Beleggen en belasting

Wilt u weten hoeveel belasting u betaalt over uw beleggingen en hoe dit werkt? Lees hier meer of kijk op de site van de Belastingdienst. Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen.

Moet ik belasting betalen over mijn beleggingen?

Komt de waarde van uw vermogen op 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet boven het heffingsvrije vermogen? Dan betaalt u vanaf 2022 31% belasting over het fictief rendement van dit gedeelte van uw vermogen.

Hoe wordt het rendement over mijn vermogen berekend?

De Belastingdienst gaat ervan uit dat u meer rendement haalt bij een hoger vermogen doordat u meer belegt. Voor het belastingjaar 2022 gebruikt de Belastingdienst een oude en nieuwe rekenmethode voor uw rendement in box 3.

Bij de oude methode ging de Belastingdienst ervan uit dat u een deel van uw vermogen spaart en een deel belegt. Bij de nieuwe methode telt uw echte verdeling over sparen en beleggen. Voor uw aanslag inkomstenbelasting over 2022 mag u de voor u meest gunstige methode kiezen.

Lees meer op de website van de Belastingdienst over de werking en de percentages van de oude en nieuwe methode.

Wat is dividendbelasting?

Aandelen en beleggingsfondsen kunnen (een deel van) de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Dividend is het gedeelte van de winst van een beursgenoteerd bedrijf of beleggingsfonds dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Als belegger ontvangt u niet het hele bedrag aan dividend. Het beursgenoteerde bedrijf of het beleggingsfonds houdt namelijk een percentage dividendbelasting in. Als er bij een dividenduitkering Nederlandse dividendbelasting is ingehouden, kunt u deze verrekenen met de inkomstenbelasting.

Meer informatie over beleggen

Zelf beleggen: Doelbeleggen

Past beleggen bij u? Doe de test

Beleggingsfondsen

Bereken uw mogelijke rendement