Check uw aflossingsvrije hypotheek

Doe de check en ontdek:

 • Hoe uw situatie eruit ziet.
 • Uw mogelijkheden als uw hypotheek afloopt.
 • Wat u nu kunt doen als aflossen lastig wordt.

Check uw hypotheek Bekijk de video

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

Wat uw situatie ook is: op de einddatum moet u de hypotheek aflossen, uw hypotheek verlengen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Zorg dat u voorbereid bent. Dan heeft u straks geen problemen om de hypotheek te betalen. En u kunt nu actie ondernemen als dat nodig is.

U denkt dat het allemaal goed komt

U heeft een spaarpotje voor later als u met pensioen bent. Want u wilt ook dan leuke dingen doen, op vakantie gaan of een potje hebben voor als de wasmachine het begeeft. Toch goed om even uw aflossingsvrije hypotheek te checken. Zo weet u zeker dat u uw hypotheek kunt verlengen of een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Ook als de regels anders zijn dan toen u uw huidige hypotheek afsloot.

U staat er alleen voor

Na een scheiding of na overlijden van uw partner staat u er alleen voor. Heeft u de hypotheek op 2 inkomens afgesloten? Dan is het belangrijk om te kijken of u de hypotheek in uw eentje kunt blijven betalen. Uw adviseur kijkt graag met u mee hoe u de maandlasten kunt blijven betalen zodat u zorgeloos kunt blijven wonen in uw huis.

Meer over de hypotheek overnemen bij een scheiding.

Meer over de hypotheek als uw partner is overleden.

U gaat met pensioen

Als uw hypotheek afloopt, heeft u misschien een lager pensioeninkomen. Daardoor kunt u minder lenen en ook zullen uw maandlasten hoger zijn omdat u de rente niet meer kunt aftrekken. Check uw hypotheek om te zien hoe uw situatie eruitziet en kijk wat uw opties zijn zodat u rustig in uw huis kunt blijven wonen.

U bent ondernemer

U bent ondernemer en u weet eigenlijk niet zo goed hoe uw situatie eruitziet als u met pensioen bent. U weet niet precies hoeveel inkomen u dan heeft. U heeft misschien wel vermogen opgebouwd maar het is niet zeker dat u dit ook voor uw pensioen kunt gebruiken. Weet u wel of u de hypotheek kunt blijven betalen of een nieuwe kunt afsluiten? Bespreek met uw adviseur wat de mogelijkheden zijn.

U heeft minder inkomen of hogere lasten

U heeft nu minder inkomen dan toen u de hypotheek afsloot. Misschien heeft u nu hogere lasten door bijvoorbeeld studerende kinderen. Geld opzij zetten voor de hypotheek lukt niet (meer). U bouwt dus te weinig vermogen op om straks de hypotheek af te kunnen lossen.

U heeft ook andere leningen

U heeft andere leningen waar u een hoge rente voor betaalt. Daardoor houdt u minder geld over om opzij te zetten voor de hypotheek. En kunt u minder lenen als u de hypotheek wilt verlengen op de einddatum of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Uw adviseur kijkt graag voor u naar de mogelijkheden om uw lening om te zetten naar een hypotheek. Het geld dat u dan bespaart, gebruikt u voor de aflossing van uw hypotheek.  

Uw hypotheek is een flinke uitgave

U geeft elke maand een flink deel van uw inkomen uit aan de hypotheek. Als er iets verandert in uw situatie, wordt het lastiger om de hypotheek te blijven betalen. Lukt het niet om de hypotheek te betalen, dan is verkoop van uw huis vaak de enige mogelijkheid. Verkoopt u uw huis op dat moment met verlies? Dan blijft u zitten met een restschuld die u met eigen geld moet betalen.

Om te voorkomen dat u uw hypotheek op de einddatum misschien niet helemaal kunt betalen, is het verstandig om nu al te kijken naar uw  mogelijkheden om uw hypotheek af te lossen. Uw adviseur kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden die u nu of later heeft.  

U maakt zich nu geen zorgen om uw hypotheek?

We begrijpen best dat u denkt dat het nog een tijd duurt voordat uw hypotheek eindigt. Vergeet niet dat de tijd vliegt. Denk maar eens terug aan het millennium of de dag waarop Willem-Alexander koning werd. Best een tijd geleden al. Toch maar even uw hypotheek checken.

Mogelijkheden als uw hypotheek afloopt

Als straks uw hypotheek eindigt, heeft u een paar keuzes:

 • U lost de hypotheek af met eigen geld. Bijvoorbeeld spaargeld of geld uit een verzekering.
 • U verlengt de hypotheek of sluit een nieuwe hypotheek af.
 • U verkoopt uw huis en lost uw hypotheek af met de verkoopopbrengst.

Of onderneem nu al actie

  Gelukkig kunt u nu ook al van alles doen:

  • Begin met aflossen of vermogen opbouwen.
  • Gebruik een erfenis, vakantiegeld of belastingteruggave voor de aflossing.
  • Zet uw hypotheek om naar een aflosvorm waarbij u wel aflost, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek.

  Check uw aflossingsvrije hypotheek

  We helpen u graag om inzicht te krijgen in uw situatie, uw risico’s en uw opties. We laten het u zien in de Aflossingsvrij Check. Na 10 minuten weet u:

  • Hoe u ervoor staat met uw aflossingsvrije hypotheek.
  • Hoe u kunt aflossen als de hypotheek eindigt.
  • Of u nu actie moet ondernemen.

  Voordat u start

  Handig om dit klaar te leggen:

  • DigiD, om uw pensioeninkomen op te vragen.
  • Polis van de verzekering, die bedoeld is om straks uw hypotheek (voor een deel) af te lossen.

  Goed om te weten

  Om uw hypotheek te checken, heeft u Mijn RegioBank nodig. Heeft u geen Mijn RegioBank?

  Vraag dan Mijn RegioBank aan.

   Check aflossingsvrije hypotheek

   Hoe zit het ook alweer met uw aflossingsvrije hypotheek? We leggen het u in deze video uit.

   Oeps! Geen video

   De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
   Kies een andere cookie-instelling
   Of kijk deze video op vimeo.com

    Heeft u nog een vraag?

    Of ga naar de servicepagina