De hypotheekvormen van RegioBank

Je wilt een huis kopen. Maar welke hypotheekvormen zijn er? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En nog belangrijker, welke hypotheekvorm past het beste bij je? Bij RegioBank kies je uit drie hypotheekvormen.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Welke hypotheekvorm het beste bij je past is afhankelijk van je situatie en wensen. Je kunt ook een combinatie van verschillende hypotheken afsluiten. Bij twee hypotheekvormen kun je de hypotheekrente aftrekken. Bij een hypotheekvorm niet.

Hypotheekvormen vergelijken

Annuïteitenhypotheek Lineaire hypotheek Aflossingsvrije hypotheek
Los je de hypotheek elke maand af? Ja Ja Nee
Betaal je elke maand rente? Ja Ja Ja
Is de rente die je betaalt aftrekbaar? Ja Ja Nee
Betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag? Ja Nee Ja
Stijgen je nettomaandlasten in de loop van de jaren? Ja Nee Nee

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Kijk of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee heb je een vangnet als je je maandlasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld doordat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt of als je relatie eindigt.

Moet je je huis dan gedwongen voor minder verkopen dan dat je nog aan hypotheek moet aflossen, dan hoef je de restschuld onder voorwaarden niet zelf te betalen. In 2024 kun je NHG krijgen bij hypotheken tot € 435.000. Ga je je huis verduurzamen? Dan kan het tot € 461.100. Je betaalt voor NHG eenmalig een bedrag van 0,6% over de totale hypotheek. Dit bedrag is aftrekbaar.

Lees meer over NHG

Je rentevorm kiezen

Behalve een hypotheekvorm kun je ook nog kiezen uit een vaste of variabele rente. Beide rentevormen hebben voordelen en nadelen. Zo heb je met vaste rente meer zekerheid en met een variabele rente meestal een lagere rente, maar meer risico. 

Vaste of variabele rente

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank Bespaarhypotheek

Duurzaam wonen