Huis isoleren

  • Besparen op je energierekening
  • Meer comfort in huis
  • Je verduurzaamt je huis

Bron: Milieu Centraal

Isolatiemogelijkheden

Voordat je energie kunt besparen, moet je ervoor zorgen dat er geen energie of warmte meer verloren gaat. Als je energie wilt besparen, is isoleren dus een goede eerste stap. Dat kun je doen door de vloer, het dak, de muren en/of ramen van je huis te isoleren.

Vloerisolatie

Heb jij weleens last van koude voeten in huis? Met vloerisolatie wordt je vloer comfortabeler én heb je een lagere energierekening. Door het isoleren van je vloer verhoog je meestal ook de waarde van je huis.

Dakisolatie

Vaak lekt er veel energie weg via het dak, dus je dak isoleren is meestal geen overbodige luxe. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je elk jaar al snel honderden euro’s op je energierekening. Ook met dakisolatie verhoog je meestal de waarde van je huis. En je woont bovendien een stuk comfortabeler.

Spouwmuurisolatie

Een relatief goedkope, maar toch efficiënte manier om warmte te behouden is door de spouwmuur van je huis te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Heeft je huis geen spouwmuur? Dan kun je ook kiezen voor gevelisolatie.

HR++ of HR+++ glas

Kozijnen met HR++ glas of triple glas zorgen ervoor dat de warmte goed binnen blijft óf juist buiten blijft. Zo is je huis lekker koel in de zomer en behaaglijk in de winter. Het laat bovendien een stuk minder warmte door dan enkel en dubbel glas. HR++ glas en triple glas hebben bovendien een positief effect op je energielabel en dus op de verkoopwaarde van je huis.

Doe de huisscan van Solease

Via onze partner Solease kun je een ‘huisscan’ doen waarin je ziet:

  • Welke isolatiestappen je mogelijk kunt nemen voor je huis;
  • Wat de isolatie je ongeveer kost;
  • Hoeveel de isolatie je per jaar ongeveer kan opleveren.

Ook kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Doe de huisscan

De huisscan leidt naar de website van Solease

Laagdrempelige isolatie: tochtstrips en gordijnen

Zelfs via de kleinste kieren kan warme lucht ontsnappen. Gelukkig zijn er eenvoudige (en goedkope) manieren om de warmte in huis te houden. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips langs ramen of deuren. En zelfs bij je brievenbus. Want ook daar verdwijnt de warmte in het niets. Je gordijnen kunnen ook dienen als isolatiemateriaal. Stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt namelijk veel warmte vast. Maar doe overdag vooral de gordijnen open, zeker als de zon schijnt. Door de zon warmt je huis juist op.

Tips

Tip 1: denk aan subsidie

Isolatiemaatregelen verdienen zichzelf in de meeste gevallen redelijk snel terug. Met subsidies kan dat nóg sneller. Veel gemeenten stimuleren energiezuinige woningen door subsidies aan te bieden. Bekijk op de website van je gemeente of hier sprake van is. En wist je dat je vanaf 2024 een extra bedrag bovenop de 'gewone' subsidie krijgt, als je biobased isolatiemateriaal gebruikt? Bron: Milieu Centraal.

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal 2 energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.

Tip 2: combineer isolatiewerkzaamheden

Wil je je woning isoleren? Dan kan het lonen om meerdere vormen van isolatie in één keer uit te voeren. Zo is de subsidie op isoleren hoger als je 2 of meer isolatiemaatregelen treft.

Wellicht is het ook een optie om de isolatie samen met je buren te regelen. Hoe groter het project, hoe scherper de prijzen kunnen zijn. Daarnaast bespaar je op voorrijkosten.

Lees hier meer over onze partnerships en de algemene voorwaarden.