Studeren en belasting: zijn studiekosten aftrekbaar? 

Studeren kost veel geld. Dat heb je vast al gehoord, of zelf gemerkt. Maar gelukkig zijn sommige studiekosten aftrekbaar. En als je stage loopt of naast je studie werkt, is er ook loonheffingskorting mogelijk. Dus: met een beetje geluk heb je eens per jaar een financiële meevaller. Op deze pagina vind je alles over belasting voor studenten en aftrekbare studiekosten. 

Op deze pagina

Belastingaangifte voor studenten 
Zijn je studiekosten aftrekbaar? 
Aftrekposten en toeslagen voor studenten 
Is je studieschuld aftrekbaar bij de belastingaangifte? 
Telt studiefinanciering als inkomen? 
Betaal je belasting over je stagevergoeding? 
Tips voor belastingaangifte voor studenten

Belastingaangifte voor studenten 

Als je belastingaangifte doet, zijn bepaalde studiekosten aftrekbaar. Helaas is dat alleen zo als je geen studiefinanciering ontvangt. Ook een studielening en OV-abonnement tellen voor de Belastingdienst als studiefinanciering. Alleen als je geen ondersteuning van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) ontvangt, zijn je studiekosten aftrekbaar. 

Waarom doe je belastingaangifte?  

Waarom je belastingaangifte zou doen? Omdat het moet. Maar daarnaast is er nog een reden: je laat geld liggen als je het niet doet. Je loonheffingskorting bijvoorbeeld. Van toepassing als je een of meerdere bijbaantjes had, of stage liep. Dat kan best wat schelen. 

Wanneer doe je belastingaangifte?  

Je hebt de reclames vast wel eens gezien of gehoord. Belastingaangifte doe je in het voorjaar, over het voorgaande kalenderjaar. Vanaf 1 maart kun je jouw informatie inleveren. Vóór 1 mei moet je belastingaangifte binnen zijn. Uitstel is wel mogelijk, op aanvraag. Maar je eventuele teruggave krijg je dan ook later. 

Hoe doe je belastingaangifte?  

Belastingaangifte doen wordt steeds eenvoudiger. Je vult je informatie in op de site van de Belastingdienst. Vooraf is een deel van de informatie daar al ingevuld. Je checkt deze informatie en beantwoordt een reeks vragen. Ben je klaar? Dan krijg je direct te zien of je geld terugkrijgt, of moet bijbetalen helaas. Grote kans dat je geld terugkrijgt, als student.  

Tegenwoordig kun je ook aangifte doen via een app van de Belastingdienst

Naar Mijn Belastingdienst 

Belastingteruggave voor studenten  

Een belastingteruggave zit er voor de meeste studenten en jongeren wel in. Omdat je misschien twee bijbaantjes tegelijk had. Of omdat je inkomen wat lager is en je bepaalde toeslagen krijgt. Verderop op deze pagina vind je alles over aftrekposten en teruggaaf. 

Zijn je studiekosten aftrekbaar?  

Als jij voltijd studeert zijn je studiekosten waarschijnlijk niet aftrekbaar. Alleen als je niets ontvangt van DUO, kun je in je belastingaangifte je studiekosten opgeven. Doe je een tweede studie? Of een opleiding of cursus via je je werk? Of studeer je in deeltijd, of doe je een tweede opleiding? Dan heb je meer geluk. Zorg dan dat je zicht hebt op je studiekosten, zodat je deze kunt opgeven bij de Belastingdienst.  

De onderstaande studiekosten zijn aftrekbaar, als je er in totaal meer dan € 250 aan uitgeeft: 

 • Collegegeld, lesgeld of studiegeld;
 • Andere kosten die je maakt voor jouw opleiding, zoals studieboeken;
 • Extra materialen die je voor sommige (praktische) studies moet kopen;
 • Zogeheten duurzame goederen. Dit zijn spullen die je voor meerdere jaren koopt en gebruikt in je studie. Zoals software die je verplicht moet aanschaffen. Of bijvoorbeeld een muziekinstrument, als je conservatorium doet.

  Deze studiekosten zijn niet aftrekbaar: 

  • Laptop, pc of tablet;
  • Je internetabonnement of mobiele abonnement;
  • De huur, als je op jezelf woont. Maar misschien heb je wel recht op huurtoeslag;
  • Uitgaven aan excursies of een studiereis;
  • Andere reiskosten die je maakt voor je studie.

   Aftrekposten en toeslagen voor studenten

   Naast studiekosten zijn er meer aftrekposten waar jij als student misschien recht op hebt. Uitgaven die niet direct met je studie te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten die niet vergoed zijn door je zorgverzekering. Deze kun je bij je jaarlijkse belastingaangifte aangeven. 

   Zorgtoeslag 

   Naast aftrekposten zijn er toeslagen die ook voor studenten van toepassing zijn. De zorgtoeslag is er daar één van. Dit is een tegemoetkoming voor zorgkosten. Als je jaarinkomen onder de € 31.500 ligt, heb je hier recht op. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag die je elke maand ontvangt.   

   Huurtoeslag  

   Een andere toeslag waar je als student misschien recht op hebt, is huurtoeslag. Dit is een tegemoetkoming voor de huur van je woning. Maar: voor huurtoeslag gelden veel regels. Woon je in een studentenhuis met gedeelde badkamer, toilet en/of voordeur? Dan gaat het feest niet door. Ook mag je huur niet te laag of te hoog zijn.  

   Alles over toeslagen voor studenten 

   Loonheffingskorting 

   Denk als student bij je belastingaangifte altijd aan je loonheffingskorting. Je hebt het loonheffingsformulier vast al eens ingevuld voor een bijbaan. Heb je het formulier ingevuld toen je begon bij je huidige werkgever? Dan staat de loonheffingskorting als het goed is automatisch in je belastingaangifte. 

   Komt jouw jaarinkomen niet boven de € 21.043? Dan heb je recht op loonheffingskorting. Dit bedrag kan per kalenderjaar licht veranderen.

   Loonheffingskorting kan wel leiden tot een leuke belastingteruggave. Studenten die twee bijbanen combineren, geven er vaak maar één op voor loonheffingskorting. Dat om te voorkomen dat ze na hun belastingaangifte geld terug moeten betalen. Maar: ligt je jaarinkomen uit twee of meerdere bijbaantjes alsnog onder het drempelbedrag en heb je niet bij alle werkgevers loonheffingskorting gekregen? Dan krijg je dat na je aangifte alsnog terug van de belasting. Een leuk extraatje!  

   Meer over bijverdienen als student 

   Is je studieschuld aftrekbaar bij de belastingaangifte?  

   Sommige (oud-)studenten denken dat hun studieschuld aftrekbaar is bij de belastingaangifte. Dat is niet het geval. In de meeste gevallen kun je met jouw studieschuld bij de Belastingdienst niets.  

   Maar er bestaat een uitzondering. Die heeft met vermogen te maken. Je mag in Nederland een bedrag op je spaarrekening hebben zonder dat je daarover belasting betaalt. Dit heet het heffingsvrij vermogen. Maar daar zit een maximum aan. Al het vermogen boven dat maximum wordt belast. In 2021 is dit bedrag € 50.000 (zonder fiscaal partner) en € 100.000 (met fiscaal partner). De Belastingdienst stelt dit maximumbedrag jaarlijks bij. Kijk voor een actueel overzicht op deze informatiepagina.  

   Heb je een studieschuld en meer spaargeld dan het heffingsvrij vermogen? Dan is je studieschuld wel aftrekbaar. Je mag het verschuldigde bedrag in mindering brengen op de vermogensbelasting die je betaalt. Voorwaarde is wel dat je studieschuld minstens € 3100 bedraagt.

   Telt studiefinanciering als inkomen? 

   Als je studiefinanciering ontvangt, zijn je studiekosten dus helaas niet aftrekbaar. Maar je studiefinanciering valt ook niet onder je inkomen. Je hoeft dit niet op te geven bij de Belastingdienst en betaalt er geen belasting over.   

   Alles over studiefinanciering 

   Betaal je belasting over je stagevergoeding?  

   Tijdens je studie ga je vast en zeker stage lopen. Als je hbo doet misschien wel vaker dan één keer. Goed om te weten dat je over je stagevergoeding belasting betaalt. Jouw stageplaats geeft jouw stage op bij de Belastingdienst. Bij je aangifte staat dit dus vooraf al ingevuld. Net als inkomen uit een bijbaantje.  

   Heb je een bijbaan en ga je stagelopen? Dan kan het zijn dat je bij je stage geen heffingskorting krijgt. Maar hier heb je wel recht op, zolang jouw verzameld jaarinkomen onder de € 21.043 blijft. Je betaalt dus volledig belasting over je stagevergoeding en kan dit terugkrijgen. Let hierop bij je aangifte! 

   Tips voor belastingaangifte voor studenten

   Tot slot nog enkele extra tips bij je belastingaangifte: 

   • Doe je werk als ZZP’er? Dan heb je nog geen inkomstenbelasting betaald over dat inkomen. Je krijgt dan misschien minder belastingteruggave, of moet zelfs bijbetalen.
   • Heb je geen brief of e-mail ontvangen van de Belastingdienst? Doe toch belastingaangifte.
   • Heb je zorgkosten gemaakt en zelf betaald? Die kosten zijn aftrekbaar.

    Terug naar het overzicht 

    Meer informatie over:

    Toeslagen voor studenten

    Studieschuld afbetalen

    Jongerenrekening