Bijdragen aan de studiekosten van je kind

Studeren is een investering in de toekomst. Het kost zo duizenden euro’s per jaar. Benieuwd hoe je het beste kunt bijdragen aan de studiekosten van je kind? Wij wijzen je de weg in de wereld van aanvullende beurzen en schenkingen.

Wel of geen aanvullende beurs

Is je kind klaar om de collegebanken in te duiken? Dan kan hij of zij studiefinanciering aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Iedere student onder de dertig jaar heeft daar recht op.

Een aanvullende beurs kan onderdeel zijn van de studiefinanciering. Je inkomen bepaalt of je zoon of dochter hiervoor in aanmerking komt. DUO kijkt naar je belastingaangifte en stuurt je vervolgens een brief over de hoogte van een eventuele aanvullende beurs. Benieuwd naar dit bedrag? DUO heeft daarvoor een speciale rekentool ontwikkeld.

Bereken het hier met de rekentool van DUO.  

Goed om te weten: als je gescheiden bent, heeft dat geen gevolgen voor de aanvullende beurs van je kind. DUO kijkt naar het gezamenlijk inkomen van beide natuurlijke ouders of adoptieouders.

Wist je dat...

Van alle ouders 68 procent bijdraagt aan de kosten voor studeren? Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders, thuiswonende studenten gemiddeld € 109. Dit bleek uit het Nibud Studentenonderzoek 2021. Deze bedragen staan los van de eventuele studiekosten die ouders voor hun studerende kind betalen.

Eenmalig of jaarlijks schenken

Een andere manier om je kind te helpen met zijn of haar studiekosten, is geld schenken. In 2023 mag je € 6.035 belastingvrij aan je kind schenken. Is je kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je eenmalig een hoger bedrag schenken zonder schenkbelasting. Dit bedrag is in 2023 € 28.947. Als de schenking voor een studie is, mag je veel meer schenken: € 60.298. Deze extra bijdrage mag je ook in delen betalen.

Houd er rekening mee dat de Belastingdienst ouders als één schenker ziet. Als jij en je partner een bedrag schenken, dan moet dit bij elkaar opgeteld worden. Ook als je gescheiden bent.

Schenking voor een studie

Wil je je kind geld schenken voor een studie of opleiding? Dan moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  • De studie of opleiding kost minstens € 20.000 per jaar. De kosten voor levensonderhoud zijn hierbij niet meegerekend.
  • Je kind of de partner van je kind is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • De schenking is vastgelegd in een notariële akte waarin sowieso het volgende staat:
  • Voor welke opleiding het bedrag is
  • De verwachte kosten van de de opleiding
  • De ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt als het bedrag niet binnen twee jaar aan de opleiding is besteed
  • Je kind moet schriftelijk kunnen aantonen dat de schenking door jou is betaald en dat het bedrag gebruikt wordt voor de opleiding
  • Je kind heeft het jaar ervoor geen 'verhoogde vrijstelling' (meer dan € 5677 in 2022) belastingvrij gekregen van je. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel.
  • De schenking mag niet gebruikt worden om studieschulden af te lossen die zijn ontstaan voordat je zoon of dochter de schenking van je kreeg.

Extra belasting voor je kind

Je schenking kan gevolgen hebben op de belastingaangifte van je kind. Is het vermogen van je zoon of dochter door de schenking hoger dan € 50.651? Dan moet hij of zij vermogensrendementsheffing betalen.

Bankpas voor Jongerenrekening

Jongerenrekening

Voor studenten en jongeren van 18 tot 27 jaar heeft RegioBank de Jongerenbetaalrekening. Iets voor jouw zoon of dochter?

Naar de Jongerenrekening

Geld overgeven van ene naar andere hand

Wat kost studeren?

Studeren is niet goedkoop. Er komen een hoop kosten bij kijken. We geven je hier graag meer inzicht in.

Alles over studiekosten