Geldezel: wat is het?

Je kind is een geldezel, katvanger of money mule als criminelen zijn of haar rekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Vooral jongeren zijn een gewild doelwit voor deze criminelen. Lees hier alles over geldezels en hoe je voorkomt dat jouw kind er een wordt.

Wat is een geldezel?

Criminelen kunnen via de bankrekening van iemand anders gestolen geld witwassen of naar een andere rekening overmaken. Daarom zoeken ze mensen die hun bankrekening ‘uitlenen’. Dit noemen we ook wel geldezels. Vaak zijn dit jongeren aan wie ze een mooie beloning beloven. Daarvoor moeten ze dan wel grote bedragen op hun rekening zetten. De criminelen nemen het geld vervolgens op, of laten het overmaken naar een andere rekening. Op die manier krijgen de criminelen toegang tot hun gestolen geld, zonder zelf een spoor achter te laten voor de politie.

Geldezel, katvanger en money mule

De betekenis van geldezel, katvanger en money mule is hetzelfde. Het zijn allemaal termen voor iemand die zijn bankrekening (bewust of onbewust) laat misbruiken voor criminele activiteiten.

Hoe ronselen criminelen geldezels?

Criminelen richten hun pijlen veel op jongeren, omdat die vaak makkelijker te beïnvloeden zijn. Ze ronselen hun geldezels online, bijvoorbeeld via advertenties op Instagram, Facebook of Snapchat. Daar spiegelen ze iemand voor dat hij of zij snel geld kan verdienen door de bankrekening beschikbaar te stellen. Diegene krijgt dan geld gestort, en moet het bedrag overmaken naar vaak buitenlandse rekeningnummers. Zo sluist hij of zij het criminele geld weg. Maar ook bij school, op een feestje of op straat kan je kind benaderd worden.

Criminelen proberen dan met een mooi verhaal de pas en pincode van je kind te lenen. Daar storten ze gestolen geld op, wat ze er vervolgens af halen met de pinpas van je kind. In alle gevallen blijven de criminelen onder de radar en draait je kind op voor de eventuele gevolgen van de fraude.

Is een geldezel of katvanger strafbaar?

Een geldezel of katvanger is strafbaar, ook als hij of zij zich niet bewust was van de fraude, of gedwongen werd. Terwijl de criminelen moeilijk op te sporen zijn, kan de politie de geldezel makkelijk vinden. Als de politie bij de rekening van je kind uitkomt, komt er een strafrechtelijk onderzoek. De gevolgen kunnen groot zijn:

  • Je kind moet alles terugbetalen wanneer de criminelen spoorloos zijn;
  • Je kind krijgt een strafblad;
  • Je kind kan later lastig een nieuwe rekening of hypotheek krijgen;
  • Je kind krijgt later lastiger bepaalde banen, bijvoorbeeld als een verklaring omtrent gedrag nodig is.

Onbewust geldezel? Zo herken je fraude

Voorkom dat je kind onbewust geldezel wordt! Vertel je kind over de regels voor veilig bankieren. Bijvoorbeeld dat het zijn of haar bankrekening en pinpas nooit moet uitlenen, ook niet aan bekenden. En zorg dat je kind alert is: veel criminelen doen zich via de mail of sms voor als bank en proberen zo achter gegevens te komen. Leer hem of haar dat bepaalde situaties absoluut niet te vertrouwen zijn:

  • Iemand vraagt om de betaalpas en pincode van je kind;
  • Per e-mail of social media biedt iemand je kind een baan die te mooi lijkt om waar te zijn: een hoge beloning voor een paar uurtjes werk;
  • Een zogenaamde bekende of een bedrijf vraagt je kind om een bedrag door te boeken dat binnenkort op de rekening wordt gestort.
Icoon van een bel

Vreemde transacties? Dit doe je!

Staan er vreemde transacties op de bankrekening van je kind? En denk je dat hij of zij gebruikt is als geldezel? Schakel dan meteen de politie in. Zo help je om criminelen op te sporen en voorkom je dat meer mensen slachtoffer worden. Meld eventuele fraude ook aan je zelfstandig adviseur.

Zo meld je fraude

Meer weten over money mules?

Luister de podcast 'Hoe was je als fraudeur zwart geld wit?' Onze fraude-expert werkte mee aan een podcast over geldezels waarin zij vragen beantwoordt en mensen waarschuwt voor de risico's.

Naar de podcast

Zorg ervoor dat jij en je kind veilig bankieren

Bij RegioBank werken we hard om ervoor te zorgen dat je jouw bankzaken veilig kunt regelen. Je draagt daar zelf ook aan bij, door criminelen geen kans te geven. Op onze pagina lees je meer over wat wij doen, zodat jij veilig bankiert.

Zo houden wij online bankieren veilig

Andere vormen van fraude waar je kind mee in aanraking kan komen

In onderstaande video gaat Jari samen met Romy Ruitenbeek op bezoek bij Esther, onze fraude-expert. Zij vertelt welke vormen van fraude vooral gericht zijn op jongeren én hoe je kind zich ertegen kan wapenen.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com