Pensioen sparen of beleggen voor zelfstandigen

 • Zelf aanvullend pensioen opbouwen voor zzp'ers
 • Sparen of beleggen met belastingvoordeel
 • Geen kosten op stortingen

Maak een afspraak voor uw aanvullend pensioen

Werkt u als zelfstandige en moet u uw pensioen zelf regelen? Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank kunt u gemakkelijk, flexibel en met belastingvoordeel sparen of beleggen voor later. Zo heeft u ook als zzp'er meer zekerheid dat u straks zorgeloos kunt genieten van uw oude dag.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

 • Sparen of beleggen met fiscaal voordeel
 • Geen verplichting om periodiek te sparen of te beleggen
 • Variabele of vaste rente
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart of belegt (binnen bepaalde fiscale grenzen)

Maak een afspraak voor uw aanvullend pensioen

Hoeveel pensioen krijgt u als ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent niet verplicht om een aanvullend pensioen op te bouwen, maar dat is wel verstandig. Met Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank spaart en belegt u eenvoudig en flexibel voor een aanvulling op uw AOW.

Wellicht heeft u een tijd in loondienst gewerkt en bent u nu ondernemer. Wilt u weten hoe het zit met uw pensioen? We vertellen u graag meer over het Nederlandse pensioenstelsel.

Sparen of beleggen voor uw pensioen

Als u zelf gaat sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen, dan doet u dat met een bancaire lijfrente. Ook wel banksparen wordt genoemd. U stort uw opgebouwde bedrag op een geblokkeerde opbouwrekening en ontvangt daarover een passende rente. Bij RegioBank spaart of belegt u op de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening.

Extra pensioen opbouwen met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

 • U heeft keuzemogelijkheden bij stortingen, rente en looptijd.
 • U zet uw geld voor langere tijd vast en ontvangt daarom een passende rente. Zo bouwt uw Opbouwrekening snel op.
 • U kunt tussendoor geen geld opnemen, omdat u uw geld vastzet op een geblokkeerde bankspaarrekening.
 • U bent niet verplicht om extra te sparen of te beleggen. Heeft u bijvoorbeeld als zzp'er even geen opdracht? Dan kunt u kiezen om dit tijdelijk niet te doen.
 • U spaart of belegt met belastingvoordeel doordat u stortingen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting.
 • U betaalt pas belasting als u uw geld krijgt uitgekeerd. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

Meer lezen over pensioen sparen of beleggen en de belasting

Sparen voor pensioen: variabele of vaste rente

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kiest u voor een vaste of een variabele rente. Wilt u de zekerheid van een vaste rente? Zet dan (een deel van) uw geld vast op een Aanvullend Pensioen Deposito. Daarbij kiest u voor een looptijd van 5 tot 30 jaar. Tijdens de looptijd van dit deposito blijft de rente gelijk. Dit bedrag schrijven wij elk jaar bij op uw rekening. Zo ontvangt u dus rente op rente.

Beleggen voor uw pensioen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kunt u, naast sparen, ook zelfstandig beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen. U bepaalt zelf in welke beleggingsfondsen u belegt en wordt daarbij niet geadviseerd door een Zelfstandig Adviseur. Wel helpt de Doelplanner, een handige tool in Mijn RegioBank, u in het doorrekenen van uw beleggingskeuzes.

Wilt u starten met beleggen op uw bestaande opbouwrekening? Vul dan de Aanvraag Beleggen bij Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in.

Risico en rendement van de 5 mixfondsen

Duurzame mixfondsen: hier belegt u in

Oudedagsreserve voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer mag u jaarlijks belastingvrij een deel van uw winst opzij zetten voor uw pensioen. Dat heet de Fiscale Oudedagsreserve. U betaalt pas belasting op het moment dat u het bedrag laat uitkeren als aanvullend pensioen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Pensioenspaargeld van een andere bank overdragen

Bouwde u al een bedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kunt u dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening bij RegioBank. Informeer bij uw bank of verzekeraar wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

Tussentijdse beëindiging

Wilt u met uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening overstappen naar een andere bank of verzekeraar? Dan betaalt u ons €150 voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht. We houden dit in van het geld op uw Opbouwrekening.

Wilt u uw Opbouwrekening tussentijds beëindigen en gebruikt u het saldo niet voor een ander aanvullend pensioenproduct? Dan moet u over het opgenomen bedrag inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen.

Heeft u een Aanvullend Pensioen Deposito? Dan betaalt u opnamekosten als u deze voor het einde van de afgesproken looptijd wilt beëindigen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de periode dat het geld nog vast zou staan in uw deposito. Bij beëindiging moet eerst uw eventuele Aanvullend Pensioen Deposito worden opgezegd en moeten uw eventuele beleggingen worden verkocht. Heeft u dit zelf nog niet gedaan, dan voeren wij dit voor u uit op een door ons gekozen moment.

Uw aanvullend pensioen laten uitbetalen

Uiterlijk 5 jaar na het jaar dat u de AOW leeftijd heeft bereikt, moet u beginnen met het uitbetalen aan uzelf. Daarvoor moet u het opgebouwde bedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct. Dit kan bijvoorbeeld met de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Vanaf die rekening ontvangt u dan iedere maand een aanvulling op uw pensioen. Uw adviseur geeft u hierover advies. Aan dit advies zijn kosten verbonden.

RegioBank team

Kunnen we u helpen?

Wilt u meer weten over sparen of beleggen voor later via Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd voor u. U bent van harte welkom.