Duurzaam wonen financieren

Duurzaam wonen is goed voor uw energierekening, maar voor het zover is moet u vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van uw woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje.

In gesprek met een adviseur Alles over duurzaam wonen

Advies op maat

U kunt duurzaam wonen op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hieronder vindt u de mogelijkheden hoe u dit kunt financieren. Behoefte aan een persoonlijk advies? Maak gratis én vrijblijvend een afspraak voor een oriëntatiegesprek met een adviseur naar keuze, bij u in de buurt.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Bedenk vooraf wel hoeveel geld u hier aan wilt besteden. Het is verstandig om niet al uw spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud berekent u of u genoeg achter de hand hebt.

Tweede hypotheek afsluiten

U kunt onder voorwaarden uw hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. U leent dan extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet uw huis dus al overwaarde hebben of meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.

Extra hypotheekruimte voor een energiezuinig huis

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Dan kunt u tot maximaal 106% van de marktwaarde van uw huis na de verbouwing lenen, als u dit geld gebruikt om uw huis energiezuiniger te maken. U kunt ook een Energie Bespaar Budget (EBB) aanvragen of Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Uw Zelfstandig Adviseur informeert u graag over de mogelijkheden.

Goed om te weten: door uw hypotheek te verhogen, kunt u wel in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Meer lezen over deze extra hypotheekruimte

Bestaande hypotheek onderhands verhogen

Wellicht hoeft u geen tweede hypotheek af te sluiten maar kunt u uw bestaande hypotheek verhogen. Dat kan als u bij het afsluiten van uw hypotheek koos voor een hogere inschrijving. Het kan zijn dat u opnieuw advies- en notariskosten moet betalen. In dat geval is een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening vaak voordeliger. Vraag uw hypotheekadviseur naar alle voorwaarden.

Meer over uw hypotheek verhogen

Energiebespaarlening

Een energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. U kunt hier tot € 25.000 lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat u vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat u geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft. Uw rentepercentage hangt af van uw gekozen looptijd. Een nadeel is dat uw rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kunt u navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op energiebespaarlening.nl of u gebruik kunt maken van deze lening.

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leent u geld bij uw eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor uw huis te financieren. Met een duurzaamheidslening kunt u tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kunt u navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Benieuwd of uw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Tip: doe de subsidiecheck

Check van tevoren of u recht heeft op subsidie voor energiebesparende maatregelen. 

Meer over subsidie voor energiebesparende maatregelen

Icoon Klantvriendelijkste bank 2022, icoon Bankrekening 9,7, icoon Internet en Mobiel Bankieren 8,9, icoon Service 8,9

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Bij RegioBank helpen we u graag met uw vragen over de financiering van energiebesparende maatregelen of over andere belangrijke financiële zaken. Onze Zelfstandig Adviseurs helpen u graag verder.