Sparen en de belasting

Wil je weten hoeveel belasting je betaalt over je spaargeld en hoe dit werkt? Lees hier meer of kijk op de site van de Belastingdienst.

Moet ik belasting betalen over mijn spaargeld?

Ja, je spaar- en beleggingsrekeningen vallen allebei in box 3. Dus als je spaart en in Nederland woont, dan moet je de waarde van je spaargeld op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet meenemen voor de bepaling van je belastbare inkomsten uit sparen en beleggen (box 3). Dit noemen we ook wel de vermogensrendementsheffing.

Vanaf welk bedrag betaal ik belasting?

Je hoeft pas belasting te betalen als je vermogen groter is dan het heffingsvrije vermogen in box 3. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast. Je vermogen is je bezittingen minus je schulden. Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van de ouder(s) geteld.

Bekijk hier de actuele hoogte van het heffingsvrije vermogen.

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Komt de waarde van je vermogen op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet boven het heffingsvrije vermogen? Dan betaal je in 2023 32% belasting over het fictief rendement van dit gedeelte van je vermogen.

Hoe wordt het rendement over mijn vermogen berekend?

Vanaf het belastingjaar 2023 gebruikt de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode voor je rendement in box 3. Bij deze methode telt de echte verdeling over sparen en beleggen. Per categorie bepaalt de Belastingdienst jaarlijks een fictief rendementspercentage. Over het fictieve rendement betaal je 32% belasting. Lees meer op de website van de Belastingdienst over de werking en de percentages.

Fiscaal aantrekkelijk sparen

Wil je niet direct belasting betalen over (een deel van) je spaargeld én ben je van plan te sparen voor je oude dag? Dan is het mogelijk om fiscaal aantrekkelijk te sparen. Dit wordt ook wel lijfrentesparen genoemd.

Lees meer over lijfrentesparen

Belastingvrij schenken

Je mag elk jaar een bedrag belasting vrij schenken aan je (klein)kinderen. Daarnaast mogen ouders onder voorwaarden de vrijstelling eenmalig verhogen. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vrijstellingen op de site van de Belastingdienst.