De nieuwe pensioenwet: wat betekent dit voor jouw pensioen?

Als je in loondienst bent, spaar je mogelijk via jouw werkgever alvast een deel van jouw salaris voor als je later met pensioen gaat. Sinds 1 juli 2023 geldt er een nieuwe pensioenwet. Een belangrijke verandering is dat alle werkenden een persoonlijk pensioenpotje krijgen. Dit kun jij ervan verwachten.

Nieuwe pensioenwet: iedereen een eigen pensioenpotje

Onder de oude pensioenwet spaarden werkende Nederlanders via één van de beschikbare pensioenregelingen voor hun oude dag. Meestal ging je dan meer premie betalen naarmate je ouder werd. De nieuwe pensioenwet gaat uit van één pensioenregeling: de beschikbare-premieregeling. Iedereen spaart een vast percentage van zijn loon, wat vervolgens naar jouw persoonlijke pensioenpotje gaat.

De nieuwe pensioenwet was nodig omdat we steeds ouder worden. Je hebt dus langer in jouw leven pensioen nodig. Ook wisselen mensen vaker van baan of beginnen ze voor zichzelf. Met deze nieuwe wet wordt er meer rekening gehouden met o.a. deze ontwikkelingen.

Nieuwe pensioenregels

Maar wat is er nu precies veranderd? En wanneer krijg je hier nu precies mee te maken? We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij. Druk op het pijltje naar beneden om meer te lezen.

Een pensioengat?

Of de nieuwe pensioenwet voor jou persoonlijk leidt tot een pensioengat is op voorhand niet te zeggen. Elke situatie en elke loopbaan is anders. Ook worden de nieuwe regels nu pas toegepast op alle bestaande pensioenen en is het nog te vroeg om te weten hoe dat voor iedereen persoonlijk uitpakt. Heb een aantal jaren niet of minder gewerkt? Of ben je ZZP’er? Dan heb je mogelijk een pensioengat en kan het verstandig zijn om extra geld opzij te zetten voor jouw inkomen voor later.

Meer over aanvullend sparen voor jouw pensioen

Wat kun je de komende tijd verwachten?

Jouw pensioenuitvoerder, vakbond – als je die hebt – en werkgever gaan nu aan de slag met de nieuwe pensioenregeling. Zij gaan dus jouw pensioen aanpassen. De overheid geeft ze hiervoor ruim de tijd, van 1 juli 2023 tot 1 januari 2027. Zijn ze klaar, dan krijg je een bericht van jouw werkgever of pensioenuitvoerder. Heb je voor die tijd vragen? Stel ze alvast aan jouw werkgever of aan jouw pensioenuitvoerder. Benieuwd hoeveel je gespaard hebt voor jouw pensioen? Via mijnpensioenoverzicht.nl ben je altijd op de hoogte.