Kosten voor oversluiten hypotheek

Uw hypotheek oversluiten kan interessant zijn. Bijvoorbeeld als uw hypotheeklasten daardoor dalen. Maar oversluiten kost ook geld. Laat u dus goed informeren, zodat u straks echt beter uit bent met uw nieuwe hypotheek.

Houd bij het oversluiten van uw hypotheek rekening met de volgende kosten:

Vergoeding voor het renteverlies van de bank

Wanneer u uw hypotheek oversluit tijdens de rentevaste periode, betaalt u soms een vergoeding voor het renteverlies van de bank. U mag jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel aflossen, zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank. In sommige gevallen mag u meer aflossen. Of dit voor uw hypotheek zo is, ziet u in uw hypotheekakte, offerte of algemene voorwaarden.

Kosten voor advies en afsluiten

Voor de nieuwe hypotheek is een advies nodig. Uw adviseur helpt u ook met het oversluiten. Daarvoor betaalt u advies- en bemiddelingskosten.

Notariskosten

Een nieuwe geldverstrekker betekent ook een bezoek aan de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Daarnaast kunt u te maken krijgen met royementskosten voor de bestaande inschrijving van uw hypotheek. Deze kosten kunnen per notaris flink verschillen.

Taxatiekosten

Stapt u over naar een andere geldverstrekker? Dan wil deze weten hoeveel uw woning waard is. Dat gebeurt op basis van een taxatierapport. Een taxateur inspecteert daarvoor uw woning en brengt eventuele gebreken aan het licht. Let erop dat de taxateur bij u uit de buurt komt, zodat hij de waarde van de woning goed kan inschatten.

Woning laten taxeren

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.