Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

 • Sparen of beleggen met belastingvoordeel
 • Uw pensioen aanvullen
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart of belegt*

Vraag uw Opbouwrekening aan

Wilt u extra geld sparen of beleggen voor later, of droomt u van een mooie reis na uw pensioen? Of heeft u in het verleden te weinig pensioen opgebouwd en wilt u dit aanvullen? Dan is Aanvullend Pensioen Opbouwrekening iets voor u. Zet nu geld opzij op uw Opbouwrekening, om straks te genieten van uw oude dag.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

 • Sparen of beleggen met fiscaal voordeel
 • Geld inleggen wanneer u dat wilt
 • Aanvullend Pensioen Opbouwrekening met een variabele of vaste rente
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart of belegt*
* Binnen bepaalde fiscale grenzen

Vraag Aanvullend Pensioen Opbouwrekening aan

Hoe werkt aanvullend pensioen?

Wilt u extra geld opzij zetten voor uw oude dag? Dan is de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening iets voor u. Dit is een geblokkeerde rekening met een variabele rente. Vanaf deze rekening kunt u uw geld laten storten in een of meer Lijfrente deposito’s en/of beleggingsfondsen. Na de opbouwperiode gebruikt u uw kapitaal voor lijfrente-uitkeringen.

 • Sparen met een variabele rente of
 • Sparen met een vaste rente op een deposito.
 • Profiteren van rente-op-rente.
 • Mogelijkheid om te beleggen.
 • Geen kosten over inleg.
 • Fiscaal sparen.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

De Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is een geblokkeerde rekening met een variabele rente of vaste rente. U kunt ook beleggen. U zet geld opzij voor een aanvulling op uw inkomen, zoals uw pensioen. Wilt u Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Open eenvoudig een Opbouwrekening tijdens een afspraak met uw Adviseur.

Uiterlijk vijf jaar na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd  moet u het geld in vaste termijnen laten uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld met de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Uw adviseur geeft u hierover advies. Vanaf die rekening ontvangt u iedere maand een aanvulling op uw pensioen. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

Variabele rente of deposito

Bij de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening heeft u de zekerheid van sparen. U krijgt een variabele rente. De rente wordt jaarlijks bijgeschreven op uw rekening. U ontvangt dus rente-op-rente. U kunt ook kiezen voor een vaste rente door (een deel van) uw geld vast te zetten op een Aanvullend Pensioen Deposito. Tijdens de looptijd van het deposito blijft de rente gelijk.

Uw geld beleggen

Naast sparen kunt u ook beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen. U belegt dan zelfstandig. U bepaalt zelf in welke beleggingsfondsen u belegt en wordt daarbij niet geadviseerd door een Zelfstandig Adviseur. Wel helpt de Doelplanner, een handige tool in Mijn RegioBank, u in het doorrekenen van uw beleggingskeuzes.

Past beleggen bij mij?

Wilt u beleggen met (een deel van) het geld op uw opbouwrekening? Doe dat alleen wanneer het geld dat u belegt niet essentieel is voor uw toekomstige levensonderhoud. Start alleen met beleggen als u nog minimaal 5 jaar voor uw AOW-leeftijd zit.

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is mogelijk als u:

 • minimaal 5 jaar uw geld kunt en wilt beleggen
 • zelfstandig kunt en wilt beleggen in beleggingsfondsen
 • bereid bent om beleggingsrisico te lopen
 • genoeg weet over de risico’s van beleggen

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is niet geschikt als u:

 • belegt met geld dat u nu of later echt niet kunt missen
 • geen beleggingsrisico wilt lopen
 • geen internet hebt

Kijk op ‘Beleggen - Risico en rendement' voor meer informatie over het rendement en risico’s van de fondsen. U vindt op ‘Hier belegt u in met Doelbeleggen’ per fonds ook de Essentiële Beleggersinformatie.

Wilt u starten met beleggen op uw bestaande opbouwrekening? Vul dan de Aanvraag Beleggen bij Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in.

Kosten bij beleggen

Voor beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening betaalt u servicekosten aan ons en fondskosten aan de fondsbeheerder. De servicekosten zijn maximaal 0,3% per jaar. De fondskosten zijn verwerkt in de koers van het fonds. U leest meer over alle kosten op de pagina ‘Beleggen: wat zijn de kosten?'.

Tussentijdse beëindiging

Wilt u met uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening overstappen naar een andere bank of verzekeraar? Dan betaalt u ons €150 voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht. We houden dit in van het geld op uw Opbouwrekening. Wilt u uw Opbouwrekening tussentijds beëindigen en gebruikt u het saldo niet voor een ander aanvullend pensioenproduct? Dan moet u over het opgenomen bedrag inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen. Kijk voor meer informatie in de productvoorwaarden.

Heeft u een Aanvullend Pensioen Deposito? U betaalt opnamekosten als u deze eerder, dus vóór het einde van de afgesproken looptijd, wilt beëindigen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de periode dat het geld nog vast zou staan in uw deposito.

Bij beëindiging moet eerst uw eventuele Aanvullend Pensioen Deposito worden opgezegd en moeten uw eventuele beleggingen worden verkocht. Heeft u dit zelf nog niet gedaan, dan voeren wij dit voor u uit op een door ons gekozen moment.

Vermogen opbouwen voor mijn pensioen of hypotheek aflossen?

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op en geheel afhankelijk van uw eigen financiële situatie. Denk aan het soort hypotheek dat u heeft, het bedrag dat u tussentijds mag aflossen zonder vergoeding en uw verwachte pensioeninkomen. Bespreek vooral met uw Zelfstandig Adviseur wat voor u gunstig is.

Pensioensparen als zzp'er

Heeft u een eigen onderneming of werkt u als zzp'er? Dan kunt u bij RegioBank zelf sparen voor uw pensioen op een zakelijke pensioenspaarrekening.

Lees meer over pensioensparen voor zelfstandigen

Fiscaal sparen

Uw inleg kunt u bij uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Als particulier kunt u maximaal uw jaarruimte plus de eventuele reserveringsruimte sparen. Op de website van de belastingdienst staat hoe u uw jaarruimte uitrekent. De reserveringsruimte is de onbenutte jaarruimte over de afgelopen 7 jaar. Pas als u uw geld krijgt uitgekeerd, betaalt u belasting. Omdat veel mensen vanaf hun AOW-gerechtigde in een lager belastingtarief vallen, betaalt u mogelijk minder belasting.

Opgebouwd lijfrentekapitaal

Heeft u al lijfrentekapitaal opgebouwd bij een bank of verzekeraar? U kunt dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. Zo profiteert u meteen van alle voordelen. Informeer bij uw bank of verzekeraar naar de overdrachtswaarde van uw huidige lijfrentekapitaal.

Overlijden

Bij overlijden komt het opgebouwde bedrag toe aan de erfgenamen. Zij moeten dit bedrag omzetten in periodieke uitkeringen. De uitkeringen zijn belast.

RegioBank team

Kunnen we u helpen?

Wilt u meer weten over Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd voor u.