Uw rente tussentijds verlagen

Bij een RegioBank-hypotheek kan uw vaste rente tijdens de rentevaste periode omlaag. Heeft u variabele rente? Dan kan uw rente op ieder moment mogelijk omlaag. Voor beide rentevormen gelden bepaalde voorwaarden. Zelfstandig Adviseur Peter legt uit wat uw mogelijkheden zijn.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Maak een afspraak

Twaalf tariefgroepen bij RegioBank

De rente van uw hypotheek baseren we onder andere op de marktwaarde van uw woning en uw totale openstaande hypotheekschuld. De verhouding tussen deze twee noemen wij de schuld-marktwaardeverhouding. Hoe hoger de schuld-marktwaardeverhouding, hoe hoger de tariefgroep. Een hogere tariefgroep leidt tot een hogere rente en een lagere tariefgroep leidt tot lagere rente.

RegioBank heeft twaalf tariefgroepen voor het bepalen van de hypotheekrente: NHG <90%, NHG >90%, <40%, <50%, <60%, <70%, <80%, <90%, <95%, <100%, <106% en >106% van de marktwaarde. Dit betekent dat uw hypotheek mogelijk sneller naar een lagere tariefgroep gaat, als uw schuld-marktwaardeverhouding is gedaald. Wel zo prettig. Is uw tariefgroep NHG <90% of <40% dan kan uw rente niet verder omlaag.

Heeft u een RegioBank-hypotheek aangevraagd voor 1 augustus 2016? Dan gelden voor u de volgende vier tariefgroepen: NHG, <66%, <88% en >88% van de marktwaarde. Met vier tariefgroepen kan uw rente ook tussentijds omlaag. Is uw tariefgroep NHG of <66% dan kan uw rente niet verder omlaag.

De regels voor het verstrekken van een hypotheek, waar banken aan moeten voldoen, kunnen tussentijds veranderen. Hierdoor kunnen ook verschillen ontstaan tussen de regels per tariefgroep op basis van de schuld-marktwaardeverhouding. Zo kan het voorkomen dat er soms wél of géén verschil zit tussen de tariefgroepen. Als er geen verschillen zitten tussen de tariefgroepen, kan de bank ervoor kiezen om de rentepercentages van de tariefgroepen gelijk te houden.

Heeft u al een RegioBank hypotheek met vaste rente?

En is deze ingegaan voor 1 augustus 2016? Dan valt uw hypotheek bij een nieuwe rentevaste periode vanzelf in een van de twaalf tariefgroepen. Uw hypotheek kan mogelijk ook eerder naar een van de 12 tariefgroepen. Uw adviseur vertelt u hier graag meer over.

Rekenvoorbeeld

Stel, u heeft een hypotheekschuld van € 200.000 en uw woning is € 250.000 waard. Dan heeft u een schuld-marktwaardeverhouding van 200.000 / 250.000 x 100% = 80%.

Een hogere schuld-marktwaardeverhouding kan ervoor zorgen dat u meer rente moet betalen. Als de schuld-marktwaardeverhouding van deze hypotheek daalt naar bijvoorbeeld 70%, leidt dit ook tot een lager rentetarief.

Hoe kan uw rente tussentijds omlaag?

Om tijdens de rentevaste periode een lagere hypotheekrente te krijgen, moeten wij de schuld-marktwaarde van uw woning opnieuw vaststellen. Hiervoor kijken we of uw woningwaarde gestegen is ten opzichte van de waarde die u doorgaf toen u uw hypotheek afsloot. We kijken ook of u inmiddels afgelost heeft op uw hypotheek waardoor de schuld lager is. Als de schuld-marktwaardeverhouding van uw woning is gedaald, dan kan uw rente tussentijds mogelijk omlaag. Wij hebben dan wel altijd een nieuwe marktwaarde van uw woning nodig.

Hogere woningwaarde?

Denkt u dat uw woning meer waard is dan het bedrag waar wij van uitgaan? Dan kunt u misschien een lagere rente krijgen. Tenminste, als u daardoor in een lagere tariefgroep terechtkomt. Uw adviseur bekijkt graag met u wat de mogelijkheden zijn.

U kunt uw woningwaarde eenvoudig aanpassen via Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. U uploadt een kopie van uw nieuwste WOZ-beschikking. De WOZ-beschikking krijgt u ieder jaar van de gemeente. De beschikking mag niet ouder zijn dan twaalf maanden. Wij zetten de marktwaarde van uw woning dan op 85% van de WOZ-waarde.

Is uw totale hypotheekschuld hoger dan 75% van uw WOZ-waarde? Dan is een WOZ-beschikking helaas niet genoeg. Dan hebben we een taxatierapport nodig. Een taxatierapport mag niet meer dan zes maanden oud zijn op de dag dat wij het binnenkrijgen.

Heeft u geen Mijn RegioBank? U vraagt het heel makkelijk aan.

Aanvragen Mijn RegioBank

U kunt uw nieuwe woningwaarde ook doorgeven aan uw adviseur. Hij helpt u graag.

Let op: het aanleveren van een lagere marktwaarde van uw woning kan negatieve gevolgen voor u hebben. Het kan zijn dat u bij een nieuwe rentevaste periode een hogere rente gaat betalen. Bespreek met uw adviseur of het aanleveren van een nieuwe marktwaarde in uw situatie zinvol is.

Marktwaarde van uw huis

Extra aflossen

Extra aflossen kan makkelijk via Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app. Maar aflossen is niet altijd gunstig. Bekijk daarom ook de video van aflossen op uw hypotheek. Wilt u met uw hypotheekrente in een lagere tariefgroep komen omdat u extra heeft afgelost? Vul dan ook het formulier ‘aanpassen marktwaarde woning’ in en stuur een recente WOZ-waarde of een recent taxatierapport mee. U kunt dit ook makkelijk regelen via Mijn RegioBank. 

Salderen

Heeft u een spaar(rekening)hypotheek? Dan kunnen we bij het bepalen van uw rentetarief rekening houden met het tot nu toe gespaarde bedrag van uw  spaar(rekening)hypotheek. Dit heet 'salderen’. Dit doen we niet standaard, omdat het niet altijd gunstig is om te doen.

Niet altijd gunstig

Met de spaar(rekening)hypotheek spaart u een bedrag waarmee u de hypotheek aflost. 
De hypotheekrente die u betaalt, is gelijk aan de rente die u krijgt over het bedrag dat u heeft gespaard. Als de hypotheekrente daalt, dan daalt ook de spaarrente. En moet u extra geld inleggen om het eindbedrag bij elkaar te sparen. Die extra maandelijkse inleg mag u niet aftrekken van de belasting. Dan heeft u misschien wel een lagere rente, maar u moet ook meer sparen en u heeft minder hypotheekrenteaftrek. Daarom zijn uw netto maandelijkse lasten waarschijnlijk toch hoger geworden.

Heeft u een spaarpolis waarvan de premie wordt geïncasseerd door een andere partij dan RegioBank? Dan moet u zelf de opgebouwde spaarwaarde opvragen en deze samen met de nieuwe woningwaarde naar ons toesturen.

Goed om te weten

  • Salderen kan alleen als u een nieuwe woningwaarde aan ons doorgeeft. Hierboven leest u hoe u dat doet. U kunt uw nieuwe woningwaarde doorgeven via Mijn RegioBank. Of u gebruikt het formulier ‘aanpassen marktwaarde woning’.
  • Als u kiest voor salderen, geldt dat tijdens de hele looptijd van uw hypotheek. U kunt de saldering niet terugdraaien. Als we in de toekomst salderen, doen we dat met de spaarwaarde die bij ons bekend is.