Hoe werkt een bouwdepot?

Heeft u plannen om uw bestaande huis te verbouwen? Of wilt u een nieuwe woning laten bouwen? U kunt dan gebruikmaken van een bouwdepot. Dat is een geblokkeerde spaarrekening met daarop een deel van het hypotheekbedrag dat u leent voor de verbouwing, bouw of aankoop van uw woning. Uit dit 'potje' betaalt u de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer. Hier leest u meer over hoe een bouwdepot werkt en hoe u hieruit kunt betalen. U kunt natuurlijk voor meer informatie ook terecht bij uw adviseur.

Zo werkt een bouwdepot

Het geld in het bouwdepot betalen wij niet aan u uit, maar direct aan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar of de aannemer. Hoe verder de bouw of verbouwing opschiet, hoe minder geld er dus overblijft in het bouwdepot. Wilt u een betaling op uw eigen rekening ontvangen? Stuur dan de kassabon of factuur op uw naam samen met een betalingsbewijs (kopie bankafschrift of bon van pinbetaling) mee.

Gaat u verbouwen? Dan heeft het bouwdepot een looptijd van maximaal 1 jaar. Bij een nieuwbouwhuis is dat 2 jaar. U kunt uw bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden, met 1 jaar verlengen. U krijgt dan ook weer rente.

Let op: uw (ver)bouwdepot valt in principe onder uw vermogen in box 3. U mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag u de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die u heeft gekregen. Na een half jaar trekt u in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag u alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

Depotrente

Over het bedrag dat u niet heeft uitgegeven en dus nog in uw bouwdepot zit, ontvangt u depotrente. Als het bedrag in uw bouwdepot lager wordt, krijgt u dus steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die u betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.

U krijgt rente en betaalt rente

Stel: u heeft ÔéČ 250.000 in uw bouwdepot voor een nieuwbouwhuis. U heeft afgesproken met de aannemer dat u in drie termijnen betaalt. Zo lang u nog niets heeft betaald, krijgt u net zoveel rente vergoed als dat u betaalt. Maar na de eerste betaling betaalt u rente over het deel dat u heeft betaald. Na de derde termijn is uw bouwdepot leeg en betaalt u de volledige hypotheekrente.

Rente bouwdepot is aftrekbaar

Sinds 1 januari 2013 heeft u alleen recht op renteaftrek als uw bouwdepot aan een lineaire of annuïteitenhypotheek is gekoppeld die u in dertig jaar volledig aflost. U begint hierbij direct met aflossen, ook als u nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met al uw vragen over een bouwdepot.

Belangrijke informatie

Voorwaarden en overige informatie

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina

Meer over hypotheken

Meer artikelen over hypotheken