Starten met beleggen

Wil je je vermogen laten groeien? Dan kan starten met beleggen interessant zijn. Alleen: waar begin je en waar moet je allemaal op letten? Beantwoord voor jezelf deze vijf vragen over beleggen en je bent er klaar voor. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Wat is je beleggingsdoel?

De één wil wat extra pensioen opbouwen, de ander wil zijn kinderen een mooi bedrag meegeven op de 18e verjaardag. Wat je doel ook is, beleggen levert het meeste op als je gaat voor de lange termijn. Bijvoorbeeld voor tien, of twintig jaar. Je vermogen krijgt dan meer kans om te groeien en je hebt minder last van schommelende koersen.

Bereken je mogelijke rendement

Hoeveel geld kun je missen?

Als je weet wat je doel is, kun je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om dat doel te bereiken. Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Je hoeft niet te beleggen met grote bedragen. Bij RegioBank start je al met beleggen vanaf € 20. Je kunt één keer een bedrag inleggen, maar ook periodiek. Al die kleine beetjes kunnen op de lange termijn toch een mooi bedrag opleveren.

Waarin wil je beleggen?

De bekendste beleggingsvormen zijn aandelen en obligaties. Als je een aandeel koopt, word je een beetje eigenaar van het bedrijf waarin je belegt. Je winst bestaat uit (jaarlijks) dividend en eventuele koerswinst als je het aandeel voor meer geld kunt verkopen. Een obligatie is een soort lening. Je winst is de rente op die lening en eventuele koerswinst.

Bij RegioBank kun je alleen beleggen in één van de vijf duurzame mixfondsen. Je kiest zelfstandig in welk fonds je wilt beleggen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en investeert dat geld in aandelen en obligaties bij verschillende duurzame bedrijven in verschillende sectoren. Het voordeel van een mixfonds is dat je je risico spreidt en zelf weinig hoeft te doen: de fondsen worden beheerd door een fondsmanager.

Bekijk onze vijf duurzame mixfondsen

Meer over duurzaam beleggen

Wil je zelf beleggen, of uitbesteden?

Als je het leuk vindt, tijd hebt en weet wat je doet, kun je zelf aan de slag met beleggen. JE bepaalt dan zelf in welke bedrijven of fondsen JE investeert en hoeveel. Wil je dit niet? Kies dan voor een vermogensbeheerder. Deze houdt de koers voor je in de gaten en beheert actief je portefeuille.

Doelbeleggen bij RegioBank

Bij RegioBank kun je zelf beleggen. Dit brengt de volgende kosten met zich mee. Je bepaalt zelf hoeveel je belegt, welk risico je loopt en welk deel je spaart of belegt. Kies uit een van de vijf duurzame mixfondsen met elk hun eigen risicoprofiel.

Lees meer over Doelbeleggen

Ken je de beleggingsrisico’s?

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. De beurzen reageren op allerlei ontwikkelingen in de wereld. Je weet dus nooit wat je belegging op een later moment waard is. Het is daarom slim om niet al je geld in te zetten op één bedrijf. Beleggingsfondsen zorgen voor een spreiding van de beleggingen over landen en bedrijven. Beleg sowieso alleen met geld dat je kunt missen en bepaal voordat je begint het risico dat je bereid bent te lopen. Een hoger verwacht rendement, betekent meestal ook dat het risico groter is. De waarde van je belegging kan immers ook verminderen.

Tot slot: ga ervoor!

Doel vastgesteld? Inleg en fonds bepaald? Ga ervoor! Het ideale instapmoment bestaat niet, want niemand weet wanneer een beleggingsfonds in waarde stijgt of daalt. En bovendien: als je belegt voor de lange termijn, maakt het precieze startmoment ook niet uit. Wil je aan de slag?

Maak een afspraak