Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen kan interessant zijn. Zo kun je profiteren van lagere maandlasten. Maar extra aflossen op je hypotheek kan ook nadelen hebben. Wil je extra aflossen? Je kunt zelf in Mijn RegioBank of via de RegioBank app extra aflossen op je hypotheek.

Icoon van een bel

Heb je een RegioBank Bespaarhypotheek?

Los je af op je RegioBank Bespaarhypotheek en valt je hypotheek hierdoor in een lagere tariefgroep? Dan passen we je rente automatisch aan.

Meer over extra aflossen op je RegioBank Bespaarhypotheek

Wat zijn de voor- en nadelen van extra aflossen?

Om je hypotheeklasten te verlagen kun je extra aflossen op je hypotheek. Maar er zijn ook nadelen. Bekijk de voor- en nadelen voordat je extra gaat aflossen.

Voordelen extra aflossen

 • Je hypotheekschuld wordt kleiner, net als de kans op een restschuld.
 • Je maandlasten kunnen dalen, afhankelijk van je hypotheekvorm.
 • Je rente kan mogelijk omlaag.
 • Je mag meestal tot 10% per jaar aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen. Een uitzondering geldt voor een leningdeel met variabele rente. Op dit leningdeel mag je onbeperkt aflossen.

Nadelen extra aflossen

 • Je financiële reserve wordt kleiner.
 • Je hebt minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
 • Verkoop je je huis en houd je geld over nadat je de hypotheek hebt terugbetaald? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling als je een andere woning koopt.
 • Als je meer dan 10% aflost, moet je misschien een vergoeding voor het renteverlies van de bank betalen. Een uitzondering geldt voor een leningdeel met variabele rente. Op dit leningdeel mag je onbeperkt aflossen.

Hoeveel mag ik extra aflossen zonder vergoeding?

Meestal kun je jaarlijks tot 10% extra aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat je een vergoeding betaalt voor het renteverlies van de bank. Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Bekijk dan in Mijn RegioBank of in je hypotheekvoorwaarden tot welk percentage je per leningdeel, elk jaar mag aflossen zonder een vergoeding te betalen. Je kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand een bedrag af te lossen. Je adviseur vertelt je graag of extra aflossen in jouw situatie gunstig is. En hoeveel je dan zou besparen op je hypotheeklasten.

In bepaalde situaties betaal je bij het aflossen geen vergoeding aan de bank. Bijvoorbeeld als:

 • je een variabele rente hebt
 • je rentevaste periode afloopt
 • je je huis verkoopt
 • je aflost met eigen geld
 • jij of je partner overlijdt

Betaal je een vergoeding aan de bank voor het bedrag dat je wilt aflossen? Dan kunnen deze kosten aftrekbaar zijn. Je adviseur kan je hierover meer vertellen.

Hypotheek onbeperkt aflossen met eigen geld

Bij RegioBank kun je onbeperkt aflossen op je hypotheek met eigen geld. Je hoeft ons geen vergoeding hiervoor te betalen. Als je wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld, bespreek dit dan eerst met je zelfstandig adviseur. Zo kan het slim zijn om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. En het is goed om te weten dat extra of onbeperkt aflossen, gevolgen kan hebben voor je renteaftrek.

Lees meer over onbeperkt aflossen met eigen geld

Is extra aflossen in mijn situatie een goed idee?

Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in jouw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is je mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

 1. In sommige gevallen levert het verduurzamen van je huis meer op dan extra aflossen: je bespaart op je energierekening en je hebt meer wooncomfort. Bovendien draag je je steentje bij aan een beter milieu.
 2. Heb je een spaarhypotheek? Dan is het geld storten in je spaardeel misschien wel gunstiger dan extra aflossen.
 3. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woon je samen? En is het geld waarmee je extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

Met extra aflossen betaal je een deel van je hypotheekbedrag terug. Je verlaagt daarmee je maandlasten. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek kun je er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om in plaats van je maandlasten te verlagen, de looptijd van he hypotheek in te korten. Kies je voor looptijd inkorten? Dan is je hypotheek eerder afgelost.
Goed om te weten: kies je voor looptijd verkorten? In de bevestigingsbrief die je krijgt na je eenmalige extra aflossing, lees je of en met hoeveel maanden je looptijd is ingekort.

Je hypotheek aflossen en de belasting

Extra aflossen kan invloed hebben op je belastingaangifte.

Voorlopige teruggave aanpassen

Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Extra aftrekpost

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.

Goed om te weten: deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. Je gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld.

Bijleenregeling

Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.

Extra aflossing eenvoudig zelf regelen

Wil je extra aflossen of je maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? Je hebt het zo geregeld in Mijn RegioBank of de RegioBank app. Liever via je adviseur? Ook dat kan.

Neem contact op met je adviseur als...

 • Je een Spaarhypotheek hebt en extra wilt aflossen. Extra aflossen kan gevolgen hebben voor de premie die je betaalt.
 • Je een Kapitaalverzekering Eigen Woning of een Spaarrekening Eigen Woning hebt. Extra aflossen op je hypotheek kan minder gunstig zijn voor de belasting die je betaalt.
 • Je vragen hebt over extra aflossen op je hypotheek. Of als je wilt weten wat in jouw situatie mogelijk is.

Maak een afspraak

Lagere hypotheeklasten?

Wil je weten welke andere manieren er zijn om je maandlasten van je hypotheek te verlagen? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Meer over hypotheeklasten verlagen