Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. Bijvoorbeeld om te besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Maar bij het oversluiten van je hypotheek komen ook diverse kosten kijken. En mogelijk moet je een vergoeding voor het renteverlies van de bank betalen. Ontdek of oversluiten iets voor je is.

Ja, ik wil oversluiten Doe de test

Het oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend, je zit nergens aan vast

Op deze pagina:

Waarom een hypotheek oversluiten of aanpassen?
Wanneer is een hypotheek oversluiten zinvol?
Hoe werkt het oversluiten van een hypotheek?
Hypotheek oversluiten berekenen
Kosten bij oversluiten van je hypotheek
Hypotheek oversluiten naar RegioBank
Hypotheek oversluiten voor senioren
Lagere hypotheeklasten

Waarom een hypotheek oversluiten of aanpassen?

Sluit je je hypotheek over, dan sluit je een geheel nieuwe hypotheek af. Met nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente. Door oversluiten krijg je soms een gunstigere rente of betere voorwaarden. Een hypotheek oversluiten kost geld, maar in sommige gevallen loont het.

Hypotheek oversluiten vanwege lagere rente

Misschien is de hypotheekrente nu lager dan toen je je hypotheek afsloot. Als je oversluit naar een hypotheek met een lagere rente, kunnen je hypotheeklasten omlaag. Informeer wel of de kosten voor het oversluiten opwegen tegen het voordeel van deze lagere hypotheeklasten.

Hypotheek met spaardeel

Heb je een hypotheek met een spaardeel? Kijk dan ook naar je spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Om je hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, moet je dan vaak extra inleggen. Je hypotheeklasten kunnen hierdoor stijgen.

Hypotheek aanpassen door verandering van persoonlijke of financiële situatie

Samenwonen? Gezinsuitbreiding? Een nieuwe baan of juist met pensioen? Om verschillende redenen kan je persoonlijke of financiële situatie veranderen. Het is verstandig dat je in zo’n geval nadenkt over je hypotheek. Soms is aanpassen gunstig. Bespreek met je zelfstandig adviseur of dit voor jou geldt. Aan dit gesprek zijn wel advieskosten verbonden.  

Hypotheek aanpassen voor verbouwing of verduurzamen

Voor een verbouwing of verduurzaming van je woning kan extra budget fijn zijn. Je kunt je huidige hypotheek oversluiten en meteen verhogen. Met dit extra geld kun je je huis verbouwen of verduurzamen. Of dit mogelijk of gunstig is, hangt af van je persoonlijke situatie.  

Hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Sommige hypotheekvormen geven meer zekerheid dan andere. Misschien wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten voor meer zekerheid? Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek heb je je hypotheekschuld helemaal afgelost aan het einde van de looptijd.

RegioBank Bespaarhypotheek

Heb je een woning (op het oog) met een energielabel B of beter? Kijk dan eens naar de rentes van de RegioBank Bespaarhypotheek en vraag je zelfstandig adviseur naar de mogelijkheden.Wanneer is een hypotheek oversluiten zinvol? 

Het is niet altijd zinvol om je hypotheek over te sluiten. Als je je hypotheek oversluit en niet verhoogt, mogen je maandlasten niet hoger worden. Let op: een lagere rente betekent niet altijd dat je maandlasten lager worden. Bij oversluiten komen altijd extra kosten kijken, zoals advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Ook betaal je soms een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Oversluiten is alleen zinvol als je straks echt beter uit bent met je nieuwe hypotheek. 

Is oversluiten iets voor je? Doe de test

Wil je weten of oversluiten iets voor je is? Check met een paar vragen of het voor jou interessant kan zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. En of het een goed moment is om een afspraak te maken met je zelfstandig adviseur.

Doe de test

Hoe werkt het oversluiten van een hypotheek?   

Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij een nieuwe geldverstrekker. Een nieuwe hypotheek sluiten verloopt grotendeels hetzelfde als een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld een volgend huis. Wij hebben de stappen voor het oversluiten van een hypotheek voor je op een rij gezet.

Bekijk het stappenplan

Hypotheek oversluiten berekenen

Stel je hebt een hypotheek van € 100.000, met een hypotheekrente van 5%. Je betaalt dan € 5.000 aan rente. Je oversluitkosten bedragen € 6.000. Je kiest voor een nieuwe rentevast periode van vijf jaar tegen 4%. Je bruto voordeel van de lagere hypotheekrente bedraagt € 1.000 per jaar. 

Kosten bij oversluiten van je hypotheek

Een hypotheek oversluiten brengt extra kosten met zich mee. Zoals voor advies, taxatie en de notaris. Sluit je tijdens je rentevaste periode je hypotheek over? Dan betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank, als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die je nu betaalt. Is je rentevaste periode afgelopen, dan hoef je deze vergoeding niet te betalen. 

Je mag een groot deel van de kosten voor het oversluiten van je hypotheek eenmalig aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting.

Deze kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting

 • Notariskosten voor de hypotheekakte
 • Taxatiekosten (voor het verkrijgen van de hypotheek)
 • Vergoeding voor het renteverlies
 • Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie
 • Kosten voor advies en afsluiten van de hypotheek

  Lees meer over oversluitkosten

  Notariskosten

  Voor de nieuwe hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker wordt een hypotheekakte opgesteld door de notaris. Ook schrijft de notaris de nieuwe hypotheek in het hypotheekregister. Daarnaast wordt je oude hypotheek verwijderd. Voor al deze handelingen vraagt de notaris een vergoeding. 

  Taxatiekosten

  Stap je over naar een andere geldverstrekker? Dan wil de geldverstrekker weten hoeveel je woning waard is. Een taxateur bepaalt de waarde van je woning en zet deze in een taxatierapport. Zoek een taxateur bij je in de buurt. Hij of zij kent de woningmarkt in je buurt en kan daardoor het beste de waarde van je woning inschatten.  

  Vergoeding voor renteverlies

  Sluit je je hypotheek af voordat de rentevaste periode is afgelopen? Houd dan rekening met een eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank. Dit wordt ook wel een oversluitboete genoemd. Als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die je nu betaalt, dan betaal je een vergoeding. Lees meer over hoe we deze vergoeding berekenen.

  Hypotheek oversluiten naar RegioBank

  Wat zijn de kosten voor het oversluiten? Verdien je deze terug binnen de nieuwe rentevast periode? Is oversluiten voor jou gunstig? Wil je meer zekerheid via een andere hypotheekvorm? Misschien wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Je adviseur helpt je graag bij het beantwoorden van je vragen. Maak vrijblijvend een afspraak.

  Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

  Heb je een aflossingsvrije hypotheek die je wilt oversluiten naar RegioBank? Dat kan als je aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50% van de marktwaarde van de woning. Indien een gedeelte van de hypotheek boven deze 50% uitkomt, kun je voor dit deel alleen kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek waarbij je wel aflost. De marktwaarde van je woning haal je uit het taxatierapport.  

  Bankspaarhypotheek oversluiten

  Heb je een (gedeeltelijk) spaarhypotheek? Kijk dan ook naar je spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Om je hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, moet je dan vaak extra inleggen. Je hypotheeklasten kunnen hierdoor stijgen. Een bankspaarhypotheek oversluiten is niet altijd gunstig. Vraag je zelfstandig adviseur naar jou specifieke situatie.  

  Hypotheek oversluiten voor senioren

  Ga je bijna met pensioen of bent je al met pensioen? Ook dan kan het nog interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. De hypotheekregels zijn verruimd waardoor ook jij misschien nog kunt profiteren. Je adviseur helpt je graag.

  Hypotheek voor ouderen

  Lagere hypotheeklasten?

  Wil je weten welke andere manieren er zijn om de maandlasten van je hypotheek te verlagen? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

  Meer over hypotheeklasten verlagen

  RegioBank team

  Hypotheek oversluiten advies

  Onze adviseurs helpen je graag met je hypotheek oversluiten. Naast de hypotheekrente bekijken zij ook de voorwaarden van verschillende aanbieders. Zo krijg je een hypotheek tegen een scherpe rente die past bij je wensen en situatie.

  Maak een afspraak

  Een oriëntatiegesprek is gratis