Zonnepanelen: profiteer van de zon


Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat kan goed zijn voor je portemonnee én voor het milieu. Via de huisscan van onze partner Solease ontdek je welke stappen je kunt nemen, wat de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen is en wat de kosten zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan met advies over het aantal panelen in jouw situatie.

Doe de huisscan van Solease Bekijk wat je nog meer kunt doen

Zonnepanelen: huur of koop?

Je kunt zonnepanelen kopen of huren. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Zo blijven zonnepanelen die je koopt ook echt van jou. Als je zonnepanelen huurt, dan betaal je een vast bedrag per maand en hoef je niet een grote investering in 1 keer te doen.

Maak voor jezelf een berekening of kopen of huren van zonnepanelen een goede optie is. Wanneer je kiest voor het kopen van zonnepanelen, en hier een (extra) hypotheek voor nodig hebt, neem dan contact op met je zelfstandig adviseur. Samen met je adviseur bespreek je welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie.

Voor- en nadelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op, zonder CO2-uitstoot. Maar de aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke investering.

Voordelen

  • Het kan een slimme investering zijn: zonnepanelen leveren energie op en daarmee bespaar je geld.
  • Het is beter voor het klimaat, want het scheelt CO2 uitstoot.
  • Je hebt minder last van wisselende energieprijzen (wel van de terugleververgoeding).

Nadelen

  • Niet iedereen heeft een geschikt dak. Mensen wonen in een huurwoning of hebben geen eigen geschikt dak.
  • Sommige mensen willen wachten, omdat in de toekomst zonnepanelen mogelijk goedkoper zouden kunnen worden, of meer energie zouden kunnen opwekken.
  • Zonnepanelen zijn nog steeds een behoorlijke investering. Niet iedereen heeft hier het geld voor (over).
  • Niet iedereen vindt het een mooi gezicht, panelen op een dak.
  • Zonnepanelen vragen om een investering. Het rendement is van tevoren alleen bij benadering te berekenen en afhankelijk van verschillende factoren.
  • Sommige energiebedrijven brengen terugleverkosten in rekening

Omvormer en monitoringssysteem

Bij het installeren van zonnepanelen bekijkt de installateur waar de panelen precies komen te liggen. En hoeveel zonnepanelen passen op het dak. Naast de zonnepanelen krijg je ook een omvormer en een monitoringssysteem.

De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom, die nodig is voor de apparaten in huis en voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Met het monitoringssysteem kun je bijhouden wat de opbrengst van je zonnepanelen is.

Garantie

Let bij de aanschaf goed op de garantie op je zonnepanelen én je omvormer. Leveranciers geven vaak ook systeemgarantie. Zij geven dan garantie op het installatiewerk, montageonderdelen, omvormer en panelen. Kies daarom je installateur goed uit: als iemand 10 jaar garantie geeft, geeft dat aan dat er veel vertrouwen is in het geleverde werk.

Snel en makkelijk...

De installatie van zonnepanelen gaat heel snel. Binnen een dag liggen de zonnepanelen op je dak. Je start meteen met energie opwekken, want zelfs op een bewolkte dag leveren zonnepanelen energie op.

Terugleveren en salderen

Met zonnepanelen wek je zelf je energie op. Deze energie verbruik je op sommige momenten direct, omdat bijvoorbeeld de wasmachine draait. Elke keer als je panelen meer stroom opwekken dan je op dat moment verbruikt, lever je het overschot automatisch terug aan het elektriciteitsnet. De energie die je teruglevert, wordt verrekend met je stroomverbruik. Dit heet salderen. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Goed om te weten: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor dit ‘teveel’ dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf. Sommige energiebedrijven brengen terugleverkosten in rekening

Subsidie zonnepanelen

Veel gemeentes geven subsidies om woningen energiezuiniger te maken. Controleer dus of jouw gemeente een subsidie voor zonnepanelen geeft.

Hulp bij energie besparen en zonnepanelen

Via de huisscan bij onze partner Solease kun je ontdekken welke stappen je mogelijk kunt nemen, wat de jaarlijkse opbrengst is van zonnepanelen en wat de kosten zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan met advies over het aantal panelen in jouw situatie.

Lees hier meer over onze partnerships en de algemene voorwaarden.

Icoon Klantvriendelijkste bank 2022, icoon Bankrekening 9,7, icoon Internet en Mobiel Bankieren 8,9, icoon Service 8,9

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Bij RegioBank helpen we je graag met je vragen over de financiering van energiebesparende maatregelen of over andere belangrijke financiële zaken. Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag verder.