Financieringsmogelijkheden

Duurzaam wonen is goed voor uw energierekening, maar voor het zover is moet u vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van uw woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje.

U kunt dit op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hieronder vindt u de mogelijkheden hoe u dit kunt financieren.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Bedenk vooraf wel hoeveel geld u hier aan wilt besteden. Het is verstandig om niet al uw spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud berekent u of u genoeg achter de hand hebt.

Tweede hypotheek afsluiten

U kunt onder voorwaarden uw hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. U leent dan extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet uw huis dus al overwaarde hebben of meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.

Extra hypotheekruimte voor een energiezuinig huis

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Dan kunt u tot 106% van de marktwaarde van uw huis na de verbouwing lenen, als u dit geld gebruikt om uw huis energiezuiniger te maken. Goed om te weten: door uw hypotheek te verhogen, kunt u wel in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Meer lezen over deze extra hypotheekruimte

Bestaande hypotheek verhogen

Wellicht hoeft u geen tweede hypotheek af te sluiten maar kunt u uw bestaande hypotheek verhogen. Dat kan als u bij het afsluiten van uw hypotheek koos voor een hogere inschrijving. Het kan zijn dat u opnieuw advies- en notariskosten moet betalen. In dat geval is een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening vaak voordeliger. Vraag uw hypotheekadviseur naar alle voorwaarden.

Energiebespaarlening

Een energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. U kunt hier tot € 25.000 lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat u vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat u geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft. Uw rentepercentage hangt af van uw gekozen looptijd. Een nadeel is dat uw rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kunt u navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op energiebespaarlening.nl of u gebruik kunt maken van deze lening.

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leent u geld bij uw eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor uw huis te financieren. Met een duurzaamheidslening kunt u tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kunt u navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Benieuwd of uw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Tip: doe de subsidiecheck

Check van tevoren of u recht heeft op subsidie voor energiebesparende maatregelen

Meer over subsidie voor energiebesparende maatregelen

Meer lezen

Stappenplan duurzaam wonen

Verbouwingen die de waarde van uw huis verhogen

Alles over duurzaam wonen