Duurzaam wonen financieren

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening, maar voor het zover is moet je vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van je woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje.

In gesprek met een adviseur Alles over duurzaam wonen

Advies op maat

Je kunt duurzaam wonen op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie. Hieronder vind je de mogelijkheden hoe je dit kunt financieren. Behoefte aan een persoonlijk advies? Maak gratis én vrijblijvend een afspraak voor een oriëntatiegesprek met een adviseur naar keuze, bij je in de buurt.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Bedenk vooraf wel hoeveel geld je hier aan wilt besteden. Het is verstandig om niet al je spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud bereken je of je genoeg achter de hand hebt.

Tweede hypotheek afsluiten

Je kunt onder voorwaarden je hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. Je leent dan extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet je huis dus al overwaarde hebben of meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.

Extra hypotheekruimte voor een energiezuinig huis

Wil je je huis energiezuiniger maken? Dan kun je tot maximaal 106% van de marktwaarde van je huis na de verbouwing lenen, als je dit geld gebruikt om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt ook een Energie Bespaar Budget (EBB) aanvragen of Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Je zelfstandig adviseur informeert je graag over de mogelijkheden.

Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kun je wel in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Meer lezen over deze extra hypotheekruimte

Bestaande hypotheek onderhands verhogen

Wellicht hoef je geen tweede hypotheek af te sluiten maar kun je je bestaande hypotheek verhogen. Dat kan als je bij het afsluiten van je hypotheek koos voor een hogere inschrijving. Het kan zijn dat je opnieuw advies- en notariskosten moet betalen. In dat geval is een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening vaak voordeliger. Vraag je hypotheekadviseur naar alle voorwaarden.

Meer over je hypotheek verhogen

Energiebespaarlening

Een energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. Je kunt hier tot € 25.000 lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat je vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat je geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft. Je rentepercentage hangt af van je gekozen looptijd. Een nadeel is dat je rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op energiebespaarlening.nl of je gebruik kunt maken van deze lening.

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leen je geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Met een duurzaamheidslening kun je tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Benieuwd of je gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Tip: doe de subsidiecheck

Check van tevoren of je recht hebt op subsidie voor energiebesparende maatregelen. 

Meer over subsidie voor energiebesparende maatregelen

Icoon Klantvriendelijkste bank 2022, icoon Bankrekening 9,7, icoon Internet en Mobiel Bankieren 8,9, icoon Service 8,9

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Bij RegioBank helpen we je graag met je vragen over de financiering van energiebesparende maatregelen of over andere belangrijke financiële zaken. Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag verder.