Hypotheek aanvragen

Je bent op zoek naar je droomhuis of hebt deze misschien al gevonden. Voordat deze droom werkelijkheid wordt, moet je nog een paar stappen zetten. Een belangrijke stap is de hypotheekaanvraag. Dit vergt uitzoekwerk, vooral als het je eerste koophuis is. Dat hoef je niet alleen te doen. We leggen je stap voor stap uit hoe dit werkt en hoelang dit duurt.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Welke het best bij je past, is afhankelijk van je situatie en wensen. Betaal je liever maandelijks hetzelfde bedrag of wil je dat je maandlasten dalen? RegioBank biedt drie hypotheekvormen aan. Welke dat zijn en welke vorm bij je past, vertelt je zelfstandig adviseur graag tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Goed om te weten: de adviseurs van RegioBank zijn onafhankelijk. Dit betekent dat ze verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken en kijken welke hypotheek en voorwaarden bij jouw situatie passen.

Hoe werkt een hypotheekaanvraag?

Een hypotheek aanvragen is best een klus. Wat zijn de eisen? En welke documenten heb je nodig? Wij maken dit inzichtelijk met de volgende stappen.

1. Berekenen van je maximale hypotheek: het oriëntatiegesprek

Bepaal voordat je een bod uitbrengt hoeveel je mag lenen. In een vrijblijvend gratis oriëntatiegesprek rekent je zelfstandig adviseur dat graag voor je uit. Ook vertelt hij je meer over de hypotheekvormen. Een gesprek in deze fase is handig om meerdere redenen. Gebruik ook vooral onze maximale hypotheek tool, maar houd er rekening mee dat deze puur oriënterend is en geen garanties geeft. Je ontvangt tijdens het oriëntatiegesprek ook een dienstverleningsdocument, waarin staat wat de adviseur voor je regelt en de bijkomende kosten. Deze kosten kunnen verschillen per adviseur.

2. Het adviesgesprek

Dankzij het oriëntatie gesprek weet je nu hoeveel je zou kunnen lenen. Met deze kennis kun je een bod uitbrengen op je droomhuis. Dit bod doe je onder voorbehoud van financiering. Je kunt ook andere ontbindende voorwaarden opnemen. Is je bod geaccepteerd of heb je zelfs al het voorlopig koopcontract getekend? Dan is het tijd om de hypotheekvorm en hypotheekverstrekker te kiezen. Dit bespreek je tijdens een adviesgesprek met je zelfstandig adviseur. Je levert voor het adviesgesprek een aantal documenten aan, waaronder je meest recente loonstrook. Aan dit adviesgesprek zijn kosten verbonden.

Tijdens het gesprek bespreek je:

 • Hoeveel je kunt lenen.
 • Welke hypotheekvorm het beste bij je past en welke voorwaarden van toepassing zijn.
 • Wat je bruto en netto maandlasten worden.
 • Of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie.
 • Wat de looptijd en rentevaste periode van je hypotheek worden.
 • Wat er mogelijk is als het om het verduurzamen of verbouwen van je toekomstige huis gaat.
 • Hoe je jezelf verzekert tegen bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of beschadiging van het huis.

Lees meer over het oriëntatie- en adviesgesprek

3. Het renteaanbod

Na het gesprek ontvang je het renteaanbod. Daarin staat welke rente je voor je hypotheek gaat betalen en ook welke documenten je nog moet aanleveren. Denk hierbij aan een werkgeversverklaring, een taxatierapport en het voorlopig koopcontract. Ben je tevreden? Dan teken je het renteaanbod en dient je zelfstandig adviseur de hypotheekaanvraag voor je in. Hoe eerder je de documenten aanlevert, hoe sneller je bericht krijgt. De hypotheekverstrekker beoordeelt vervolgens je aanvraag, voordat zij een hypotheekofferte uitbrengt.

4. De hypotheekofferte

Zijn alle stukken akkoord en word je aanvraag positief beoordeeld? Dan krijg je de bindende hypotheekofferte. Hierin staat alles op een rij. Kijk deze goed na, want zoals we net aangaven is deze bindend. Als je akkoord bent met de offerte en deze offerte tekent, ben je weer een stap dichter bij je nieuwe huis.

5. De overdracht

Je tekent de leveringsakte bij de notaris en krijgt de sleutels in handen. In overleg met de verkopende partij bepaal je welke notaris je kiest. Dit wordt in de koopovereenkomst vastgelegd. De notaris maakt de hypotheekakte en leveringsakte op. In de hypotheekakte vind je alle details over de hypotheek. In de leveringsakte staat de overdracht van het huis vastgelegd.

Documenten checklist

Je zelfstandig adviseur vertelt je precies welke documenten je moet meenemen. Dit verschilt per aanvraag. Bij het oriëntatiegesprek komen we met je ID, meest recente loonstrook en jaaropgave al een heel eind.

De documenten die we verder meestal nodig hebben voor een hypotheekaanvraag zijn:

 • De pensioengegevens
 • Een rekenafschrift van de spaarrekening(en) en een opgave van beleggingen
 • Een overzicht van eventuele studieschuld en andere leningen
 • Een taxatierapport (niet ouder dan zes maanden)
 • Een werkgeversverklaring
 • Een voorlopig koopcontract

Wist je dat...

Je met een RegioBank Bespaarhypotheek kunt besparen op je hypotheekrente? Want hoe hoger je energielabel, hoe lager je rente.

Meer over de RegioBank Bespaarhypotheek

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Soms is het in een week al geregeld. Maar het kan ook langer duren. Dit is afhankelijk van je situatie en hoe snel alle documenten kunnen worden aangeleverd.

Wanneer kun je een hypotheek aanvragen?

In principe kan iedereen een hypotheek aanvragen. Het belangrijkste is dat de hypotheek bij je financiële situatie past en dat je je hypotheeklasten kunt betalen. Daarbij kijken we naar meerdere zaken. Heb je bijvoorbeeld een vast contract of ben je zzp’er? Heb je eventuele (studie)schulden? Houd er rekening mee dat je niet meer mag lenen dan de waarde van je droomhuis. Daarnaast brengt een huis kopen meer kosten met zich mee.

Een hypotheek als zzp’er of ondernemer

Ook als zelfstandig ondernemer kun je een hypotheek bij ons aanvragen. Zelfs als je pas 1 of 2 jaar onderneemt. De mogelijkheden hangen af van je persoonlijke situatie.

Een hypotheek voor zzp'ers

Hypotheek aanvragen met studieschuld  

Ook met een studieschuld zijn er mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen. Een studieschuld beïnvloedt wel je maximale leenbedrag. Hierbij hanteert RegioBank -net als alle andere banken- in de wet vastgelegde vaste percentages. 

Een hypotheek aanvragen met studieschuld

Hypotheek aanvragen met een BKR-registratie

Heb je een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR)? Dit kan negatieve invloed hebben op je hypotheekaanvraag, maar dat hoeft niet zo te zijn. Hypotheekverstrekkers kijken onder andere naar de hoogte van de schuld en of je een betalingsachterstand heeft. Op basis van een codering bepalen we of dit invloed heeft op het bedrag dat e kunt lenen. Je zelfstandig adviseur kijkt graag samen met je naar de opties in jouw situatie.

Hypotheek aanvragen met uitkering 

Een hypotheek aanvragen met een uitkering maakt het ingewikkeld, maar is niet onmogelijk. Wel zijn er een hoop regels aan verbonden. We kijken onder andere naar het soort uitkering. Loop vooral binnen bij je zelfstandig adviseur in de buurt om de mogelijkheden te bespreken wat er mogelijk is.  

Wat als de hypotheekaanvraag wordt afgewezen?

Het kan gebeuren dat je hypotheekaanvraag wordt afgewezen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Als dit gebeurt, krijg je daar uitleg over. Het kan bijvoorbeeld dat het leenbedrag te hoog was voor je inkomen, dat je een negatieve registratie hebt bij het BKR of er problemen waren met je documenten. Je zelfstandig adviseur bekijkt de situatie met je en bespreekt eventuele vervolgstappen. 

Belastingteruggave bij hypotheek aanvragen

Een deel van de eenmalige kosten bij een hypotheekaanvraag zijn aftrekbaar van je belastingaangifte. Denk aan uitgaven voor hypotheekadvies- en afsluitkosten, de taxatie en de hypotheekakte bij de notaris. Je komt ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek (onder voorwaarden). Lees meer over je hypotheek en de belasting.

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Een energiezuinig huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

Veelgestelde vragen bij de aankoop van een huis

Wat staat er in een hypotheekofferte?

Waarom een hypotheek afsluiten bij RegioBank?

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.