Aanvullend pensioen sparen of beleggen

 • Fiscaal vriendelijk sparen of beleggen
 • Je pensioen aanvullen
 • Zelf bepalen hoe lang je spaart of belegt*

Vraag een opbouwrekening aan

Banksparen ofwel pensioensparen is een manier om extra geld op te bouwen voor later op een geblokkeerde rekening. Wil je extra geld sparen of beleggen? Droom je van een mooie reis na je pensioen? Of heb je in het verleden te weinig pensioen opgebouwd en wil je dit aanvullen? De Aanvullend Pensioen Opbouwrekening helpt je daarbij. Zet nu geld opzij op je Opbouwrekening, om straks te genieten van je oude dag.
* Binnen bepaalde fiscale grenzen

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

 • Fiscaal vriendelijk sparen of beleggen
 • Geld inleggen wanneer je dat wilt
 • Aanvullend Pensioen Opbouwrekening met een variabele of vaste rente
 • Zelf bepalen hoe lang je spaart of belegt*

Vraag Aanvullend Pensioen Opbouwrekening aan

Hoe werkt aanvullend pensioen?

Wil je extra geld opzij zetten voor je oude dag? Dan is de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening iets voor jou. Dit is een geblokkeerde rekening met een variabele rente. Vanaf deze rekening kun je jouw geld laten storten in een of meer Lijfrente deposito’s en/of beleggingsfondsen. Na de opbouwperiode gebruik je jouw kapitaal voor lijfrente-uitkeringen.

 • Sparen met een variabele rente of
 • Sparen met een vaste rente op een deposito.
 • Profiteren van rente-op-rente.
 • Mogelijkheid om te beleggen.
 • Geen kosten over inleg.
 • Fiscaal sparen.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

De Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is een geblokkeerde rekening met een variabele rente of vaste rente. Je kunt ook beleggen. Je zet geld opzij voor een aanvulling op je inkomen, zoals je pensioen. Wil je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Open eenvoudig een Opbouwrekening tijdens een afspraak met je adviseur.

Uiterlijk vijf jaar na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd moet je het geld in vaste termijnen laten uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld met de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Je adviseur geeft je hierover advies. Vanaf die rekening ontvang je iedere maand een aanvulling op je pensioen. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

Variabele of vaste rente

Op de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening geldt een variabele rente die maandelijks op je rekening wordt bijgeschreven. Die variabele rente kan stijgen of dalen. Kies je voor een Aanvullend Pensioen Deposito dan staat de rente vast tijdens de looptijd van minimaal 1 en maximaal 30 jaar. Dat geeft zekerheid en beschermt je bij een dalende variabele rente. Maar zorgt er ook voor dat je niet profiteert van stijgende variabele rentes. Bij tussendoor opnemen, betaal je kosten. Maak voor jezelf een goede afweging. Lees daarom goed de informatie op deze pagina en vergelijk onze huidige variabele en vaste rentes.

Je geld beleggen

Naast sparen, kun je ook beleggen in vijf ASN Duurzame Mixfondsen. Je belegt zelfstandig, zonder advies van je zelfstandig adviseur. Wel helpt de Doelplanner, een handige tool die je inzicht geeft in het mogelijk rendement wat je kunt behalen. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Naar de Doelplanner

Past beleggen bij mij?

Wil je beleggen met (een deel van) het geld op je opbouwrekening? Doe dat alleen wanneer het geld dat je belegt niet essentieel is voor je toekomstige levensonderhoud. Start alleen met beleggen als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is mogelijk als je:

 • minimaal 5 jaar je geld kunt en wilt beleggen
 • zelfstandig kunt en wilt beleggen in beleggingsfondsen
 • bereid bent om beleggingsrisico te lopen
 • genoeg weet over de risico’s van beleggen

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is niet geschikt als je:

 • belegt met geld dat je nu of later echt niet kunt missen
 • geen beleggingsrisico wilt lopen
 • geen internet hebt

Meer informatie over Doelbeleggen

Wil je starten met beleggen voor je pensioen? Maak een afspraak bij je zelfstandig adviseur. Indien je al een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening hebt, vul dan de onderstaande PDF in.

Afspraak voor Pensioen beleggen

Tussentijdse beëindiging

Wil je met je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening overstappen naar een andere bank of verzekeraar? Dan betaal je ons €150 voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht. We houden dit in van het geld op je Opbouwrekening. Wil je jouw Opbouwrekening tussentijds beëindigen en gebruik je het saldo niet voor een ander aanvullend pensioenproduct? Dan moet je over het opgenomen bedrag inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst en in de productvoorwaarden.

Heb je een Aanvullend Pensioen Deposito? Je betaalt opnamekosten als je deze eerder, dus vóór het einde van de afgesproken looptijd, wilt beëindigen. Hoeveel je betaalt, hangt af van de periode dat het geld nog vast zou staan in je deposito. Kijk voor meer informatie in de productvoorwaarden.

Bij beëindiging moet eerst je eventuele Aanvullend Pensioen Deposito worden opgezegd en moeten je eventuele beleggingen worden verkocht. Heb je dit zelf nog niet gedaan, dan voeren wij dit voor je uit op een door ons gekozen moment.

Fiscaal vriendelijk sparen of beleggen

Je inleg kun je bij je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Als particulier kun je maximaal je jaarruimte plus de eventuele reserveringsruimte sparen of beleggen. Op de website van de belastingdienst staat hoe je jouw jaarruimte uitrekent. De reserveringsruimte is de onbenutte jaarruimte over de afgelopen 10 jaar. Pas als je jouw geld krijgt uitgekeerd, betaal je belasting. Omdat veel mensen vanaf hun AOW-gerechtigde in een lager belastingtarief vallen, betaal je mogelijk minder belasting.

Opgebouwd lijfrentekapitaal

Heb je al lijfrentekapitaal opgebouwd bij een bank of verzekeraar? Je kunt dit bedrag overdragen naar je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. Zo profiteer je meteen van alle voordelen. Informeer bij je bank of verzekeraar naar de overdrachtswaarde van je huidige lijfrentekapitaal.

Overlijden

Bij overlijden komt het opgebouwde bedrag toe aan de erfgenamen. Zij moeten dit bedrag omzetten in periodieke uitkeringen. De uitkeringen zijn belast.

Vermogen opbouwen voor mijn pensioen of hypotheek aflossen?

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op en geheel afhankelijk van je eigen financiële situatie. Denk aan het soort hypotheek dat je hebt, het bedrag dat je tussentijds mag aflossen zonder vergoeding en je verwachte pensioeninkomen. Bespreek vooral met je zelfstandig adviseur wat voor jou gunstig is.

Aanvullend pensioen opbouwen als zzp'er

Heb je een eigen onderneming of werk je als zzp'er? Dan kun je bij RegioBank zelf sparen of beleggen voor je pensioen op een zakelijke pensioenspaarrekening.

Lees meer over aanvullend pensioen opbouwen voor zelfstandigen

RegioBank team

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Je zelfstandig adviseur neemt graag de tijd voor je.