Beleggen voor je kind

Wil je je kind in de toekomst financieel te ondersteunen? Dan is een beleggersrekening misschien iets voor jou. Zo bouw je een startkapitaal op voor wanneer je kind volwassen is. Maar let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Waarom beleggen voor je kind?

Beleggen kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen voor je kind. Met dat geld kan je kind in de toekomst bijvoorbeeld een studie volgen, of een aanbetaling doen op een koophuis. Maar begin alleen met beleggen als je al een goede spaarbuffer hebt voor je eigen onverwachte uitgaven.

Wil je zekerheid? Spaar dan het bedrag dat je minimaal nodig denkt te hebben voor je kind. Accepteer je dat je een deel van je inleg kunt verliezen, dan kun je ook beleggen en de waarde mogelijk sneller laten stijgen. De waarde van je beleggingen kan echter ook dalen. Leg daarom regelmatig geld in over een langere termijn. Dan spreid je het risico. Terwijl je kind opgroeit, heb je jaren om het vermogen van je kind rustig te laten groeien.

Een beleggingsrekening voor je kind

Je kunt de beleggingsrekening openen op naam van je kind, of op je eigen naam. Maar tot je kind 18 jaar is, ben jij verantwoordelijk voor de rekening. Als je er voor kiest om de beleggingsrekening op je eigen naam te openen, kun je het later schenken. Op de site van de belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij aan je kind mag schenken. Met Doelbeleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en welk fonds je kiest, met welk risico. Inleggen kan al vanaf € 20.

Meer over Doelbeleggen

Een beleggingsrekening voor je kleinkind

Als je wilt beleggen voor je kleinkind, kun je de ouders of voogd vragen de rekening te openen op naam van het kind. Je kunt natuurlijk ook zelf een rekening openen en het geld later schenken. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken aan je kleinkind.

Kan mijn kind ook zelf beleggen?

Nee. Je kunt er wel voor kiezen om de beleggersrekening op naam van je kind te openen. Je kind kan er wel geld op storten, maar de rekening verder niet gebruiken tot hij of zij 18 jaar is. Jij blijft tot die tijd verantwoordelijk voor het vermogen van je kind. Als je kind 18 is, mag hij of zij het bedrag vrij besteden. Of zelf verder beleggen.

Beleggen voor je kind en de belasting

Minderjarige kinderen dragen niet zelfstandig belasting af. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder(s) geteld. Dus ook als je op naam van je kind belegt, telt het bij jouw vermogen mee.
Meer over beleggen en belasting

Zo werkt beleggen voor je kind

Wil je een beleggingsrekening openen om geld opzij te zetten voor je kind? Dat doe je als volgt:

  • Je opent Doelbeleggen. Maak hiervoor een afspraak met een van onze adviseurs.
  • Maak een keuze uit een van onze vijf mixfondsen. Elk fonds is opgebouwd uit goed gespreide beleggingen in duurzame fondsen. Je kiest zelf het fonds dat bij je past, door te kijken naar het risico dat je wilt nemen voor een hoger of lager rendement.
  • Bepaal je inleg en plaats de (periodieke) order. Meer hoef je niet te doen.
  • De fondsbeheerder houdt het fonds in de gaten.

Past Doelbeleggen bij je? Vraag het aan Meer informatie over Doelbeleggen

Wat levert beleggen voor mijn kind op?

Wat beleggen voor je kind oplevert, is niet met zekerheid te zeggen. Het hangt af van het risico dat je wilt nemen. Ook de termijn waarover je belegt en hoeveel en hoe vaak je inlegt zijn van invloed. Je geld kan immers meer of minder waard worden. Met onze Doelplanner bereken je eenvoudig wat beleggen voor je kind mogelijk kan opleveren.

Euroteken boven op en neer gaan lijn

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

Kies je voor sparen of beleggen? Sparen biedt meer zekerheid, maar beleggen geeft mogelijk een hoger rendement.

Sparen of beleggen? 

Cirkel met pijlen rondom euroteken

Bereken je mogelijke beleggingsrendement

Wil je jouw vermogen laten groeien? Bereken het mogelijk rendement van sparen, beleggen of een combinatie.

Bereken het nu