Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie

Koop je je huis en sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je, onder voorwaarden, een vangnet als je de maandlasten niet meer kunt betalen.

Nationale Hypotheek Garantie in het kort

  • Een gunstige rente
  • Vangnet onder voorwaarden als je je hypotheek niet meer kunt betalen
  • Kosten: 0,6% over het totale hypotheekbedrag (eenmalig én aftrekbaar)

Zo werkt een hypotheek met NHG

Stel: je kunt de maandlasten van je hypotheek niet meer betalen. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of de beëindiging van je relatie. Je zoekt dan eerst samen met ons naar een oplossing om je hypotheek toch te kunnen aflossen. Lukt dat niet, dan moet je – in het ergste geval – je huis met verlies verkopen. Er blijft dan een deel van je hypotheekschuld openstaan: de restschuld.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan hoef je die restschuld niet zelf te betalen. Dat doet het Waarborgfonds Eigen Woningen voor je. De schuld die je hierdoor krijgt bij het Waarborgfonds Eigen Woningen kan onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Kom je in aanmerking voor NHG?

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gelden bepaalde voorwaarden. Zo mag het totale hypotheekbedrag, inclusief bijkomende kosten, niet hoger zijn dan € 405.000 (2023). Het huis gebruik je als je hoofdverblijf. Je mag NHG dus niet gebruiken voor een vakantiehuis. Je leest alle voorwaarden op de website van NHG. Natuurlijk kun je met je vragen over NHG ook terecht bij je zelfstandig adviseur van RegioBank.

De voordelen van NHG

Je betaalt een lagere hypotheekrente

Omdat de NHG extra zekerheid biedt aan geldverstrekkers, geven ze vaak een korting op hypotheken met NHG. Ook RegioBank past hierop haar rentetarieven aan.

Je hebt zekerheid bij financiële problemen

Valt je inkomen onverwachts terug, bijvoorbeeld omdat je werkloos wordt of gaat scheiden? Misschien kun je je maandelijkse hypotheeklasten dan niet meer betalen. NHG bied je in deze periode een vangnet. Samen met je geldverstrekker kijkt zij hoe je de hypotheek weer betaalbaar kunt maken. Blijkt verkoop de enige optie, maar is de opbrengst van je woning lager dan de openstaande schuld? Dan kan NHG je deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

Je sluit een hypotheek af die past bij je financiële situatie

Een hypotheek met NHG voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. Zo weet je dus zeker dat je niet meer leent dan je eigenlijk kunt dragen. Zo houd je naast je maandelijkse aflossing ook geld over voor boodschappen, verzekeringen en leuke uitstapjes.

Nadeel: het kost geld

Je betaalt eenmalig een zogenaamde borgsomprovisie van 0,6% over de totale lening. Voor een NHG-hypotheek van € 435.000 betaal je dus eenmalig € 2.610. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.