Je hypotheek loopt af
Wat kun je dan doen met je hypotheek op de einddatum. Hieronder zie je wat je mogelijkheden zijn. Je hebt drie mogelijkheden:
- Je hypotheek aflossen met eigen geld. Dit kan bijvoorbeeld geld zijn uit een mogelijke beleggings- of levensverzekering die je bij je hypotheek hebt afgesloten. Of met gespaard geld.
- Je kunt ervoor kiezen om (een deel van) je huidige hypotheek te verlengen met 30 jaar. Dit kan alleen als je door onze betaalbaarheidstoets komt.
- Een nieuwe hypotheek afsluiten en hiermee je bestaande hypotheek aflossen. Dit regel je via je adviseur. Hiervoor betaal je advies- en bemiddelingskosten. Je adviseur kan je vertellen hoeveel dit is.
Wij sturen je een brief
- 18 maanden voor de einddatum van de hypotheek kijken we wat de mogelijke restschuld is.
- Wij sturen je een brief waarin je de keuze krijgt of je de hypotheek wilt aflossen of verlengen.
- Je geeft je keuze aan op het antwoordformulier en stuurt dit naar ons terug.
- Kies je voor aflossen, dan ontvang je 3 maanden voor de einddatum je aflosnota.
- Kies je voor verlengen, dan zie je hieronder wat er gebeurt.
Wat gebeurt er als je je hypotheek verlengt?
- Of we je hypotheek kunnen verlengen, hangt af van je huidige en toekomstige inkomen. We vragen je je aangifte Inkomstenbelasting en het pensioenoverzicht van jou en je eventuele partner naar ons toe te sturen. We houden ook rekening met de opgebouwde waarde van een eventuele polis of beleggingsrekening die aan de hypotheek is gekoppeld (verpand) en/of eventuele leningen. Deze gegevens stuur je mee met het antwoordformulier.
- Heb je een hypotheek met een gekoppelde polis of beleggingsrekening? Dan weten wij nog niet precies hoe hoog je restschuld op de einddatum is. De waarde van de polis of beleggingen zal nog wijzigen. Op de einddatum van de hypotheek gaan we eerst de opgebouwde waarde aflossen op de hypotheek. De resterende schuld verlengen we aflossingsvrij met 30 jaar.
- Bij een positieve beoordeling krijg je van ons een verlengingsvoorstel met een looptijd van 30 jaar dat je naar ons terugstuurt.
- Heb je een hypotheek die lager is dan € 50.000 dan doen wij geen betaalbaarheidstoets. Je krijgt automatisch een verlengingsvoorstel. Voorwaarde is dat je in de laatste 12 maanden geen achterstand van betaling van je hypotheek hebt gehad.
- In het verlengingsvoorstel zit geen rente-aanbod. Je krijgt drie maanden voor het einde van de rentevaste periode een renteverlengingsvoorstel. Loopt je huidige rente langer door dan de looptijd van de hypotheek? Dan houden we het bestaande rentecontract aan zoals we met je hebben afgesproken.
- Hypotheken kunnen niet verlengd worden met NHG voorwaarden. Je hypotheek zal in dat geval worden verlengd als een hypotheek zonder NHG.
Verlengen van je aflossingsvrije hypotheek
Wil je je aflossingsvrije hypotheek verlengen? Dan vinden wij het belangrijk dat je weet wat de kenmerken en risico’s zijn van een aflossingsvrije hypotheek. We zetten ze voor je op een rij:
- Omdat je niet aflost, blijf je steeds rente betalen over het hele bedrag dat je hebt geleend. Als je inkomen omlaag gaat, kun je misschien moeilijk je hypotheeklasten betalen. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat.
- Los je niet regelmatig af? Dan loop je meer risico op een restschuld als je de woning verkoopt. De opbrengst van de verkoop kan dan lager zijn dan de hoogte van de lening.
- De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dat betekent dat je de rente van een hypotheek die je voor 2001 hebt afgesloten, tot maximaal 2031 kunt aftrekken. Heb je na 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarden tot 30 jaar na het afsluiten van je hypotheek aftrekbaar. Heb je je hypotheek dan nog niet afgelost en is de hypotheekrenteaftrek gestopt? Dan kunnen je netto maandlasten stijgen.
Je adviseur helpt je graag
Heb je vragen of wil je liever eerst meer informatie? Je adviseur bekijkt graag samen met jou of het verlengen van de hypotheek in jou situatie gunstig is. Zo kun je met je adviseur bespreken of de huidige hypotheekvorm nog wel bij je past. Of misschien wil je toch liever aflossen? Wat is in jouw situatie de beste keuze? Je adviseur kan je helpen om hier inzicht in te krijgen. Hiervoor betaal je advies- en bemiddelingskosten. Je adviseur vertelt je vooraf hoe hoog deze kosten zijn.