Verbouwen of verhuizen? Doe de test!

Is de badkamer aan een opknapbeurt toe? Of is er een baby op komst en heb je wat meer ruimte nodig? De redenen om te gaan verhuizen zijn heel persoonlijk en verschillen van mens tot mens. Toch kan het interessant zijn om de voor- en nadelen van verhuizen of verbouwen op een rijtje te zetten. Wij helpen je graag op weg.

Wat is beter, verbouwen of verhuizen?

Laten we beginnen bij verbouwen. Misschien ben je erg gehecht aan je huis, ondanks de gebreken. Heb je fijne buren. Veel vrienden en kennissen in de buurt. En zitten je kinderen vlakbij op school. Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je in je huis wilt blijven wonen.

Voor- en nadelen verbouwen

Misschien overzie je niet helemaal wat er komt kijken bij een verbouwing van je woning. Wat het je kan opleveren of wat het je juist gaat kosten. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van verbouwen:

Nadelen van verbouwen Voordelen van verbouwen
Chaos en rommel: een verbouwing geeft veel rommel en troep. Misschien zoveel, dat je huis tijdelijk onbewoonbaar is tijdens de verbouwing. Je blijft zitten waar je zit: de sportclub op loopafstand? Een rustige maar gezellige straat? Je hoeft geen afscheid te nemen van je fijne woonomgeving als je kiest voor een verbouwing in plaats van verhuizen.
Het duurt lang: een verbouwing kan erg lang duren, zeker als je van plan bent veel zelf te doen. Je zit dan voor een langere periode in de rommel. Geen verhuizing: een verbouwing is een groot project, maar een verhuizing is dat ook. Voorlopig hoef je niet meer te verhuizen.
Onvoorspelbare kosten: de kosten van een verbouwing zijn lastig te voorspellen. Of je het nu zelf doet, of een vakman inhuurt. Een verbouwing valt soms gewoon duurder uit dan gepland. Is je spaarpot daar op berekend? Kostenbesparing: verduurzaming door betere isolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen is vaak onderdeel van een verbouwing. Met deze ingrepen bespaar je vanaf de verbouwing elke maand geld.

Voor- en nadelen verhuizen

Met een verbouwing kun je veel aan je woonsituatie veranderen. Maar niet alles. Denk aan de grootte van het huis en de locatie. Dit soort problemen kun je wel oplossen als je gaat verhuizen.

Nadelen van verhuizen Voordelen van verhuizen
Chaos en rommel: een verbouwing geeft misschien veel rommel en troep, maar een verhuizing ook! Het is een periode van stress en hard werken. Misschien zelfs meer dan een verbouwing. Een nieuwe plek: vlak bij de school van je kinderen. Dichter bij je werk. In een rustige wijk. Op een woonerf. Als je verhuist, heb je de kans om op een nieuwe fijnere plek te gaan wonen.
Dubbele maandlasten: als je een nieuw huis koopt, loop je het risico een periode dubbele maandlasten te betalen. Dat kan, voor even. Maar de kosten lopen snel op als dit langer duurt. In sommige gevallen lagere rente: als je een nieuw huis koopt, kan het zijn dat je een lagere hypotheekrente gaat betalen. Zo gaan er meer euro’s naar je huis zelf. Helaas gaat dit niet altijd op.
Verhuizen én verbouwen: ook al is het nieuwe huis nog zo volmaakt, vaak klussen mensen in het eerste jaar erg veel. Dus ook als je kiest voor verhuizen eindig je waarschijnlijk met een kleine verbouwing. Of op z’n minst een aantal flinke klussen. Meer ruimte of een andere indeling: hoe goed je ook kunt klussen, je huis wordt niet ineens twee keer zo groot. Kies je ervoor om te verhuizen? Dan kun je kiezen voor een andere indeling. En een andere inrichting, als je dat wilt.

Doe de test

Twijfel je tussen verbouwen of verhuizen? Doe dan onze test. Geef je antwoord op onderstaande vragen en onthoud of je antwoord vooral A is of vooral B.

Als je nú iets aan je huis kon veranderen. Wat zou dat dan zijn?

A Een grotere woonkamer en een nieuwe keuken.

B Een grotere tuin en een extra slaapkamer.

Ben je blij met de locatie waar je nu woont?

A Ja heel erg. Ik ben gehecht aan de plek en wil zeker hier in de buurt blijven wonen.

B Niet per se. Ik ben niet gehecht aan de buurt waar ik nu woon.

Verbouwen of verhuizen kost tijd. Heb je haast?

A Ja, ik wil graag snel groter/anders wonen.

B Valt mee, ik ben me rustig aan het oriënteren.

Heb je kinderen die al naar school gaan?

A Ja

B Nee

Ben je stressbestendig?

A Redelijk, maar mijn leven is eigenlijk al druk genoeg op het moment.  

B Ja hoor, er kan nog wel een klusje bij. 

Meestal A? Verbouwen lijkt de beste optie.

Je bent best blij met het huis en de plek waar je nu woont. Je bent gehecht aan de plek waar je woont. En de kinderen gaan in de buurt naar school. Een verbouwing is sneller in gang gezet dan een verhuizing én is iets minder stressvol – al hangt dat natuurlijk af van hoe grondig je het aanpakt. Ga je voor een complete verbouwing? Dan is het misschien slim om een tijdje ergens anders te gaan wonen, zodat je niet dagelijks bouwstof uit je kleren hoeft te kloppen.

Je zelfstandig adviseur denkt graag mee over je verbouwing. Maak een afspraak bij je in de buurt voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Meestal B? Verhuizen lijkt de beste optie.

Een grote tuin of extra kamer tover je helaas niet zomaar tevoorschijn. Ook als je niet zo blij wordt van de buurt of bijvoorbeeld de afstand tot je werk of familie te groot vindt, is verhuizen eigenlijk de enige optie. Het grote voordeel is dat je dan een huis kunt zoeken dat helemaal past bij je woonwensen. Ga voor die extra slaapkamer, een zonnige tuin op het zuiden en de badkamer mét ligbad.

Een nadeel is wel dat verhuizen meer tijd kost. Een geschikt huis vinden kan zo al maanden duren. En dan moet je nog zaken regelen zoals de financiering. We helpen je met al je vragen en adviseren je graag over de hypotheek die het beste bij je past.

Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur bij je in de buurt voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Vind je adviseur

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Meer over je woning verbouwen

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen