Kosten voor oversluiten hypotheek


Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn. Bijvoorbeeld als je hypotheeklasten daardoor dalen. Maar oversluiten kost ook geld. Laat je dus goed informeren, zodat je straks echt beter uit bent met je nieuwe hypotheek.

Kosten bij het oversluiten van je hypotheek

Houd bij het oversluiten van je hypotheek rekening met de volgende kosten:

  • Vergoeding voor het renteverlies van de bank
  • Kosten voor hypotheekadvies en afsluiten van de nieuwe hypotheek
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), als je daarvoor in aanmerking komt

Deze kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Vergoeding voor het renteverlies van de bank

Wanneer je je hypotheek oversluit tijdens de rentevaste periode, betaal je soms een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die je je betaalt, dan betaal je een vergoeding.

Aflossen op je hypotheek, zonder vergoeding voor het renteverlies

Je mag jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel aflossen, zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank. Los je af met eigen geld? Dan mag je onbeperkt aflossen op je hypotheek. In je hypotheekakte, offerte of algemene voorwaarden zie je hoeveel jij mag aflossen.

Kosten voor advies en afsluiten

Voor de nieuwe hypotheek is een advies nodig. Je adviseur helpt je ook met het oversluiten. Daarvoor betaal je advies- en bemiddelingskosten. Je adviseur vertelt je vooraf meer over deze kosten voor hypotheekadvies.

Notariskosten

Een nieuwe geldverstrekker betekent ook een bezoek aan de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Daarnaast kun je te maken krijgen met royementskosten voor de bestaande inschrijving van je hypotheek. Deze kosten kunnen per notaris flink verschillen. Tip: vergelijk dus de kosten bij meerdere notarissen.

Taxatiekosten

Stap je over naar een andere geldverstrekker? Dan wil de geldverstrekker weten hoeveel je woning waard is. Dat gebeurt op basis van een taxatierapport. Een taxateur inspecteert daarvoor je woning en brengt eventuele gebreken aan het licht. Let erop dat de taxateur bij je uit de buurt komt, zodat hij de waarde van de woning goed kan inschatten.

Woning laten taxeren

RegioBank team

Hypotheek oversluiten advies

Onze adviseurs helpen je graag met je hypotheek oversluiten. Naast de hypotheekrente bekijken zij ook de voorwaarden van verschillende aanbieders. Zo krijg je een hypotheek tegen een scherpe rente die past bij je wensen en situatie.

Maak een afspraak

Een oriƫntatiegesprek is gratis