Pensioen: hoe zat het ook al weer?

Je pensioen. De een droomt ervan, de ander vindt het een ver-van-zijn-bed-show. Hoe dan ook is het slim om je er op tijd in te verdiepen. Dan kun je straks comfortabel van je oude dag genieten. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over je pensioen.

Hoe is je pensioen opgebouwd?

In Nederland bestaat het pensioen meestal uit drie onderdelen die ook wel pijlers worden genoemd:

AOW dit krijg je van de overheid.
Werkgeverspensioen dit bouw je op via jouw werkgever.
Aanvullend pensioen dit regel je zelf. Bijvoorbeeld met een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering. Hier bouw je fiscaal aantrekkelijk vermogen op als aanvulling op je pensioen.

  AOW: je inkomen van de overheid

  De AOW is het basispensioen. De overheid keert dit uit zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Lange tijd was de AOW-leeftijd 65 jaar, maar de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog.

  Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. Als je een tijdje in het buitenland woont of werkt, bouw je over die periode geen AOW op  – tenzij je je daar vrijwillig voor verzekert.

  Lees alles over de AOW

  Het werkgeverspensioen

  Als je in loondienst werkt, kun je via je werk vaak meedoen aan een pensioenregeling. Je werkgever betaalt dan premie aan de pensioenuitvoerder. Zelf betaal je vaak ook een deel mee via je (bruto)salaris. Op die manier bouw je het werkgeverspensioen op. Dit is een aanvulling op je AOW. Je kunt je werkgeverspensioen in overleg met de pensioenuitvoerder eerder of later laten ingaan dan je AOW.

  Aanvullend pensioen

  Wil je jouw pensioen aanvullen, dan kun je ervoor kiezen om een individueel pensioen te regelen zoals een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering. Je profiteert dan mogelijk van fiscaal voordeel. Bijvoorbeeld omdat je over dit bedrag geen vermogensbelasting betaalt en omdat je het jaarlijks gestorte bedrag – onder voorwaarden - mag aftrekken van de inkomstenbelasting.

  Jouw eigen spaargeld en/of beleggingen

  Boven op je AOW, werkgeverspensioen en jouw eventuele lijfrentes komt het deel dat je zélf spaart of belegt. Zo kun je je maandelijkse pensioen aanvullen tot een comfortabel bedrag om van te leven. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

  Ben je zelfstandig ondernemer?

  Als je zzp’er of zelfstandig ondernemer bent, bouw je niet automatisch werkgeverspensioen op naast je AOW. Dan is het éxtra belangrijk om zelf geld opzij te zetten voor later.

  Zo kun je extra pensioen opbouwen

  Nieuwe pensioenwet

  Sinds 1 juli 2023 geldt er een nieuwe pensioenwet. Het pensioen dat je opbouwt via je werkgever wordt dan anders geregeld dan voorheen. Je bouwt aan je eigen pensioenpotje, en niet meer aan een grote algemene pensioenpot. Ook worden er geen beloftes meer gedaan over de hoogte van het uiteindelijke pensioen.

  Meer weten?

  Lees meer over de nieuwe pensioenwet

  Hoeveel pensioen heb jij al opgebouwd?

  Benieuwd wat je tot nu toe al bij elkaar hebt gewerkt? Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Ook als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt. Ook zie je hoeveel AOW je straks (naar schatting) ontvangt. Het pensioen dat je aanvullend hebt opgebouwd zie je niet in dit overzicht terug.

  Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl