Huis isoleren

  • Direct besparen op je energierekening
  • Snel en makkelijk meer comfort in huis
  • Je bent duurzaam bezig

Bereken je besparing Keuzehulp bij verduurzamen
Bron: Milieu Centraal

Isolatiemogelijkheden

Voordat je energie kunt besparen, moet je ervoor zorgen dat er geen energie of warmte meer verloren gaat. Als je energie wilt besparen, is isoleren dus een goede eerste stap. Dat kun je doen door de vloer, het dak, de muren en/of ramen van je huis te isoleren.

Spouwmuurisolatie

Een relatief goedkope, maar toch efficiënte manier om warmte te behouden is door de spouwmuur van je huis te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Heb je een tussenwoning? Dan kost je dit ongeveer € 1.100. Terwijl je er zo’n € 210 tot € 550 per jaar mee bespaart, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Een investering die je binnen een aantal jaar terugverdient dus. Heeft je huis geen spouwmuur? Dan kun je ook kiezen voor gevelisolatie.

Laagdrempelige isolatie: tochtstrips en gordijnen

Zelfs via de kleinste kieren kan warme lucht ontsnappen. Gelukkig zijn er eenvoudige (en goedkope) manieren om de warmte in huis te houden. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips langs ramen of deuren. En zelfs bij je brievenbus. Want ook daar verdwijnt de warmte in het niets.
Je gordijnen kunnen ook dienen als isolatiemateriaal. Stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt namelijk veel warmte vast. Maar doe overdag vooral de gordijnen open, zeker als de zon schijnt. Ook door de zon warmt je huis op.

Isoleren vloer

Isoleren vloer

Ook via de grond verlaat veel warmte je huis. Dat kun je voorkomen door je vloer te isoleren. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer € 2.250. Daar gaat de subsidie nog vanaf. Dit levert een besparing op van ongeveer € 100 tot € 250 per jaar, afhankelijk van de energieprijs. Kies ook hier voor een hoge isolatiewaarde (minstens 3,5). Dan levert het je ook nog eens warmere voeten op.

Isoleren dak

Isoleren dak

Een niet-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers. Dakisolatie levert dan ook forse besparingen op. Jaarlijks zo'n € 500 tot € 1.250 per jaar, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Daar staat tegenover dat kosten ervan ook redelijk hoog zijn. Isolatie van een schuin dak kost ongeveer € 5.100. Als je het doet, kies dan wel voor materiaal met een hoge isolatiewaarde.

Tip 1: denk aan subsidie

Isolatiemaatregelen verdienen zichzelf redelijk snel terug. Met subsidies kan dat nóg sneller. Veel gemeenten stimuleren energiezuinige woningen door subsidies aan te bieden. Bekijk op de website van je gemeente of hier sprake van is.

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal 2 energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.

Tip 2: combineer isolatiewerkzaamheden

Wil je je woning isoleren? Dan loont het om meerdere vormen van isolatie in één keer uit te voeren. Je betaalt relatief minder voor de specialist die de isolatie voor je uitvoert.

Wellicht is het ook een optie om de isolatie samen met je buren te regelen. Hoe groter het project, hoe scherper de prijzen kunnen zijn. Daarnaast bespaar je op voorrijkosten.

Hulp bij energie besparen en isoleren

Via onze partner Solease kun je een persoonlijke ‘huisscan’ maken waarin je ziet: welke isolatiestappen je kunt nemen voor je huis, wat het je kost en hoeveel de isolatie je per jaar kan opleveren. Ook kun je vrijblijvend een gratis offerte aanvragen om advies te krijgen over je isolatiemogelijkheden. Zo zet je een slimme stap naar een duurzame en comfortabele woning.

Doe de huisscan