Uw huis laten taxeren

Wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten of uw bestaande hypotheek oversluiten? Dan moet u uw huis laten taxeren. De hoogte van uw hypotheek hangt af van hoeveel het huis waard is.

Een taxatie van de koopwoning is bijna altijd verplicht als u een hypotheek wilt afsluiten. U heeft een taxatierapport nodig dat niet ouder is dan 6 maanden. Alleen bij een nieuwbouwhuis (tot een bedrag van € 500.000) is vaak een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst voldoende. De hypotheekverstrekker wil de actuele waarde van de woning weten, omdat dit het onderpand is voor de hypotheek. De hoogte van de hypotheek hangt dus af van hoeveel het huis waard is.

Wat als de koopsom hoger is dan het taxatiebedrag?

Om uw hypotheekbedrag te bepalen, kijkt een hypotheekverstrekker naar de woningwaarde én de koopsom. We rekenen daarbij met de laagste van deze twee bedragen. Is de afgesproken koopsom hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaan we uit van de lagere taxatiewaarde om uw hypotheek te berekenen. Voor de rest van de koopsom en bijkomende kosten moet u dan eigen geld inleggen.

Sinds 2018 mag uw hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Gemiddeld maakt u boven op de koopsom van u woning nog 6% bijkomende kosten. Omdat u niet 106% maar 100% met uw hypotheek kunt financieren, moet u de laatste 6% met eigen geld betalen. Dat kan bijvoorbeeld spaargeld zijn, of geld uit een schenking.

Waar let de taxateur op?

De taxateur let op een aantal punten. Onder andere:

  • De inhoud en grootte van het huis.
  • De totale oppervlakte inclusief balkon, tuin en/of garage.
  • De functionaliteit van de indeling van de ruimtes.
  • De staat van het onderhoud.

Ook kijkt de taxateur naar bijvoorbeeld de bereikbaarheid van voorzieningen en eerder verkochte woningen in de buurt. Alle bevindingen legt hij vast in het taxatierapport. Zowel de hypotheekverstrekker als uzelf ontvangt een exemplaar.

Bij een hypotheekaanvraag is een zogenaamde 'gevalideerde taxatie' verplicht; dat betekent dat het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) controleert of het taxatierapport voldoet aan alle eisen.

Taxatie als ontbindende voorwaarde

Het is verstandig om de taxatie uit te laten voeren voor de ontbindende voorwaarde van de financiering verlopen is. Als blijkt dat de woning niet zoveel waard is als u ervoor betaalt, krijgt u geen volledige financiering van uw woning. In dat geval kunt u mogelijk het huis niet betalen.

U kunt zelf een erkende taxateur opdracht geven, of uw Zelfstandig Adviseur kan dit doen. Een woningtaxatie kan binnen 1 week uitgevoerd zijn.

De taxatiekosten van een huis

U betaalt als koper voor de taxatie. De exacte taxatiekosten zijn van meerdere zaken afhankelijk, zoals het tarief van de taxateur en de bijkomende kosten. U kunt denken aan een bedrag tussende € 450 en € 550. Voor het controleren van het taxatierapport door het NWWI betaalt u gemiddeld € 50.

Bijkomende kosten zijn administratiekosten, kadastrale kosten, omzetbelasting en eventuele verschotten. Verschotten zijn mogelijke kosten voor bijvoorbeeld het opvragen van informatie bij de gemeente.

Het tarief van de taxateur verschilt per aanbieder. Dit kan een vast bedrag zijn, maar een percentage van de taxatiewaarde kan ook. Heeft u de taxatie nodig om een woning aan te schaffen, dan zijn de taxatiekosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Huis taxeren voor verkoop of andere doelen?

U kunt ook zelf een woningtaxatie aanvragen. Bijvoorbeeld als u uw huis wilt verkopen. Zo kunt u de marktwaarde gebruiken om de vraagprijs vast te stellen. Daarnaast kan een woningtaxatie zinvol zijn als u een erfenis ontvangt, een (opstal)verzekering wilt afsluiten of bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde van de gemeente.

Wilt u meer informatie over de woningtaxatie voor uw hypotheek, de eisen aan de taxateur en de bijbehorende kosten? Maak dan een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen