Hypotheek aanvragen
U bent op zoek naar uw droomhuis of heeft deze misschien al gevonden. Voordat deze droom werkelijkheid wordt, moet u nog een paar stappen zetten. Een belangrijke stap is de hypotheekaanvraag. Dit vergt uitzoekwerk, vooral als het uw eerste koophuis is. Dat hoeft u niet alleen te doen. We leggen u stap voor stap uit hoe dit werkt en hoelang dit duurt.
Welke hypotheekvormen zijn er?
Er zijn verschillende hypotheekvormen. Welke het best bij u past, is afhankelijk van uw situatie en wensen. Betaalt u liever maandelijks hetzelfde bedrag of wilt u dat uw maandlasten dalen? RegioBank biedt drie hypotheekvormen aan. Welke dat zijn en welke vorm bij u past, vertelt uw Zelfstandig Adviseur graag tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Goed om te weten: de adviseurs van RegioBank zijn onafhankelijk. Dit betekent dat ze verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken en kijken welke hypotheek en voorwaarden bij uw situatie passen.
Hoe werkt een hypotheekaanvraag?
Een hypotheek aanvragen is best een klus. Wat zijn de eisen? En welke documenten heeft u nodig? Wij maken dit inzichtelijk met de volgende stappen.
1. Berekenen van uw maximale hypotheek: het oriëntatiegesprek
Bepaal voordat u een bod uitbrengt hoeveel u mag lenen. In een vrijblijvend gratis oriëntatiegesprek rekent uw Zelfstandig Adviseur dat graag voor u uit. Ook vertelt hij u meer over de hypotheekvormen. Een gesprek in deze fase is handig om meerdere redenen. Gebruik ook vooral onze maximale hypotheek tool, maar houd er rekening mee dat deze puur oriënterend is en geen garanties geeft. U ontvangt tijdens het oriëntatiegesprek ook een dienstverleningsdocument, waarin staat wat de adviseur voor u regelt en de bijkomende kosten. Deze kosten kunnen verschillen per adviseur.
2. Het adviesgesprek
Dankzij het oriëntatie gesprek weet u nu hoeveel u zou kunnen lenen. Met deze kennis kunt u een bod uitbrengen op uw droomhuis. Dit bod doet u onder voorbehoud van financiering. U kunt ook ander ontbindende voorwaarden opnemen. Is uw bod geaccepteerd of heeft u zelfs al het voorlopig koopcontract getekend? Dan is het tijd om de hypotheekvorm en hypotheekverstrekker te kiezen. Dit bespreekt u tijdens een adviesgesprek met uw Zelfstandig Adviseur. U levert voor het adviesgesprek een aantal documenten aan, waaronder uw meest recente loonstrook. Aan dit adviesgesprek zijn kosten verbonden.
Tijdens het gesprek bespreekt u:
- Hoeveel u kunt lenen.
- Welke hypotheekvorm het beste bij u past en welke voorwaarden van toepassing zijn.
- Wat uw bruto en netto maandlasten worden.
- Of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie.
- Wat de looptijd en rentevaste periode van uw hypotheek worden.
- Wat er mogelijk is als het om het verduurzamen of verbouwen van uw toekomstige huis gaat.
- Hoe u zich verzekert tegen bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of beschadiging van het huis.
Lees meer over het oriëntatie- en adviesgesprek
3. Het renteaanbod
Na het gesprek ontvangt u het renteaanbod. Daarin staat welke rente u voor uw hypotheek gaat betalen en ook welke documenten u nog moet aanleveren. Denk hierbij aan een werkgeversverklaring, een taxatierapport en het voorlopig koopcontract. Bent u tevreden? Dan tekent u het renteaanbod en dient uw Zelfstandig Adviseur de hypotheekaanvraag voor u in. Hoe eerder u de documenten aanlevert, hoe sneller u bericht krijgt. De hypotheekverstrekker beoordeelt vervolgens uw aanvraag, voordat zij een hypotheekofferte uitbrengt.
4. De hypotheekofferte
Zijn alle stukken akkoord en wordt uw aanvraag positief beoordeeld? Dan krijgt u de bindende hypotheekofferte. Hierin staat alles op een rij. Kijk deze goed na, want zoals we net aangaven is deze bindend. Als u akkoord bent met de offerte en deze offerte tekent, bent u weer een stap dichter bij uw nieuwe huis.
5. De overdracht
U tekent de leveringsakte bij de notaris en krijgt de sleutels in handen. In overleg met de verkopende partij bepaalt u welke notaris u kiest. Dit wordt in de koopovereenkomst vastgelegd. De notaris maakt de hypotheekakte en leveringsakte op. In de hypotheekakte vindt u alle details over de hypotheek. In de leveringsakte staat de overdracht van het huis vastgelegd.
Documenten checklist
Uw Zelfstandig Adviseur vertelt u precies welke documenten u moet meenemen. Dit verschilt per aanvraag. Bij het oriëntatiegesprek komen we met uw ID, meest recente loonstrook en jaaropgave al een heel eind.
De documenten die we verder meestal nodig hebben voor een hypotheekaanvraag zijn:
- De pensioengegevens
- Een rekenafschrift van de spaarrekening(en) en een opgave van beleggingen
- Een overzicht van eventuele studieschuld en andere leningen
- Een taxatierapport (niet ouder dan zes maanden)
- Een werkgeversverklaring
- Een voorlopig koopcontract
Hoelang duurt een hypotheekaanvraag?
Soms is het in een week al geregeld. Maar het kan ook langer duren. Dit is afhankelijk van uw situatie en hoe snel alle documenten kunnen worden aangeleverd.
Wanneer kunt u een hypotheek aanvragen?
In principe kan iedereen een hypotheek aanvragen. Het belangrijkste is dat de hypotheek bij uw financiële situatie past en dat u uw hypotheeklasten kunt betalen. Daarbij kijken we naar meerdere zaken. Heeft u bijvoorbeeld een vast contract of bent u zzp’er? Heeft u eventuele (studie)schulden? Houd er rekening mee dat u niet meer mag lenen dan de waarde van uw droomhuis. Daarnaast brengt een huis kopen meer kosten met zich mee.
Een hypotheek als zzp’er of ondernemer
Ook als zelfstandig ondernemer kunt u een hypotheek bij ons aanvragen. Zelfs als u pas 1 of 2 jaar onderneemt. De mogelijkheden hangen af van uw persoonlijke situatie.
Hypotheek aanvragen met studieschuld
Ook met een studieschuld zijn er mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen. Een studieschuld beïnvloedt wel uw maximale leenbedrag. Hierbij hanteert RegioBank -net als alle andere banken- in de wet vastgelegde vaste percentages.
Een hypotheek aanvragen met studieschuld
Hypotheek aanvragen met een BKR-registratie
Heeft u een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR)? Dit kan negatieve invloed hebben op uw hypotheekaanvraag, maar dat hoeft niet zo te zijn. Hypotheekverstrekkers kijken onder andere naar de hoogte van de schuld en of u een betalingsachterstand heeft. Op basis van een codering bepalen we of dit invloed heeft op het bedrag dat u kunt lenen. Uw Zelfstandig Adviseur kijkt graag samen met u naar de opties in uw situatie.
Hypotheek aanvragen met uitkering
Een hypotheek aanvragen met een uitkering maakt het ingewikkeld, maar is niet onmogelijk. Wel zijn er een hoop regels aan verbonden. We kijken onder andere naar het soort uitkering. Loop vooral binnen bij uw Zelfstandig Adviseur in de buurt om de mogelijkheden te bespreken wat er mogelijk is.
Wat als de hypotheekaanvraag wordt afgewezen?
Het kan gebeuren dat uw hypotheekaanvraag wordt afgewezen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Als dit gebeurt, krijgt u daar uitleg over. Het kan bijvoorbeeld dat het leenbedrag te hoog was voor uw inkomen, dat u een negatieve registratie heeft bij het BKR of er problemen waren met uw documenten. Uw Zelfstandig Adviseur bekijkt met u de situatie en bespreekt eventuele vervolgstappen.
Belastingteruggave bij hypotheek aanvragen
Een deel van de eenmalige kosten bij een hypotheekaanvraag zijn aftrekbaar van uw belastingaangifte. Denk aan uitgaven voor hypotheekadvies- en afsluitkosten, de taxatie en de hypotheekakte bij de notaris. U komt ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek (onder voorwaarden). Lees meer over uw hypotheek en de belasting.
Meer informatie over wonen en uw hypotheek
Veelgestelde vragen bij de aankoop van een huis
Wat staat er in een hypotheekofferte?
Waarom een hypotheek afsluiten bij RegioBank?
