Als u een ander huis wilt kopen, komt er veel op u af. Welke woning kunt u kopen? Wat doet u met overwaarde of een restschuld? Hoe regelt u het met de verkoop van uw woning en uw hypotheek? We helpen u stap voor stap op weg. Ontdek uw mogelijkheden en wat u kunt verwachten.

1. Verhuizen of toch niet

Droomt u van een tuin? Is een extra slaapkamer gewenst met het oog op gezinsuitbreiding? Of wilt u kleiner wonen, om kosten te besparen, omdat uw huis te groot is geworden of omdat u bijvoorbeeld gaat scheiden? Er zijn verschillende redenen om te verhuizen. Soms blijkt verhuizen toch niet nodig.

Verhuizen of verbouwen? Doe de test

Blijven wonen bij scheiding

2. Uw financiële mogelijkheden ontdekken

Hoeveel u kunt besteden, hangt af van de waarde van het nieuwe huis, uw inkomen en de overwaarde of restschuld die u mogelijk hebt. Met onze rekentool krijgt u een idee van wat u ongeveer kunt lenen. Wilt u weten hoeveel u precies kunt lenen? Vraag het uw Zelfstandig Adviseur. Houd er rekening mee dat u eigen geld nodig hebt voor de bijkomende kosten en vaak ook als u wilt verbouwen.

Uw maximale hypotheek berekenen

Hypotheekgesprek voorbereiden

Gratis oriëntatiegesprek

3. Uw woning verkopen

Gaat u eerst kopen of verkopen? Als u eerst verkoopt, voorkomt u dubbele woonlasten en weet u precies wat u aan uw nieuwe huis kunt besteden. Maar misschien wilt u niet wachten met kopen als u uw droomhuis hebt gevonden. Hebt u hiervoor de opbrengst van uw vorige woning nodig? Bekijk dan met uw Zelfstandig Adviseur of u een overbruggingskrediet kunt krijgen.

De vraagprijs van uw huis bepalen

Uw koophuis tijdelijk verhuren bij dubbele lasten

4. Op zoek naar uw volgende woning

Als u weet wat uw nieuwe woning mag kosten, wordt het zoeken al een stuk eenvoudiger. Op funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl vindt u een enorm woningaanbod. Ook kunt u een aankoopmakelaar inschakelen. Die weet vaak al eerder dat huizen in de verkoop komen en of er nieuwbouwprojecten aan komen.

Checklist huizen bezichtigen

Nieuwbouw of bestaand huis kopen?

5. Volgend huis kopen

Verliefd geworden op een huis? Dan is het tijd om te bieden en onderhandelen. Let goed op mogelijke gebreken om mee te nemen in de onderhandeling. U kunt de onderhandelingen ook aan een aankoopmakelaar overlaten. Check vooraf bij uw Zelfstandig Adviseur of het bod dat u wilt doen haalbaar is. Na het tekenen van het koopcontract hebt u nog 3 dagen bedenktijd.

Doe een bouwkundig keuring

Koopcontract huis met ontbindende voorwaarden

6. De hypotheek regelen

Is de deal gesloten? Gefeliciteerd! Dan is het tijd om uw hypotheek en verzekeringen te regelen. Hiervoor moet u bijna altijd het huis laten taxeren. Wilt u uw oude hypotheek meenemen met dezelfde rente en voorwaarden? Bespreek dan met uw Zelfstandig Adviseur of dit kan. Hebt u overwaarde? Houd dan rekening met de bijleenregeling.

Veelgestelde hypotheekvragen

Hypotheek aanvragen

7. Klussen, verhuizen en genieten

U bent er bijna. Als uw hypotheekaanvraag is geaccepteerd, hoeft u alleen nog naar de notaris en de sleutels in ontvangst te nemen. En dan kunt u verhuizen. Misschien wilt u nog verbouwen. Voor energiebesparende maatregelen kunt u mogelijk extra lenen. Dit geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk hier onze handige tips voor een geslaagde verbouwing en verhuizing. Veel woonplezier!

Alles over duurzaam wonen

Ontspannen verhuizen

Handig: uw persoonlijke verhuischecklist

Download gratis een persoonlijke verhuischecklist. Handig om af te vinken zodat u niets vergeet. Kies uw situatie:

Ik verhuis alleen

Ik verhuis met mijn gezin

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

  • Persoonlijk en onafhankelijk advies
  • Ruim keuze aan looptijden en aflosvormen
  • Een zelfstandig adviseur bij u in de buurt