Starten met beleggen

Wil je je vermogen laten groeien? Dan kan starten met beleggen interessant zijn. Alleen: waar begin je en waar moet je allemaal op letten? Beantwoord voor jezelf deze vijf vragen over beleggen en je bent er klaar voor. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Wat is je beleggingsdoel?

De één wil wat extra pensioen opbouwen, de ander wil zijn kinderen een mooi bedrag meegeven op de 18e verjaardag. Wat je doel ook is, beleggen levert het meeste op als je gaat voor de lange termijn. Bijvoorbeeld voor tien, of twintig jaar. Je vermogen krijgt dan meer kans om te groeien en je hebt minder last van schommelende koersen.

Bereken je mogelijke rendement

Hoeveel geld kun je missen?

Als je weet wat je doel is, kun je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om dat doel te bereiken. Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Je hoeft niet te beleggen met grote bedragen. Bij RegioBank hanteren we geen minimum inleg of startbedrag. Je kunt dus beleggen met kleine bedragen. Je kunt één keer een bedrag inleggen, maar ook periodiek. Al die kleine beetjes kunnen op de lange termijn toch een mooi bedrag opleveren.

Waarin wil je beleggen?

De bekendste soorten beleggingen zijn aandelen en obligaties. Als je een aandeel koopt, word je een beetje eigenaar van het bedrijf waarin je belegt. Je winst bestaat uit (jaarlijks) dividend en eventuele koerswinst als je het aandeel voor meer geld kunt verkopen. Een obligatie is een soort lening. Je winst is de rente op die lening en eventuele koerswinst.

Bij RegioBank kun je alleen beleggen in duurzame mixfondsen of themafondsen. Je kiest zelfstandig in welk fonds je wilt beleggen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en investeert dat geld in aandelen en/of obligaties bij verschillende duurzame bedrijven in verschillende sectoren. Het voordeel van de fondsen die RegioBank aanbiedt: je risico is gespreid en je hoeft zelf weinig hoeft te doen: de fondsen worden beheerd door een fondsmanager.

Bekijk onze duurzame beleggingsfondsen

Meer over duurzaam beleggen

Beleggen bij RegioBank

Bij RegioBank kun je zelf beleggen. Dit brengt de volgende kosten met zich mee. Je bepaalt zelf hoeveel je belegt, welk risico je loopt en welk deel je spaart of belegt. Kies uit een van de duurzame beleggingsfondsen met elk hun eigen risiconiveau. Benieuwd naar onze producten?

Beleggen bij RegioBank

Ken je de beleggingsrisico’s?

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. De beurzen reageren op allerlei ontwikkelingen in de wereld. Je weet dus nooit wat je belegging op een later moment waard is. Het is daarom niet slim om al je geld in te zetten op één bedrijf. Beleggingsfondsen zorgen voor een spreiding van de beleggingen over landen, sectoren en bedrijven. Beleg sowieso alleen met geld dat je kunt missen en bepaal voordat je begint het risico dat je bereid bent te lopen. Een hoger verwacht rendement, betekent meestal ook dat het risico groter is. De waarde van je belegging kan immers ook verminderen.

Tot slot: ga ervoor!

Weet je welk product het beste bij jou past? Inleg en fonds bepaald? Ga er dan voor! Het ideale instapmoment bestaat niet, want niemand weet wanneer een beleggingsfonds in waarde stijgt of daalt. En bovendien: als je belegt voor de lange termijn, maakt het precieze startmoment ook niet uit. Wil je aan de slag?

Maak een afspraak