Partnerpensioen bij samenwonen

Als u gaat samenwonen met uw partner, verandert er ook iets aan uw pensioen. U heeft namelijk recht op pensioen als uw partner overlijdt. Dit heet partnerpensioen. Hiervoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hier welke voorwaarden dat zijn en wat partnerpensioen is.

Wat is het partnerpensioen

Partnerpensioen is het pensioen dat aan u wordt uitgekeerd als uw partner overlijdt. De voorwaarde is dat uw partner deelnemer is van een pensioenfonds. En u bent aangemeld als pensioenpartner. Het pensioen gaat meteen in nadat uw partner is overleden. Ook als hij of zij de pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt.

Is partnerpensioen verplicht? Nee, u bent niet verplicht om uw partner op te nemen als pensioenpartner.

Wanneer heb ik recht op partnerpensioen?

Het partnerpensioen is voor de partner die achterblijft als iemand overlijdt. Als u samenwoont, heeft u hier niet automatisch recht op. Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen bij partnerpensioen. Meestal moeten jullie een samenlevingscontract hebben, een geregistreerd partnerschap hebben of getrouwd zijn. Ook moet u uw partner aanmelden als pensioenpartner bij het pensioenfonds. En uw partner u bij zijn of haar pensioenfonds.

De voorwaarden bij partnerpensioen verschillen per pensioenfonds. Zoek goed uit welke voorwaarden gelden bij uw pensioenfonds en dat van uw partner.

Hoe hoog is het partnerpensioen?

Meestal ontvangt u ongeveer zeventig procent van het bedrag dat uw partner had gekregen als hij met pensioen was gegaan. Hoe hoog het partnerpensioen is dat u krijgt hangt van een aantal factoren af. Dit zijn onder andere:

 • Wanneer uw partner overlijdt: voor of na de pensioendatum.
 • Het verschil in leeftijd. Als uw partner veel ouder of jonger is, krijgt u minder pensioen.

  Uw partner kan bij zijn of haar pensioenuitvoerder navragen hoe hoog het percentage precies is dat u krijgt.

  Hoe vraag ik partnerpensioen aan?

  U moet uw partner aanmelden als pensioenpartner bij uw pensioenfonds. Vaak kan dit via de website, maar niet altijd. Uw pensioenfonds kan u daar meer over vertellen. U moet wel aan de voorwaarden van het pensioenfonds voldoen uiteraard. Als uw partner overlijdt, krijgt u vervolgens automatisch een deel van zijn pensioen. Ook als uw partner zelf nog geen pensioen kreeg.

  Hoe zit het met het partnerpensioen bij scheiding?

  Het partnerpensioen is niet alleen voor uw huidige partner. Bent u eerder getrouwd geweest? Ook uw vorige partners kunnen recht hebben op partnerpensioen. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Uw ex krijgt alleen bijzonder partnerpensioen als in uw pensioenregeling staat dat er een partnerpensioen op opbouwbasis is. Bij een partnerpensioen op risicobasis vervalt het pensioen voor uw ex-partner. Ook kunt u het bijzonder partnerpensioen laten ontbinden in een echtscheidingsconvenant.

  Gezamenlijke rekening openen Meer over aanvullend pensioen

  Meer informatie over:

  Samenwonen tips 

  Samenwonen en de financiën 

  Soorten samenlevingsvormen

  Samenwonen, belasting en toeslagen