleenregeling.

Veelgestelde hypotheekvragen

Hypotheek aanvragen

7. Klussen, verhuizen en genieten

Je bent er bijna. Als je hypotheekaanvraag is geaccepteerd, hoef je alleen nog naar de notaris en de sleutels in ontvangst te nemen. En dan kun je verhuizen. Misschien wil je nog verbouwen. Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk extra lenen. Dit geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk hier onze handige tips voor een geslaagde verbouwing en verhuizing. Veel woonplezier!

Alles over duurzaam wonen

Ontspannen verhuizen

Handig: je persoonlijke verhuischecklist

Download gratis een persoonlijke verhuischecklist. Handig om af te vinken zodat je niets vergeet. Kies je situatie:

Ik verhuis alleen

Ik verhuis met mijn gezin

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

  • Persoonlijk en onafhankelijk advies
  • Ruim keuze aan looptijden en aflosvormen
  • Een zelfstandig adviseur bij jou in de buurt