Extra aflossen op uw hypotheek

Extra aflossen kan interessant zijn. Zo kunt u profiteren van lagere maandlasten. Maar extra aflossen op uw hypotheek kan ook nadelen hebben. Wilt u extra aflossen? U kunt zelf in Mijn RegioBank of via de Mobiel Bankieren app extra aflossen op uw hypotheek.

Wat zijn de voor- en nadelen van extra aflossen?

Om uw hypotheeklasten te verlagen kunt u extra aflossen op uw hypotheek. Maar er zijn ook nadelen. Bekijk de voor- en nadelen voordat u extra gaat aflossen.

Voordelen extra aflossen

 • Uw hypotheekschuld wordt kleiner, net als de kans op een restschuld.
 • Uw maandlasten kunnen dalen, afhankelijk van uw hypotheekvorm.
 • Uw rente kan mogelijk omlaag.
 • U mag meestal tot 10% per jaar aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat u een vergoeding hoeft te betalen. Een uitzondering geldt voor een leningdeel met variabele rente. Op dit leningdeel mag u onbeperkt aflossen.

Nadelen extra aflossen

 • Uw financiële reserve wordt kleiner.
 • U heeft minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
 • Verkoopt u uw huis en houdt u geld over nadat u de hypotheek heeft terugbetaald? Dan krijgt u te maken met de bijleenregeling als u een andere woning koopt.
 • Als u meer dan 10% aflost, moet u misschien een vergoeding voor het renteverlies van de bank betalen. Een uitzondering geldt voor een leningdeel met variabele rente. Op dit leningdeel mag u onbeperkt aflossen.

Hoeveel mag ik extra aflossen zonder vergoeding?

Meestal kunt u jaarlijks tot 10% extra aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat u een vergoeding betaalt voor het renteverlies van de bank. Wilt u weten of dit ook voor u geldt? Bekijk dan in Mijn RegioBank of in uw hypotheekvoorwaarden tot welk percentage u per leningdeel, elk jaar mag aflossen zonder een vergoeding te betalen. U kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand een bedrag af te lossen. Uw adviseur vertelt u graag of extra aflossen in uw situatie gunstig is. En hoeveel u dan zou besparen op uw hypotheeklasten.

In bepaalde situaties betaalt u bij het aflossen geen vergoeding aan de bank. Bijvoorbeeld als:

 • u een variabele rente heeft
 • uw rentevaste periode afloopt
 • u uw huis verkoopt
 • u aflost met eigen geld
 • u of uw partner overlijdt

Betaalt u een vergoeding aan de bank voor het bedrag dat u wilt aflossen? Dan kunnen deze kosten aftrekbaar zijn. Uw adviseur kan u hierover meer vertellen.

Hypotheek onbeperkt aflossen met eigen geld

Bij RegioBank kunt u onbeperkt aflossen op uw hypotheek met eigen geld. U hoeft ons geen vergoeding hiervoor te betalen. Als u wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld, bespreek dit dan eerst met uw Zelfstandig Adviseur. Zo kan het slim zijn om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. En het is goed om te weten dat extra of onbeperkt aflossen, gevolgen kan hebben voor uw renteaftrek.

Lees meer over onbeperkt aflossen met eigen geld

Is extra aflossen in mijn situatie een goed idee?

Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in uw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is uw mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

 1. In sommige gevallen levert het verduurzamen van uw huis meer op dan extra aflossen: u bespaart op uw energierekening en u heeft meer wooncomfort. Bovendien draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.
 2. Heeft u een spaarhypotheek? Dan is het geld storten in uw spaardeel misschien wel gunstiger dan extra aflossen.
 3. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woont u samen? En is het geld waarmee u extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

Met extra aflossen betaalt u een deel van uw hypotheekbedrag terug. U verlaagt daarmee uw maandlasten. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek kunt u er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om in plaats van uw maandlasten te verlagen, de looptijd van uw hypotheek in te korten. Kiest u voor looptijd inkorten? Dan is uw hypotheek eerder afgelost.
Goed om te weten: Kiest u voor looptijd verkorten? In de bevestigingsbrief die u krijgt na uw eenmalige extra aflossing, leest u of en met hoeveel maanden uw looptijd is ingekort.

Uw hypotheek aflossen en de belasting

Extra aflossen kan invloed hebben op uw belastingaangifte.

Voorlopige teruggave aanpassen

U geeft uw hypotheekrente door aan de Belastingdienst als u aangifte doet. Maakt u gebruik van de voorlopige aanslag en krijgt u elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of u die moet aanpassen om te voorkomen dat u teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Extra aftrekpost

Door af te lossen op uw hypotheek gaat u minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heeft u recht op een extra aftrekpost omdat u geen of een geringe eigenwoningschuld heeft. U betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over uw huis.

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. U gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vindt u een rekenvoorbeeld.

Bijleenregeling

Verkoopt u in de toekomst uw huis en koopt u een ander huis? Dan kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op uw hypotheek krijgt hier eerder mee te maken.

Extra aflossing eenvoudig zelf regelen

Wilt u extra aflossen of uw maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? U heeft het zo geregeld in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Liever via uw adviseur? Ook dat kan.

Neem contact op met uw adviseur als...

 • U een Spaarhypotheek heeft en extra wilt aflossen. Extra aflossen kan gevolgen hebben voor de premie die u betaalt.
 • U een Kapitaalverzekering Eigen Woning of een Spaarrekening Eigen Woning heeft. Extra aflossen op uw hypotheek kan minder gunstig zijn voor de belasting die u betaalt.
 • U vragen heeft over over extra aflossen op uw hypotheek. Of als u wilt weten wat in uw situatie mogelijk is.

Maak een afspraak

Lagere hypotheeklasten?

Wilt u weten welke andere manieren er zijn om uw maandlasten van uw hypotheek te verlagen? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

Meer over hypotheeklasten verlagen