Annuïteitenhypotheek

  • U betaalt tijdens de looptijd rente en lost af
  • Uw brutomaandlasten blijven de hele looptijd gelijk
  • U heeft uw hypotheek afgelost aan het einde van de looptijd

Annuïteitenhypotheek in het kort

  • U betaalt tijdens de looptijd rente en lost af.
  • U gaat steeds meer aflossen tijdens de looptijd.
  • Uw brutomaandlasten blijven gelijk, uw nettomaandlasten stijgen (omdat u steeds minder rente betaalt en dus minder mag aftrekken).
  • Aan het einde van de looptijd is uw hypotheekschuld afgelost.

Maandlasten bij een annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast brutobedrag. Dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaalt u vooral hypotheekrente. Tijdens de looptijd verandert de samenstelling van het bedrag. U lost steeds meer af en betaalt minder rente. Met een looptijd van dertig jaar heeft u na twintig jaar de helft van uw schuld afgelost. Aan het einde van de looptijd heeft u de hele schuld terugbetaald. Soms is het verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiervoor betaalt u dan elke maand een premie.

Goed om te weten: omdat we niet weten hoe hoog de rente in de toekomst is, gaan we er in het voorbeeld van uit dat uw rente tijdens de hele looptijd van dertig jaar hetzelfde is.

Is de rente aftrekbaar?

De rente die u betaalt voor een annuïteitenhypotheek mag u onder voorwaarden aftrekken in uw belastingaangifte. Bij deze hypotheekvorm betaalt u in het begin vooral rente. Dankzij de aftrek van deze rente zijn uw nettomaandlasten dus lager. Wel stijgen deze lasten tijdens de looptijd, omdat u steeds meer aflost en minder rente betaalt. Daarmee daalt dus ook geleidelijk uw belastingvoordeel.

Lees meer over hypotheekrenteaftrek

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.