Kleine pensioenen samenvoegen

Je kunt je kleine pensioenen samenvoegen, als je bijvoorbeeld banen bij verschillende werkgevers met verschillende pensioenregelingen hebt gehad. Op deze pagina lees je hier meer over.

Kleine pensioenen samenvoegen of niet?

Als je meerdere kleine pensioenen hebt, kun je deze samenvoegen. De pensioenbedragen die je bij andere werkgevers hebt opgebouwd, worden dan bij elkaar opgeteld en samengevoegd. Het overzetten van het pensioenbedrag van de ene naar de andere pensioenuitvoerder heet ook wel een waardeoverdracht. Vaak is het slim om je kleine pensioenen samen te voegen, als je bij je huidige werkgever een goede pensioenregeling hebt. Je bouwt dan ook pensioen op over de samengevoegde kleine pensioenen die je meeneemt. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je checken of je bij een of meerdere werkgevers nog kleine pensioenen heeft.

Kleine pensioenen afkopen

Vroeger was het nog mogelijk om kleine pensioenen af te kopen, de kleine pensioenbedragen werden dan op uw rekening gestort. Sinds 1 januari 2019 is dit niet meer mogelijk.

De voor- en nadelen van samenvoegen

Of het samenvoegen van je kleine pensioenen voordelig voor je is, hangt af van je situatie. Het is hierbij belangrijk om goed te kijken naar de pensioenregeling(en), indexatie en eventueel partnerpensioen, voordat je besluit om je pensioenen samen te voegen.

De pensioenregeling

Check eerst hoe ke huidige pensioenregeling in elkaar zit en vergelijk deze met de pensioenregeling(en) van de kleine pensioenen die je samen wil voegen. Als je huidige pensioenregeling gunstiger is, kun je je kleine pensioenen laten samenvoegen en meenemen naar je huidige pensioenuitvoerder.

Indexatie

Het is ook handig om te kijken naar de indexatie. De indexatie geeft aan hoeveel je pensioen stijgt in een jaar. Is de indexatie van je kleine pensioenen lager dan van je huidige pensioenuitvoerder? Dan is het mogelijk verstandig om je kleine pensioen samen te voegen met je huidige pensioen. Is de indexatie van je kleine pensioenen hoge? Dan is het wellicht voordeliger om je kleine pensioenen te laten staan.

Partnerpensioen

Naast je pensioenregeling en indexatie is het ook verstandig om te checken hoe je partnerpensioen is geregeld. Dat is de uitkering die je partner ontvangt als je overlijdt. Het partnerpensioen is bij elke pensioenuitvoerder net iets anders geregeld. Bekijk daarom eerst hoe dit voor je kleinere en je huidige pensioen geregeld is, voordat je je kleine pensioenen samenvoegt.

Hele kleine pensioenen: wat gebeurt hiermee?

Heb je bij een vorige werkgever een heel klein pensioen opgebouwd van minder dan € 2 bruto per jaar? Dan komt dit pensioen te vervallen. Je pensioenuitvoerder hoeft dit bedrag niet aan je uit te keren. Je kunt dit pensioen dus ook niet laten samenvoegen met andere kleine pensioenen of je huidige pensioen.

Berekenen of je eerder met pensioen kunt gaan?

Wil je graag eerder met pensioen? Misschien is dat voor jou wel mogelijk. Bereken met de ‘Mijn Getal’ tool of je eerder met pensioen kunt, hoeveel je daarvoor nodig hebt en wat je spaar- en beleggingsmogelijkheden zijn.

Naar Mijn getal

Zelf extra pensioen opbouwen?

Extra pensioen opbouwen kan handig zijn. Om een pensioengat op te vullen, of als extratje. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Lees er alles over.

Meer over extra pensioen

Waardeoverdracht? Zo werkt het

Als je van werkgever verandert, krijg je vaak ook een andere pensioenregeling. Soms kan het slim zijn om je al opgebouwde pensioen mee te nemen.  

Meer over waardeoverdracht