Vervroegd pensioen: eerder stoppen met werken

Lekker wat eerder met pensioen, wie wil dat nou niet? Veel mensen dromen ervan, maar het moet natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. Lees op deze pagina alles over het vervroegd pensioen en hoe je met onze tool berekent hoeveel je ongeveer nodig hebt om eerder te kunnen stoppen.  

Wat is vervroegd pensioen?

Als je met vervroegd pensioen gaat, stop je voor de AOW-leeftijd al met werken. Je opgebouwde pensioen wordt dan eerder uitgekeerd. Houd er wel rekening mee dat je maandelijkse pensioen hierdoor lager uitvalt. Het geld moet namelijk over meerdere jaren moet worden verspreid. Wil je nóg eerder stoppen met werken? Dan moet je daar zelf de financiële middelen voor opbouwen. Je hebt dan namelijk nog geen recht op een (pre)pensioenuitkering of AOW. 

De RVU regeling: wat is het?

De regelingen waarmee je eerder dan je AOW-leeftijd met pensioen kan, vallen nu onder de RVU-regeling (Regeling Vervroegde Uittreding). Deze regeling is vaak opgenomen in de cao's van zware beroepen. Als je met een RVU-regeling eerder uit dienst gaat, krijg je tot je AOW-leeftijd een uitkering van je werkgever om deze periode te overbruggen. Daarna ontvang je je AOW en opgebouwde pensioen. 

Eerder met pensioen en belasting

Je AOW-uitkering en je opgebouwde pensioen worden ook als inkomsten gezien. Daarom betaal je daar ook inkomstenbelasting over. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie, bijvoorbeeld over de verschillende belastingtarieven.

Meer over belastingtarieven 

Gedeeltelijk stoppen met werken 

Met vervroegd pensioen gaan is voor veel mensen een droom. Je kan dan eerder gaan genieten van je vrije tijd en het opgebouwde pensioen waarvoor je zo lang hebt gewerkt. Je kan er ook voor kiezen om minder te gaan werken voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Je doet dan een stapje terug en blijft op een lager pitje bijverdienen, zodat je nog wel pensioen opbouwt. Toch heeft een vervroegd pensioen ook nadelen. Als je je pensioen over meer jaren laat uitbetalen, ontvang je iedere maand ook minder. Je moet namelijk langer rondkomen van je pensioengeld. 

Mijn vervroegd pensioen aanvragen 

Als je eerder met pensioen wilt, moet je zelf je pensioen aanvragen bij je pensioenuitvoerder. Je kunt tot maximaal zes maanden voordat je met pensioen wilt je vervroegd pensioen aanvragen. Wel in overleg met je werkgever, natuurlijk.  

Als je meer dan vijf jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen wilt, moet je een intentieverklaring tekenen waarin je aangeeft dat je wilt stoppen met werken. Bekijk wat je moet regelen via de vragenlijst van de Rijksoverheid

Extra pensioen opbouwen 

In sommige situaties is het slim om zelf een extra pensioenpotje op te bouwen. Bijvoorbeeld omdat je van plan bent om in de toekomst eerder te stoppen met werken. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien wat je later aan pensioen en AOW krijgt uitgekeerd. Als dat voor jou te laag is, kun je zelf geld opzij zetten voor later. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.  

Lees meer over het opbouwen van extra pensioen 

Benieuwd of je eerder met pensioen kan?

Wil je graag eerder met pensioen? Dan is het verstandig om goed te kijken hoeveel je daarvoor nodig hebt en welke mogelijkheden er zijn. De tool ‘Eerder stoppen met werken’ helpt je daarbij. 

Naar de tool

Aanvullend pensioen sparen of beleggen

Of je nu eerder met pensioen gaat of wacht tot de AOW-leeftijd, het is altijd verstandig om extra pensioen op te bouwen. Met onze Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je zelf extra geld opzijzetten door te sparen of beleggen en zo je pensioen verhogen.

Meer over ons pensioenproduct

Pensioenadvies? Je adviseur helpt je graag

Wil je eerder stoppen met werken, of heb je een andere vraag over je pensioen? Je zelfstandig adviseur van RegioBank denkt graag met je mee.

Maak een afspraak

Eerder met pensioen? Bereken het zelf

Ben je benieuwd of je eerder kunt stoppen met werken en wat je daarvoor nodig hebt? Bereken of vervroegd pensioen voor je mogelijk is.

Naar Mijn Getal