Geld lenen als student  

Als student heb je verschillende mogelijkheden om geld te lenen. En er zijn nogal grote verschillen tussen de kosten en voorwaarden. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over geld lenen als student en antwoord op een aantal vaak gestelde vragen. 
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in juni 2023.

Geld lenen voor je studie

Is het verstandig om geld te lenen voor je studie? Die vraag heb je vast al eens met vrienden of familie besproken. En je merkte vast ook dat de meningen verschillen. Studeren is duur, maar een (grote) schuld hebben is natuurlijk ook vervelend. Je moet het immers terugbetalen, doorgaans met rente. En dit kan ook consequenties hebben voor de periode na je studie.  

Verdiep je dus eerst in je mogelijkheden. Weet je zeker dat je niet nog ergens geld op kunt besparen? Of meer kunt werken? En onderzoek daarna de gevolgen. Weet je wat het betekent als je een studieschuld opbouwt? En weet je wanneer je die weer afgelost hebt?  

Overweeg pas een lening, als je goed over deze vragen hebt nagedacht. Je vindt op deze pagina vijf opties om geld te lenen voor je studie. 

De basisbeurs keert terug in studiejaar 2023/2024 

Goed nieuws: vanaf studiejaar 2023/2024 keert de basisbeurs terug. Dat heeft Kabinet Rutte IV besloten. Vanaf dat studiejaar krijgen zowel thuiswonende als uitwonende studenten weer een deel van hun studiefinanciering als prestatiebeurs of gift. Voor sommige studenten is er een aanvullende  inkomensafhankelijke beurs. Ook blijft het mogelijk om bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te lenen. 

De precieze bedragen zijn nog niet bekend. Hetzelfde geldt voor compensatie voor de studenten die onder het leenstelsel studeerden.  

Ook worden studenten die onder het leenstelsel hebben geleend gecompenseerd. Zij zijn de pechgeneratie. Het plan is dat elke student een tegemoetkoming kan krijgen van € 359 per studiejaar, met een maximum van € 1.436. Dat bedrag krijgen ze als korting op hun studieschuld, of uitbetaald op hun rekening. Let op: deze plannen zijn nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Die moet er nog over stemmen, wat waarschijnlijk in juli gebeurt.

Optie 1: lening via DUO   

Geld lenen bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is -als je geld wilt lenen- de meest gunstige optie. De rente op deze lening wordt elk jaar bijgesteld, maar is laag. Dat maakt een lening via DUO relatief voordelig.   

Studielening 

De studielening via DUO is beschikbaar voor alle studenten. Omdat in september 2023 de basisbeurs terugkomt, verandert ook de lening. De volgende bedragen gelden voor de eerste helft van 2023. Je kunt in 2023 lenen tot € 527,60 per maand. Doe je een mbo-opleiding? Dan mag je vanaf je 18e lenen. Het maximumbedrag is dan € 197,93. Dit, omdat je ook recht hebt op een bedrag als gift of basisbeurs.  

DUO stelt een aantal voorwaarden voor de studielening. En raadt studenten aan om goed uit te zoeken of ze in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Wat je krijgt, hoef je immers niet te lenen!  

We hebben de ins en outs over studiefinanciering op een andere pagina verzameld. 

Meer over studiefinanciering en de basisbeurs 

Eenmalig lenen of de studielening aanpassen 

Je kunt ook eenmalig lenen bij het DUO. Het bedrag van je studielening kun je namelijk elke maand aanpassen. Zit je tijdelijk omhoog? Dan kun je dus ook een korte periode lenen of je maandbedrag tijdelijk verhogen. Andersom is het ook verstandig. Leen je doorlopend, maar werk je in de zomer veel? Zet je lening dan tijdelijk stop.  

Collegegeldkrediet  

Aanvullend op de lening kun je ook een collegegeldkrediet aanvragen. Dat is een aanvullend maandelijks bedrag, ter hoogte van het collegegeld dat je betaalt.  

Lening voor studie voor volwassen: het Levenlanglerenkrediet   

Als je begint met een studie na je 30e, heb je geen recht op de reguliere studielening. Voor deze groep is er het Levenlanglerenkrediet. Daarmee kun je alsnog een klein bedrag lenen. Dit bedrag staat ongeveer gelijk aan het collegegeld.   

Studieschuld  

Als je leent, bouw je een schuld op. De studielening is relatief gunstig qua voorwaarden en rente, maar het blijft een lening. Ook deze schuld is daarom niet zonder gevolgen.  

Studieschuld terugbetalen  

De studieschuld bij de DUO moet je volledig terugbetalen. Daar staat een periode van 15 of 35 jaar voor, afhankelijk van het stelsel waaronder je hebt gestudeerd. De hoogte van de maandelijkse aflossing hangt af van het geleende bedrag en de rente.   

Rente over studieschuld  

Op dit gebied is een studielening gunstig: de rente is erg laag. De rente verandert ieder jaar. Houd daar rekening mee. Op de site van DUO kun je de actuele rentes per jaar inzien. 

Wordt je studieschuld bij de BKR geregistreerd? 

Een studieschuld bij DUO wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). 

Studieschuld en hypotheek  

Je bent verplicht je studieschuld te melden bij de hypotheekverstrekker. Wat de mogelijke gevolgen zijn van jouw studieschuld voor een hypotheek, leggen we verder uit op een andere pagina.   

Meer over studieschuld en hypotheek 

Optie 2: Creditcard voor studenten  

Naast de studielening zijn er nog andere mogelijkheden om als student te lenen. Zo kun je bij sommige banken een creditcard voor studenten aanvragen. Met een creditcard kun je geld opnemen, pinnen of online aankopen doen.  

Betalingen met je creditcard worden voorgeschoten door de bank. Aan het eind van elke maand worden alles verrekend met je banksaldo. Op dat moment heb je het geld alsnog nodig om te voorkomen dat je rood komt te staan. Rood staan kost namelijk geld. Je betaalt rente over het bedrag dat je in de min staat. En die rente is veelal hoger dan de rente op een lening.  

Ook bij de Jongerenrekening van RegioBank is het mogelijk om een creditcard aan te vragen.  

Een creditcard aanvragen bij RegioBank 

Optie 3: Rood staan  

Rood staan is voor veel studenten een terugkerend fenomeen. Het is niet erg om af en toe rood te staan. Maar het kost wel geld. Je betaalt rente over het bedrag dat je in de min staat en deze rente is relatief hoog. Sta je dus vaak of zelfs altijd rood? Dan zijn er betere manieren om geld te lenen. 

Nog een risico: sinds 1 december 2016 moeten banken het bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) melden als klanten langer dan één maand meer dan € 250 rood mogen staan.  

Meer over rood staan op onze Jongerenrekening

Optie 4: Andere soorten leningen  

Naast je studielening bij de DUO zijn er nog andere leningen die je kunnen helpen. Let op: de voorwaarden van deze producten zijn veel minder aantrekkelijk dan een lening bij DUO. 

Persoonlijke lening  

Je kunt een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker aanvragen. Je krijgt dan een bedrag ineens op je rekening gestort. Daarna betaal je voor de afgesproken looptijd aflossing en rente. Kredietverstrekkers stellen voorwaarden voor een persoonlijke lening. Bekijk goed of je hier als student aan kunt voldoen.   

Doorlopend krediet  

Een andere mogelijkheid is een doorlopend krediet. Je krijgt dan toegang tot een vast bedrag. Daarvan kun je een deel opnemen, waarover je rente betaalt. Geld dat je aflost, kun je later weer van het vaste krediet opnemen.  

Als student kun je een doorlopend krediet inzetten als buffer. Als je zorgt dat je niet te vaak of te veel opneemt, vallen de kosten mee. De rente is wel hoog. Maak je vaak van het krediet gebruik? Dan zijn er betere opties. 

Optie 5: Flitslening: een klein bedrag lenen als student  

Een relatief nieuwe variant leningen is de flitslening of minilening. Dit is een kleine lening van 100 euro of enkele honderden euro’s. Deze betaal je op korte termijn terug. Het voordeel van zo’n lening is de omvang. Handig om een klein bedrag te lenen als student, toch?  

Een flitslening lijkt misschien aantrekkelijk, maar is het eigenlijk nooit. Je moet heel snel terugbetalen en de rente is gigantisch. In de meeste gevallen is het zelfs voordeliger om rood te staan.  

Terug naar de overzichtspagina

Meer informatie over:

Student en bijverdienen

Wat is studiefinanciering?

Toeslagen studenten