Voorkom dat uw kind een geldezel wordt

Vraagt iemand aan uw kind of hij zijn of haar pinpas even mag gebruiken? Bijvoorbeeld omdat zijn eigen rekening geblokkeerd is? Zorg dan dat uw kind hier niet in trapt! Voor criminelen is dit dé manier om iemand als geldezel te gebruiken en gestolen geld weg te sluizen.

Wat is een geldezel?

Criminelen kunnen via de bankrekening van iemand anders gestolen geld witwassen of naar een andere rekening overmaken. Daarom zoeken ze mensen die hun bankrekening ‘uitlenen’. Die mensen noemen we geldezels.

Hoe gaan criminelen te werk?

Criminelen krijgen geldezels zo ver door ze bijvoorbeeld te chanteren of een beloning te bieden. Vooral jongeren zijn een gewild doelwit. Maar doet uw kind mee, dan is het strafbaar.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

De politie onderzoekt waar gestolen geld terechtkomt. Als ze bij de rekening van uw kind uitkomen, kunnen de gevolgen groot zijn:

  • Uw kind moet alles terugbetalen, wanneer de criminelen spoorloos zijn;
  • Uw kind krijgt een strafblad;
  • Uw kind kan later lastig een nieuwe rekening of hypotheek krijgen;
  • Uw kind krijgt later lastiger bepaalde banen, bijvoorbeeld als een verklaring omtrent gedrag nodig is.

Zo wordt uw kind geen geldezel

Voorkomen is beter dan genezen. Vertel uw kind dat het zijn of haar bankrekening en pinpas dus nooit moet uitlenen, ook niet aan bekenden. En zorg dat uw kind alert is: veel criminelen doen zich via de mail of sms voor als bank en proberen zo achter gegevens te komen.

Is uw kind toch geldezel geworden?

Staan er vreemde transacties op de bankrekening van uw kind? En denkt u dat hij of zij gebruikt is als geldezel? Schakel dan meteen de politie in. Zo helpt u om criminelen op te sporen en voorkomt u dat meer mensen slachtoffer worden. Meld eventuele fraude ook aan RegioBank.

Fraude melden

Meer weten? Luister deze podcast

Wat zijn geldezels nu precies, en hoe worden slachtoffer geronseld? Onze fraude-expert Esther heeft meegewerkt aan een podcast over geldezels waar zij deze vragen beantwoord en mensen waarschuwt voor de risico's.

Naar de podcast

Meer informatie over:

Whatsappfraude

Veilig mobiel bankieren

Veilig internetbankieren

Phishing en spoofing