Profiteer voordelig van de zon

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Via de huisscan bij onze partner Solease kunt u ontdekken welke stappen u kunt nemen, wat de jaarlijkse opbrengst is van zonnepanelen en wat de kosten zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan met advies over het aantal panelen in uw situatie.

Doe de huisscan

Voor zonnepanelen geldt een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar. En met de huidige energieprijzen verdient u uw investering snel terug.

Omvormer en monitoringssysteem

Bij het installeren van zonnepanelen bekijkt de installateur waar de panelen precies komen te liggen. En hoeveel zonnepanelen passen op het dak. Naast de zonnepanelen krijgt u ook een omvormer en een monitoringssysteem.

De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom, die nodig is voor de apparaten in huis en voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Met het monitoringssysteem kunt u bijhouden wat de opbrengst van uw zonnepanelen is.

Garantie

Let bij de aanschaf goed op de garantie op uw zonnepanelen én uw omvormer. Leveranciers geven vaak ook systeemgarantie. Zij geven dan garantie op het installatiewerk, montageonderdelen, omvormer en panelen. Kies daarom uw installateur goed uit: als iemand tien jaar garantie geeft, geeft dat aan dat er veel vertrouwen is in het geleverde werk.

Snel en makkelijk

De installatie van zonnepanelen gaat heel snel. Binnen een dag liggen de zonnepanelen op uw dak. U start meteen met energie opwekken, want zelfs op een bewolkte dag leveren zonnepanelen energie op.

Terugleveren en salderen

Met zonnepanelen wekt u zelf uw energie op. Deze energie verbruikt u op sommige momenten direct, omdat bijvoorbeeld de wasmachine draait. Elke keer als uw panelen meer stroom opwekken dan u op dat moment verbruikt, levert u het overschot automatisch terug aan het elektriciteitsnet. De energie die u teruglevert, wordt verrekend met uw stroomverbruik. Dit heet salderen. Door de salderingsregeling krijgt u daar net zoveel voor als u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf.

Goed om te weten: als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor dit ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf. 

Profiteer van de salderingsregeling tot 2025

Tot 1 januari 2025 kunt u profiteren van de salderingsregeling. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Hiervoor is nog geen definitieve wetswijziging. Aangezien de vergoeding per kWh vanaf 2025 geleidelijk lager zal worden, loont wachten in ieder geval niet. Vanaf 1 januari 2025 wordt opnieuw overwogen of de salderingsregeling wordt voortgezet, waarbij de hoogte van de vergoeding mogelijk geleidelijk afneemt tot nul in 2031.

Subsidie zonnepanelen

Veel gemeentes geven subsidies om woningen energiezuiniger te maken. Controleer dus of uw gemeente een subsidie voor zonnepanelen heeft.

Btw terugvragen

Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen voor een particuliere woning afgeschaft. Meer informatie vindt u op de site van de Belastingdienst.

Let op: Staat de factuurdatum van de zonnepanelen op 2022? Dan dient u wel BTW te betalen. Bekijk het uitgewerkte stappenplan van Milieu Centraal over hoe u btw op zonnepanelen kunt terugvragen.

Kosten

Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo’n € 4.450. Dat is inclusief installatie en omvormer. Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks ongeveer 3.200 kWh. Bij het energiebedrijf zou u daar op dit moment zo’n € 500 voor betalen. Door het zelf op te wekken, spaart u dat bedrag elk jaar uit (bron: Milieu Centraal).

Hulp bij energie besparen en zonnepanelen

Samen met onze kennispartners Natuur & Milieu en Milieu Centraal en onze partner Solease kunnen we u helpen met energie besparen.

Via de huisscan bij onze partner Solease kunt u ontdekken welke stappen u kunt nemen, wat de jaarlijkse opbrengst is van zonnepanelen en wat de kosten zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan met advies over het aantal panelen in uw situatie.

Meer lezen

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Alles over uw woning verbeteren