Kleedgeld: wanneer en hoeveel?

Kleedgeld geeft je kind de vrijheid van een eigen kledingbudget. Wat zijn de voordelen en vanaf wanneer kun je met kleedgeld beginnen? En hoeveel geef je dan? Op deze pagina lees je alles over kleedgeld én de valkuilen.

Wat is kleedgeld?

Kleedgeld is een vaste bijdrage die je aan je kind geeft om kleding van te kopen. Je maakt dan bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag over. Voor je kind is het een goede manier om te oefenen met het beheren van eigen geld.

Drie redenen om kleedgeld te geven

  • Je kind leert omgaan met een budget. Hij of zij kan het geld maar één keer uitgeven: op is op. Aan het begin van de maand alles uitgeven? Dan kan er de rest van de maand niets meer gekocht worden.
  • Je kind kan zelfstandig keuzes maken. Het is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar uitgaven. Dat is een belangrijke stap naar volwassenheid.
  • Je kind leert te sparen. Want: voor een grotere aankoop moet geld opzij worden gezet.

Wanneer begin je met kleedgeld?

Een goed moment om te beginnen met kleedgeld is als je kind op de middelbare school zit. Gemiddeld krijgt een kind kleedgeld vanaf 12 à 13 jaar. Op deze leeftijd zijn kinderen meestal volwassen genoeg om met een groter budget om te gaan. Ook zijn ze er vaak aan toe om zelf hun kleding uit te kiezen. Natuurlijk is ieder kind anders; je kunt er ook vroeger of later mee beginnen.

Hoeveel kleedgeld je per leeftijd kan geven

Hoeveel kleedgeld je geeft, is afhankelijk van:

  • je eigen portemonnee (wat is voor jou haalbaar en betaalbaar?) en
  • wat je kind van het zakgeld moet kopen.

Hoeveel kleedgeld krijgt een gemiddelde scholier?

Uit onderzoek van het Nibud (2023) blijkt dat de gemiddelde middelbare scholier in Nederland zo’n € 50 aan kleedgeld per maand krijgt. De hoogte van het kleedgeld is voor alle leeftijden ongeveer gelijk. Dus een 13-jarige krijgt grofweg hetzelfde als een 17-jarige. Ook is er weinig verschil tussen jongens en meisjes. Overigens betalen kinderen meestal niet álle kleding zelf. Sportkleding is bijvoorbeeld iets wat de ouders vaak betalen.

Lees alles over het onderzoek

Tip voor kleedgeld: maak duidelijke afspraken

Na een middagje winkelen komt je kind thuis met – in jouw ogen – kleding die echt niet kan. Het is te bloot, in de verkeerde maat of bedrukt met een twijfelachtige tekst. Of je puber koopt dure merkschoenen, maar heeft geen geld meer over voor een winterjas. En dan volgt er nog de discussie over wie de sportkleding en het ondergoed betaalt. Kleedgeld werkt alleen als jullie er duidelijke afspraken over maken. Spreek in elk geval de volgende dingen af:

  • Hoeveel kleedgeld krijgt je kind en hoe vaak?
  • Betaal je het contant of digitaal?
  • Wat moet je kind van het kleedgeld kopen? Denk aan sportkleding, ondergoed, winterjassen, schoenen, sokken en accessoires.
  • Mag het kleedgeld ook voor andere doeleinden worden gebruikt? Stel dat je puber liever nieuwe games koopt in plaats van een nieuwe trui. Wat spreken jullie hierover af?
  • Hoeveel vrijheid krijgt je kind? Mag je puber alles kopen, of zijn er overlegmomenten als aankopen boven een bepaald bedrag uitkomen?

Het kleedgeld op een kinderrekening storten

Wil je je kind digitaal kleedgeld geven? Stort het dan op een betaalrekening speciaal voor kinderen. RegioBank biedt het JongWijs-pakket aan voor kinderen tot 18 jaar. Met dit pakket wordt je kind stap voor stap wegwijs gemaakt met geld.

Meer over de JongWijs Kinderrekening

Spaarvarken met plusjes voor belastingvoordeel

Hoe zit het met zakgeld geven aan je kind?

Naast kleedgeld is het ook goed om je kind zakgeld te geven. Zo leert je kind omgaan met geld. Maar wanneer begin je hiermee en hoeveel moet je geven?

Alles over zakgeld

Sparen of beleggen voor de studie van je kind?

Natuurlijk wil je je kind een goede start geven. Een bijdrage voor de studie helpt daarbij. Weten hoeveel je nodig hebt? Bereken het met MijnGetal.

Naar Mijn getal