Waardevermeerdering van uw huis

Heeft u een koophuis? Dan is het interessant om de waarde van uw huis te verhogen door bijvoorbeeld te verbouwen. Met slimme ingrepen kunt u een waardevermeerdering realiseren. Maar hoe kunt u uw huis nu het meest in waarde laten stijgen?

Verbouwingen die de waarde verhogen

Kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken. Maar wilt u het groots aanpakken, lees dan vooral verder. We hebben namelijk de verbouwplannen op een rij gezet die het meest waardeverhogend zijn voor uw woning.

Verduurzamen van de woning

Naast de positieve milieueffecten heeft een duurzame verbouwing ook positieve gevolgen voor de waarde van uw huis. Verduurzamen kan op allerlei manieren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van uw huis of installeren van vloerverwarming. Allemaal maatregelen die zinvol zijn en zorgen voor een lagere energierekening. Daarmee verdient u de kosten doorgaans -op termijn- terug. Vloerverwarming heeft als extra voordeel dat u ook nog eens ruimte bespaart, omdat de radiatoren de deur uit kunnen.

Keuken en badkamer als blikvanger

Een opgeknapte gangkast is mooi meegenomen, maar het heeft meer zin om de ruimtes aan te pakken waarop potentiële kopers vooral letten; de echte blikvangers. Dat zijn bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Keukens zijn steeds meer ruimtes waarin ook geleefd wordt, anders dan vroeger. De populariteit van deze woonkeukens blijft groeien. Heeft u daar geen behoefte aan? Het kan ook al nuttig zijn een goede vloer in uw keuken te leggen of er duurzame apparatuur in te plaatsen.

Hetzelfde geldt voor de badkamer. Al eens aan een regendouche of dubbele wastafel gedacht? Bij zowel keuken als badkamer is wel van belang dat de verbouwing niet te heftig is. Richt het in naar uw smaak, maar onthoud dat uw smaak niet perse de smaak van de nieuwe bewoner is.

Ruimte creëren

Veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning zijn op zoek naar ruimte. Probeer daarom zoveel mogelijk ruimte te creëren in uw huis. Een serre kan een oplossing zijn, maar dat is een behoorlijke investering, die bovendien bij lang niet alle huizen een optie is. Een eenvoudigere manier is een dakkapel. Met zo’n kapel komt er extra ruimte, en ook nog eens extra licht.

Reken u niet rijk

Verwacht niet dat u altijd uw volledige investering terugverdient. De waardestijging van uw woning is immers niet altijd zo groot als uw investering. Maar u hoeft uw huis natuurlijk niet te koop te zetten. U kunt ook gewoon zelf van uw duurzamere, opgeknapte en ruimere huis genieten.

Meer lezen

Uw verbouwing financieren met een tweede hypotheek

Extra hypotheekruimte voor een energiezuiniger huis