Scheiden: wat komt er allemaal bij kijken?

Je ligt in scheiding of gaat scheiden. Of je beëindigt je relatie. Wat nu? Dit is voor jou een vervelende en emotionele periode. Tegelijkertijd komt er veel op je af en moet je veel regelen. Bij het financiële regelwerk kan RegioBank je helpen. Op deze pagina hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet. 

Wat te regelen bij een scheiding? Onze checklist

Een echtscheiding leidt tot veel (financieel) regelwerk. Om je te helpen overzicht te krijgen en de echtscheidingsprocedure tot een goed eind te brengen, werkten we een checklist voor je uit.

Bekijk de volledige checklist

De gezamenlijke rekening opzeggen na je scheiding

Een belangrijke stap is om je gezamenlijke rekening op te zeggen of te wijzigen. Je kunt ervoor kiezen deze op één naam te zetten, of op te heffen. Houd ook rekening met incasso’s en kredieten. En – als jij en je-ex partner ouder zijn – ook naar de (spaar)rekening van je kind(eren) te kijken.

Alles over scheiden en de gezamenlijke rekening

Koophuis en scheiden

Als jij en je ex-partner uit elkaar gaan en je had samen een koophuis, moet je daar ook samen over beslissen. Misschien wil je het huis verkopen, of wil jij of je partner er juist graag blijven wonen. We hebben alle informatie over echtscheiding, koophuis en hypotheek verzameld.

Alles over een koophuis en scheiden

De hypotheek overnemen na de scheiding

Als jij (of je ex-partner) in jullie koophuis wil blijven wonen, dan moet je de hypotheek overnemen na de scheiding. Als de financiële situatie het toelaat, kan de ene partner de ander uitkopen. Is het financieel niet haalbaar? Dan moet je het huis helaas verkopen.

Alles over het overnemen van de hypotheek

Scheiden met schulden en leningen

Als je gaat scheiden en je hebt schulden, verdeel je deze met je ex. Hoe dat precies werkt, hangt af van het type schulden. Heb je individueel schulden, of samen? En had je die schulden al voor je trouwde? En onder welke voorwaarden ben je getrouwd? Dit zijn allemaal vragen die van invloed zijn op de verdeling van je schulden. Op onze informatiepagina over scheiden met schulden gaan we in op deze vragen en de praktische gevolgen voor je situatie.

Alles over scheiden met schulden

Pensioen na je scheiding

De situatie rond je pensioen wijzigt ook na je scheiding. In principe heb je recht op de helft van het pensioen van je ex-partner. En je ex op de helft van jouw pensioen. Dat heet pensioenverevening. Deze regeling zorgt ervoor dat ook de partner die minder werkte of een lager loon had, uitzicht heeft op pensioen. Je kunt er echter ook voor kiezen om het pensioen te splitsen. Of het in een andere verhouding of helemaal niet te verdelen. Afspraken hierover leg je vast in het echtscheidingsconvenant.

Meer over je pensioen na je scheiding vind je op onze informatiepagina over dit onderwerp.

Alles over je pensioen na de scheiding

Welke kosten kun je verwachten bij een scheiding?

Een echtscheiding heeft financiële gevolgen op de lange termijn. Op korte termijn zijn er ook kosten gemoeid met je scheiding, vanwege de juridische ondersteuning die je nodig hebt. De afwikkeling kost jij en je ex-partner in het beste geval enkele honderden euro’s. We hebben voor je op een rij gezet waar je rekening mee moet houden.

Meer over de kosten van een echtscheiding

Het echtscheidingsconvenant

Als je gaat scheiden, leg je met je partner afspraken vast in een zogeheten echtscheidingsconvenant. De convenant is niet bij iedere scheiding verplicht. Heb je kinderen? Afspraken over de zorg en opvoeding van kinderen worden apart vastgelegd, in een ouderschapsplan. Dat document vervangt dan de echtscheidingsconvenant. Het kan je wel helpen om ook deze afspraken met je ex vast te leggen. Ook als je dit niet verplicht bent. Het is na bekrachtiging door de rechter namelijk een rechtsgeldig document. Dat geeft je duidelijkheid in de toekomst en voorkomt conflicten.

Meer over het echtscheidingsconvenant

Kinderalimentatie bij scheiding

Als jij en je ex-partner samen kinderen hebben, maak je afspraken over de zorg en opvoeding van je kinderen na de scheiding. Je legt deze vast in een ouderschapsplan. Kinderalimentatie is onderdeel van die afspraken. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag (tenzij je zelf anders overeenkomt) aan de hand van je inkomen en dat van je partner.

Alle info over scheiden en kinderalimentatie

Scheiden en partneralimentatie

Het kan zijn dat je na de scheiding een alimentatieverplichting hebt. Of juist je partner. Als één van je beiden te weinig inkomsten heeft om zelfstandig van te leven, is de ander verplicht om partneralimentatie te betalen. Dit geldt alleen wanneer de andere partner zelf voldoende inkomsten heeft. Het maandelijkse bedrag hangt af van het inkomen van je en dat van je ex.

Meer over het betalen van partneralimentatie

Advies nodig tijdens je scheiding? De adviseurs van RegioBank staan voor je klaar.

Zit je na het doornemen van alle informatie nog met vragen over je echtscheiding? Heb je behoefte aan uitleg? Of een luisterend oor? Je zelfstandig adviseur van RegioBank help je graag verder. En er is altijd een zelfstandig adviseur in de buurt. Mogelijk brengt je adviseur voor advies over je scheiding wel advieskosten in rekening.

Vind een zelfstandig adviseur van RegioBank