Rentevormen

  • Keuze tussen een vaste of variabele rente
  • Bij een vaste rente stijgen je maandlasten niet door rentestijgingen
  • Bij een variabele rente profiteer je van rentedalingen

Bij een hypotheek kies je voor een vaste of variabele rente. Beide rentevormen hebben voor- en nadelen. Zo staat bij een vaste rente het rentepercentage van je hypotheek vast voor de periode die je kiest. Of de rente in de markt nu stijgt of daalt. Bij een variabele rente staat het rentepercentage van je hypotheek niet vast en volgt deze de renteontwikkelingen van de markt. Het rentepercentage kan maandelijks wijzigen. Bekijk wat voor jou interessant is.

Voordelen
Vaste rente Variabele rente
Je weet tijdens je rentevaste periode precies wat je per maand aan rente betaalt. Je profiteert snel van rentedalingen.
Je gaat tijdens je rentevaste periode niet meer betalen als de rente in de markt stijgt. Je kunt elke maand je hypotheekrente kosteloos vast zetten.
Je mag zoveel aflossen als je wilt, zonder dat je daarvoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank betaalt.
Nadelen
Vaste rente Variabele rente
Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger je rente meestal is. Je kunt onverwachts hogere maandlasten krijgen door rentestijgingen.
Je kunt beperkt aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je kunt deze rentevorm niet voor de (bank)spaarhypotheek kiezen.
Daalt de rente in de markt? Dan blijft je rente gelijk tot de rentevaste periode afloopt. Daarna kies je een nieuwe rente. Je hebt minder zekerheid over je maandbedrag.
Wil je tussentijds een andere rente? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Deze vergoeding is hoger bij een lange resterende looptijd en een lagere marktrente.

Lees meer over de vaste rente of over de variabele rente. Let op: de variabele rente is niet mogelijk bij een RegioBank Bespaarhypotheek.

Meer over de vaste hypotheekrente

Bij een vaste rente staat het rentepercentage van je hypotheek vast voor de periode die je kiest. Of de rente in de markt nu stijgt of daalt. De hoogte van de rente hangt onder meer af van de actuele rente en hoe lang je de rente vastzet. Dit kan voor 1 jaar, maar bijvoorbeeld ook voor 5 of 20 jaar. Zet je de rente kort vast? Dan betaal je een lagere rente dan als je de rente langer vastzet. Je merkt dan wel sneller de gevolgen als de rente stijgt omdat je de rente eerder opnieuw moet vastzetten. Je rente wordt meestal hoger als je kiest voor een langere periode, omdat je betaalt voor de zekerheid.

Vaste hypotheekrente

Meer over de variabele hypotheekrente

Met variabele rente heb je geen zekerheid over de hoogte van je maandlasten. De rente die je betaalt is afhankelijk van renteontwikkelingen in de markt. Als de rente stijgt, dan stijgen je maandlasten mee. Je moet die hogere maandlasten wel kunnen opvangen. Bijvoorbeeld door voldoende inkomen en/of vermogen om het risico van een rentestijging op te kunnen vangen.

Icoon van een bel

Let op:

Deze variabele rentevorm is niet mogelijk bij de RegioBank Bespaarhypotheek.

Meer over de RegioBank Bespaarhypotheek

Voorbeeld: Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 met een variabele rente. Als de rente wijzigt, dan wijzigt je maandbedrag ook als volgt:

Rente Maandbedrag
2,5% € 416,67
4,0% € 666,67
5,5% € 916,67

Voorbeeld: Stel je hebt een annuïteitenhypotheek van € 200.000 met een variabele rente. Als de rente wijzigt, dan wijzigt je maandbedrag ook als volgt:

Rente Maandbedrag
2,5% € 790,25
4,0% € 954,84
5,5% € 1.135,58

Variabele hypotheekrente

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.

Snel naar

Bereken je maximale hypotheek

Hypotheekvormen van RegioBank

Voorwaarden en overige informatie