Uw huis laten taxeren

Als u een huis koopt of uw hypotheek oversluit, is het nodig om uw huis te laten taxeren. We willen namelijk weten wat uw huis waard is, want daarop baseren we onder andere welk bedrag u maximaal kunt lenen en de hoogte van uw hypotheekrente.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van uw huis te bepalen: een online taxatie (Desktop Taxatie) of een volledig taxatierapport.

Desktop Taxatie

Bij een Desktop Taxatie van Calcasa wordt de waarde van het huis bepaald aan de hand van online gegevens. Daarna controleert een taxateur de waarde op afstand, dus zonder langs te gaan bij het huis.

Voordelen

 • Een Desktop Taxatie is voordeliger dan een volledige taxatie.
 • Binnen enkele uren krijgt u het rapport gemaild.

Nadelen

 • Een Desktop Taxatie is niet altijd mogelijk en er gelden een aantal voorwaarden.
 • U kunt bijvoorbeeld niet meer lenen dan 75% van de waarde van uw huis.
 • Een Desktop Taxatie houdt geen rekening met specifieke kenmerken van uw huis.

Als een Desktop Taxatie niet mogelijk is, heeft u een volledig taxatierapport nodig. Twijfelt u of een Desktop Taxatie geschikt is in uw situatie? Neem dan contact op met uw adviseur.

Voorwaarden

U kunt een Desktop Taxatie gebruiken wanneer:

 • U een bestaand huis koopt, uw hypotheek oversluit of uw hypotheek wijzigt.
 • Het huis niet meer dan € 750.000 waard is.
 • U een hypotheek afsluit die niet hoger is dan 75% van de waarde van het huis.

Goed om te weten: een Desktop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden. U kunt geen Desktop Taxatie gebruiken als u een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand.

Zo vraagt u een Desktop Taxatie aan

 1. Ga naar desktoptaxatie.nl.

 2. Kies voor ‘Vraag rapport op’ en kies voor 'RegioBank'.

 3. Vul de gegevens over het huis en uw hypotheek in. U ziet meteen of een Desktop Taxatie mogelijk is. Daarna betaalt u via iDeal.

 4. Nadat de taxateur de waarde van uw huis heeft bepaald, krijgt u het taxatierapport binnen 4 werkuren via mail opgestuurd.

Ziet de taxateur dat een online waardebepaling toch niet mogelijk is? Dan krijgt u het bedrag teruggestort op uw rekening.

Volledig taxatierapport

Vaak is een volledig taxatierapport nodig om de waarde van uw huis te bepalen, als u een nieuwe hypotheek afsluit of uw hypotheek bij ons wijzigt. Bijvoorbeeld als u een hypotheek afsluit om te verbouwen of als u meer dan 75% van de waarde van uw huis wilt lenen. Het taxatierapport wordt opgesteld door een onafhankelijke taxateur in de buurt. De taxateur bekijkt het huis ook van binnen en maakt een uitgebreid taxatierapport.

Goed om te weten: een volledige taxatie is niet altijd nodig. Soms is een Desktop Taxatie voldoende. De kosten zijn dan een stuk lager en u heeft het taxatierapport sneller in huis.

Wanneer heb ik een volledig taxatierapport nodig?

U heeft een volledig taxatierapport nodig als:   

 • u meer dan 75% van de waarde van uw huis wilt lenen;
 • het huis meer waard is dan € 750.000;
 • u het huis gaat verbouwen;
 • het huis een appartement, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand is;
 • u een hypotheek aanvraagt of wijzigt voor erfpacht of opstal.

Alleen bij een nieuwbouwhuis is vaak een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst voldoende. 

Waar moet ik op letten als ik een taxatierapport aanvraag?

Het taxatierapport moet aan deze eisen voldoen:

 • Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Het rapport is opgesteld door een onafhankelijke taxateur volgens model ‘Taxatierapport financiering woonruimte’ uitgegeven door NVM, VastgoedPro en VBO.
 • Bij een hypotheekaanvraag is een zogenaamde 'gevalideerde taxatie' verplicht. Dat betekent dat het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) controleert of het taxatierapport voldoet aan alle eisen.
 • We accepteren alleen een origineel exemplaar dat voorzien is van een originele, recente handtekening.

Waar let de taxateur op?

Om de waarde van uw huis te bepalen, kijkt de taxateur onder andere naar:

 • de inhoud en grootte van het huis;
 • de totale oppervlakte inclusief balkon, tuin en/of garage;
 • de functionaliteit van de indeling van de ruimtes;
 • de staat van het onderhoud.

Ook kijkt de taxateur naar bijvoorbeeld de bereikbaarheid van voorzieningen en eerder verkochte woningen in de buurt. Alle bevindingen legt de taxateur vast in het taxatierapport. Zowel u als de hypotheekaanbieder krijgen een exemplaar van het taxatierapport.

Kosten van een taxatie

Er zijn geen vaste prijzen voor het taxeren van een huis. Meestal betaalt u tussen de € 600 en € 750. Sommige taxateurs werken met een percentage van de getaxeerde waarde, bijvoorbeeld 0,2%. Andere taxateurs werken met een vast tarief. Heeft u een taxatierapport nodig om een huis te kopen? Dan zijn de kosten eenmalig aftrekbaar van de belasting.

Taxatie als ontbindende voorwaarde

Het is verstandig om de taxatie uit te laten voeren vóór de ontbindende voorwaarde van de financiering verlopen is. Als blijkt dat de woning niet zoveel waard is als u ervoor betaalt, krijgt u geen volledige financiering van uw woning. In dat geval kunt u mogelijk het huis niet betalen.

U kunt zelf een erkende taxateur opdracht geven of uw Zelfstandig Adviseur kan dit doen. Een woningtaxatie kan binnen 1 week uitgevoerd zijn.

Huis taxeren voor verkoop of andere doelen?

U kunt ook zelf een woningtaxatie aanvragen. Bijvoorbeeld als u uw huis wilt verkopen. Zo kunt u de marktwaarde gebruiken om de vraagprijs vast te stellen. Daarnaast kan een woningtaxatie zinvol zijn als u een erfenis ontvangt, een (opstal)verzekering wilt afsluiten of bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde van de gemeente.

Wilt u meer informatie over de woningtaxatie voor uw hypotheek, de eisen voor de taxateur en de bijbehorende kosten? Maak dan een afspraak met uw Zelfstandig Adviseur.

Maak een afspraak

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste huis kopen

Een ander huis kopen

Stappenplan ander huis kopen