Check je aflossingsvrije hypotheek

Doe de check en ontdek:

 • Hoe je situatie eruit ziet.
 • Je mogelijkheden als je hypotheek afloopt.
 • Wat je nu kunt doen als aflossen lastig wordt.

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

Wat je situatie ook is: op de einddatum moet je de hypotheek aflossen, je hypotheek verlengen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Zorg dat je voorbereid bent. Dan heb je straks geen problemen om de hypotheek te betalen. En je kunt nu actie ondernemen als dat nodig is.

Je denkt dat het allemaal goed komt

Je hebt een spaarpotje voor later als je met pensioen bent. Want je wilt ook dan leuke dingen doen, op vakantie gaan of een potje hebben voor als de wasmachine het begeeft. Toch goed om even je aflossingsvrije hypotheek te checken. Zo weet je zeker dat je je hypotheek kunt verlengen of een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Ook als de regels anders zijn dan toen je je huidige hypotheek afsloot.

Je staat er alleen voor

Na een scheiding of na overlijden van je partner sta je er alleen voor. Heb je de hypotheek op 2 inkomens afgesloten? Dan is het belangrijk om te kijken of je de hypotheek in je eentje kunt blijven betalen. Je adviseur kijkt graag met je mee hoe je de maandlasten kunt blijven betalen zodat je zorgeloos kunt blijven wonen in je huis.

Meer over de hypotheek overnemen bij een scheiding.

Meer over de hypotheek als je partner is overleden.

Je gaat met pensioen

Als je hypotheek afloopt, heb je misschien een lager inkomen. Daardoor kun je minder lenen en ook zullen je maandlasten hoger zijn omdat je de rente niet meer kunt aftrekken. Check je hypotheek om te zien hoe je situatie eruitziet en kijk wat je opties zijn zodat je rustig in je huis kunt blijven wonen.

Je bent ondernemer

Je bent ondernemer en je weet eigenlijk niet zo goed hoe je situatie eruitziet als je met pensioen bent. Je weet niet precies hoeveel inkomen je dan hebt. Je hebt misschien wel vermogen opgebouwd maar het is niet zeker dat je dit ook voor je pensioen kunt gebruiken. Weet je wel of je de hypotheek kunt blijven betalen of een nieuwe kunt afsluiten? Bespreek met je adviseur wat de mogelijkheden zijn.

Je hebt minder inkomen of hogere lasten

Je hebt nu minder inkomen dan toen je de hypotheek afsloot. Misschien heb je nu hogere lasten door bijvoorbeeld studerende kinderen. Geld opzij zetten voor de hypotheek lukt niet (meer). Je bouwt dus te weinig vermogen op om straks de hypotheek af te kunnen lossen.

Je hebt ook andere leningen

Je hebt andere leningen waar je een hoge rente voor betaalt. Daardoor houd je minder geld over om opzij te zetten voor de hypotheek. En kun je minder lenen als je de hypotheek wilt verlengen op de einddatum of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Je adviseur kijkt graag voor je naar de mogelijkheden om je lening om te zetten naar een hypotheek. Het geld dat je dan bespaart, gebruik je voor de aflossing van je hypotheek.  

Je hypotheek is een flinke uitgave

Je geeft elke maand een flink deel van je inkomen uit aan de hypotheek. Als er iets verandert in je situatie, wordt het lastiger om de hypotheek te blijven betalen. Lukt het niet om de hypotheek te betalen, dan is verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid. Verkoop je je huis op dat moment met verlies? Dan blijf je zitten met een restschuld die je met eigen geld moet betalen.

Om te voorkomen dat je je hypotheek op de einddatum misschien niet helemaal kunt betalen, is het verstandig om nu al te kijken naar je  mogelijkheden om je hypotheek af te lossen. Je adviseur kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden die je nu of later hebt.  

Je maakt je nu geen zorgen om je hypotheek?

We begrijpen best dat je denkt dat het nog een tijd duurt voordat je hypotheek eindigt. Vergeet niet dat de tijd vliegt. Toch goed om maar even je hypotheek te checken.

Mogelijkheden als je hypotheek afloopt

Als straks je hypotheek eindigt, heb je een paar keuzes:

 • Je lost de hypotheek af met eigen geld. Bijvoorbeeld spaargeld of geld uit een verzekering.
 • Je verlengt de hypotheek of sluit een nieuwe hypotheek af.
 • Je verkoopt je huis en lost je hypotheek af met de verkoopopbrengst.

Of onderneem nu al actie

  Gelukkig kun je nu ook al van alles doen:

  • Begin met aflossen of vermogen opbouwen.
  • Gebruik een erfenis, vakantiegeld of belastingteruggave voor de aflossing.
  • Zet je hypotheek om naar een aflosvorm waarbij je wel aflost, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek.

  Check je aflossingsvrije hypotheek

  We helpen je graag om inzicht te krijgen in je situatie, je risico’s en je opties. We laten het je zien in de Aflossingsvrij Check. Na 10 minuten weet je:

  • Hoe je ervoor staat met je aflossingsvrije hypotheek.
  • Hoe je kunt aflossen als de hypotheek eindigt.
  • Of je nu actie moet ondernemen.

  Voordat je start

  Handig om dit klaar te leggen:

  • DigiD, om je pensioeninkomen op te vragen.
  • Polis van de verzekering, die bedoeld is om straks je hypotheek (voor een deel) af te lossen.
  • Jaaropgave werkgever, voor je huidige inkomen.

  Goed om te weten

  Om je hypotheek te checken, heb je Mijn RegioBank nodig. Heb je geen Mijn RegioBank?

  Vraag dan Mijn RegioBank aan.

   Check aflossingsvrije hypotheek

   Hoe zit het ook alweer met je aflossingsvrije hypotheek? We leggen het je in deze video uit.

   Oeps! Geen video

   De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
   Kies een andere cookie-instelling
   Of kijk deze video op vimeo.com

    Heb je nog een vraag?

    Of ga naar de servicepagina