Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van uw hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. Bijvoorbeeld om te besparen op uw maandelijkse hypotheeklasten. Maar bij het oversluiten van uw hypotheek komen ook diverse kosten kijken. En mogelijk moet u een vergoeding voor het renteverlies van de bank betalen. Ontdek of oversluiten iets voor u is.

Ja, ik wil oversluiten Doe de test

Het oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast

Op deze pagina:

Waarom een hypotheek oversluiten of aanpassen?
Wanneer is een hypotheek oversluiten zinvol?
Hoe werkt het oversluiten van een hypotheek?
Hypotheek oversluiten berekenen
Kosten bij oversluiten van uw hypotheek
Hypotheek oversluiten naar RegioBank
Hypotheek oversluiten voor senioren
Lagere hypotheeklasten

Waarom een hypotheek oversluiten of aanpassen?

Sluit u uw hypotheek over, dan sluit u een geheel nieuwe hypotheek af. Met nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente. Door oversluiten krijgt u soms een gunstigere rente of betere voorwaarden. Een hypotheek oversluiten kost geld, maar in sommige gevallen loont het.

Hypotheek oversluiten vanwege lagere rente

Misschien is de hypotheekrente nu lager dan toen u uw hypotheek afsloot. Als u oversluit naar een hypotheek met een lagere rente, kunnen uw hypotheeklasten omlaag. Informeer wel of de kosten voor het oversluiten opwegen tegen het voordeel van deze lagere hypotheeklasten.

Hypotheek met spaardeel

Heeft u een hypotheek met een spaardeel? Kijk dan ook naar uw spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Om uw hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, moet u dan vaak extra inleggen. Uw hypotheeklasten kunnen hierdoor stijgen.

Hypotheek aanpassen door verandering van persoonlijke of financiële situatie

Samenwonen? Gezinsuitbreiding? Een nieuwe baan of juist met pensioen? Om verschillende redenen kan uw persoonlijke of financiële situatie veranderen. Het is verstandig dat u in zo’n geval nadenkt over uw hypotheek. Soms is aanpassen gunstig. Bespreek met uw Zelfstandig Adviseur of dit voor u geldt. Aan dit gesprek zijn wel advieskosten verbonden.  

Hypotheek aanpassen voor verbouwing of verduurzamen

Voor een verbouwing of verduurzaming van uw woning kan extra budget fijn zijn. U kunt uw huidige hypotheek oversluiten en meteen verhogen. Met dit extra geld kunt u uw huis verbouwen of verduurzamen. Of dit mogelijk of gunstig is, hangt af van uw persoonlijke situatie.  

Hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Sommige hypotheekvormen geven meer zekerheid dan andere. Misschien wilt u uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten voor meer zekerheid? Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek heeft u uw hypotheekschuld helemaal afgelost aan het einde van de looptijd.

Wanneer is een hypotheek oversluiten zinvol? 

Het is niet altijd zinvol om uw hypotheek over te sluiten. Als u uw hypotheek oversluit en niet verhoogt, mogen uw maandlasten niet hoger worden. Let op: een lagere rente betekent niet altijd dat uw maandlasten lager worden. Bij oversluiten komen altijd extra kosten kijken, zoals advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Ook betaalt u soms een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Oversluiten is alleen zinvol als u straks echt beter uit bent met uw nieuwe hypotheek. 

Is oversluiten iets voor u? Doe de test

Wilt u weten of oversluiten iets voor u is? Check met een paar vragen of het voor u interessant kan zijn om uw hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. En of het een goed moment is om een afspraak te maken met uw Zelfstandig Adviseur.

Doe de test

Hoe werkt het oversluiten van een hypotheek?   

Uw hypotheek oversluiten betekent dat u uw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij een nieuwe geldverstrekker. Een nieuwe hypotheek sluiten verloopt grotendeels hetzelfde als een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld een volgend huis. Wij hebben de stappen voor het oversluiten van een hypotheek voor u op een rij gezet.

Bekijk het stappenplan

Hypotheek oversluiten berekenen

Stel u heeft een hypotheek van € 100.000, met een hypotheekrente van 5%. U betaalt dan € 5.000 aan rente. Uw oversluitkosten bedragen € 6.000. U kiest voor een nieuwe rentevast periode van vijf jaar tegen 4%. Uw bruto voordeel van de lagere hypotheekrente bedraagt € 1.000 per jaar. 

Kosten bij oversluiten van uw hypotheek

Een hypotheek oversluiten brengt extra kosten met zich mee. Zoals voor advies, taxatie en de notaris. Sluit u tijdens uw rentevaste periode uw hypotheek over? Dan betaalt u een vergoeding voor het renteverlies van de bank, als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die u nu betaalt. Is uw rentevaste periode afgelopen, dan hoeft u deze vergoeding niet te betalen. 

U mag een groot deel van de kosten voor het oversluiten van uw hypotheek eenmalig aftrekken van uw inkomen bij de belastingaangifte. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting.

Deze kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting

 • Notariskosten voor de hypotheekakte
 • Taxatiekosten (voor het verkrijgen van de hypotheek)
 • Vergoeding voor het renteverlies
 • Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie
 • Kosten voor advies en afsluiten van de hypotheek

  Lees meer over oversluitkosten

  Notariskosten

  Voor de nieuwe hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker wordt een hypotheekakte opgesteld door de notaris. Ook schrijft de notaris de nieuwe hypotheek in het hypotheekregister. Daarnaast wordt uw oude hypotheek verwijderd. Voor al deze handelingen vraagt de notaris een vergoeding. 

  Taxatiekosten

  Stapt u over naar een andere geldverstrekker? Dan wil de geldverstrekker weten hoeveel uw woning waard is. Een taxateur bepaalt de waarde van uw woning en zet deze in een taxatierapport. Zoek een taxateur bij u in de buurt. Hij of zij kent de woningmarkt in uw buurt en kan daardoor het beste de waarde van uw woning inschatten.  

  Vergoeding voor renteverlies

  Sluit u uw hypotheek af voordat de rentevaste periode is afgelopen? Houd dan rekening met een eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank. Dit wordt ook wel een oversluitboete genoemd. Als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die u nu betaalt, dan betaalt u een vergoeding. Lees meer over hoe we deze vergoeding berekenen.

  Hypotheek oversluiten naar RegioBank

  Wat zijn de kosten voor het oversluiten? Verdient u deze terug binnen de nieuwe rentevast periode? Is oversluiten voor u gunstig? Wilt u meer zekerheid via een andere hypotheekvorm? Misschien wilt u uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Uw adviseur helpt u graag bij het beantwoorden van uw vragen. Maak vrijblijvend een afspraak.

  Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

  Heeft u een aflossingsvrije hypotheek die u wilt oversluiten naar RegioBank? Dat kan als uw aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50% van de marktwaarde van de woning. Indien een gedeelte van de hypotheek boven deze 50% uitkomt, kunt u voor dit deel alleen kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek waarbij u wel aflost. De marktwaarde van uw woning haalt u uit het taxatierapport.  

  Bankspaarhypotheek oversluiten

  Heeft u een (gedeeltelijk) spaarhypotheek? Kijk dan ook naar uw spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Om uw hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, moet u dan vaak extra inleggen. Uw hypotheeklasten kunnen hierdoor stijgen. Een bankspaarhypotheek oversluiten is niet altijd gunstig. Vraag uw Zelfstandig Adviseur naar uw specifieke situatie.  

  Hypotheek oversluiten voor senioren

  Gaat uw bijna met pensioen of bent u al met pensioen? Ook dan kan het nog interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten. De hypotheekregels zijn verruimd waardoor ook u misschien nog kunt profiteren. Uw adviseur helpt u graag.

  Hypotheek voor ouderen

  Lagere hypotheeklasten?

  Wilt u weten welke andere manieren er zijn om uw maandlasten van uw hypotheek te verlagen? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

  Meer over hypotheeklasten verlagen

  RegioBank team

  Hypotheek oversluiten advies

  Onze adviseurs helpen u graag met uw hypotheek oversluiten. Naast de hypotheekrente bekijken zij ook de voorwaarden van verschillende aanbieders. Zo krijgt u een hypotheek tegen een scherpe rente die past bij uw wensen en situatie.

  Maak een afspraak

  Een oriëntatiegesprek is gratis