Extra aflossen op uw hypotheek

Om uw hypotheeklasten te verlagen kunt u bijvoorbeeld extra aflossen op uw hypotheek.

Uw adviseur vertelt u graag of extra aflossen in uw situatie gunstig is. En hoeveel u dan zou besparen op uw hypotheeklasten. Zelf regelen kan ook in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app.

Inloggen Mijn RegioBank

Lees ook onderstaande informatie voordat u dit regelt.

Hoeveel mag ik extra aflossen zonder vergoeding?

Bekijk in Mijn RegioBank of in uw hypotheekvoorwaarden tot welk bedrag u per leningdeel, elk jaar mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. U kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand een bedrag af te lossen.

Voor- en nadelen extra aflossen hypotheek

Voordelen

 • Uw hypotheek wordt lager. De kans op een restschuld dus ook.

 • Uw maandlasten worden lager of u bent eerder klaar met aflossen.

  Nadelen

  • U kunt dit geld niet meer gebruiken voor iets anders en uw financiële buffer wordt kleiner. Op nibud.nl vindt u een handige tool die berekent hoe hoog uw buffer zou moeten zijn.
  • U kunt minder voordeel hebben van de hypotheekrenteaftrek.
  • Uw geld zit vast in uw huis en is er niet zo makkelijk weer uit te halen. Dus bedenk eerst of u het geld in de toekomst misschien nodig heeft voor bijvoorbeeld een aanvulling op uw pensioen of kinderen die gaan studeren.

  Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

  Met extra aflossen betaalt u een deel van uw hypotheekbedrag terug. U verlaagt daarmee uw maandlasten. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek kunt u er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om in plaats van uw maandlasten te verlagen, de looptijd van uw hypotheek in te korten. Kiest u voor looptijd inkorten? Dan is uw hypotheek eerder afgelost.

  Goed om te weten: Kiest u voor looptijd verkorten? In de bevestigingsbrief die u krijgt na uw eenmalige extra aflossing, leest u of en met hoeveel maanden uw looptijd is ingekort.

  Is extra aflossen in uw situatie een goed idee?

  Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in uw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is uw mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

  1. In sommige gevallen levert het verduurzamen van uw huis meer op dan extra aflossen: u bespaart op uw energierekening en u heeft meer wooncomfort. Bovendien draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.
  2. Heeft u een spaarhypotheek? Dan is het geld storten in uw spaardeel misschien wel gunstiger dan extra aflossen.
  3. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woont u samen? En is het geld waarmee u extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

  Extra aflossen of uw maandelijkse extra aflossing wijzigen? Regel het in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app


  Wilt u extra aflossen of uw maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? U heeft het zo geregeld in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Ga naar ‘Hypotheken’ en klik op ‘ Extra aflossen’. U verstuurt uw verzoek digitaal en klaar. U hoeft niks meer te printen of op te sturen. Wel zo makkelijk.


  Inloggen Mijn RegioBank

  Heeft u geen Mijn RegioBank?

  Vraag het eenvoudig online aan. Dan heeft u meteen al uw hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in uw eigen beveiligde bankomgeving.


  Wilt u meer aflossen dan het percentage in uw hypotheekofferte? Of heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kunt u het aflossen niet regelen in Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Maak een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.
  Let op: Wilt u meer aflossen dan vergoedingsvrij kan, dan moet u misschien een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank.

  Hoe extra aflossen werkt

  • U lost extra af bij de eerstvolgende betaling als we uw aanvraag voor de 20e van de maand binnen hebben.
  • We verwerken de extra aflossing de 1e van de maand.
  • Wilt u uw hele hypotheek aflossen? Vraag dit dan 30 dagen van tevoren aan.

  Extra afgelost? Check of uw rente omlaag kan

  Als u extra heeft afgelost op uw hypotheek, kan uw rente misschien omlaag omdat uw hypotheek in een andere tariefgroep valt.

  Check hoe dat werkt

  Uw hypotheek aflossen en de belasting

  Voorlopige teruggave aanpassen

  U geeft uw hypotheekrente door aan de Belastingdienst als u aangifte doet. Maakt u gebruik van de voorlopige aanslag en krijgt u elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of u die moet aanpassen om te voorkomen dat u teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

  Recht op extra aftrekpost?

  Door af te lossen op uw hypotheek gaat u minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heeft u recht op een extra aftrekpost omdat u geen of een geringe eigenwoningschuld heeft. U betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over uw huis.


  Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. En gaat u elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vindt u een rekenvoorbeeld.

  Bijleenregeling

  Verkoopt u in de toekomst uw huis en koopt u een ander huis? Dan kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op uw hypotheek krijgt hier eerder mee te maken.

  Lagere hypotheeklasten?


  Om de maandlasten van uw hypotheek te verlagen, kunt u ook combineren: bijvoorbeeld extra aflossen + lagere rente door uw woningwaarde aan te passen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.

  1. Extra aflossen
  2. Lagere rente door woningwaarde aanpassen
  3. Uw rente eerder aanpassen
  4. Extra storten op uw spaar- of spaarrekeninghypotheek

  Persoonlijk advies

  Vraag uw adviseur wat er in uw situatie mogelijk is. En hoeveel het u per maand scheelt als u extra wilt aflossen. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.

  Afspraak maken

  Heeft u nog een vraag?

  Of ga naar de servicepagina