Pensioen sparen of beleggen voor zelfstandigen


Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bouw je geen pensioen op bij een werkgever. Je bent niet verplicht om een aanvullend pensioen op te bouwen, maar dat is wel verstandig. Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank spaar of beleg je eenvoudig, flexibel en fiscaal vriendelijk voor een aanvulling op je AOW. Zo bouw je ook als zzp’er een mooi bedrag op voor je oudedag

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

Spaarvarken met plusjes voor belastingvoordeel

Fiscaal vriendelijk sparen of beleggen

Je spaart of belegt fiscaal vriendelijk doordat je je stortingen binnen de jaar- of reserveringsruimte kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt pas belasting als je je geld krijgt uitgekeerd.
Duurzaam: handen schudden onder blaadjes

Beleggen in duurzame fondsen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je, naast sparen, ook zelfstandig beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen.
Geen periodieke inleg

Geen verplichte periodieke inleg

Je bent niet verplicht om periodiek te sparen of te beleggen.
Hand met keuze voor periode (kalender) en rente (percentage)

Keuze bij rente en looptijd

Kies voor een vaste of variabele rente, en bepaal de gewenste looptijd.

Maak een afspraak voor je aanvullend pensioen

Sparen of beleggen voor je pensioen

Als je zelf gaat sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen, dan doe je dat met een bancaire lijfrente. Dit wordt ook wel banksparen genoemd. Je stort je opgebouwde bedrag op een geblokkeerde opbouwrekening en ontvangt daarover een passende rente. Bij RegioBank spaar of beleg je op de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening.

Extra pensioen opbouwen met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

 • Je hebt keuzemogelijkheden bij stortingen, rente en looptijd.
 • Je zet je geld voor langere tijd vast en ontvangt daarom een passende rente. Zo bouwt het saldo op je Opbouwrekening snel op.
 • Je kunt tussendoor geen geld opnemen, omdat je jouw geld vastzet op een geblokkeerde bankspaarrekening.
 • Je bent niet verplicht om extra te sparen of te beleggen. Heb je bijvoorbeeld als zzp'er even geen opdracht? Dan kun je kiezen om dit tijdelijk niet te doen.
 • Je spaart of belegt fiscaal vriendelijk doordat je stortingen binnen fiscale grenzen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in je aangifte inkomstenbelasting.
 • Je betaalt pas belasting als je jouw geld krijgt uitgekeerd. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.
 • Je betaalt geen vermogensrendementsheffing over het bedrag op je Opbouwrekening. De Belastingdienst rekent dit niet bij het vermogen in box 3.

Meer lezen over pensioen sparen of beleggen en de belasting

Sparen voor pensioen: variabele of vaste rente

Op de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening geldt een variabele rente. Kies je voor een Aanvullend Pensioen Deposito? Dan staat de rente vast tijdens de looptijd van 1 tot 30 jaar. Dat geeft zekerheid.

Beleggen voor je pensioen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je, naast sparen, ook zelfstandig beleggen in 5 ASN Duurzame Mixfondsen. Je bepaalt zelf in welke beleggingsfondsen je belegt en wordt daarbij niet geadviseerd door een zelfstandig adviseur. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Duurzame mixfondsen: hier beleg je in

Bereken je mogelijke rendement

Past beleggen bij mij?

Wil je beleggen met (een deel van) het geld op jouw opbouwrekening? Doe dat alleen wanneer het geld dat je belegt niet essentieel is voor je toekomstige levensonderhoud. Start alleen met beleggen als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is mogelijk als je:

 • minimaal 5 jaar je geld kunt en wilt beleggen
 • zelfstandig kunt en wilt beleggen in beleggingsfondsen
 • bereid bent om beleggingsrisico te lopen
 • genoeg weet over de risico’s van beleggen

Beleggen met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is niet geschikt als je:

 • belegt met geld dat je nu of later echt niet kunt missen
 • geen beleggingsrisico wilt lopen
 • geen internet hebt

Starten met beleggen op je bestaande opbouwrekening

Heb je al een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening en wil je starten met beleggen? Vul dan onderstaand formulier in.

Oudedagsreserve voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer mocht je jaarlijks belastingvrij een deel van je winst opzij zetten voor je pensioen. Dat heet de Fiscale Oudedagsreserve. Je betaalt pas belasting op het moment dat je het bedrag laat uitkeren als aanvullend pensioen. Sinds 1 januari 2023 mag je geen bedragen meer toevoegen aan een FOR. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Pensioenspaargeld beheren

Pensioenspaargeld van een andere bank overdragen

Bouwde je al een bedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kun je dit bedrag overdragen naar je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening bij RegioBank. Informeer bij je bank of verzekeraar wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

Met je pensioenspaargeld naar een andere bank overstappen

Wil je met je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening overstappen naar een andere bank of verzekeraar? Dan betaal je ons €150 voor het uitvoeren van de kapitaaloverdracht. We houden dit in van het geld op jouw Opbouwrekening.

Tussentijdse beëindiging zonder ander aanvullend pensioenproduct

Wil je je Opbouwrekening tussentijds beëindigen en gebruik je het saldo niet voor een ander aanvullend pensioenproduct? Dan moet je over het opgenomen bedrag inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen.

Voortijdige beëindiging deposito

Heb je een Aanvullend Pensioen Deposito? Dan betaal je opnamekosten als je deze voor het einde van de afgesproken looptijd wil beëindigen. Hoeveel je betaalt, hangt af van de periode dat het geld nog vast zou staan in jouw deposito. Bij overdracht of tussentijdse beëindiging van je rekening moet eerst je eventuele Aanvullend Pensioen Deposito worden opgezegd en moeten je eventuele beleggingen worden verkocht. Heb je dit zelf nog niet gedaan, dan voeren wij dit voor je uit op een door ons gekozen moment.

Je aanvullend pensioen laten uitbetalen

Uiterlijk 5 jaar na het jaar dat je de AOW leeftijd hebt bereikt, moet je beginnen met het uitbetalen aan jezelf. Daarvoor moet je het opgebouwde bedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct. Dit kan bijvoorbeeld met de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Vanaf die rekening ontvang je dan iedere maand een aanvulling op je pensioen. Over de uitkeringen betaal je belasting. Je adviseur geeft je hierover advies. Aan dit advies zijn kosten verbonden.

Je aanvullend pensioen regelen

Wil je meer weten over sparen of beleggen voor later via Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Je zelfstandig adviseur neemt graag de tijd voor je. Je bent van harte welkom.

 • Zelf aanvullend pensioen opbouwen voor een goede oudedag
 • Fiscaal vriendelijk sparen of beleggen
 • Flexibel: geen verplichte periodieke inleg, geen kosten op stortingen

Maak een afspraak

Meer over aanvullend pensioen

Bekijk de actuele rentes van de Opbouwrekening

Voorwaarden Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Pensioen opbouwen als ondernemer