Duurzaam wonen financieren

Duurzaam wonen kan goed zijn voor je energierekening. Maar aan grote energiebesparende maatregelen hangt een prijskaartje. Bijvoorbeeld voor goede isolatie van je woning of een warmtepomp.

In gesprek met een adviseur Alles over duurzaam wonen

Advies op maat

Je kunt duurzaam wonen op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie. Hieronder vind je de mogelijkheden hoe je dit kunt financieren. Behoefte aan een persoonlijk advies? Maak gratis én vrijblijvend een afspraak voor een oriëntatiegesprek met een adviseur naar keuze, bij je in de buurt.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Bedenk vooraf wel hoeveel geld je hier aan wilt besteden. Het is verstandig om niet al je spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud bereken je of je genoeg achter de hand hebt.

Extra hypotheekruimte voor een energiezuinig huis

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor de financiering van energiebesparende maatregelen. De hoogte van het bedrag hangt samen met het energielabel van de woning.

Bron: Rijksoverheid.nl

Energielabel woning Extra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G Extra bedrag dat geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen
E,F,G € 0,- € 20.000,-
C,D € 5.000,- € 15.000,-
A,B € 10.000 € 10.000
A+, A++ € 20.000 € 10.000
A+++ € 30.000 € 10.000
A++++ € 40.000 € 0,-
A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar € 50.000 € 0,-

Voor woningen met een slecht energielabel zijn meer maatregelen nodig om het huis duurzamer te maken. Daarnaast kun je door te verduurzamen flink besparen op je maandelijkse energiekosten. Daarom kan je meer lenen om deze maatregelen door te voeren. Voor woningen die energiezuinig(er) zijn, kan je minder extra lenen.

Heeft de woning geen energielabel of is het energielabel afwezig? Dan kun je tot maximaal € 10.000 extra lenen om te verduurzamen. Je kunt uiteraard ook overwegen om een energielabel aan te vragen. Vraag ernaar bij je zelfstandig adviseur. Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kan je volledige hypotheek in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Bestaande hypotheek onderhands verhogen

Wellicht hoef je geen tweede hypotheek af te sluiten maar kun je je bestaande hypotheek verhogen. Dat kan als je bij het afsluiten van je hypotheek koos voor een hogere inschrijving. Het kan zijn dat je opnieuw advieskosten moet betalen. In dat geval is een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening vaak voordeliger. Vraag je hypotheekadviseur naar alle voorwaarden.

Meer over je hypotheek verhogen

Energiebespaarlening

Een energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. Het voordeel van een energiebespaarlening kan zijn dat je een lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat je geen advieskosten betaalt. Je rentepercentage hangt af van je gekozen looptijd. Een nadeel is dat je rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op energiebespaarlening.nl of je gebruik kunt maken van deze lening.

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leen je geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Benieuwd of je gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Tip: doe de subsidiecheck

Check van tevoren of je recht hebt op subsidie voor energiebesparende maatregelen. 

Meer over subsidie voor energiebesparende maatregelen

Icoon Klantvriendelijkste bank 2022, icoon Bankrekening 9,7, icoon Internet en Mobiel Bankieren 8,9, icoon Service 8,9

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Bij RegioBank helpen we je graag met je vragen over de financiering van energiebesparende maatregelen of over andere belangrijke financiële zaken. Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag verder.