Huis isoleren

De energieprijzen stijgen waardoor isoleren een slimme stap is. Zo ontsnapt de gestookte warmte niet naar buiten. Goed voor uw portemonnee. En het zorgt voor meer comfort. Want ook in warme zomers is een geïsoleerd huis fijn omdat uw huis dan langer koel blijft. Weten welke isolatiemogelijkheden er allemaal zijn? Wij zetten ze voor u op een rij.

Laagdrempelige isolatie: tochtstrips en gordijnen

Zelfs via de kleinste kieren kan warme lucht ontsnappen. Gelukkig zijn er eenvoudige (en goedkope) manieren om de warmte in huis te houden. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips langs ramen of deuren. En zelfs bij uw brievenbus. Want ook daar verdwijnt de warmte in het niets.
Uw gordijnen kunnen ook dienen als isolatiemateriaal. Stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt namelijk veel warmte vast. Maar doe overdag vooral de gordijnen open, zeker als de zon schijnt. Ook door de zon warmt uw huis op.

Uw dak isoleren

Een niet-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers. Dakisolatie levert dan ook forse besparingen op. Jaarlijks ongeveer € 700. Daar staat tegenover dat kosten ervan ook redelijk hoog zijn. Isolatie van een schuin dak kost ongeveer € 4.000. Als u het doet, kies dan wel voor materiaal met een hoge isolatiewaarde (een Rc-waarde van minimaal 4). De materiaalkosten zijn niet veel hoger, maar het levert u wel meer besparing op.

Uw vloer isoleren

Ook via de grond verlaat veel warmte uw huis. Dat kunt u voorkomen door uw vloer te isoleren. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer € 1.600. Dit levert een besparing op van ongeveer € 200 per jaar. Na acht jaar heeft u die investering er dus uit. Kies ook hier voor een hoge isolatiewaarde (minstens 3,5). Dan levert het u ook nog eens warmere voeten op.

Uw muren isoleren

De boven- en onderkant van uw huis liggen er warmpjes bij, nu de zijkanten nog. Een relatief goedkope, maar toch efficiënte manier om warmte te behouden is door de spouwmuur van uw huis te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Heeft u een tussenwoning? Dan kost u dit ongeveer € 900 euro. Terwijl u er zo’n € 190 per jaar mee bespaart. Een investering die u binnen vier jaar terugverdient dus. Heeft uw huis geen spouwmuur? Dan kunt u ook kiezen voor gevelisolatie.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een stuk duurder. Bij een tussenwoning betaal je zo'n € 5.000. U bespaart er zo'n € 350 per jaar mee. Bij een hoekwoning, 2-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning liggen de kosten en besparingsbedragen hoger omdat er meer te isoleren valt.

Tip 1: denk aan subsidie

Isolatiemaatregelen verdienen zichzelf redelijk snel terug. Met subsidies kan dat nóg sneller. Veel gemeenten stimuleren energiezuinige woningen door subsidies aan te bieden. Bekijk op de website van uw gemeente of hier sprake van is.

Ook de Verenigingen van Huiseigenaren (VvE’s) kan subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.

Tip 2: combineer isolatiewerkzaamheden

Wilt u uw woning isoleren? Dan loont het om meerdere vormen van isolatie in één keer uit te voeren. U betaalt relatief minder voor de specialist die de isolatie voor u uitvoert.

Wellicht is het ook een optie om de isolatie samen met uw buren te regelen. Hoe groter het project, hoe scherper de prijzen kunnen zijn. Daarnaast bespaart u op voorrijkosten.

Actie: € 100 korting per isolatiemaatregel

Wilt u besparen op uw energierekening door uw huis beter te isoleren? Dat is nu extra voordelig, via ons platform Woningverbeteraars. Klanten van RegioBank krijgen tot 31 december 2021 € 100 korting per maatregel.

Meer over deze actie

Meer lezen

Uw energielabel verbeteren

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Alles over duurzaam wonen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen