Aflossingsvrije hypotheek

 • Onbeperkt extra aflossen uit eigen geld
 • Omzetten naar een andere aflosvorm mogelijk
 • Online inzicht in uw hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek in het kort

 • U betaalt elke maand tijdens uw rentevaste periode hetzelfde brutobedrag.
 • U betaalt tijdens de looptijd alleen rente. U lost dus niet af. Maar tussentijds aflossen mag wel.
 • U betaalt een hogere rente dan voor een annuiteïten of lineaire hypotheek.
 • Aan het einde van de looptijd lost u in één keer uw schuld af. Lukt dat niet, dan moet u misschien uw huis verkopen. Uw hypotheekadviseur helpt u graag verder.

Maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek lost u tijdens de looptijd niet af. U betaalt elke maand alleen rente. Zolang uw rente vaststaat, verandert er niets aan uw brutomaandlasten. Aan het einde van de looptijd lost u de schuld in één keer af.

Hogere rente

Voor een aflossingsvrije hypotheek betaalt u meer rente dan voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dat komt omdat u niet elke maand aflost. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek wordt het hypotheekbedrag steeds lager door de maandelijkse aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u pas aan het einde van de looptijd af te lossen. Hierdoor neemt het bedrag dat u heeft geleend tussentijds niet af. We lopen daarmee langer het risico dat u de hypotheek niet terugbetaalt. Daarom betaalt u meer rente.

Meer over de factoren die de hypotheekrente bepalen

Goed om te weten: omdat we niet weten hoe hoog de rente in de toekomst is, gaan we er in het voorbeeld van uit dat uw rente tijdens de hele looptijd van dertig jaar hetzelfde is.

Afsluiten aflossingsvrije hypotheek

Sluit u voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag u maximaal 50% van de marktwaarde van uw huis aflossingsvrij lenen. U kunt eenoverlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Voor wie is de aflossingsvrije hypotheek geschikt?

Wilt u geld lenen voor de aankoop van een eigen huis, uw hypotheek oversluiten of geld lenen voor de verbetering of onderhoud van uw eigen huis? Dan kan de aflossingsvrije hypotheek geschikt zijn als u:

 • Bereid bent een hogere rente te betalen dan voor een annuïteiten of lineaire hypotheek.
 • Lage maandlasten belangrijker vindt dan het beperken van het risico op een restschuld als de woning verkocht zou moeten worden.
 • Voldoende inkomen of vermogen heeft om het risico van een waardedaling van het huis op te vangen.
 • Tijdens de looptijd niet verplicht wilt aflossen. Hierdoor betaalt u over de gehele looptijd meer rente dan bij een annuïteiten of lineaire hypotheek.
 • Verwacht voldoende inkomen of vermogen te hebben om aan het einde van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek te kunnen aflossen of om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten.
 • Een hypotheek heeft van het fiscale overgangsrecht van voor 2013 en gebruik wilt maken van fiscale renteaftrek.
 • Een hypotheek heeft onder het fiscale recht vanaf 2013 en fiscale renteaftrek niet belangrijk vindt.
 • Een hypotheek heeft zonder recht op fiscale renteaftrek.

Wanneer kiest u voor een andere hypotheekvorm?

Het kan zijn dat de aflossingsvrije hypotheek niet bij u past en dat u beter kunt kiezen voor een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld als:

 • U meer dan 50% van de waarde van uw huis aflossingsvrij wilt financieren.
 • U zekerheid wilt dat op de einddatum de hypotheek is afgelost.
 • U door een lager pensioeninkomen of een dalend inkomen aan het einde van de looptijd geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten.
 • U niet voldoende vermogen heeft om de hypotheek op de einddatum in een keer af te lossen. En dus misschien de woning moet verkopen (met het risico op een restschuld), terwijl u in de woning wilt blijven wonen.
 • U een hypotheek heeft die niet onder het fiscaal overgangsrecht van voor 2013 valt en wel fiscale renteaftrek belangrijk vindt.

Heeft u al een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u pas aan het einde van de looptijd af te lossen. U mag tussentijds aflossen, of uw hypotheek tussentijds omzetten naar een andere hypotheekvorm.

Extra aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek 

‘Aflossingsvrij’ betekent niet dat u tijdens de looptijd niet mag aflossen. U kunt altijd een deel aflossen: eenmalig een groter bedrag of maandelijks een kleiner bedrag. Bij RegioBank mag u meestal jaarlijks tot 10% extra aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat u een vergoeding betaalt. In de algemene voorwaarden van uw hypotheek of in uw hypotheekofferte staat hoeveel u precies mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. Als service mag u in 2023 onbeperkt aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek bij de RegioBank.

Meer over het aflossen van uw hypotheek

Tijdens de looptijd een bedrag opbouwen

Lost u tijdens de looptijd niet af? Bedenk dan wel dat u een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd in een keer moet aflossen. Dat kan bijvoorbeeld met spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van uw huis. Houd er rekening mee dat de opbrengst lager kan zijn dan het bedrag dat u moet aflossen. U heeft dan een restschuld.

Heeft u een levensverzekering of beleggingsrekening waarmee u de aflossingsvrije hypotheek op de einddatum wilt aflossen? U krijgt dan jaarlijks een overzicht van de verzekeraar. Check dan meteen of u daarmee genoeg geld heeft om de hypotheek af te lossen op de einddatum. Heeft u minder waarde opgebouwd dan verwacht? En denkt u daardoor straks de hypotheek niet (helemaal) te kunnen aflossen? Dan is het verstandig dat nu al met uw adviseur te bespreken.

Aflossingsvrije hypotheek tussentijds aanpassen

Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek aanpassen (ruim) voor de einddatum? Bijvoorbeeld omdat u nu niet elke maand aflost en u dat wel wilt gaan doen. Of omdat u er zeker van wilt zijn dat u de hypotheek op de einddatum heeft terugbetaald. U kunt uw hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Uw aflossingsvrije hypotheek aanpassen

Check uw aflossingsvrije hypotheek

Weet u hoe u ervoor staat? Hoe lost u straks uw aflossingsvrije hypotheek af? Heeft u genoeg spaar- of verzekeringsgeld? Of kunt u op de einddatum de hypotheek verlengen of een nieuwe afsluiten? De einddatum van uw hypotheek lijkt misschien nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken naar uw mogelijkheden.

Check uw aflossingsvrije hypotheek

Hiermee weet u op tijd wat u kunt doen om straks de hypotheek af te lossen. Voor deze check heeft u Mijn RegioBank nodig. Heeft u dit niet? Vraag Mijn RegioBank aan.

Is de rente aftrekbaar?

De rente die u betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek mag u sinds 2013 niet meer aftrekken bij de belasting.

 • Heeft u vóór 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning? Dan mag u de rente onder voorwaarden maximaal dertig jaar aftrekken.
 • Had u voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de dertig jaar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031.

Als u de rente niet meer mag aftrekken, stijgen uw nettowoonlasten. Goed om nu al te bedenken of u dat straks kunt betalen.

Lees meer over uw hypotheek en de belasting

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd?

Aan het einde van de looptijd lost u af met bijvoorbeeld uw spaargeld of door uw huis te verkopen. Soms kunt u de hypotheek verlengen of opnieuw een lening afsluiten. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Zoals de hoogte van uw inkomen en de waarde van uw huis. Ook kunnen er dan andere regels gelden voor hypotheken.

Lees meer over de mogelijkheden als uw hypotheek afloopt

Lees meer over de risico's van een aflossingsvrije hypotheek

  Meer informatie over wonen en uw hypotheek

  Uw eerste koophuis

  Een ander huis kopen

  Stappenplan Ander huis kopen

  Bereken uw maximale hypotheek

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.