Beleggen voor uw kind

U gunt uw kind een fijn leven. Nu, maar ook later. U kunt onze beleggersrekening Doelbeleggen openen, om uw kind in de toekomst financieel te ondersteunen. Zo zorgt u dat uw kind een startkapitaal heeft, wanneer hij of zij volwassen is. Maar let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen.

Waarom beleggen voor uw kind?

Beleggen kan -als u al een goede spaarbuffer hebt voor onverwachte uitgaven- een goede manier zijn om vermogen op te bouwen voor uw kind. Zodat uw kind in de toekomst bijvoorbeeld een studie kan volgen, of een aanbetaling kan doen op een koophuis.

Wilt u zekerheid? Spaar dan voor het bedrag wat u minimaal nodig hebt. Accepteert u dat u een deel van uw inleg kunt verliezen, dan kunt u ook beleggen en de waarde mogelijk sneller laten stijgen. De waarde van uw beleggingen kan echter ook dalen. Leg daarom regelmatig -op verschillende momenten- geld in over een langere termijn. Dan spreidt u uw risico. Terwijl uw kind opgroeit, hebt u jaren om het vermogen van uw kind rustig te laten groeien.

Een beleggingsrekening voor uw kind

U kunt de beleggingsrekening openen op naam van uw kind, of op uw eigen naam. Maar tot uw kind 18 jaar is, bent u voor de rekening verantwoordelijk. Als u er voor kiest om de beleggingsrekening op uw eigen naam te openen, kunt u het later schenken. Op de site van de belastingdienst ziet u hoeveel u belastingvrij aan uw kind mag schenken. Met Doelbeleggen bepaalt u zelf hoeveel u inlegt en welk fonds u kiest, met welk risico. Inleggen kan al vanaf 20 euro.

Meer over Doelbeleggen

Een beleggingsrekening voor uw kleinkind

Als u wilt beleggen voor uw kleinkind, kunt u de ouders of voogd vragen de rekening te openen op naam van het kind. U kunt natuurlijk ook zelf een rekening openen en het geld later schenken. Op de website van de belastingdienst ziet u hoeveel u belastingvrij mag schenken aan uw kleinkind.

Kan mijn kind ook zelf beleggen?

Nee. U kunt er wel voor kiezen om de beleggersrekening op naam van uw kind te openen. Uw kind kan er geld op storten, maar tot hij of zij 18 jaar is, kan die de rekening niet gebruiken. U blijft tot die tijd verantwoordelijk voor het vermogen van uw kind. Als uw kind 18 is, mag hij of zij het bedrag vrij besteden. Of zelf verder beleggen.

Beleggen voor uw kind en de belasting

Minderjarige kinderen dragen niet zelfstandig belasting af. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder(s) geteld. Dus ook als u op naam van uw kind belegt, telt het bij uw vermogen mee.
Meer over beleggen en belasting

Zo werkt beleggen voor uw kind

Wilt u een beleggingsrekening openen om geld opzij te zetten voor uw kind? Dat doet u als volgt:

  • U opent een Doelbeleggen-rekening. Maak hiervoor een afspraak met een van onze adviseurs.
  • Maak een keuze uit een van onze vijf mixfondsen. Elk fonds is opgebouwd uit goed gespreide beleggingen in duurzame fondsen. U kiest zelf het fonds dat bij u past, door te kijken naar het risico dat u wilt nemen voor een hoger of lager rendement.
  • Bepaal uw inleg en plaats de (periodieke) order. Meer hoeft u niet te doen.
  • De fondsbeheerder regelt de beleggingen van het fonds.

Past Doelbeleggen bij u? Vraag het aan Meer informatie over Doelbeleggen

Wat levert beleggen voor mijn kind op?

Wat beleggen voor uw kind oplevert, is niet met zekerheid te zeggen. Het hangt af van het risico wat u wilt nemen. Maar ook van invloed zijn de termijn waarover u belegt en hoeveel en hoe vaak u inlegt. Uw geld kan immers meer of minder waard worden. Met onze Doelplanner berekent u eenvoudig wat beleggen voor uw kind mogelijk kan opleveren.

Euroteken boven op en neer gaan lijn

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

Kiest u voor sparen of beleggen? Sparen biedt meer zekerheid, maar beleggen geeft mogelijk een hoger rendement.

Sparen of beleggen? 

Cirkel met pijlen rondom euroteken

Bereken uw mogelijk beleggingsrendement

Wil u uw vermogen laten groeien? Bereken het mogelijk rendement van sparen, beleggen of een combinatie.

Bereken het nu