Starten met beleggen

Wilt u uw vermogen laten groeien? Dan kan starten met beleggen interessant zijn. Alleen: waar begint u en waar moet u allemaal op letten? Beantwoord voor uzelf deze vijf vragen over beleggen en u bent er klaar voor.

Wat is uw beleggingsdoel?

De één wil wat extra pensioen opbouwen, de ander wil zijn kinderen een mooi bedrag meegeven op de 18e verjaardag. Wat uw doel ook is, beleggen levert het meeste op als u gaat voor de lange termijn. Bijvoorbeeld voor tien, of twintig jaar. Uw vermogen krijgt dan meer kans om te groeien en u heeft minder last van schommelende koersen.

Bereken uw mogelijke rendement

Hoeveel geld kunt u missen?

Als u weet wat uw doel is, kunt u bepalen hoeveel geld u nodig heeft om dat doel te bereiken. Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat u voor langere tijd kunt missen. U hoeft niet te beleggen met grote bedragen. Bij RegioBank start u al met beleggen vanaf € 20. U kunt één keer een bedrag inleggen, maar ook periodiek. Al die kleine beetjes kunnen op de lange termijn toch een mooi bedrag opleveren.

Waarin wilt u beleggen?

De bekendste beleggingsvormen zijn aandelen en obligaties. Als u een aandeel koopt, wordt u een beetje eigenaar van het bedrijf waarin u belegt. Uw winst bestaat uit (jaarlijks) dividend en eventuele koerswinst als u het aandeel voor meer geld kunt verkopen. Een obligatie is een soort lening. Uw winst is de rente op die lening en eventuele koerswinst.

Bij RegioBank kunt u alleen beleggen in één van de vijf duurzame mixfondsen. U kiest zelfstandig in welk fonds u wilt beleggen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en investeert dat geld in aandelen en obligaties bij verschillende duurzame bedrijven in verschillende sectoren. Het voordeel van een mixfonds is dat u uw risico spreidt en zelf weinig hoeft te doen: de fondsen worden beheerd door een fondsmanager.

Bekijk onze vijf duurzame mixfondsen

Meer over duurzaam beleggen

Wilt u zelf beleggen, of uitbesteden?

Als u het leuk vindt, tijd hebt en weet wat u doet, kunt u zelf aan de slag met beleggen. U bepaalt dan zelf in welke bedrijven of fondsen u investeert en hoeveel. Wilt u dit niet? Kies dan voor een vermogensbeheerder. Deze houdt de koers voor u in de gaten en beheert actief uw portefeuille.

Doelbeleggen bij RegioBank

Bij RegioBank kunt u zelf beleggen. Dit brengt de volgende kosten met zich mee. U bepaalt zelf hoeveel u belegt, welk risico u loopt en welk deel u spaart of belegt. Kies uit een van de vijf duurzame mixfondsen met elk hun eigen risicoprofiel.

Lees meer over Doelbeleggen

Kent u de beleggingsrisico’s?

Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen. De beurzen reageren op allerlei ontwikkelingen in de wereld. U weet dus nooit wat uw belegging op een later moment waard is. Het is daarom slim om niet al uw geld in te zetten op één bedrijf. Beleggingsfondsen zorgen voor een spreiding van de beleggingen over landen en bedrijven. Beleg sowieso alleen met geld dat u kunt missen en bepaal voordat u begint het risico dat u bereid bent te lopen. Een hoger verwacht rendement, betekent meestal ook dat het risico groter is. De waarde van uw belegging kan immers ook verminderen.

Tot slot: ga ervoor!

Doel vastgesteld? Inleg en fonds bepaald? Ga ervoor! Het ideale instapmoment bestaat niet, want niemand weet wanneer een beleggingsfonds in waarde stijgt of daalt. En bovendien: als u belegt voor de lange termijn, maakt het precieze startmoment ook niet uit. Wilt u aan de slag?

Maak een afspraak