Aflossingsvrije hypotheek

 • Onbeperkt extra aflossen met eigen geld
 • Omzetten naar een andere aflosvorm mogelijk
 • Online inzicht in je hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek in het kort

 • Je betaalt elke maand tijdens je rentevaste periode hetzelfde brutobedrag.
 • Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente. Je lost dus niet af. Maar tussentijds aflossen mag wel.
 • Je betaalt een hogere rente dan voor een annuiteïten of lineaire hypotheek.
 • Aan het einde van de looptijd los je in één keer je schuld af. Lukt dat niet, dan moet je misschien je huis verkopen. Je hypotheekadviseur helpt je graag verder.

Maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niet af. Je betaalt elke maand alleen rente. Zolang je rente vaststaat, verandert er niets aan je brutomaandlasten. Aan het einde van de looptijd los je de schuld in één keer af.

Hogere rente

Voor een aflossingsvrije hypotheek betaal je meer rente dan voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dat komt omdat je niet elke maand aflost. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek wordt het hypotheekbedrag steeds lager door de maandelijkse aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je pas aan het einde van de looptijd af te lossen. Hierdoor neemt het bedrag dat je hebt geleend tussentijds niet af. We lopen daarmee langer het risico dat je de hypotheek niet terugbetaalt. Daarom betaal je meer rente.

Meer over de factoren die de hypotheekrente bepalen

Goed om te weten: omdat we niet weten hoe hoog de rente in de toekomst is, gaan we er in het voorbeeld van uit dat je rente tijdens de hele looptijd van dertig jaar hetzelfde is.

Afsluiten aflossingsvrije hypotheek

Sluit je voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag je maximaal 50% van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij lenen. Je kunt eenoverlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Voor wie is de aflossingsvrije hypotheek geschikt?

Wil je geld lenen voor de aankoop van een eigen huis, je hypotheek oversluiten of geld lenen voor de verbetering of onderhoud van je eigen huis? Dan kan de aflossingsvrije hypotheek geschikt zijn als je:

 • Bereid bent een hogere rente te betalen dan voor een annuïteiten of lineaire hypotheek.
 • Lage maandlasten belangrijker vindt dan het beperken van het risico op een restschuld als de woning verkocht zou moeten worden.
 • Voldoende inkomen of vermogen hebt om het risico van een waardedaling van het huis op te vangen.
 • Tijdens de looptijd niet verplicht wilt aflossen. Hierdoor betaal je over de gehele looptijd meer rente dan bij een annuïteiten of lineaire hypotheek.
 • Verwacht voldoende inkomen of vermogen te hebben om aan het einde van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek te kunnen aflossen of om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten.
 • Een hypotheek hebt van het fiscale overgangsrecht van voor 2013 en gebruik wilt maken van fiscale renteaftrek.
 • Een hypotheek hebtt onder het fiscale recht vanaf 2013 en fiscale renteaftrek niet belangrijk vindt.
 • Een hypotheek hebt zonder recht op fiscale renteaftrek.

Wanneer kies je voor een andere hypotheekvorm?

Het kan zijn dat de aflossingsvrije hypotheek niet bij je past en dat je beter kunt kiezen voor een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld als:

 • Je meer dan 50% van de waarde van je huis aflossingsvrij wilt financieren.
 • Je zekerheid wilt dat op de einddatum de hypotheek is afgelost.
 • Je door een lager pensioeninkomen of een dalend inkomen aan het einde van de looptijd geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten.
 • Je niet voldoende vermogen hebt om de hypotheek op de einddatum in een keer af te lossen. En dus misschien de woning moet verkopen (met het risico op een restschuld), terwijl je in de woning wilt blijven wonen.
 • Je een hypotheek hebt die niet onder het fiscaal overgangsrecht van voor 2013 valt en wel fiscale renteaftrek belangrijk vindt.

Heb je al een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je pas aan het einde van de looptijd af te lossen. Je mag tussentijds aflossen, of je hypotheek tussentijds omzetten naar een andere hypotheekvorm.

Extra aflossen op je aflossingsvrije hypotheek 

‘Aflossingsvrij’ betekent niet dat je tijdens de looptijd niet mag aflossen. Je kunt altijd een deel aflossen: eenmalig een groter bedrag of maandelijks een kleiner bedrag. Bij RegioBank mag je meestal jaarlijks tot 10% extra aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat je een vergoeding betaalt. In de algemene voorwaarden van je hypotheek of in je hypotheekofferte staat hoeveel je precies mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. Als service mag je in 2024 onbeperkt aflossen op je aflossingsvrije hypotheek bij de RegioBank.

Meer over het aflossen van je hypotheek

Tijdens de looptijd een bedrag opbouwen

Los je tijdens de looptijd niet af? Bedenk dan wel dat je een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd in een keer moet aflossen. Dat kan bijvoorbeeld met spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van je huis. Houd er rekening mee dat de opbrengst lager kan zijn dan het bedrag dat je moet aflossen. Je hebt dan een restschuld.

Heb je een levensverzekering of beleggingsrekening waarmee je de aflossingsvrije hypotheek op de einddatum wilt aflossen? Je krijgt dan jaarlijks een overzicht van de verzekeraar. Check dan meteen of je daarmee genoeg geld hebt om de hypotheek af te lossen op de einddatum. Heb je minder waarde opgebouwd dan verwacht? En denk je daardoor straks de hypotheek niet (helemaal) te kunnen aflossen? Dan is het verstandig dat nu al met je adviseur te bespreken.

Aflossingsvrije hypotheek tussentijds aanpassen

Wil je je aflossingsvrije hypotheek aanpassen (ruim) voor de einddatum? Bijvoorbeeld omdat je nu niet elke maand aflost en je dat wel wilt gaan doen. Of omdat je er zeker van wilt zijn dat je de hypotheek op de einddatum hebt terugbetaald. Je kunt je hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Goed om te weten: Je kunt de aflosvorm van de RegioBank Bespaarhypotheek niet aanpassen tijdens je rentevaste periode. Je kunt dit pas doen vanaf 3 maanden tot 2 weken voordat je rentevaste periode afloopt.

Je aflossingsvrije hypotheek aanpassen

Check je aflossingsvrije hypotheek

Weet je hoe je ervoor staat? Hoe los je straks je aflossingsvrije hypotheek af? Heb je genoeg spaar- of verzekeringsgeld? Of kun je op de einddatum de hypotheek verlengen of een nieuwe afsluiten? De einddatum van je hypotheek lijkt misschien nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken naar je mogelijkheden.

Check je aflossingsvrije hypotheek

Hiermee weet je op tijd wat je kunt doen om straks de hypotheek af te lossen. Voor deze check heb je Mijn RegioBank nodig. Heb je dit niet? Vraag Mijn RegioBank aan.

Is de rente aftrekbaar?

De rente die je betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek mag je sinds 2013 niet meer aftrekken bij de belasting.

 • Heb je vóór 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning? Dan mag je de rente onder voorwaarden maximaal dertig jaar aftrekken.
 • Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de dertig jaar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031.

Als je de rente niet meer mag aftrekken, stijgen je nettowoonlasten. Goed om nu al te bedenken of je dat straks kunt betalen.

Lees meer over je hypotheek en de belasting

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd?

Aan het einde van de looptijd los je af met bijvoorbeeld je spaargeld of door je huis te verkopen. Soms kun je de hypotheek verlengen of opnieuw een lening afsluiten. Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Zoals de hoogte van je inkomen en de waarde van je huis. Ook kunnen er dan andere regels gelden voor hypotheken.

Lees meer over de mogelijkheden als je hypotheek afloopt

Lees meer over de risico's van een aflossingsvrije hypotheek

  Meer informatie over wonen en je hypotheek

  Je eerste koophuis

  Een ander huis kopen

  Stappenplan Ander huis kopen

  Bereken je maximale hypotheek

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.

  Snel naar

  Alle hypotheekvormen Voorwaarden en overige informatie