Alles over een bouwdepot

Heeft u plannen om uw huis te verbouwen? Of wilt u een nieuwe woning laten bouwen? Dan kunt gebruikmaken van een bouwdepot, een aparte rekening waaruit de rekeningen voor de bouw of verbouwing worden betaald. Lees alles over het bouwdepot, of bekijk onze video.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening waaruit u de rekeningen voor de bouw, verbouwing of verduurzaming van uw huis betaalt. Het deel van het hypotheekbedrag dat u daarvoor leent, wordt in een bouwdepot gestort.

Een bouwdepot aanvragen

Een bouwdepot vraagt u aan bij het afsluiten van uw hypotheek. Dit regelt u via uw Zelfstandig Adviseur. Die kijkt of het mogelijk is om de verbouwing mee te financieren. Het totale leenbedrag mag niet meer zijn dan de verwachte woningwaarde na verbouwing.

Bouwdepot later aanvragen

Koopt u een huis dat u later pas wilt verbouwen? Dan is het verstandig om uw hypotheek hoger in te laten schrijven bij de notaris. Bij een hogere inschrijving kunt u uw hypotheek later onderhands verhogen als die ruimte er is. Dat betekent dat u dit direct via uw adviseur kunt regelen zonder dat u opnieuw naar de notaris hoeft. Zo bespaart u kosten. Wel wordt uw situatie opnieuw bekeken en is een taxatie vaak nodig.

Heeft u al een hypotheek waarop u al heeft afgelost? Ook dan kunt u misschien onderhands verhogen door een nieuw leningdeel aan te vragen zonder dat u langs de notaris hoeft. Vraag het aan uw adviseur.

Omdat u niet meer dan 100% van uw woningwaarde mag lenen, kunt u uw bestaande hypotheek alleen verhogen als u al overwaarde heeft of als de verbouwing ervoor zorgt dat uw woning meer waard wordt. Natuurlijk kijken we ook naar uw inkomen.

Bouwdepot na aanvraag zichtbaar in Mijn RegioBank en de app

Zodra RegioBank de getekende hypotheekakte van uw notaris heeft ontvangen, activeren wij uw bouwdepot. U ziet uw bouwdepot dan in uw online bankomgeving Mijn RegioBank en in de Mobiel Bankieren app. Is uw bouwdepot na 4 weken nog niet zichtbaar? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

Wat mag u declareren bij een bouwdepot?

Aan een bouwdepot zitten spelregels vast. Uit uw bouwdepot mag u alleen arbeidsuren en materialen laten betalen die zijn besteed aan de bouw, verbouw of verbetering van uw huis. De materialen moeten vastzitten aan uw huis en mogen niet verhuisbaar zijn. Denk aan schilderwerk, isolatie, dubbel glas, een cv ketel, zonnepanelen, inbouwapparatuur in de keuken, een badkamer, een dakkapel, plavuizen voor de vloer of aanleg van de tuin. Wat er bijvoorbeeld niet onder valt zijn: zonwering aan de binnenkant van de woning, laminaat, wasmachine, banken of andere inrichting van uw huis. Nog een aantal voorbeelden.

Betalen uit uw bouwdepot

Hoe lang is een bouwdepot geldig?

U kunt uw bouwdepot voor een bestaande woning één jaar gebruiken, en voor een nieuwbouwwoning twee jaar gebruiken. Is de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt uw bouwdepot bijna af? Dan kunt u het bouwdepot één jaar verlengen.

Na de maximale looptijd beëindigen wij uw bouwdepot automatisch. We controleren of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. En heffen daarna de rekening op. U krijgt hiervan een bevestiging en ontvangt dan ook geen rente meer. Als er nog geld over is in uw bouwdepot gebruiken we dit geld om een deel van uw hypotheek af te lossen. Daar hoeft u niks voor te doen. Lees hoe u zelf uw bouwdepot kunt beëindigen.

Kosten bouwdepot: rente betalen en ontvangen

U krijgt rente en betaalt rente bij een bouwdepot. Over het bedrag dat u niet heeft uitgegeven en dus nog in uw bouwdepot zit, ontvangt u depotrente. Als het bedrag in uw bouwdepot lager wordt, krijgt u dus steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die u betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.

Rekenvoorbeeld

Stel: u heeft € 250.000 in uw bouwdepot voor een nieuwbouwhuis. U heeft afgesproken met de aannemer dat u in drie termijnen betaalt. Zo lang u nog niets heeft betaald, krijgt u net zoveel rente vergoed als dat u betaalt. Maar na de eerste betaling betaalt u rente over het deel dat u heeft betaald. Na de derde termijn is uw bouwdepot leeg en betaalt u de volledige hypotheekrente.

Uw bouwdepot en de belasting

Uw (ver)bouwdepot valt in principe onder uw vermogen in box 3. U mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen zodat de rente van uw bouwdepot aftrekbaar is:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag u de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die u heeft gekregen. Na een half jaar trekt u in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag u alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.
  • Sinds 1 januari 2013 heeft u alleen recht op renteaftrek als uw bouwdepot aan een lineaire of annuïteitenhypotheek is gekoppeld die u in 30 jaar volledig aflost. U begint hierbij direct met aflossen, ook als u nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen. Dit kan anders zijn als u vóór 2013 al een koopwoning had en u een hypotheek heeft dat onder het overgangsrecht valt. Uw bouwdepot hoeft dan niet altijd gekoppeld te worden aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Uw adviseur kan u verder helpen om te bepalen of u direct begint met aflossen op uw bouwdepot.

Bekijk onze video

Geld lenen voor een verbouwing: hoe zit dat precies? Zelfstandig Adviseur Eliana vertelt er over.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

Uw hypotheek en uw huis verbouwen