Pensioen sparen of beleggen voor zelfstandigen

 • Zelf aanvullend pensioen opbouwen voor een goede oudedag
 • Sparen of beleggen met belastingvoordeel
 • Flexibel: geen verplichte periodieke inleg, geen kosten op stortingen

Maak een afspraak voor uw aanvullend pensioen

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent niet verplicht om een aanvullend pensioen op te bouwen, maar dat is wel verstandig. Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank spaart en belegt u eenvoudig, flexibel en met belastingvoordeel voor een aanvulling op uw AOW. Zo heeft u ook als zzp'er meer zekerheid dat u straks zorgeloos kunt genieten van uw oudedag.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

Spaarvarken met plusjes voor belastingvoordeel

Sparen of beleggen met belastingvoordeel

U spaart of belegt met belastingvoordeel doordat u stortingen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting.
Duurzaam: handen schudden onder blaadjes

Beleggen in duurzame fondsen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kunt u, naast sparen, ook zelfstandig beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen.
Geen periodieke inleg

Geen verplichte periodieke inleg

U bent niet verplicht om periodiek te sparen of te beleggen.
Hand met keuze voor periode (kalender) en rente (percentage)

Keuzemogelijkheid bij rente en looptijd

Kies voor een vaste of variabele rente, en bepaal de gewenste looptijd.

Maak een afspraak voor uw aanvullend pensioen

Sparen of beleggen voor uw pensioen

Als u zelf gaat sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen, dan doet u dat met een bancaire lijfrente. Ook wel banksparen wordt genoemd. U stort uw opgebouwde bedrag op een geblokkeerde opbouwrekening en ontvangt daarover een passende rente. Bij RegioBank spaart of belegt u op de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening.

Extra pensioen opbouwen met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

 • U heeft keuzemogelijkheden bij stortingen, rente en looptijd.
 • U zet uw geld voor langere tijd vast en ontvangt daarom een passende rente. Zo bouwt uw Opbouwrekening snel op.
 • U kunt tussendoor geen geld opnemen, omdat u uw geld vastzet op een geblokkeerde bankspaarrekening.
 • U bent niet verplicht om extra te sparen of te beleggen. Heeft u bijvoorbeeld als zzp'er even geen opdracht? Dan kunt u kiezen om dit tijdelijk niet te doen.
 • U spaart of belegt met belastingvoordeel doordat u stortingen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting.
 • U betaalt pas belasting als u uw geld krijgt uitgekeerd. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

Meer lezen over pensioen sparen of beleggen en de belasting

Sparen voor pensioen: variabele of vaste rente

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kiest u voor een vaste of een variabele rente. Wilt u de zekerheid van een vaste rente? Zet dan (een deel van) uw geld vast op een Aanvullend Pensioen Deposito. Daarbij kiest u voor een looptijd van 5 tot 30 jaar. Tijdens de looptijd van dit deposito blijft de rente gelijk. Dit bedrag schrijven wij elk jaar bij op uw rekening. Zo ontvangt u dus rente op rente.

Beleggen voor uw pensioen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kunt u, naast sparen, ook zelfstandig beleggen in vijf ASN Duurzame Mixfondsen. U bepaalt zelf in welke beleggingsfondsen u belegt en wordt daarbij niet geadviseerd door een Zelfstandig Adviseur. Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen.

Duurzame mixfondsen: hier belegt u in

Bereken uw mogelijke rendement

Past beleggen bij mij?

Wilt u beleggen met (een deel van) het geld op uw opbouwrekening? Doe dat alleen wanneer het geld dat u belegt niet essentieel is voor uw toekomstige levensonderhoud. Start alleen met beleggen als u nog minimaal 5 jaar voor uw AOW-leeftijd zit.

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is mogelijk als u:

 • minimaal 5 jaar uw geld kunt en wilt beleggen
 • zelfstandig kunt en wilt beleggen in beleggingsfondsen
 • bereid bent om beleggingsrisico te lopen
 • genoeg weet over de risico’s van beleggen

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is niet geschikt als u:

 • belegt met geld dat u nu of later echt niet kunt missen
 • geen beleggingsrisico wilt lopen
 • geen internet hebt

Starten met beleggen op uw bestaande opbouwrekening

Heeft u al een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening en wilt u starten met beleggen? Vul dan onderstaand formulier in.

Oudedagsreserve voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer mag u jaarlijks belastingvrij een deel van uw winst opzij zetten voor uw pensioen. Dat heet de Fiscale Oudedagsreserve. U betaalt pas belasting op het moment dat u het bedrag laat uitkeren als aanvullend pensioen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Pensioenspaargeld beheren

Pensioenspaargeld van een andere bank overdragen

Bouwde u al een bedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kunt u dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening bij RegioBank. Informeer bij uw bank of verzekeraar wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

Met uw pensioenspaargeld naar een andere bank overstappen

Wilt u met uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening overstappen naar een andere bank of verzekeraar? Dan betaalt u ons €150 voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht. We houden dit in van het geld op uw Opbouwrekening.

Tussentijdse beëindiging zonder ander aanvullend pensioenproduct

Wilt u uw Opbouwrekening tussentijds beëindigen en gebruikt u het saldo niet voor een ander aanvullend pensioenproduct? Dan moet u over het opgenomen bedrag inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen.

Voortijdige beëindiging deposito

Heeft u een Aanvullend Pensioen Deposito? Dan betaalt u opnamekosten als u deze voor het einde van de afgesproken looptijd wilt beëindigen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de periode dat het geld nog vast zou staan in uw deposito. Bij beëindiging moet eerst uw eventuele Aanvullend Pensioen Deposito worden opgezegd en moeten uw eventuele beleggingen worden verkocht. Heeft u dit zelf nog niet gedaan, dan voeren wij dit voor u uit op een door ons gekozen moment.

Uw aanvullend pensioen laten uitbetalen

Uiterlijk 5 jaar na het jaar dat u de AOW leeftijd heeft bereikt, moet u beginnen met het uitbetalen aan uzelf. Daarvoor moet u het opgebouwde bedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct. Dit kan bijvoorbeeld met de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Vanaf die rekening ontvangt u dan iedere maand een aanvulling op uw pensioen. Uw adviseur geeft u hierover advies. Aan dit advies zijn kosten verbonden.

Uw aanvullend pensioen regelen

Wilt u meer weten over sparen of beleggen voor later via Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd voor u. U bent van harte welkom.

Maak een afspraak

Meer over aanvullend pensioen

Bekijk de actuele spaarrentes

Voorwaarden aanvullend pensioen

Kapitaaloverdracht

Meer over het Nederlandse pensioenstelsel