Pensioen sparen of beleggen voor zelfstandigen

 • Zelf pensioen opbouwen voor zzp'ers
 • Sparen of beleggen met belastingvoordeel
 • Geen kosten op stortingen

Vraag Aanvullend Pensioen Opbouwrekening aan

Werkt u als zelfstandige en moet u uw pensioen zelf regelen? Met Aanvullend Pensioen Opbouwrekening bij RegioBank kunt u gemakkelijk en flexibel sparen of beleggen voor later. Zo heeft u ook als zzp'er meer zekerheid dat u straks zorgeloos geniet van uw oude dag.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

 • Sparen of beleggen met fiscaal voordeel
 • Geen verplichting om periodiek te sparen of te beleggen
 • Variabele of vaste rente
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart of belegt*

Vraag Aanvullend Pensioen Opbouwrekening aan

* Binnen bepaalde fiscale grenzen

Sparen of beleggen voor uw eigen pensioen

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent niet verplicht om een aanvullend pensioen op te bouwen, maar dat is wel verstandig. Met Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank spaart en belegt u eenvoudig en flexibel voor een aanvulling op uw AOW.

Wellicht heeft u een tijd in loondienst gewerkt en bent u nu ondernemer. Wilt u weten hoe het zit met uw pensioen? We vertellen u graag meer over het Nederlandse pensioenstelsel.

Gaat u zelf sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen? Dan doet u dat met een bancaire lijfrente, wat ook wel banksparen wordt genoemd. U stort uw opgebouwde bedrag op een geblokkeerde Opbouwrekening en ontvangt daarover een passende rente. Wij brengen geen kosten in mindering op het bedrag dat u overmaakt of laat overmaken.

Heeft u vragen over pensioensparen of beleggen, zoals hoeveel u als zzp'er per maand kunt of moet inleggen voor een zorgeloos pensioen? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd om al uw vragen te beantwoorden.

Uw aanvullend pensioen laten uitbetalen

Uiterlijk 5 jaar na het jaar dat u de AOW leeftijd hebt bereikt, moet u beginnen met het uitbetalen van uw geld. Daarvoor moet u het opgebouwde bedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct.

Als u start met het uitkeren van uw aanvullend pensioen, stort u uw opgebouwde bedrag naar de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Uw adviseur vertelt u hoe dit werkt. Vanaf die rekening ontvangt u maandelijks een aanvulling op uw pensioen.

De voordelen van Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

 • U heeft keuzemogelijkheden bij stortingen, rente en looptijd.
 • U zet uw geld voor langere tijd vast en ontvangt daarom een passende rente. Zo bouwt uw Opbouwrekening snel op.
 • U bent niet verplicht om extra te sparen of te beleggen. Heeft u bijvoorbeeld als zzp'er even geen opdracht? Dan kunt u kiezen om dit tijdelijk niet te doen.
 • U spaart of belegt met belastingvoordeel doordat u stortingen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting. Lees meer over pensioen sparen of beleggen en de belasting.

Wilt u meer weten over pensioen opbouwen voor zzp'ers en de belastingvoordelen van de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag met al uw vragen.

Maak een afspraak met uw adviseur

Uw pensioenspaargeld van een andere bank overdragen

Bouwde u al een bedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kunt u dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Opbouwrekening bij RegioBank. Informeer bij uw bank of verzekeraar wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

Sparen voor pensioen: variabele of vaste rente

Met Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kiest u voor een vaste of een variabele rente. Wilt u de zekerheid van een vaste rente? Zet dan (een deel van) uw geld vast op een Aanvullend Pensioen Deposito. Daarbij kiest u voor een looptijd van 5 tot 30 jaar. Tijdens de looptijd van dit deposito blijft de rente gelijk. Dit bedrag schrijven wij elk jaar bij op uw rekening. Zo ontvangt u dus rente op rente.

Beleggen voor uw pensioen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kunt u ook zelfstandig beleggen in ASN Duurzame Mixfondsen. Op ‘Beleggen - Risico en rendement' vindt u meer informatie over het rendement en risico’s van de fondsen. U vindt op ‘Beleggen: hier belegt u in’ per fonds ook de Essentiële Beleggersinformatie. Wilt u starten met beleggen? Vul dan de Aanvraag Beleggen bij Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in.

Oudedagsreserve voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer mag u jaarlijks belastingvrij een deel van uw winst opzij zetten voor uw pensioen. Dat heet de Fiscale Oudedagsreserve. U betaalt pas belasting op het moment dat u het bedrag laat uitkeren als pensioen. Lees meer op de website van de belastingdienst.

Vervroegd geld opnemen van uw Opbouwrekening

Het is niet toegestaan om Aanvullend Pensioen Opbouwrekening te beëindigen. Want het gaat om een geblokkeerde rekening. Doet u dit toch én gebruikt u het vrijgekomen bedrag niet voor het opbouwen of uitkeren van lijfrente? Dan betaalt u over hierover loonheffingen en 20% revisierente aan de Belastingdienst.

Het is wel mogelijk om het deposito voor het einde van de afgesproken looptijd te beëindigen. U betaalt dan wel opnamekosten. Hoeveel u betaalt, hangt af van hoelang het geld nog vast zou staan.

Lees meer over Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Team van Den Otter uit Bruchem

Kunnen we u helpen?

Wilt u meer weten over sparen of beleggen voor later via Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd voor u. U bent van harte welkom.