Alles over het kopen van uw eerste huis

Uw eerste huis kopen? Leuk! En spannend. Vooral de eerste keer. We helpen u graag om van uw huizenjacht een succes te maken: met dit stappenplan bereidt u zich goed voor.

1. Bepaal welk huis u kunt kopen

Voordat u huizen gaat zoeken, is het handig te weten hoeveel u kunt lenen. U berekent het eenvoudig online. Houd hier rekening mee:

Wat bepaalt de hoogte van uw hypotheek

Kosten van een huis kopen

Huis kopen voor uw kind

Hulp bij het kopen van een huis

Bereken uw hypotheek

Hoe zit het met een studieschuld?

U heeft een studieschuld en wilt graag een huis kopen. U denkt misschien dat deze twee niet samengaan. Maar het is niet nodig om u meteen zorgen te maken. Wat is er mogelijk?

Lees er hier meer over

2. Hypotheekadvies over uw hypotheek

De meeste mensen gaan in het begin van hun huizenjacht langs een hypotheekadviseur. Verstandig, want zo bent u goed voorbereid en kunt u snel schakelen als u uw droomhuis tegenkomt.

Tijdens het gratis oriëntatiegesprek krijgt u niet alleen een exactere berekening van u maximale hypotheek en maandlasten, u hoort ook uit welke hypotheken u kunt kiezen, welke invloed de hypotheek heeft op uw leefstijl en wat de advieskosten zullen zijn. Neem iemand mee als u wilt, bijvoorbeeld uw ouders. Zo kunt u het er samen beter over hebben.

Hypotheekvormen waar u uit kunt kiezen

Zo gaat u goed voorbereid naar uw hypotheekadviseur

Maak een afspraak

3. Bieden en onderhandelen

U weet hoeveel u kunt én wilt lenen. Nu kunt u gericht op zoek naar een huis. Dat kan online op bijvoorbeeld Funda.nl of met hulp van een aankoopmakelaar. Zet al uw wensen op papier en houd onze checklist bij de hand met punten om op te letten als u huizen gaat bezichtigen. Hebt u uw droomhuis gevonden? Dan kunt u uw eerste bod uitbrengen. Het onderhandelspel is begonnen.

Checklist huis bezichtigen

Onderhandeltips

Aankoopmakelaar of niet

4. Het koopcontract tekenen

Is uw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! U tekent nu het voorlopig koopcontract. Hierin staan alle afspraken die u met de verkopers maakt. Denk aan een waarborgsom en ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering of gebreken die naar voren komen bij een bouwkundige keuring. Controleer het koopcontract goed. U heeft na tekenen nog drie tot vijf dagen om zich te bedenken.

Een bankgarantie aanvragen voor de waarborgsom

Ontbindende voorwaarden

Bouwkundige keuring

5. Het huis laten taxeren

Om een hypotheek aan te kunnen vragen, heeft u een taxatie nodig. Alleen bij nieuwbouw hoeft dat niet altijd. De hypotheekverstrekker wil precies weten hoeveel de woning waard is. Alleen dat bedrag kunt u lenen, als uw financiën het toelaten.

Is de woning minder waard dan wat u heeft geboden, dan kunt u de woning alleen kopen door het verschil uit eigen zak te betalen. Laat het de taxateur ook weten als u het huis nog wilt verbouwen of verduurzamen. Dan kan hij rekening houden met de meerwaarde daarvan in de taxatie, waardoor u mogelijk meer hypotheek kunt krijgen. Bij duurzame verbouwing kunt u tot 106% van de waarde van het huis lenen.

Huis laten taxeren

Duurzaam en energiezuinig wonen

6. Uw hypotheek aanvragen

Uw adviseur regelt de hypotheekaanvraag voor u. U ontvangt een 'rentereservering' van de geldverstrekker. De aangeboden rente is vanaf dat moment 3 maanden geldig. Daarnaast krijgt u een lijst van alle stukken die nodig zijn om uw aanvraag definitief te beoordelen. Denk aan een werkgeversverklaring, taxatierapport en voorlopig koopcontract. Zijn alle stukken akkoord? Dan krijgt u een bindende offerte. Als u deze ondertekent is de hypotheekofferteaanvraag rond!

Hoe werkt een hypotheekaanvraag?

7. Tijd voor de overdracht en champagne!

Dit is het moment waarop u de sleutel krijgt van uw nieuwe woning en officieel eigenaar wordt. Dat doet u bij een notaris. In de meeste gevallen mag u zelf de notaris kiezen. Een rondje prijzen vergelijken kan dan de moeite waard zijn. De notaris maakt voor u de hypotheekakte en leveringsakte op. Als u daar uw handtekening onder zet, is het dan écht rond: het huis is van u!

Uw hypotheek en de belasting

Uw verbouwing betalen: zo werkt een bouwdepot

Kosten delen bij samenwonen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies voor uw eerste huis

Onze Zelfstandig Adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

Een adviseur aan het woord

Seger vertelt je waar je allemaal rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com