Je wilt een huis kopen. Maar kan dat ook in jouw situatie? Bijvoorbeeld als je geen vast contract hebt, zelfstandig ondernemer bent of een studieschuld hebt? Ontdek welke zaken invloed hebben op je hypotheek. We zetten er acht voor je op een rij.
Je eerste huis kopen
- We helpen je graag om je woonwens te realiseren
- Onafhankelijk advies van een zelfstandig adviseur
- Er is altijd wel een adviseur bij jou in de buurt
Bereken je hypotheek Maak vrijblijvend een afspraak
Alles over het kopen van je eerste huis
Huis kopen stappenplan
Je eerste huis kopen? Leuk en spannend. Vooral de eerste keer. We helpen je graag om van je zoektocht een succes te maken. Met dit stappenplan bereid je jezelf goed voor.
-
Stap 1. Bepaal hoeveel je kunt lenen
Voordat je huizen gaat zoeken, is het handig te weten hoeveel je kunt lenen. Je berekent het eenvoudig online. Houd hier rekening mee:
-
Stap 2. Hypotheekadvies over je hypotheek
De meeste mensen gaan in het begin van hun huizenjacht langs een hypotheekadviseur. Verstandig, want zo ben je goed voorbereid.

Hoe zit het met een studieschuld?
Je hebt een studieschuld en wilt graag een huis kopen. Je denkt misschien dat deze twee niet samengaan. Maar het is niet nodig om je meteen zorgen te maken. Wat is er mogelijk?
-
Stap 3. Bieden en onderhandelen
Je weet hoeveel je kunt én wilt lenen. Nu kun je gericht op zoek naar een huis. Dat kan online op bijvoorbeeld Funda of met hulp van een aankoopmakelaar. Zet al je wensen op papier en houd onze checklist bij de hand als je huizen gaat bezichtigen. Heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je je eerste bod uitbrengen. De onderhandeling is begonnen.
-
Stap 4. Het koopcontract tekenen
Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd. Je tekent nu het voorlopig koopcontract. Hierin staan alle afspraken die je met de verkopers maakt. Denk aan een waarborgsom en ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering of gebreken die naar voren komen bij een bouwkundige keuring. Controleer het koopcontract goed.
-
Stap 5. Het huis laten taxeren
Om een hypotheek aan te kunnen vragen, heb je een taxatierapport nodig. Alleen bij nieuwbouw hoeft dat niet altijd. De geldverstrekker wil weten hoeveel de woning waard is. Alleen dat bedrag kun je lenen, als je financiën het toelaten. Is de woning minder waard dan wat je hebt geboden, dan kun je de woning alleen kopen door het verschil met eigen geld te betalen.
-
Stap 6. Je hypotheek aanvragen
Je adviseur regelt de hypotheek-aanvraag voor je. Je ontvangt een 'rentereservering' van de geldverstrekker. De aangeboden rente is vanaf dat moment 3 maanden geldig. Daarnaast krijg je een lijst van alle stukken die nodig zijn om je aanvraag definitief te beoordelen. Denk aan een werkgeversverklaring, taxatierapport en voorlopig koopcontract.
-
Stap 7. Tijd voor de overdracht en champagne
Dit is het moment waarop je de sleutel krijgt van je nieuwe woning en officieel eigenaar wordt. Dat doe je bij een notaris. In de meeste gevallen mag je zelf de notaris kiezen. Een rondje prijzen vergelijken kan dan de moeite waard zijn. De notaris maakt voor je de hypotheekakte en leveringsakte op. Als je daar je handtekening onder zet, is het écht rond: het huis is van jou.
Voordelen van een RegioBank hypotheek
Naast een aantrekkelijke hypotheekrente gaat het bij een hypotheek ook om goede voorwaarden en deskundig advies. Door een adviseur uit jouw buurt. Met ruim 400 kantoren is er altijd wel een adviseur bij je in de buurt. De adviseur die je kiest, vergelijkt meerdere hypotheken voor je. Dit kan een hypotheek van RegioBank zijn, maar het kan ook een hypotheek van een andere geldverstrekker zijn. Het gaat erom dat je een hypotheek kiest die het beste past bij je situatie. Het oriëntatiegesprek met de adviseur is gratis én vrijblijvend.
Lees meer over de voordelen van een RegioBank hypotheek

Starters op zoek naar een huis
In gesprek met zelfstandig adviseur Dennis Wilkens.
