Je rente tussentijds verlagen


Bij een RegioBank hypotheek kan je rente tijdens de rentevaste periode omlaag. Heb je variabele rente? Dan kan je rente op ieder moment mogelijk omlaag. Voor beide rentevormen gelden bepaalde voorwaarden.

Maak een afspraak

Icoon met pijl

Goed om te weten:

Voor de Regiobank Bespaarhypotheek gelden andere voorwaarden. Meer weten? Naar de RegioBank Bespaarhypotheek

Twaalf tariefgroepen bij RegioBank

De rente van je hypotheek baseren we onder andere op de marktwaarde van je woning en je totale openstaande hypotheekschuld. De verhouding tussen deze twee noemen wij de schuld-marktwaardeverhouding. Hoe hoger de schuld-marktwaardeverhouding, hoe hoger de tariefgroep. Een hogere tariefgroep leidt meestal tot een hogere rente en een lagere tariefgroep leidt meestal tot lagere rente.

Meer over de tariefgroepen

Hoe kan je rente tussentijds omlaag?

Om tijdens de rentevaste periode een lagere hypotheekrente te krijgen, moeten wij de schuld-marktwaarde van je woning opnieuw vaststellen. Hiervoor kijken we of je woningwaarde gestegen is ten opzichte van de waarde die je doorgaf toen je je hypotheek afsloot. We kijken ook of je inmiddels afgelost hebt op je hypotheek waardoor de schuld lager is. Als de schuld-marktwaardeverhouding van je woning is gedaald, dan kan je rente tussentijds mogelijk omlaag. Wij hebben dan wel altijd een nieuwe marktwaarde van je woning nodig.

Hogere woningwaarde

Denk je dat je woning meer waard is dan het bedrag waar wij van uitgaan? Dan kun je misschien een lagere rente krijgen. Tenminste, als je daardoor in een lagere tariefgroep terechtkomt. Je adviseur bekijkt graag met je wat de mogelijkheden zijn.

Meer over woningwaarde

Meer over je woningwaarde aanpassen

Goed om te weten: het aanleveren van een lagere marktwaarde van je woning kan negatieve gevolgen voor je hebben. Het kan zijn dat je bij een nieuwe rentevaste periode een hogere rente gaat betalen. Bespreek met je adviseur of het aanleveren van een nieuwe marktwaarde in jouw situatie zinvol is.

Lagere hypotheek door extra aflossen

Je kunt ook je schuld-marktwaardeverhouding verbeteren door extra af te lossen op je hypotheek. Extra aflossen kan makkelijk via Mijn RegioBank of de RegioBank app. Maar aflossen is niet altijd gunstig. Bekijk de voor- en nadelen van extra aflossen.
Wil je met je hypotheek in een lagere tariefgroep komen omdat je extra hebt afgelost? Vul dan ook het formulier ‘aanpassen marktwaarde woning’ in en stuur een recent WOZ-taxatieverslag of een recent taxatierapport mee. Je kunt dit ook makkelijk regelen via Mijn RegioBank. 

Salderen

Heb je een spaar(rekening)hypotheek? Dan kunnen we bij het bepalen van je rentetarief rekening houden met het tot nu toe gespaarde bedrag van je spaar(rekening)hypotheek. Dit heet 'salderen’. Dit doen we niet standaard omdat het niet altijd gunstig is om te doen.

Niet altijd gunstig

Met de spaar(rekening)hypotheek spaar je een bedrag waarmee je de hypotheek aflost. 
De hypotheekrente die je betaalt, is gelijk aan de rente die je krijgt over het bedrag dat je hebt gespaard. Als de hypotheekrente daalt, dan daalt ook de spaarrente. En moet je extra geld inleggen om het eindbedrag bij elkaar te sparen. Die extra maandelijkse inleg mag je niet aftrekken van de belasting. Dan heb je misschien wel een lagere rente, maar je moet ook meer sparen en je hebt minder hypotheekrenteaftrek. Daarom zijn je netto maandelijkse lasten waarschijnlijk toch hoger geworden.

Heb je een spaarpolis waarvan de premie wordt geïncasseerd door een andere partij dan RegioBank? Dan moet je zelf de opgebouwde spaarwaarde opvragen en deze samen met de nieuwe woningwaarde naar ons toesturen.

Goed om te weten over salderen

  • Salderen kan alleen als je een nieuwe woningwaarde aan ons doorgeeft. Hierboven lees je hoe je dat doet. Je kunt je nieuwe woningwaarde doorgeven via Mijn RegioBank. Of je gebruikt het formulier ‘aanpassen marktwaarde woning’.
  • Als je kiest voor salderen, geldt dat tijdens de hele looptijd van je hypotheek. Je kunt de saldering niet terugdraaien. Als we in de toekomst salderen, doen we dat met de spaarwaarde die bij ons bekend is.
  • Salderen kan niet als je een spaarhypotheek hebt waarin je ook kunt beleggen.
  • We raden aan om je adviseur te vragen of salderen interessant voor je is.