Kosten voor oversluiten hypotheek
Kosten bij het oversluiten van uw hypotheek
Houd bij het oversluiten van uw hypotheek rekening met de volgende kosten:
- Vergoeding voor het renteverlies van de bank
- Kosten voor hypotheekadvies en afsluiten van de nieuwe hypotheek
- Notariskosten
- Taxatiekosten
- Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), als u daarvoor in aanmerking komt
Deze kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Vergoeding voor het renteverlies van de bank
Wanneer u uw hypotheek oversluit tijdens de rentevaste periode, betaalt u soms een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Als de hypotheekrente op het moment van oversluiten lager is dan de hypotheekrente die u nu betaalt, dan betaalt u een vergoeding.
Aflossen op uw hypotheek, zonder vergoeding voor het renteverlies
U mag jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel aflossen, zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank. In sommige gevallen mag u meer aflossen. Of dit voor uw hypotheek zo is, ziet u in uw hypotheekakte, offerte of algemene voorwaarden.
Kosten voor advies en afsluiten
Voor de nieuwe hypotheek is een advies nodig. Uw adviseur helpt u ook met het oversluiten. Daarvoor betaalt u advies- en bemiddelingskosten. Uw adviseur vertelt u vooraf meer over deze kosten voor hypotheekadvies.
Notariskosten
Een nieuwe geldverstrekker betekent ook een bezoek aan de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Daarnaast kunt u te maken krijgen met royementskosten voor de bestaande inschrijving van uw hypotheek. Deze kosten kunnen per notaris flink verschillen. Tip: vergelijk dus de kosten bij meerdere notarissen.
Taxatiekosten
Stapt u over naar een andere geldverstrekker? Dan wil deze weten hoeveel uw woning waard is. Dat gebeurt op basis van een taxatierapport. Een taxateur inspecteert daarvoor uw woning en brengt eventuele gebreken aan het licht. Let erop dat de taxateur bij u uit de buurt komt, zodat hij de waarde van de woning goed kan inschatten.
