De waarde van je woning

Ga je een nieuwe hypotheek afsluiten? Of wil je iets veranderen in je bestaande hypotheek? Dan willen we graag weten wat je woning nu waard is. De marktwaarde van je woning is een schatting van de verkoopprijs van je woning als je die onder normale omstandigheden zou verkopen. De taxateur stelt de marktwaarde van je huis vast. Deze marktwaarde bepaalt voor een deel de rente die je betaalt voor je hypotheek.
Icoon van een bel

Heb je een RegioBank Bespaarhypotheek?

Dan kun je een nieuwe woningwaarde doorgeven vanaf 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode. Of als je tijdens de rentevaste periode een nieuwe rentevaste periode kiest, door het afkopen van je huidig rentecontract.

Meer over woningwaarde aanpassen voor de Bespaarhypotheek

Wanneer is een woningwaarde nodig?

We willen de actuele marktwaarde van je huis weten:

 • Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, oversluiting en/of verhoging van je bestaande hypotheek.
 • Bij een verzoek tot aanpassing van de schuld-marktwaardeverhouding van je hypotheek.

De schuld-marktwaardeverhouding bepaalt in welke tariefgroep je hypotheek valt. Hoe lager de schuld-marktwaardeverhouding van je hypotheek, hoe lager meestal je rente. De schuld-marktwaardeverhouding kan omlaag als je bijvoorbeeld aflost op je bestaande hypotheek. Of door een waardestijging van je huis.

Je woningwaarde aanpassen

Je kunt je nieuwe woningwaarde zelf via Mijn RegioBank of de RegioBank app aan ons doorgeven. Of je regelt dit via je adviseur.

Je woningwaarde aanpassen via Mijn RegioBank

Je kunt je woningwaarde aanpassen door ons een kopie van je nieuwste WOZ-taxatieverslag of Calcasa Desktop Taxatie te sturen. Als je totale hypotheekschuld hoger is dan 75% van je WOZ-waarde of 90% van je Calcase Desktop Taxatie, dan hebben we een taxatierapport nodig.

WOZ-taxatieverslag

Het WOZ-taxatieverslag is de taxatie die de basis is voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In dit verslag kan informatie staan over de onderhoudsstaat van het huis en de gemeente gebruikt referentiepanden.

De gemeente maakt jaarlijks het verslag en is in veel gevallen gratis te downloaden via mijn.overheid.nl onder 'Wonen', 'bekijk WOZ-gegevens'. Klik daar op je adres of je downloadt het WOZ-taxatieverslag via de website van je gemeente.

  Het WOZ-taxatieverslag dat je opstuurt mag niet ouder zijn dan 12 maanden. Wij zetten de marktwaarde van je woning op 85% van de WOZ-waarde. Is je totale hypotheekschuld hoger dan 75% van je WOZ-waarde? Dan is een WOZ-taxatieverslag helaas niet genoeg. Dan hebben we een taxatierapport nodig.

  Goed om te weten: een WOZ-taxatieverslag kun je niet gebruiken voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Dan hebben we altijd een taxatierapport of Calcasa Desktop Taxatie nodig.

  Voorbeeld

  Stel: de WOZ-waarde van je huis is € 250.000
  De openstaande hypotheekschuld is € 200.000
  75% van € 250.000 is € 187.500
  De openstaande hypotheekschuld (€ 200.000) is hoger dan € 187.500 We hebben dan een recent taxatierapport van je nodig.
  De marktwaarde van de woning is in dit voorbeeld 85% van € 250.000 is € 212.500

  Taxatierapport

  Een taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden op de dag dat wij het binnenkrijgen. Het taxatierapport moet zijn opgesteld volgens het model ’Taxatierapport financiering woonruimte’, dat is uitgegeven door NVM, VastgoedPro of VBO. We accepteren alleen een origineel exemplaar met een originele handtekening of een digitale handtekening van het NWWI.

  Calcasa Desktop Taxatie

  Een Calcasa Desktop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden op de dag dat wij het binnenkrijgen. Bij het aanvragen van een Calcasa Desktop Taxatie moet je aangeven dat je dit doet voor een hypotheek van RegioBank. Je kunt een Calcasa Desktop Taxatie gebruiken als:

  • je een bestaand huis koopt, je hypotheek oversluit of je hypotheek wijzigt;
  • je huis niet meer dan € 750.000 waard is;
  • je een hypotheek afsluit die niet hoger is dan 90% van de waarde van het huis.

  Goed om te weten: je kunt geen Calcasa Desktop Taxatie gebruiken als je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand. Let er goed op dat je een Desktop Taxatie bij Calcasa aanvraagt. We accepteren geen online taxatie (ook wel hybride of desktop taxatie) van andere aanbieders.

  Lagere rente door hogere woningwaarde

  De hypotheekrente die je betaalt, hangt af van de tariefgroep waarin je hypotheek valt. Een tariefgroep vertelt wat de verhouding is tussen je hypotheek en de waarde van je huis. Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je huis, hoe hoger het risico voor de hypotheekverstrekker is en hoe hoger je rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager de rente. Kom je door het doorgeven van een hogere woningwaarde in een andere tariefgroep, dan daal je hypotheekrente.

  Meer over de tariefgroepen

  Is een lagere hypotheekrente voordelig?

  Als je woning meer waard is geworden en daarmee de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis wijzigt, kan je hypotheekrente lager worden. Het voordeel is dat door de lagere rente de brutomaandlasten van je hypotheek lager worden. Heb je een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek? Dan is een lagere rente meestal niet voordeliger. We raden je aan je te laten adviseren door een adviseur. Aan dit advies zijn kosten verbonden.

  Spaarhypotheek salderen

  Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, kan je tariefgroep omlaag door te salderen. We trekken dan van je hypotheek het opgebouwde spaarbedrag af. De uitkomst gebruiken we om je tariefgroep opnieuw te bepalen. Je hypotheek daalt hierdoor niet. Heb je meerdere (bank)spaarhypotheken? Dan nemen we de totale (gezamenlijke) waarde van de (bank)spaarhypotheken mee. Bij een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente niet altijd gunstig. De rente die je krijgt op je gespaarde kapitaal en maandelijkse inleg daalt namelijk ook. Je moet dan meer inleggen om het eindbedrag te halen. Laat je hierover adviseren. Je kunt salderen alleen maar regelen via je adviseur.

  Voorlopige teruggave Belastingdienst

  Heb je een voorlopige teruggave met de Belastingdienst geregeld? Dan krijg je misschien te veel. Laat de Belastingdienst je voorlopige teruggave opnieuw berekenen en het bedrag zo nodig aanpassen.

  Je woningwaarde verbeteren

  Je kunt je woning verbeteren en daarmee de woningwaarde verhogen. Interessant omdat door een waardestijging van je huis, de schuld-marktwaardeverhouding omlaag kan. Hierdoor kan je hypotheekrente mogelijk omlaag omdat je in een andere tariefgroep valt.

  Ontdek welke verbouwingen de waarde van je huis verhogen

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen je graag met al je vragen over de marktwaarde van je woning.