Beleggen en belasting

Geld dat je belegt, ziet de Belastingdienst als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel van je vermogen belasting, oftewel: vermogensrendementsheffing.

Moet ik belasting betalen over mijn beleggingen?

Beleggen telt mee bij je vermogen. Komt de waarde van je vermogen op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet boven het heffingsvrije vermogen? Dan betaal je vanaf 2023 32% belasting over het fictief rendement van dit gedeelte van je vermogen.

Vermogen van minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

Icoon van een bel

Nieuwe rekenmethode belastingdienst

Vanaf het belastingjaar 2023 gebruikt de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode voor je rendement in box 3. In deze berekening telt je echte verdeling over sparen en beleggen. Per categorie bepaalt de Belastingdienst jaarlijks een fictief rendementspercentage. Daarover betaal je 32% belasting.

Hoe wordt het rendement over mijn vermogen berekend?

Vanaf het belastingjaar 2023 gebruikt de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode voor je rendement in box 3. Bij deze methode telt de echte verdeling over sparen en beleggen. Per categorie bepaalt de Belastingdienst jaarlijks een fictief rendementspercentage. Over het fictieve rendement betaal je 32% belasting.

Wat is dividendbelasting?

Aandelen en beleggingsfondsen kunnen (een deel van) de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Dat heeft dividend. Als belegger ontvangt je niet het hele bedrag aan dividend. Het beursgenoteerde bedrijf of het beleggingsfonds houdt namelijk een percentage dividendbelasting in. Als er bij een dividenduitkering Nederlandse dividendbelasting is ingehouden, kun je deze mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting.