Je huis laten taxeren


Wil je een woning kopen of je hypotheek oversluiten? Dan hebben wij de waarde van je huis nodig. De hoogte van de hypotheek hangt af van hoeveel het huis waard is.

Voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek vragen wij om een taxatierapport. Dat rapport mag – op het moment dat je een hypotheekofferte aanvraagt – niet ouder zijn dan zes maanden. Is de hypotheek een eigenwoningschuld (box 1-lening)? Dan zijn de taxatiekosten aftrekbaar in de aangifte voor inkomstenbelasting.

Bij nieuwbouw is een taxatierapport niet altijd nodig. Een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst is dan vaak voldoende.

Wat als de koopsom hoger is dan het taxatiebedrag?

Om je hypotheekbedrag te bepalen, kijken wij naar de woningwaarde én de koopsom. We rekenen daarbij met de laagste van deze twee bedragen. Is de afgesproken koopsom hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaan wij uit van de lagere taxatiewaarde om je hypotheek te berekenen. Voor de rest van de koopsom moet je dan eigen geld inleggen.

In 2018 mag je hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Gemiddeld maak je boven op de koopsom van je woning nog 6% bijkomende kosten. Omdat je niet 106% maar 100% met je hypotheek kunt financieren, moet je de laatste 6% met eigen geld betalen. Dat kan bijvoorbeeld spaargeld zijn, of geld uit een schenking.

Lees meer over schenkingen

Een huis laten taxeren bij verkoop

Als je je huis wilt verkopen, dan kan een taxateur de waarde ervan bepalen. Op basis van de taxatie kun je de vraagprijs vaststellen. Voor je eigen gemoedsrust is het ook handig om te weten of een bod op je woning reëel is.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.

Belangrijke informatie

Voorwaarden en overige informatie