Bouwdepot: hoe werkt het?

Heeft u plannen om uw huis te verbouwen? Of wilt u een nieuwe woning laten bouwen? Dan kunt gebruikmaken van een bouwdepot. Hier leest u de meestgestelde vragen over bouwdepots, zoals hoe een bouwdepot werkt en hoe u hieruit kunt betalen. U kunt natuurlijk voor meer informatie ook terecht bij uw adviseur.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met daarop een deel van het hypotheekbedrag dat u leent voor de verbouwing, bouw of aankoop van uw woning. Uit dit 'potje' betaalt u de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer.

Een bouwdepot aanvragen

Een bouwdepot vraagt u aan bij het afsluiten van uw hypotheek. Dit regelt u via uw Zelfstandig Adviseur. Die kijkt of het mogelijk is om de verbouwing mee te financieren. Het totale leenbedrag mag niet meer zijn dan de verwachte woningwaarde na verbouwing.

Bouwdepot later aanvragen

Koopt u een huis dat u later pas wilt verbouwen? Dan is het verstandig om uw hypotheek hoger in te laten schrijven bij de notaris. Bij een hogere inschrijving kunt u uw hypotheek later onderhands verhogen als die ruimte er is. Dat betekent dat u dit direct via uw adviseur kunt regelen zonder dat u opnieuw naar de notaris hoeft. Zo bespaart u kosten. Wel wordt uw situatie opnieuw bekeken en is een taxatie vaak nodig.

Heeft u al een hypotheek? Ook als u al heeft afgelost op uw hypotheek kunt u misschien onderhands verhogen door een nieuw leningdeel aan te vragen zonder dat u langs de notaris hoeft. Vraag het aan uw adviseur.

Uw bouwdepot berekenen

U mag dus niet meer dan 100% van uw woningwaarde lenen. Uw bestaande hypotheek kunt  u daarom alleen verhogen als u al overwaarde heeft of als de verbouwing ervoor zorgt dat uw woning meer waard wordt. Natuurlijk kijken we ook  naar uw inkomen. Benieuwd wat u kunt lenen? Bereken uw maximale hypotheek.

Wat mag u declareren bij een bouwdepot?

Uit uw bouwdepot mag u alleen arbeidsuren en materialen laten betalen die zijn besteed aan de bouw, verbouw of verbetering van uw huis. De materialen moeten vastzitten aan uw huis en mogen niet verhuisbaar zijn. Denk aan schilderwerk, isolatie, dubbel glas, een cv ketel, zonnepanelen, inbouwapparatuur in de keuken, een badkamer, een dakkapel, plavuizen voor de vloer of aanleg van de tuin. Wat er bijvoorbeeld niet onder valt zijn: zonwering aan de binnenkant van de woning, laminaat, wasmachine, banken of andere inrichting van uw huis. Nog een aantal voorbeelden.

Hoe werkt een bouwdepot?

Zodra RegioBank de getekende hypotheekakte van uw notaris heeft ontvangen, activeren wij uw bouwdepot. U ziet uw bouwdepot dan in uw online bankomgeving Mijn RegioBank en in de Mobiel Bankieren app. Is uw bouwdepot na 4 weken nog niet zichtbaar? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

Wat mag u betalen uit uw bouwdepot

Aan een bouwdepot zitten spelregels vast. U mag niet zomaar alles uit uw bouwdepot (laten) betalen. Het materiaal moet bijvoorbeeld vastzitten in uw huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Een dakkapel kunt u wel declareren, maar gordijnen niet.

Hoe lang is een bouwdepot geldig?

U kunt uw bouwdepot twee jaar gebruiken. Is de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt uw bouwdepot bijna af? Dan kunt u het bouwdepot één jaar verlengen.

Uw bouwdepot beëindigen

We beëindigen uw bouwdepot automatisch na de maximale looptijd. We controleren of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. En heffen daarna de  rekening op. U krijgt hiervan een bevestiging en ontvangt dan ook geen rente meer.

Een deel van uw bouwdepot niet gebruikt?

Bent u klaar met (ver)bouwen of verduurzamen en is er geld over in uw bouwdepot? Dan gebruiken we dit geld om een deel van uw hypotheek af te lossen. Daar hoeft u niks voor te doen.

Kosten bouwdepot

Depotrente

U krijgt rente en betaalt rente bij een bouwdepot. Over het bedrag dat u niet heeft uitgegeven en dus nog in uw bouwdepot zit, ontvangt u depotrente. Als het bedrag in uw bouwdepot lager wordt, krijgt u dus steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die u betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.

Rekenvoorbeeld

Stel: u heeft € 250.000 in uw bouwdepot voor een nieuwbouwhuis. U heeft afgesproken met de aannemer dat u in drie termijnen betaalt. Zo lang u nog niets heeft betaald, krijgt u net zoveel rente vergoed als dat u betaalt. Maar na de eerste betaling betaalt u rente over het deel dat u heeft betaald. Na de derde termijn is uw bouwdepot leeg en betaalt u de volledige hypotheekrente.

Bouwdepot en de belasting

Uw (ver)bouwdepot valt in principe onder uw vermogen in box 3. U mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen zodat de rente van uw bouwdepot aftrekbaar is:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag u de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die u heeft gekregen. Na een half jaar trekt u in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag u alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.
  • Sinds 1 januari 2013 heeft u alleen recht op renteaftrek als uw bouwdepot aan een lineaire of annuïteitenhypotheek is gekoppeld die u in dertig jaar volledig aflost. U begint hierbij direct met aflossen, ook als u nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen.

Lees meer over wonen en uw hypotheek