De hypotheekvormen van RegioBank

U wilt een huis kopen. Maar welke hypotheekvormen zijn er? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En nog belangrijker, welke hypotheekvorm past het beste bij u? Bij RegioBank kiest u uit drie hypotheekvormen.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Welke hypotheekvorm het beste bij u past is afhankelijk van uw situatie en wensen. U kunt ook een combinatie van verschillende hypotheken afsluiten. Bij twee hypotheekvormen kunt u de hypotheekrente aftrekken. Bij een hypotheekvorm niet.

Hypotheekvormen vergelijken

Annuïteitenhypotheek Lineaire hypotheek Aflossingsvrije hypotheek
Lost u de hypotheek elke maand af? Ja Ja Nee
Betaalt u elke maand rente? Ja Ja Ja
Is de rente die u betaalt aftrekbaar? Ja Ja Nee
Betaalt u elke maand hetzelfde brutobedrag? Ja Nee Ja
Stijgen uw nettomaandlasten in de loop van de jaren? Ja Nee Nee

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Kijk of u in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee heeft u een vangnet als u uw maandlasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld doordat u werkloos of arbeidsongeschikt raakt of als uw relatie eindigt.

Moet u uw huis dan gedwongen voor minder verkopen dan dat u nog aan hypotheek moet aflossen, dan hoeft u de restschuld onder voorwaarden niet zelf te betalen. In 2023 kunt u NHG krijgen bij hypotheken tot € 405.000. Gaat u uw huis verduurzamen? Dan kan het tot € 429.300. U betaalt eenmalig een klein bedrag voor NHG.

Lees meer over NHG

Uw rentevorm kiezen

Behalve een hypotheekvorm kunt u ook nog kiezen uit een vaste of variabele rente. Beide rentevormen hebben voordelen en nadelen. Zo heeft u met vaste rente meer zekerheid en met een variabele rente meestal een lagere rente, maar meer risico. 

Vaste of variabele rente

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheekvorm die bij u past.