Waarom zou ik extra pensioen opbouwen?

Als je zonder financiële zorgen van je pensioen wilt genieten, kan het slim zijn om wat extra geld opzij te zetten voor later. Of je nou 18 of 55 jaar bent: extra geld opzij zetten voor je pensioen kan op ieder moment in je leven verstandig zijn.

Je pensioen bestaat meestal uit drie delen

Je bouwt op verschillende manieren pensioen op. Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Heb je in loondienst gewerkt en had je werkgever een pensioenregeling? Dan heb je ook werkgeverspensioen opgebouwd. Daarnaast kan het slim zijn om zelf te een extra potje opzij te zetten voor een aanvullend pensioen. Dat geldt voor iedereen, maar vooral voor mensen met een pensioengat of voor zelfstandig ondernemers. Hoe eerder je begint, hoe meer je opbouwt.

Ik ga nog lang niet met pensioen

Stel, je carrière is pas net begonnen. Grote kans dat je je totaal geen zorgen maakt over later. Dat pensioen zie je dan wel weer, toch? Helaas is jouw situatie wel wat anders dan die van de gepensioneerden van nu. Zo switchen mensen tegenwoordig vaker van baan en werken ze soms als zzp’er of in deeltijd. Ook is je pensioen straks waarschijnlijk niet meer gegarendeerd, maar afhankelijk van de beleggingsresultaten. Dat kan er allemaal voor zorgen dat je pensioen lager uitvalt. Daarom kan het slim zijn om nu al te beginnen. Het voordeel van vroeg starten is dat je maandelijks een kleiner bedrag opzij hoeft te leggen.

Ik ga al bijna met pensioen

Misschien kun je je pensioen al bijna ruiken, maar heb je al die tijd weinig pensioen opgebouwd. Heeft het dan nog zin om nu te beginnen? Waarschijnlijk wel. Stel, je bent 55 jaar en gaat op je 67e met pensioen. Dan lijkt het alsof je nog maar 12 jaar hebt om iets op te bouwen, maar je hebt het volledige bedrag natuurlijk niet op dat moment nodig. Geld opzijzetten voor je pensioen kan dus nog steeds een goed idee zijn. Wel is je maandelijkse inleg waarschijnlijk wat hoger, dan wanneer je eerder begint.

Benieuwd hoeveel pensioen je straks krijgt?

Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel werkgeverspensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Ook als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt. Daarnaast zie je hoeveel AOW je straks (naar schatting) ontvangt. Het pensioen dat je zelf opbouwt, zie je hier niet.

Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl

Hoe kan ik zelf geld opzij zetten voor mijn pensioen?

Besloten dat je extra pensioen gaat opbouwen? Heel goed! Er zijn allerlei manieren om dat te doen. Via onderstaande link, lees je er meer over.

Lees hoe je zelf kunt sparen voor je pensioen.

Persoonlijk advies over jouw pensioen

Je pensioen is heel persoonlijk. Daarom kan het fijn zijn om advies te krijgen, zodat je een duidelijker beeld krijgt van je pensioen. Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag verder en kunnen voor je uitrekenen hoeveel extra geld jij nodig hebt naast je AOW en ouderdomspensioen.

Zoek een zelfstandig adviseur in de buurt