Hypotheek oversluiten

Zoekt u een lagere rente? Heeft u liever een hypotheekvorm met andere voorwaarden? Of wilt u meer aflossen? Er kunnen verschillende redenen zijn om over te stappen naar een andere geldverstrekker. We leggen u graag uit wat er komt kijken bij het oversluiten van uw hypotheek.

Lagere rente

Misschien is de hypotheekrente nu lager dan toen u uw hypotheek afsloot. Als u oversluit naar een hypotheek met een lagere rente, kunnen uw hypotheeklasten omlaag. Informeer wel of de kosten voor het oversluiten opwegen tegen het voordeel.

Hypotheek met spaardeel

Heeft u een hypotheek met een spaardeel? Kijk dan ook naar uw spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Om uw hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, moet u dan vaak extra inleggen. Uw hypotheeklasten kunnen hierdoor stijgen.

Een andere hypotheekvorm

Sommige hypotheekvormen geven meer zekerheid dan andere. Misschien wilt u uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten voor meer zekerheid? Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek heeft u uw hypotheekschuld helemaal afgelost aan het einde van de looptijd.

Hypotheek oversluiten kosten

Een hypotheek oversluiten brengt extra kosten met zich mee. Zoals voor advies, taxatie en de notaris. Als uw rentevaste periode is afgelopen, kunt u overstappen naar een andere geldverstrekker zonder een vergoeding te hoeven betalen voor het renteverlies van de bank. Sluit u uw hypotheek af voordat de rentevaste periode is afgelopen? Houd dan rekening met een eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank. Als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die u nu betaalt, dan betaalt u een vergoeding. Lees meer over hoe we deze vergoeding berekenen.

U mag een groot deel van de kosten voor het oversluiten van uw hypotheek eenmalig aftrekken van uw inkomen bij de belastingaangifte. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting.

Welke kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting?
Vergoeding voor het renteverlies Ja
Notariskosten voor hypotheekakte Ja
Notariskosten voor koopakte Nee
Taxatiekosten (voor het verkrijgen van een hypotheek) Ja
Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie Ja
Kosten voor advies en afsluiten hypotheek Ja

    Lees meer over oversluitkosten

    RegioBank team

    Onafhankelijk hypotheekadvies

    Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.