Nieuwbouw of bestaande bouw: de verschillen

Als u een huis koopt, heeft u de keuze uit bestaande bouw of nieuwbouw. We zetten de verschillen tussen nieuwbouw en een bestaande woning hieronder voor u op een rij. Let wel: als u een appartement gaat kopen, moet u met speciale zaken rekening houden.

Nieuwbouw vs bestaande bouw

Nieuwbouw Bestaande bouw
Aankoopprijs De prijs staat meestal vast. Dat betekent: geen ruimte om te onderhandelen. U onderhandelt met de verkopende partij.
Vrij op naam / kosten koper U koopt vrij op naam, dus hoeft geen overdrachtsbelasting af te dragen. Wel betaalt u voor onder meer kadastrale opmeting, btw, notaris, hypotheekadvies en eventueel Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U betaalt kosten koper. Daaronder vallen onder meer taxatie, notaris, hypotheekadvies en eventueel de makelaar en NHG. Mogelijk betaalt u ook overdrachtsbelasting (2% van de koopsom in 2023).
Verbouwing Houd rekening met verbouwingskosten van bijvoorbeeld keuken, vloer, badkamer en tuin. Deze kunnen onder meerwerk vallen. Uw huis is in principe al ‘af’. Wilt u toch verbouwen, dan brengt dat kosten met zich mee.
Koopovereenkomst U tekent meestal twee koopovereenkomsten. Een voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw van uw huis. U tekent één koopovereenkomst.
Eigen geld U kunt tot 100% van de nieuwbouwwaarde van uw huis financieren. Hierin kan het meerwerk vaak volledig meegenomen worden. Voor de overige kosten heeft u eigen geld nodig. U kunt tot 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Hoeveel precies, dat is afhankelijk van uw inkomen. De kosten koper moet u met eigen geld financieren.
Oplevering De definitieve opleverdatum is onbekend. Er kan zelfs veel tijd zitten tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de oplevering van uw huis. Het overbruggingskrediet kan hierbij uitkomst bieden. U spreekt met de verkoper af wanneer de opleverdatum van het huis is.
Onderhoud Een nieuwbouwhuis heeft zeker in de eerste jaren in principe weinig onderhoud nodig. Bestaande bouw heeft onderhoud nodig. Hoeveel precies, verschilt per huis.
Energiekosten Nieuwbouw is energiezuinig of zelfs energieneutraal gebouwd. U heeft daardoor weinig tot geen energiekosten. De energiekosten van bestaande woningen lopen uiteen. Aan het energielabel kunt u zien hoe goed uw huis geïsoleerd is.

Meer lezen over een hypotheek bij nieuwbouw

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen