De Belastingdienst en je bankrekening

Net als andere banken zijn we verplicht om bepaalde gegevens van onze klanten te delen met de Belastingdienst.

Wat delen we met de Belastingdienst?

Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt die gegevens onder andere om je belastingaangifte eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). We delen ook informatie over klanten met de Belastingdienst als er een wet, verdrag of overeenkomst is die ons verplicht om dat te doen.

Internationale afspraken om gegevens te delen

De Nederlandse overheid werkt samen met overheden van andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Zij hebben afgesproken om automatisch gegevens met elkaar te delen volgens de Common Reporting Standard. Als bank werken we daaraan mee. Dat zijn we wettelijk verplicht.

Wat merk je als klant van die afspraken

Open je een rekening bij ons? Dan vragen we wat je fiscale woonland is en in welk land en in welke plaats je bent geboren. We stellen deze vragen ook als er iets verandert in je omstandigheden, bijvoorbeeld een verhuizing naar een ander land.

Wat doen we met je gegevens

We geven de informatie over je fiscale woonland, geboorteland en geboorteplaats door aan de Belastingdienst. Die geeft de informatie weer door aan de belastingdienst van het land dat je hebt genoemd. De Belastingdienst doet dat alleen als Nederland hierover afspraken heeft gemaakt met dat land.

Wat is een fiscaal woonland?

Ieder land heeft wetten die bepalen waar je belasting moet betalen. Die wetten en regels zijn in verschillende landen weer anders. In de Nederlandse wet staat dat je in Nederland belasting moet betalen als je in Nederland woont. Dan ben je fiscaal inwoner van Nederland.

De Belastingdienst bepaalt in Nederland wat je fiscale woonplaats is. Zij doen dat op basis van je persoonlijke situatie. Belangrijke feiten om te bepalen of je fiscaal inwoner bent van Nederland zijn onder andere:

  • Of je het grootste deel van je tijd in Nederland doorbrengt.
  • Waar je partner en/of familie woont.
  • Waar je werkt.
  • Waar jij je huisarts heeft.

Elk land heeft eigen regels en wetten om te bepalen waar je belasting moet betalen.
Twijfel je over je fiscaal woonland? Dan kun je informeren bij de belastingdienst van het land waar je woont. Of bij de Nederlandse Belastingdienst.

FATCA

Nederland heeft met de Verenigde Staten afspraken gemaakt om belastingontduiking en zwart sparen door Amerikanen in het buitenland tegen te gaan. De Amerikaanse wet die dat regelt heet de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Alle banken en verzekeraars in Nederland zijn sinds 1 juli 2014 verplicht om al hun klanten te identificeren en bij te houden of ze US Person zijn.

Wat is een US Person?

Op het formulier ‘Bepalen Belastingstatus Verenigde Staten’ vragen we of je een US Person bent. Een US Person is iemand die mogelijk belastingplichtig is in de VS, bijvoorbeeld een Amerikaans staatsburger of mensen met een bepaalde greencard. De precieze criteria voor een US Person staan onder aan het formulier ‘Bepalen Belastingstatus Verenigde Staten’. Twijfel je ofje een US Person bent? Bel dan met je belastingadviseur of de Belastingdienst.

Ben je Amerikaans belastingplichtig en wil je meer weten? Dan vind je via de website van NVB extra informatie.

FATCA op nvb.nl

Wijziging doorgeven internationale gegevens

Verandert er iets in je situatie waardoor je fiscaal woonland is veranderd? Of verandert er iets in je situatie waardoor jouw (Amerikaanse) belastingstatus wijzigt? Ga dan langs bij je zelfstandig adviseur. Hij wijzigt samen met jou je gegevens.

Heb je nog een vraag?

Of ga naar de servicepagina