Uw huis laten taxeren

Wilt u een woning kopen of uw hypotheek oversluiten? Dan hebben wij de waarde van uw huis nodig. De hoogte van de hypotheek hangt af van hoeveel het huis waard is.

Voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek vragen wij om een taxatierapport. Dat rapport mag – op het moment dat u een hypotheekofferte aanvraagt – niet ouder zijn dan zes maanden. Is de hypotheek een eigenwoningschuld (box 1-lening)? Dan zijn de taxatiekosten aftrekbaar in de aangifte voor inkomstenbelasting.

Bij nieuwbouw is een taxatierapport niet altijd nodig. Een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst is dan vaak voldoende.

Wat als de koopsom hoger is dan het taxatiebedrag?

Om uw hypotheekbedrag te bepalen, kijken wij naar de woningwaarde én de koopsom. We rekenen daarbij met de laagste van deze twee bedragen. Is de afgesproken koopsom hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaan wij uit van de lagere taxatiewaarde om uw hypotheek te berekenen. Voor de rest van de koopsom moet u dan eigen geld inleggen.

In 2018 mag uw hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Gemiddeld maakt u boven op de koopsom van u woning nog 6% bijkomende kosten. Omdat u niet 106% maar 100% met uw hypotheek kunt financieren, moet u de laatste 6% met eigen geld betalen. Dat kan bijvoorbeeld spaargeld zijn, of geld uit een schenking.

Lees meer over schenkingen

Een huis laten taxeren bij verkoop

Als u uw huis wilt verkopen, dan kan een taxateur de waarde ervan bepalen. Op basis van de taxatie kunt u de vraagprijs vaststellen. Voor uw eigen gemoedsrust is het ook handig om te weten of een bod op uw woning reëel is.

Lees hier meer over uw huis taxeren

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

Belangrijke informatie

Voorwaarden en overige informatie

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina

Meer over hypotheken

Meer artikelen over hypotheken