Geldzaken regelen na een overlijden 

Er is een dierbare overleden. Veel sterkte met dit verlies. U moet nu veel regelen, waaronder de bankzaken van de overledene. RegioBank helpt u graag met de geldzaken die u moet regelen na het overlijden. Heeft u het sterfgeval nog niet bij ons gemeld? Dan vragen we u dit te doen via de Zelfstandig Adviseur van de overledene.

Op deze pagina:

Checklist overlijden
Overlijden en bankzaken
De en/of rekening na overlijden van een partner
Hypotheek na overlijden
Een huis erven
Schulden erven
Erfbelasting
Testament opstellen en nalatenschap regelen
Nabestaandenpensioen
De Nabestaandenservice van RegioBank

Checklist overlijden

De eerste vraag: wat te doen en regelen bij een overlijden? Om u te helpen niets over het hoofd te zien hebben we een 'Checklist overlijden' opgesteld. Daarin vindt u informatie over de geld- en bankzaken die u moet regelen na het overlijden. En ook over de nalatenschap, het testament en andere vragen die u nu misschien heeft.

Naar de Checklist overlijden

Overlijden en bankzaken

Een aantal bankzaken kunt u het best direct regelen na het overlijden. Dat staat in de 'Checklist overlijden'. Maar u en andere nabestaanden moeten samen ook keuzes maken. Bijvoorbeeld over de betaal- en spaarrekening na het overlijden. Maar denk ook aan verzekeringen, beleggingen en leningen van de overledene. 

Meer over de bankzaken die u moet regelen na overlijden

De en/of rekening na overlijden van uw partner

Als u uw partner bent verloren, heeft u een belangrijke keuze te maken. Wat doet u met de en/of rekening (gezamenlijke rekening) bij overlijden? U vraagt zich misschien af of de rekening geblokkeerd wordt. Dat is gelukkig niet zo. U moet wel een aantal zaken afhandelen. We hebben alles over uw en/of-rekening en wat u daar na overlijden van uw partner mee kunt doen op een rij gezet.

Meer over uw en/of rekening na overlijden van uw partner

Hypotheek na overlijden

Wat te doen met de hypotheek van de overledene na zijn of haar overlijden? Een belangrijke vraag, met name voor weduwen en weduwnaars. Kunt u de hypotheek aanhouden na overlijden van uw partner? En vooral: kunt u in uw huis blijven wonen? Om die vragen te beantwoorden moet u veel uitzoekwerk doen. We helpen u hier graag bij.

Meer over uw hypotheek na overlijden van uw partner

Huis erven

Is een dierbare overleden en gaat u een huis erven? Dan hebben u en andere erfgenamen een belangrijke keuze te maken. Zorg dat u weet of u een huis gaat erven met of zonder hypotheek. Overstijgen de aan de hypotheek verbonden kosten de waarde van het huis? Dat heeft financiële en fiscale gevolgen. We hebben daarom de informatie over een huis erven voor u verzameld.

Alle informatie over een huis erven

Schulden erven

Ontvangt u een erfenis? Meestal ontvangt u dan een bedrag, maar het kan u ook geld kosten. U kunt namelijk schulden erven bij een overlijden. Gelukkig mag u een erfenis ook verwerpen oftewel weigeren. Wilt u wel accepteren? Dan mag u de erfenis zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Beide opties hebben hun eigen financiële gevolgen. We beantwoorden uw belangrijkste vragen over nalatenschap en schulden erven.

Alles over schulden erven

Erfbelasting

Het erven van schulden is niet het enige financiële risico waar u bij een nalatenschap rekening mee moet houden. Ook als de bezittingen in de erfenis de schulden overstijgen zijn er mogelijk financiële gevolgen. Dat heeft te maken met erfbelasting, ook wel bekend als successierechten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u erfbelasting betaalt over onroerend goed. We hebben de veel gestelde vragen over erfbelasting op één pagina verzameld.

Meer informatie over erfbelasting

Testament opstellen en nalatenschap regelen

Bekijkt u deze pagina niet vanwege een overlijden, maar wilt u uw testament opstellen? Ook daar kan RegioBank u bij op weg helpen. Als u zou overlijden zonder testament, bepaalt het erfrecht de verdeling van uw erfenis. Door een testament te laten opstellen door een notaris, legt u uw wensen voor uw erfenis zelf vast. Uw testament is dan geldig, boven het erfrecht. Wat daar bij komt kijken vindt u op onze pagina over testament en nalatenschap.

Meer over testament en nalatenschap

Nabestaandenpensioen

Als iemand overlijdt, hebben partner en kinderen mogelijk recht op nabestaandenpensioen. Dat is een verzamelnaam voor voorzieningen vanuit de overheid en regelingen van pensioenfondsen. Pensioen is een complex onderwerp. Daarom hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

Meer informatie over nabestaandenpensioen

De Nabestaandenservice van RegioBank

Heeft u nog andere vragen over financiële zaken na overlijden van uw dierbare? Is één van de onderwerpen op deze pagina u niet duidelijk? Of wilt u het overlijden van uw dierbare melden? Dan verwijzen we u graag door naar onze pagina over de Nabestaandenservice van RegioBank. Daar vindt u stapt voor stap wat u nu moet regelen.

Voor de meeste zaken kunt u bij uw Zelfstandig Adviseur terecht. Zo regelt u samen de financiële zaken van de overledene.

Nabestaandenservice: hulp van uw Zelfstandig Adviseur