De waarde van uw woning

Gaat u een nieuwe hypotheek afsluiten? Of wilt u iets veranderen in uw bestaande hypotheek? Dan willen we graag weten wat uw woning nu waard is. De marktwaarde van uw woning is een schatting van de verkoopprijs van uw woning als u die onder normale omstandigheden zou verkopen. De taxateur stelt de marktwaarde van uw huis vast. Deze marktwaarde bepaalt voor een deel de rente die u betaalt voor uw hypotheek.

Wanneer is een woningwaarde nodig?

We willen de actuele marktwaarde van uw huis weten:

 • Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, oversluiting en/of verhoging van uw bestaande hypotheek.
 • Bij een verzoek tot aanpassing van de schuld-marktwaardeverhouding van uw hypotheek.

De schuld-marktwaardeverhouding bepaalt in welke tariefgroep uw hypotheek valt. Hoe lager de schuld-marktwaardeverhouding van uw hypotheek, hoe lager meestal uw rente. De schuld-marktwaardeverhouding kan omlaag als u bijvoorbeeld aflost op uw bestaande hypotheek. Of door een waardestijging van uw huis.

Uw woningwaarde aanpassen

U kunt uw nieuwe woningwaarde zelf via Mijn RegioBank of de Mobiel Bankieren app aan ons doorgeven. Of u regelt dit via uw adviseur.

Uw woningwaarde aanpassen via Mijn RegioBank

U kunt uw woningwaarde aanpassen door ons een kopie van uw nieuwste WOZ-taxatieverslag of Desktop Taxatie te sturen. Als uw totale hypotheekschuld hoger is dan 75% van uw WOZ-waarde of de marktwaarde van uw woning, dan hebben we een taxatierapport nodig.

WOZ-taxatieverslag

Het WOZ-taxatieverslag is de taxatie die de basis is voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In dit verslag kan informatie staan over de onderhoudsstaat van het huis en de gemeente gebruikt referentiepanden.

De gemeente maakt jaarlijks het verslag en is in veel gevallen gratis te downloaden via mijn.overheid.nl onder 'Wonen', 'bekijk WOZ-gegevens'. Klik daar op uw adres of u downloadt het WOZ-taxatieverslag via de website van uw gemeente.

  Het WOZ-taxatieverslag dat u opstuurt mag niet ouder zijn dan 12 maanden. Wij zetten de marktwaarde van uw woning op 85% van de WOZ-waarde. Is uw totale hypotheekschuld hoger dan 75% van uw WOZ-waarde? Dan is een WOZ-taxatieverslag helaas niet genoeg. Dan hebben we een taxatierapport nodig.

  Voorbeeld

  Stel: de WOZ-waarde van uw huis is € 250.000
  De openstaande hypotheekschuld is € 200.000
  75% van € 250.000 is € 187.500
  De openstaande hypotheekschuld (€ 200.000) is hoger dan € 187.500 We hebben dan een recent taxatierapport van u nodig.
  De marktwaarde van de woning is in dit voorbeeld 85% van € 250.000 is € 212.500

  Taxatierapport

  Een taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden op de dag dat wij het binnenkrijgen. Het taxatierapport moet zijn opgesteld volgens het model ’Taxatierapport financiering woonruimte’, dat is uitgegeven door NVM, VastgoedPro of VBO. We accepteren alleen een origineel exemplaar met een originele handtekening of een digitale handtekening van het NWWI.

  Desktop Taxatie

  Een Desktop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden op de dag dat wij het binnenkrijgen. Bij het aanvragen van een Desktop Taxatie moet u aangeven dat u dit doet voor een hypotheek van RegioBank. U kunt een Desktop Taxatie gebruiken als:

  • u een bestaand huis koopt, uw hypotheek oversluit of uw hypotheek wijzigt;
  • uw huis niet meer dan € 750.000 waard is;
  • u een hypotheek afsluit die niet hoger is dan 75% van de waarde van het huis.

  Goed om te weten: u kunt geen Desktop Taxatie gebruiken als u een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand.

  Lagere rente door hogere woningwaarde

  De hypotheekrente die u betaalt, hangt af van de tariefgroep waarin uw hypotheek valt. Een tariefgroep vertelt wat de verhouding is tussen uw hypotheek en de waarde van uw huis. Hoe hoger uw hypotheek in vergelijking met de waarde van uw huis, hoe hoger het risico voor de hypotheekverstrekker is en hoe hoger uw rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager uw schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager de rente. Komt u door het doorgeven van een hogere woningwaarde in een andere tariefgroep, dan daalt uw hypotheekrente.

  Meer over de tariefgroepen

  Is een lagere hypotheekrente voordelig?

  Als uw woning meer waard is geworden en daarmee de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw huis wijzigt, kan uw hypotheekrente lager worden. Het voordeel is dat door de lagere rente de brutomaandlasten van uw hypotheek lager worden. Heeft u een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek? Dan is een lagere rente meestal niet voordeliger. We raden u aan u te laten adviseren door een adviseur. Aan dit advies zijn kosten verbonden.

  Spaarhypotheek salderen

  Als u een (bank)spaarhypotheek heeft, kan uw tariefgroep omlaag door te salderen. We trekken dan van uw hypotheek het opgebouwde spaarbedrag af. De uitkomst gebruiken we om uw tariefgroep opnieuw te bepalen. Uw hypotheek daalt hierdoor niet. Heeft u meerdere (bank)spaarhypotheken? Dan nemen we de totale (gezamenlijke) waarde van de (bank)spaarhypotheken mee. Bij een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente niet altijd gunstig. De rente die u krijgt op uw gespaarde kapitaal en maandelijkse inleg daalt namelijk ook. U moet dan meer inleggen om het eindbedrag te halen. Laat u hierover adviseren. U kunt salderen alleen maar regelen via uw adviseur.

  Voorlopige teruggave Belastingdienst

  Heeft u een voorlopige teruggave met de Belastingdienst geregeld? Dan krijgt u misschien te veel. Laat de Belastingdienst uw voorlopige teruggave opnieuw berekenen en het bedrag zo nodig aanpassen.

  Uw woningwaarde verbeteren

  U kunt uw woning verbeteren en daarmee de woningwaarde verhogen. Interessant omdat door een waardestijging van uw huis, de schuld-marktwaardeverhouding omlaag kan. Hierdoor kan uw hypotheekrente mogelijk omlaag omdat u in een andere tariefgroep valt.

  Ontdek welke verbouwingen de waarde van uw huis verhogen

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen u graag met al uw vragen over de marktwaarde van uw woning.