Profiteer voordelig van de zon

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Om u op weg te helpen, ontwikkelden we het platform Woningverbeteraars. Vol met tips over hoe u uw huis kunt verduurzamen. Ook kunt u via installatiepartner Solease uw zonnepanelen aanschaffen.

Doe de dakcheck

Voor zonnepanelen geldt een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar. En met de huidige energieprijzen verdient u uw investering snel terug.

Omvormer en monitoringssysteem

Bij het installeren van zonnepanelen bekijkt de installateur waar de panelen precies komen te liggen. En hoeveel zonnepanelen passen op het dak. Naast de zonnepanelen krijgt u ook een omvormer en een monitoringssysteem.

De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom, die nodig is voor de apparaten in huis en voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Met het monitoringssysteem kunt u bijhouden wat de opbrengst van uw zonnepanelen is.

Garantie

Let bij de aanschaf goed op de garantie op uw zonnepanelen én uw omvormer. Leveranciers geven vaak ook systeemgarantie. Zij geven dan garantie op het installatiewerk, montageonderdelen, omvormer en panelen. Kies daarom uw installateur goed uit: als iemand tien jaar garantie geeft, geeft dat aan dat er veel vertrouwen is in het geleverde werk.

Snel en makkelijk

De installatie van zonnepanelen gaat heel snel. Binnen een dag liggen de zonnepanelen op uw dak. U start meteen met energie opwekken, want zelfs op een bewolkte dag leveren zonnepanelen energie op.

Terugleveren en salderen

Met zonnepanelen wekt u zelf uw energie op. Deze energie verbruikt u op sommige momenten direct, omdat bijvoorbeeld de wasmachine draait. Elke keer als uw panelen meer stroom opwekken dan u op dat moment verbruikt, levert u het overschot automatisch terug aan het elektriciteitsnet. De energie die u teruglevert, wordt verrekend met uw stroomverbruik. Dit heet salderen. Door de salderingsregeling krijgt u daar net zoveel voor als u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf.

Goed om te weten: als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor dit ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf. 

Profiteer van de salderingsregeling tot 2023

Tot 1 januari 2023 kunt u profiteren van de salderingsregeling. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Hiervoor is nog geen definitieve wetswijziging. Aangezien de vergoeding per kWh vanaf 2023 geleidelijk lager zal worden, loont wachten in ieder geval niet. Vanaf 1 januari 2023 wordt opnieuw overwogen of de salderingsregeling wordt voortgezet, waarbij de hoogte van de vergoeding mogelijk geleidelijk afneemt tot nul in 2031.

Subsidie zonnepanelen

Veel gemeentes geven subsidies om woningen energiezuiniger te maken. Controleer dus of uw gemeente een subsidie voor zonnepanelen heeft.

Btw terugvragen

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom terugleveren als kleine ondernemers. Dat is voordelig, omdat u als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen kunt terugkrijgen. U moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. 

Let op: zorg dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Staat de factuur op uw naam en het energiecontract op naam van uw partner? Dan kunt u de btw niet terugvragen.

Bekijk het uitgewerkte stappenplan van Milieu Centraal over hoe u btw op zonnepanelen kunt terugvragen.

Kosten

Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo’n € 5.000. Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. Maar de btw – in dit geval een kleine € 900 – kunt u terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee wordt het aankoopbedrag ongeveer € 4.100. Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks ongeveer 2.900 kWh. Bij het energiebedrijf zou u daar op dit moment zo’n € 650 voor betalen. Door het zelf op te wekken, spaart u dat bedrag elk jaar uit (bron: Milieu Centraal).

Hulp bij energie besparen en zonnepanelen

Om u te helpen met energie besparen, ontwikkelden we het platform Woningverbeteraars samen met ons moederbedrijf de Volksbank en kennispartners Natuur & Milieu en Milieu Centraal.

Via Woningverbeteraars kunt u ontdekken welke stappen u kunt nemen, wat de jaarlijkse opbrengst is van zonnepanelen en wat de kosten zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan met advies over het aantal panelen in uw situatie.

Meer lezen

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Alles over uw woning verbeteren