Uw hypotheek extra aflossen

Om uw hypotheeklasten te verlagen kunt u extra aflossen op uw hypotheek. U kunt uw aflossing zelf regelen in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app.

Let op: Lees ook de informatie op deze pagina voordat u dit regelt.

1. Via Mijn RegioBank

Wilt u extra aflossen of uw maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? U regelt dit eenvoudig in Mijn RegioBank.

 1. Log in op Mijn RegioBank
 2. Ga naar 'Hypotheken'
 3. Kies 'Extra aflossen'
 4. Vul in hoeveel en hoe vaak u wilt aflossen

Heeft u nog geen Mijn RegioBank?

Vraag Mijn RegioBank aan

2. Via de Mobiel Bankieren app

Extra aflossen in de Mobiel Bankieren app regelt u zo:

 1. Open de Mobiel Bankieren app
 2. Ga naar RegioBank Hypotheek
 3. Kies 'Extra aflossen'
 4. Vul in hoeveel en hoe vaak u wilt aflossen

Heeft u de Mobiel Bankieren app nog niet?

Download de Mobiel Bankieren app

3. Via uw adviseur

Uw adviseur vertelt u graag of extra aflossen in uw situatie gunstig is. En hoeveel u dan zou besparen op uw hypotheeklasten. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.

Maak een afspraak

Uitzonderingen: ga naar uw adviseur

Wilt u meer aflossen dan het percentage in uw hypotheekofferte? Of heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kunt u het aflossen niet regelen in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Maak een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.

Let op: Wilt u meer aflossen dan vergoedingsvrij kan, dan moet u misschien een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank.

Hoe extra aflossen werkt

 • U lost extra af bij de eerstvolgende betaling als we uw aanvraag voor de 20e van de maand binnen hebben.
 • We verwerken de extra aflossing de 1e van de maand.
 • Wilt u uw hele hypotheek aflossen? Vraag dit dan 30 dagen van tevoren aan.

Extra afgelost? Check of uw rente omlaag kan

Als u extra heeft afgelost op uw hypotheek, kan uw rente misschien omlaag omdat uw hypotheek in een andere tariefgroep valt.

Check hoe dat werkt

Meer informatie voordat u extra gaat aflossen

Hoeveel mag ik extra aflossen zonder vergoeding?

Bekijk in Mijn RegioBank of in uw hypotheekvoorwaarden tot welk bedrag u per leningdeel, elk jaar mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. U kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand een bedrag af te lossen.

Uw adviseur vertelt u graag of extra aflossen in uw situatie gunstig is. En hoeveel u dan zou besparen op uw hypotheeklasten.

Wat zijn de voor- en nadelen van extra aflossen?

Om uw hypotheeklasten te verlagen kunt u extra aflossen op uw hypotheek. Maar er zijn ook nadelen.

Ontdek de voor- en nadelen van extra aflossen

Is extra aflossen in mijn situatie een goed idee?

Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in uw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is uw mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

 1. In sommige gevallen levert het verduurzamen van uw huis meer op dan extra aflossen: u bespaart op uw energierekening en u heeft meer wooncomfort. Bovendien draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.
 2. Heeft u een spaarhypotheek? Dan is het geld storten in uw spaardeel misschien wel gunstiger dan extra aflossen.
 3. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woont u samen? En is het geld waarmee u extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

  Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

  Met extra aflossen betaalt u een deel van uw hypotheekbedrag terug. U verlaagt daarmee uw maandlasten. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek kunt u er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om in plaats van uw maandlasten te verlagen, de looptijd van uw hypotheek in te korten. Kiest u voor looptijd inkorten? Dan is uw hypotheek eerder afgelost.
  Goed om te weten: Kiest u voor looptijd verkorten? In de bevestigingsbrief die u krijgt na uw eenmalige extra aflossing, leest u of en met hoeveel maanden uw looptijd is ingekort.

  Lagere hypotheeklasten?

  Wilt u weten welke andere manieren er zijn om uw maandlasten van uw hypotheek te verlagen? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

  Meer over hypotheeklasten verlagen

  Uw hypotheek aflossen en de belasting

  Extra aflossen kan invloed hebben op uw belastingaangifte.

  Voorlopige teruggave aanpassen

  U geeft uw hypotheekrente door aan de Belastingdienst als u aangifte doet. Maakt u gebruik van de voorlopige aanslag en krijgt u elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of u die moet aanpassen om te voorkomen dat u teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

  Extra aftrekpost

  Door af te lossen op uw hypotheek gaat u minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heeft u recht op een extra aftrekpost omdat u geen of een geringe eigenwoningschuld heeft. U betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over uw huis.

  Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. U gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vindt u een rekenvoorbeeld.

  Bijleenregeling

  Verkoopt u in de toekomst uw huis en koopt u een ander huis? Dan kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op uw hypotheek krijgt hier eerder mee te maken.