Scheiden: wat komt er allemaal bij kijken?

U ligt in scheiding of gaat scheiden. Of u beëindigt uw relatie. Wat nu? Dit is voor u een vervelende en emotionele periode. Tegelijkertijd komt er veel op u af en moet u veel regelen. Bij het financiële regelwerk kan RegioBank u helpen. Op deze pagina hebben we de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet. 

Wat te regelen bij een scheiding? Onze checklist

Een echtscheiding leidt tot veel (financieel) regelwerk. Om u te helpen overzicht te krijgen en de echtscheidingsprocedure tot een goed eind te brengen, werkten we een checklist voor u uit.

Bekijk de volledige checklist

De gezamenlijke rekening opzeggen na uw scheiding

Een belangrijke stap is om uw gezamenlijke rekening op te zeggen of te wijzigen. U kunt ervoor kiezen deze op één naam te zetten, of op te heffen. Houd ook rekening met incasso’s en kredieten. En – als u en uw-ex partner ouder zijn – ook naar de (spaar)rekening van uw kind(eren) te kijken.

Alles over scheiden en de gezamenlijke rekening

Koophuis en scheiden

Als u en uw ex-partner uit elkaar gaan en u had samen een koophuis, moet u daar ook samen over beslissen. Misschien wilt u het huis verkopen, of wilt u of uw partner er juist graag blijven wonen. We hebben alle informatie over echtscheiding, koophuis en hypotheek verzameld.

Alles over een koophuis en scheiden

De hypotheek overnemen na de scheiding

Als u (of uw ex-partner) in uw koophuis wil blijven wonen, dan moet u de hypotheek overnemen na de scheiding. Als de financiële situatie het toelaat, kan de ene partner de ander uitkopen. Is het financieel niet haalbaar? Dan moet u het huis helaas verkopen.

Alles over het overnemen van de hypotheek

Scheiden met schulden en leningen

Als u gaat scheiden en u hebt schulden, verdeelt u deze met uw ex. Hoe dat precies werkt, hangt af van het type schulden. Heeft u individueel schulden, of samen? En had u die schulden al voor u trouwde? En onder welke voorwaarden bent u getrouwd? Dit zijn allemaal vragen die van invloed zijn op de verdeling van uw schulden. Op onze informatiepagina over scheiden met schulden gaan we in op deze vragen en de praktische gevolgen voor uw situatie.

Alles over scheiden met schulden

Pensioen na uw scheiding

De situatie rond uw pensioen wijzigt ook na uw scheiding. In principe heeft u recht op de helft van het pensioen van uw ex-partner. En uw ex op de helft van uw pensioen. Dat heet pensioenverevening. Deze regeling zorgt ervoor dat ook de partner die minder werkte of een lager loon had, uitzicht heeft op pensioen. U kunt er echter ook voor kiezen om het pensioen te splitsen. Of het in een andere verhouding of helemaal niet te verdelen. Afspraken hierover legt u vast in het echtscheidingsconvenant.

Meer over uw pensioen na uw scheiding vindt u op onze informatiepagina over dit onderwerp.

Alles over uw pensioen na de scheiding

Welke kosten kunt u verwachten bij een scheiding?

Een echtscheiding heeft financiële gevolgen op de lange termijn. Op korte termijn zijn er ook kosten gemoeid met uw scheiding, vanwege de juridische ondersteuning die u nodig heeft. De afwikkeling kost u en uw ex-partner in het beste geval enkele honderden euro’s. We hebben voor u op een rij gezet waar u rekening mee moet houden.

Meer over de kosten van een echtscheiding

Het echtscheidingsconvenant

Als u gaat scheiden, legt u met uw partner afspraken vast in een zogeheten echtscheidingsconvenant. De convenant is niet bij iedere scheiding verplicht. Heeft u kinderen? Afspraken over de zorg en opvoeding van kinderen worden apart vastgelegd, in een ouderschapsplan. Dat document vervangt dan de echtscheidingsconvenant. Het kan u wel helpen om ook deze afspraken met uw ex vast te leggen. Ook als u dit niet verplicht bent. Het is na bekrachtiging door de rechter namelijk een rechtsgeldig document. Dat geeft u duidelijkheid in de toekomst en voorkomt conflicten.

Meer over het echtscheidingsconvenant

Kinderalimentatie bij scheiding

Als u en uw ex-partner samen kinderen hebben, maakt u afspraken over de zorg en opvoeding van uw kinderen na de scheiding. U legt deze vast in een ouderschapsplan. Kinderalimentatie is onderdeel van die afspraken. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag (tenzij u zelf anders overeenkomt) aan de hand van uw inkomen en dat van uw partner.

Alle info over scheiden en kinderalimentatie

Scheiden en partneralimentatie

Het kan zijn dat u na de scheiding een alimentatieverplichting heeft. Of juist uw partner. Als één van u beiden te weinig inkomsten heeft om zelfstandig van te leven, is de ander verplicht om partneralimentatie te betalen. Dit geldt alleen wanneer de andere partner zelf voldoende inkomsten heeft. Het maandelijkse bedrag hangt af van het inkomen van u en dat van uw ex.

Meer over het betalen van partneralimentatie

Advies nodig tijdens uw scheiding? De adviseurs van RegioBank staan voor u klaar.

Zit u na het doornemen van alle informatie nog met vragen over uw echtscheiding? Heeft u behoefte aan uitleg? Of een luisterend oor? Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag verder. En er is altijd een Zelfstandig Adviseur in de buurt. Mogelijk brengt uw adviseur voor advies over uw scheiding wel advieskosten in rekening.

Vind een zelfstandig adviseur van RegioBank