Kosten bij een huis kopen

Als u een huis koopt, krijgt u te maken met verschillende kosten. Bij nieuwbouw heeft u andere kosten dan bij een bestaand huis. Lees hieronder welke rekeningen u zoal kunt verwachten.

In het kort

De bijkomende kosten zijn gemiddeld 6% van de aankoopprijs van uw huis.

Voor nieuwbouw en bestaande bouw gelden verschillende kosten.

U betaalt zelf voor het hypotheekadvies en de bemiddeling.

Kosten bij een bestaande woning

 • Kosten koper (k.k.): dit is een verzamelnaam voor overdrachtsbelasting (2% van de aankoopprijs) en notariskosten. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting. Hiervoor geldt de aanvullende regel dat het huis niet duurder mag zijn dan € 400.000.
 • Taxatiekosten: de meeste hypotheekverstrekkers eisen een officiële waardebepaling van de woning door een taxateur.
 • Kosten voor een bouwkundig rapport: sommige hypotheekverstrekkers eisen een bouwkundig rapport van de woning, zodat u weet of er bouwfouten of gebreken zijn.
 • Kosten die u aan uw aankoopmakelaar moet betalen (courtage).
 • Advies- en bemiddelingskosten: de hypotheekadviseur rekent een vast bedrag of een uurprijs voor zijn advies en de bemiddeling voor het afsluiten van de hypotheek.
 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG): voor NHG betaalt u in 2022 0,6% van uw hypotheekbedrag. Omdat de rente van een hypotheek met NHG lager is, verdient u dit weer terug.
 • Bankgarantie: om zeker te zijn dat u het huis inderdaad wilt kopen, vraagt de verkoper meestal een waarborgsom van 10% in het koopcontract. Als u het geld hebt, kunt u dit bedrag storten op de tussenrekening van de notaris of u kunt een garantie van de bank regelen. Bij RegioBank betaalt u hiervoor 1% van het garantiebedrag met een minimum van € 100.
 • Inschrijvingskosten Kadaster: om de woning officieel op uw naam te krijgen, gaat u naar de notaris. Die zorgt dat de leverings- en hypotheekakte worden ingeschreven bij het Kadaster. De kosten hiervan verschillen per notaris.

Kosten bij een nieuwbouwwoning

Voor een nieuwbouwwoning gelden deels andere kosten. Zo koopt u nieuwbouw doorgaans vrij op naam (v.o.n.). Hierdoor betaalt u geen overdrachtsbelasting. Daarnaast zijn de notariskosten voor een deel bij de prijs inbegrepen. Nog een belangrijk verschil met bestaande bouw: u betaalt al vóórdat u de sleutel krijgt.

 • Het deel van het hypotheekbedrag dat u leent voor de verbouwing, bouw of aankoop van de woning, wordt op een geblokkeerde spaarrekening gezet: uw bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaalt u de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer of projectontwikkelaar. Dat gebeurt in termijnen: bij iedere oplevering van de bouw maakt u een termijn over.
 • U betaalt de aannemer ook bouwrente: rente voor het voorschieten van de kosten. De bouwrente kan (onder voorwaarden) worden meegefinancierd in de hypotheek.
 • Over uw hypotheek betaalt u vanaf de dag van verstrekking hypotheekrente en aflossing. Over het hypotheekbedrag dat in het bouwdepot wordt gestort, ontvangt u rente. De door u te betalen hypotheekrente en aflossing verrekenen we met de ontvangen rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. Naarmate het bedrag in het bouwdepot lager wordt, ontvangt u dus minder rente.
Met welke kosten kunt u te maken krijgen?
Kosten Bestaande bouw Nieuwbouw
Overdrachtsbelasting Soms* Nee
Taxatie Ja Soms**
Bouwkundig rapport Soms Nee
Makelaar Soms Nee
Notariskosten Ja Ja, gedeeltelijk
Bouwrente Nee Ja
Hypotheekrente bij bouw Nee Ja
Advies- en bemiddelingskosten Ja Ja
Aanvraag NHG Soms Soms
Bankgarantie Soms Soms
Inschrijvingskosten kadaster Ja Ja

* Bent u tussen de 18 en 35 jaar, dan betaalt u eenmallig geen overdrachtsbelasting. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden. Bekijk welke voorwaarden gelden om geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen.

** Bij nieuwbouw betaalt u in principe geen taxatiekosten. Soms kan wel een taxatierapport nodig zijn. Uw adviseur kan u hier meer informatie over geven.

Kosten huis kopen deels aftrekbaar

Een aantal bijkomende kosten die u betaalt voor het afsluiten van uw hypotheek voor uw woonhuis kunt u in datzelfde jaar aftrekken van uw inkomen voor de Belasting. Zoals de kosten voor hypotheekadvies en de taxatie. Let op: kosten voor de makelaar vallen hier bijvoorbeeld niet onder, want die maakt u niet voor uw hypotheek.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.