Extra aflossen

Extra aflossen kan interessant zijn omdat u hypotheeklasten omlaag gaan. Maar extra aflossen op uw hypotheek kan ook nadelen hebben. Lees deze informatie daarom goed voor u uw aflossing regelt.

Hoeveel mag ik extra aflossen zonder vergoeding?

Bekijk in Mijn RegioBank of in uw hypotheekvoorwaarden tot welk percentage u per leningdeel, elk jaar mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. U kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand een bedrag af te lossen. Uw adviseur vertelt u graag of extra aflossen in uw situatie gunstig is. En hoeveel u dan zou besparen op uw hypotheeklasten.

Wat zijn de voor- en nadelen van extra aflossen?

Om uw hypotheeklasten te verlagen kunt u extra aflossen op uw hypotheek. Maar er zijn ook nadelen. Bekijk de voor- en nadelen voordat u extra gaat aflossen.

Voor- en nadelen van extra aflossen

Is extra aflossen in mijn situatie een goed idee?

Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in uw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is uw mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

  1. In sommige gevallen levert het verduurzamen van uw huis meer op dan extra aflossen: u bespaart op uw energierekening en u heeft meer wooncomfort. Bovendien draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.
  2. Heeft u een spaarhypotheek? Dan is het geld storten in uw spaardeel misschien wel gunstiger dan extra aflossen.
  3. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woont u samen? En is het geld waarmee u extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

Met extra aflossen betaalt u een deel van uw hypotheekbedrag terug. U verlaagt daarmee uw maandlasten. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek kunt u er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om in plaats van uw maandlasten te verlagen, de looptijd van uw hypotheek in te korten. Kiest u voor looptijd inkorten? Dan is uw hypotheek eerder afgelost.
Goed om te weten: Kiest u voor looptijd verkorten? In de bevestigingsbrief die u krijgt na uw eenmalige extra aflossing, leest u of en met hoeveel maanden uw looptijd is ingekort.

Lagere hypotheeklasten?

Wilt u weten welke andere manieren er zijn om uw maandlasten van uw hypotheek te verlagen? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

Meer over hypotheeklasten verlagen

Uw hypotheek aflossen en de belasting

Extra aflossen kan invloed hebben op uw belastingaangifte.

Voorlopige teruggave aanpassen

U geeft uw hypotheekrente door aan de Belastingdienst als u aangifte doet. Maakt u gebruik van de voorlopige aanslag en krijgt u elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of u die moet aanpassen om te voorkomen dat u teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Extra aftrekpost

Door af te lossen op uw hypotheek gaat u minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heeft u recht op een extra aftrekpost omdat u geen of een geringe eigenwoningschuld heeft. U betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over uw huis.

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. U gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vindt u een rekenvoorbeeld.

Bijleenregeling

Verkoopt u in de toekomst uw huis en koopt u een ander huis? Dan kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op uw hypotheek krijgt hier eerder mee te maken.

Extra aflossing eenvoudig zelf regelen

Om uw hypotheeklasten te verlagen kunt u extra aflossen op uw hypotheek. U kunt uw aflossing zelf regelen in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app.

Extra aflossen: zelf regelen

Uitzonderingen: ga naar uw adviseur

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kunt u het aflossen niet regelen in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Maak een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over extra aflossen op uw hypotheek? Of wilt u weten wat in uw situatie mogelijk is? Maak dan een afspraak met uw adviseur.

Maak een afspraak