Verbouwen of verhuizen? Doe de test!

Is de badkamer aan een opknapbeurt toe? Of is er een baby op komst en heeft u wat meer ruimte nodig? De redenen om te gaan verhuizen zijn heel persoonlijk en verschillen van mens tot mens. Toch kan het interessant zijn om de voor- en nadelen van verhuizen of verbouwen op een rijtje te zetten. Wij helpen u graag op weg.

Wat is beter, verbouwen of verhuizen?

Laten we beginnen bij verbouwen. Misschien bent u erg gehecht aan uw huis, ondanks de gebreken. Heeft u fijne buren. Veel vrienden en kennissen in de buurt. En zitten uw kinderen vlakbij op school. Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom u in uw huis wilt blijven wonen.

Voor- en nadelen verbouwen

Misschien overziet u niet helemaal wat er komt kijken bij een verbouwing van uw woning. Wat het u kan opleveren of wat het u juist gaat kosten. In de tabel hieronder vindt u de belangrijkste voor- en nadelen van verbouwen:

Nadelen van verbouwen Voordelen van verbouwen
Chaos en rommel: een verbouwing geeft veel rommel en troep. Misschien zoveel, dat uw huis tijdelijk onbewoonbaar is tijdens de verbouwing. U blijft zitten waar u zit: de sportclub op loopafstand? Een rustige maar gezellige straat? U hoeft geen afscheid te nemen van uw fijne woonomgeving als u kiest voor een verbouwing in plaats van verhuizen.
Het duurt lang: een verbouwing kan erg lang duren, zeker als u van plan bent veel zelf te doen. U zit dan voor een langere periode in de rommel. Geen verhuizing: een verbouwing is een groot project, maar een verhuizing is dat ook. Voorlopig hoeft u niet meer te verhuizen.
Onvoorspelbare kosten: de kosten van een verbouwing zijn lastig te voorspellen. Of u het nu zelf doet, of een vakman inhuurt. Een verbouwing valt soms gewoon duurder uit dan gepland. Is uw spaarpot daar op berekend? Kostenbesparing: verduurzaming door betere isolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen is vaak onderdeel van een verbouwing. Met deze ingrepen bespaart u vanaf de verbouwing elke maand geld.

Voor- en nadelen verhuizen

Met een verbouwing kunt u veel aan uw woonsituatie veranderen. Maar niet alles. Denk aan de grootte van het huis en de locatie. Dit soort problemen kunt u wel oplossen als u gaat verhuizen.

Nadelen van verhuizen Voordelen van verhuizen
Chaos en rommel: een verbouwing geeft misschien veel rommel en troep, maar een verhuizing ook! Het is een periode van stress en hard werken. Misschien zelfs meer dan een verbouwing. Een nieuwe plek: vlak bij de school van uw kinderen. Dichter bij uw werk. In een rustige wijk. Op een woonerf. Als u verhuist, heeft u de kans om op een nieuwe fijnere plek te gaan wonen.
Dubbele maandlasten: als u een nieuw huist koopt, loopt u het risico een periode dubbele maandlasten te betalen. Dat kan, voor even. Maar de kosten lopen snel op als dit langer duurt. In sommige gevallen lagere rente: als u een nieuw huis koopt, kan het zijn dat u een lagere hypotheekrente gaat betalen. Zo gaan er meer euro’s naar uw huis zelf. Helaas gaat dit niet altijd op.
Verhuizen én verbouwen: ook al is het nieuwe huis nog zo volmaakt, vaak klussen mensen in het eerste jaar erg veel. Dus ook als u kiest voor verhuizen eindigt u waarschijnlijk met een kleine verbouwing. Of op z’n minst een aantal flinke klussen. Meer ruimte of een andere indeling: hoe goed u ook kunt klussen, uw huis wordt niet ineens twee keer zo groot. Kiest u ervoor om te verhuizen? Dan kunt u kiezen voor een andere indeling. En een andere inrichting, als u dat wilt.

Doe de test

Twijfelt u tussen verbouwen of verhuizen? Doe dan onze test. Geef uw antwoord op onderstaande vragen en onthoud of uw antwoord vooral A is of vooral B.

Als u nú iets aan uw huis kon veranderen. Wat zou dat dan zijn?

A Een grotere woonkamer en een nieuwe keuken.

B Een grotere tuin en een extra slaapkamer.

Bent u blij met de locatie waar u nu woont?

A Ja heel erg. Ik ben gehecht aan de plek en wil zeker hier in de buurt blijven wonen.

B Niet per se. Ik ben niet gehecht aan de buurt waar ik nu woon.

Verbouwen of verhuizen kost tijd. Heeft u haast?

A Ja, ik wil graag snel groter/anders wonen.

B Valt mee, ik ben me rustig aan het oriënteren.

Heeft u kinderen die al naar school gaan?

A Ja

B Nee

Bent u stressbestendig?

A Redelijk, maar mijn leven is eigenlijk al druk genoeg op het moment.  

B Ja hoor, er kan nog wel een klusje bij. 

Meestal A? Verbouwen lijkt de beste optie.

U bent best blij met het huis en de plek waar u nu woont. U bent gehecht aan de plek waar u woont. En de kinderen gaan in de buurt naar school. Een verbouwing is sneller in gang gezet dan een verhuizing én is iets minder stressvol – al hangt dat natuurlijk af van hoe grondig u het aanpakt. Gaat u voor een complete verbouwing? Dan is het misschien slim om een tijdje ergens anders te gaan wonen, zodat u niet dagelijks bouwstof uit uw kleren hoeft te kloppen.

Uw Zelfstandig Adviseur denkt graag mee over uw verbouwing. Maak een afspraak bij u in de buurt voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Meestal B? Verhuizen lijkt de beste optie.

Een grote tuin of extra kamer tovert u helaas niet zomaar tevoorschijn. Ook als u niet zo blij wordt van de buurt of bijvoorbeeld de afstand tot uw werk of familie te groot vindt, is verhuizen eigenlijk de enige optie. Het grote voordeel is dat u dan een huis kunt zoeken dat helemaal past bij uw woonwensen. Ga voor die extra slaapkamer, een zonnige tuin op het zuiden en de badkamer mét ligbad.

Een nadeel is wel dat verhuizen meer tijd kost. Een geschikt huis vinden kan zo al maanden duren. En dan moet u nog zaken regelen zoals de financiering. We helpen u met al uw vragen en adviseren u graag over de hypotheek die het beste bij u past.

Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Vind uw adviseur

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Meer over uw woning verbouwen

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen