Huis isoleren

De energieprijzen stijgen hard en deze trend zet de komende jaren  waarschijnlijk door. Daarom is het isoleren van uw woning in veel gevallen een slimme investering waarmee u op uw energierekening kunt besparen.

Bereken uw besparing Keuzehulp bij verduurzamen

Voordelen van isoleren

  • Direct besparen op uw energierekening
  • Snel en makkelijk meer comfort in huis
  • U bent duurzaam bezig

Wat is spouwmuurisolatie?

Een relatief goedkope, maar toch efficiënte manier om warmte te behouden is door de spouwmuur van uw huis te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Heeft u een tussenwoning? Dan kost u dit ongeveer € 1.000. Terwijl u er zo’n € 200 tot € 550 per jaar mee bespaart, afhankelijk van de energieprijs die u betaalt. Een investering die u binneneen aantal jaar terugverdient dus. Heeft uw huis geen spouwmuur? Dan kunt u ook kiezen voor gevelisolatie.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een stuk duurder. Bij een tussenwoning betaal je zo'n € 5.000. U bespaart er zo'n € 350 per jaar mee. Bij een hoekwoning, 2-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning liggen de kosten en besparingsbedragen hoger omdat er meer te isoleren valt.

Isolatiemogelijkheden

Naast spouwmuur- en gevelisolatie zijn er meer mogelijkheden om uw huis te isoleren.

Laagdrempelige isolatie: tochtstrips en gordijnen

Zelfs via de kleinste kieren kan warme lucht ontsnappen. Gelukkig zijn er eenvoudige (en goedkope) manieren om de warmte in huis te houden. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips langs ramen of deuren. En zelfs bij uw brievenbus. Want ook daar verdwijnt de warmte in het niets.
Uw gordijnen kunnen ook dienen als isolatiemateriaal. Stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt namelijk veel warmte vast. Maar doe overdag vooral de gordijnen open, zeker als de zon schijnt. Ook door de zon warmt uw huis op.

Isoleren vloer

Isoleren vloer

Ook via de grond verlaat veel warmte uw huis. Dat kunt u voorkomen door uw vloer te isoleren. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer € 2.250. Daar gaat de subsidie nog vanaf. Dit levert een besparing op van ongeveer € 100 tot € 250 per jaar, afhankelijk van de enrgieprijs. Kies ook hier voor een hoge isolatiewaarde (minstens 3,5). Dan levert het u ook nog eens warmere voeten op.

Isoleren Dak

Isoleren Dak

Een niet-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers. Dakisolatie levert dan ook forse besparingen op. Jaarlijks zo'n € 500 tot € 1.250 per jaar, afhankelijk van de energieprijs die u betaalt. Daar staat tegenover dat kosten ervan ook redelijk hoog zijn. Isolatie van een schuin dak kost ongeveer € 4.700. Als u het doet, kies dan wel voor materiaal met een hoge isolatiewaarde.

Tip 1: denk aan subsidie

Isolatiemaatregelen verdienen zichzelf redelijk snel terug. Met subsidies kan dat nóg sneller. Veel gemeenten stimuleren energiezuinige woningen door subsidies aan te bieden. Bekijk op de website van uw gemeente of hier sprake van is.

Ook de Verenigingen van Huiseigenaren (VvE’s) kan subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.

Tip 2: combineer isolatiewerkzaamheden

Wilt u uw woning isoleren? Dan loont het om meerdere vormen van isolatie in één keer uit te voeren. U betaalt relatief minder voor de specialist die de isolatie voor u uitvoert.

Wellicht is het ook een optie om de isolatie samen met uw buren te regelen. Hoe groter het project, hoe scherper de prijzen kunnen zijn. Daarnaast bespaart u op voorrijkosten.

Hulp bij energie besparen en isoleren

Via onze partner Solease kunt u een persoonlijke ‘huisscan’ maken waarin u ziet: welke isolatiestappen u kunt nemen voor uw huis, wat het u kost, en hoeveel de isolatie u per jaar kan opleveren. Ook kunt u vrijblijvend een gratis offerte aanvragen om advies te krijgen over uw isolatiemogelijkheden. Zo zet u een slimme stap naar een duurzame en comfortabele woning.

Doe de huisscan