Aflossingsvrije hypotheek

  • Tot 10% per jaar extra aflossen
  • Omzetten naar een andere aflosvorm mogelijk
  • Online inzicht in uw hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek in het kort

U betaalt elke maand tijdens uw rentevaste periode hetzelfde brutobedrag.

U betaalt tijdens de looptijd alleen rente.

Aan het einde van de looptijd lost u in één keer uw schuld af.

De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u elke maand alleen rente. U lost dus tijdens de looptijd niet af. Zolang uw rente vaststaat, verandert er niets aan uw brutomaandlasten. Aan het einde van de looptijd lost u de schuld in één keer af.

Voor een aflossingsvrije hypotheek betaalt u meer rente dan voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Dat komt omdat u niet elke maand aflost. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek wordt het hypotheekbedrag steeds lager door de maandelijkse aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u pas aan het einde van de looptijd af te lossen. Hierdoor neemt het bedrag dat u heeft geleend tussentijds niet af. We lopen daarmee langer het risico dat u de hypotheek niet terugbetaalt. Daarom betaalt u meer rente.

Sluit u voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag u maximaal 50% van de marktwaarde van uw huis aflossingsvrij lenen.

Soms is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Goed om te weten: omdat we niet weten hoe hoog de rente in de toekomst is, gaan we er in het voorbeeld van uit dat uw rente tijdens de hele looptijd van dertig jaar hetzelfde is.

Extra aflossen op een aflossingsvrije hypotheek 

‘Aflossingsvrij’ betekent niet dat u tijdens de looptijd niet mag aflossen. U kunt altijd een deel aflossen: eenmalig een groter bedrag of maandelijks een kleiner bedrag. Bij RegioBank mag u meestal jaarlijks tot 10% extra aflossen van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel, zonder dat u een vergoeding betaalt. In de algemene voorwaarden van uw hypotheek staat hoeveel u precies mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank.

Tijdens de looptijd een bedrag opbouwen

U kunt ook tijdens de looptijd van uw hypotheek zelf een bedrag opbouwen. Zodat u aan het einde van de looptijd een deel van uw hypotheek kunt aflossen. U kunt dit bedrag zelf sparen of beleggen. Ook kunt u de opbrengst van uw kapitaal- of beleggingsverzekering gebruiken.

Check uw aflossingsvrije hypotheek

Weet u hoe u ervoor staat? Hoe lost u straks uw aflossingsvrije hypotheek af? Heeft u genoeg spaar- of verzekeringsgeld? Of kunt u op de einddatum de hypotheek verlengen of een nieuwe afsluiten? De einddatum van uw hypotheek lijkt misschien nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken naar uw mogelijkheden.

Check uw aflossingsvrije hypotheek

Hiermee weet u op tijd wat u kunt doen om straks de hypotheek af te lossen.

Voor deze check heeft u Mijn RegioBank nodig. Heeft u dit niet? Vraag Mijn RegioBank aan

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd?

Aan het einde van de looptijd lost u af met bijvoorbeeld uw spaargeld of door uw huis te verkopen. Soms kunt u de hypotheek verlengen of opnieuw een lening afsluiten. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Zoals de hoogte van uw inkomen en de waarde van uw huis. Ook kunnen er dan andere regels gelden voor hypotheken.

Risico's en mogelijkheden aflossingsvrije hypotheek

Is de rente aftrekbaar?

De rente die u betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek mag u sinds 2013 niet meer aftrekken bij de belasting.

  • Heeft u vóór 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning? Dan mag u de rente onder voorwaarden maximaal dertig jaar aftrekken.
  • Had u voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de dertig aar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031.

Als u de rente niet meer mag aftrekken, stijgen uw nettowoonlasten. Goed om nu al te bedenken of u dat straks kunt betalen.

Lees meer hypotheekrenteaftrek

In de productwijzer Aflossingsvrije hypotheek staat alle informatie op een rij.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.