Hoe werkt een bouwdepot?

Heeft u plannen om uw bestaande huis te verbouwen? Of wilt u een nieuwe woning laten bouwen? U kunt dan gebruikmaken van een bouwdepot. Dat is een geblokkeerde spaarrekening met daarop een deel van het hypotheekbedrag dat u leent voor de verbouwing, bouw of aankoop van uw woning. Uit dit 'potje' betaalt u de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer. Hier leest u meer over hoe een bouwdepot werkt en hoe u hieruit kunt betalen. U kunt natuurlijk voor meer informatie ook terecht bij uw adviseur.

Zo werkt een bouwdepot

Zodra RegioBank de getekende hypotheekakte van uw notaris heeft ontvangen, activeren wij uw bouwdepot. U ziet uw bouwdepot dan in Mijn RegioBank. Is uw bouwdepot na 4 weken nog niet zichtbaar? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

Het geld in het bouwdepot betalen wij niet aan u uit, maar direct aan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar of de aannemer. Hoe verder de bouw of verbouwing opschiet, hoe minder geld er dus overblijft in het bouwdepot. Wilt u een betaling op uw eigen rekening ontvangen? In Mijn RegioBank regelt u makkelijk uw betalingen uit uw bouwdepot. Daar kunt u opgeven of u wilt dat wij direct aan de aannemer betalen of aan u. Als u een verzoek via Mijn RegioBank naar ons toestuurt, uploadt dan een kopie van de kassabon of factuur op uw naam samen met een betaalbewijs (kopie bankafschrift of bon van pinbetaling).

Gaat u verbouwen? Dan heeft het bouwdepot een looptijd van maximaal 1 jaar. Bij een nieuwbouwhuis is dat 2 jaar. U kunt uw bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden, met 1 jaar verlengen. U krijgt dan ook weer rente.

Let op: uw (ver)bouwdepot valt in principe onder uw vermogen in box 3. U mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag u de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die u heeft gekregen. Na een half jaar trekt u in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag u alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

Depotrente

Over het bedrag dat u niet heeft uitgegeven en dus nog in uw bouwdepot zit, ontvangt u depotrente. Als het bedrag in uw bouwdepot lager wordt, krijgt u dus steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die u betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.

U krijgt rente en betaalt rente

Stel: u heeft ÔéČ 250.000 in uw bouwdepot voor een nieuwbouwhuis. U heeft afgesproken met de aannemer dat u in drie termijnen betaalt. Zo lang u nog niets heeft betaald, krijgt u net zoveel rente vergoed als dat u betaalt. Maar na de eerste betaling betaalt u rente over het deel dat u heeft betaald. Na de derde termijn is uw bouwdepot leeg en betaalt u de volledige hypotheekrente.

Rente bouwdepot is aftrekbaar

Sinds 1 januari 2013 heeft u alleen recht op renteaftrek als uw bouwdepot aan een lineaire of annuïteitenhypotheek is gekoppeld die u in dertig jaar volledig aflost. U begint hierbij direct met aflossen, ook als u nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met al uw vragen over een bouwdepot.

Belangrijke informatie

Voorwaarden en overige informatie

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina

Meer over hypotheken

Meer artikelen over hypotheken