Starterslening

Gaat u voor het eerst een woning kopen? Dan moet u naar alle waarschijnlijkheid een beroep doen op uw spaargeld. Als u onvoldoende spaargeld heeft kan een Starterslening uitkomst bieden. U kunt deze lening gebruiken als aanvullende lening bovenop uw hypotheek. Ongeveer 250 gemeenten bieden de Starterslening aan.

Voor de duidelijkheid: de Starterslening is er niet om álle woonwensen mogelijk te maken. Starters kunnen er – onder voorwaarden – een beroep op doen. De lening biedt uitkomst als uw maximale hypotheek te laag is om de prijs van uw nieuwe woning te kunnen betalen. Het verschil tussen die twee kunt u met de starterslening overbruggen.

Een Starterslening bestaat uit twee delen

De Starterslening bestaat uit een deel dat annuïtair wordt afgelost, en uit een deel dat oploopt. Het deel dat annuïtair wordt afgelost noemen we Starterslening, het deel dat oploopt Combinatielening. Voor beide delen heeft u de eerste drie jaar geen maandlasten. De aflossing van uw Starterslening ‘betaalt’ u namelijk de eerste drie jaar met uw Combinatielening. Deze loopt daardoor altijd op.

Het voordeel van deze constructie is dat u de eerste drie jaar wat extra financiële ruimte heeft. Na deze periode van drie jaar betaalt u rente en aflossing. En lost u zowel de Starters- als de Combinatielening af.

Komt u in aanmerking voor een Starterslening?

Dat hangt af van een aantal zaken. Allereerst moet de gemeente waar u uw woning wilt kopen een Starterslening aanbieden. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u van de gemeente een aanvraagformulier. U vult het formulier in, verzamelt de benodigde informatie en stuurt uw aanvraag naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij nemen de aanvraag dan in behandeling.

Wilt u meer weten over de Starterslening? Bekijk de website van SVn voor meer informatie over de Starterslening. Via hun website kunt u ook nagaan of uw gemeente waar u een woning wilt kopen een Starterslening aanbiedt.

Maak vrijblijvend een afspraak

Overweegt u een hypotheek of Starterlening aan te vragen? Het is altijd verstandig om eerst samen met uw Zelfstandig Adviseur te kijken naar de mogelijkheden. Zo weet u zeker dat de lening past bij uw financiële situatie. Het oriëntatiegesprek is gratis. Voor het adviesgesprek betaalt u advieskosten.

Maak een afspraak bij u in de buurt

Meer informatie over het kopen van een huis met of zonder hulp?

Hulp bij het kopen van een huis

Eerste woning kopen

Huis kopen voor uw kind

Hypotheek en studieschuld