Geldzaken regelen na een overlijden 

Er is een dierbare overleden. Veel sterkte met dit verlies. Je moet nu veel regelen, waaronder de bankzaken van de overledene. RegioBank helpt je graag met de geldzaken die je moet regelen na het overlijden. Heb je het sterfgeval nog niet bij ons gemeld? Dan vragen we je dit te doen via de zelfstandig adviseur van de overledene.

Op deze pagina:

Checklist overlijden
Overlijden en bankzaken
De en/of rekening na overlijden van een partner
Hypotheek na overlijden
Een huis erven
Schulden erven
Erfbelasting
Testament opstellen en nalatenschap regelen
Nabestaandenpensioen
De Nabestaandenservice van RegioBank

Checklist overlijden

De eerste vraag: wat te doen en regelen bij een overlijden? Om je te helpen niets over het hoofd te zien hebben we een 'Checklist overlijden' opgesteld. Daarin vind je informatie over de geld- en bankzaken die je moet regelen na het overlijden. En ook over de nalatenschap, het testament en andere vragen die je nu misschien hebt.

Naar de Checklist overlijden

Overlijden en bankzaken

Een aantal bankzaken kun je het best direct regelen na het overlijden. Dat staat in de 'Checklist overlijden'. Maar jij en andere nabestaanden moeten samen ook keuzes maken. Bijvoorbeeld over de betaal- en spaarrekening na het overlijden. Maar denk ook aan verzekeringen, beleggingen en leningen van de overledene. 

Meer over de bankzaken die je moet regelen na overlijden

De en/of rekening na overlijden van je partner

Als je je partner bent verloren, heb je een belangrijke keuze te maken. Wat doe je met de en/of rekening (gezamenlijke rekening) bij overlijden? Je vraagt zich misschien af of de rekening geblokkeerd wordt. Dat is gelukkig niet zo. Je moet wel een aantal zaken afhandelen. We hebben alles over je en/of-rekening en wat je daar na overlijden van je partner mee kunt doen op een rij gezet.

Meer over je en/of rekening na overlijden van je partner

Hypotheek na overlijden

Wat te doen met de hypotheek van de overledene na zijn of haar overlijden? Een belangrijke vraag, met name voor weduwen en weduwnaars. Kun je de hypotheek aanhouden na overlijden van je partner? En vooral: kun je in je huis blijven wonen? Om die vragen te beantwoorden moet je veel uitzoekwerk doen. We helpen je hier graag bij.

Meer over je hypotheek na overlijden van je partner

Huis erven

Is een dierbare overleden en ga je een huis erven? Dan hebben jij en andere erfgenamen een belangrijke keuze te maken. Zorg dat je weet of je een huis gaat erven met of zonder hypotheek. Overstijgen de aan de hypotheek verbonden kosten de waarde van het huis? Dat heeft financiële en fiscale gevolgen. We hebben daarom de informatie over een huis erven voor je verzameld.

Alle informatie over een huis erven

Schulden erven

Ontvang je een erfenis? Meestal ontvang je dan een bedrag, maar het kan je ook geld kosten. Je kunt namelijk schulden erven bij een overlijden. Gelukkig mag je een erfenis ook verwerpen oftewel weigeren. Wil je wel accepteren? Dan mag je de erfenis zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Beide opties hebben hun eigen financiële gevolgen. We beantwoorden je belangrijkste vragen over nalatenschap en schulden erven.

Alles over schulden erven

Erfbelasting

Het erven van schulden is niet het enige financiële risico waar je bij een nalatenschap rekening mee moet houden. Ook als de bezittingen in de erfenis de schulden overstijgen zijn er mogelijk financiële gevolgen. Dat heeft te maken met erfbelasting, ook wel bekend als successierechten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je erfbelasting betaalt over onroerend goed. We hebben de veel gestelde vragen over erfbelasting op één pagina verzameld.

Meer informatie over erfbelasting

Testament opstellen en nalatenschap regelen

Bekijk je deze pagina niet vanwege een overlijden, maar wil je jouw testament opstellen? Ook daar kan RegioBank je bij op weg helpen. Als je zou overlijden zonder testament, bepaalt het erfrecht de verdeling van je erfenis. Door een testament te laten opstellen door een notaris, leg je jouw wensen voor je erfenis zelf vast. Je testament is dan geldig, boven het erfrecht. Wat daar bij komt kijken vind je op onze pagina over testament en nalatenschap.

Meer over testament en nalatenschap

Nabestaandenpensioen

Als iemand overlijdt, hebben partner en kinderen mogelijk recht op nabestaandenpensioen. Dat is een verzamelnaam voor voorzieningen vanuit de overheid en regelingen van pensioenfondsen. Pensioen is een complex onderwerp. Daarom hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

Meer informatie over nabestaandenpensioen

De Nabestaandenservice van RegioBank

Heb je nog andere vragen over financiële zaken na overlijden van je dierbare? Is één van de onderwerpen op deze pagina je niet duidelijk? Of wil je het overlijden van je dierbare melden? Dan verwijzen we je graag door naar onze pagina over de Nabestaandenservice van RegioBank. Daar vind je stap voor stap wat je nu moet regelen.

Voor de meeste zaken kun je bij je zelfstandig adviseur terecht. Zo regel je samen de financiële zaken van de overledene.

Nabestaandenservice: hulp van je zelfstandig adviseur